Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaka powinna byc temperatura cieczy chlodzacej?

Featured Replies

Napisano

pytam,bo na zegarze przykladnie 90 stopni a rzeczywista to 79 stopni.do wymiany termostat czy taka temperatura byc moze? stoi w miejscu bez wzgledu na temp.zewnetrzna,jedynie podczas postoju w korku podnosi sie powyzej 90 stopni do momentu wlaczenia wentylatora.

Napisano

90-105 mam w Z22SE z cyfrowym wskaźnikiem. Instrukcja mówi, że tak ma być.

Czym mierzyłeś rzeczywistą?

Napisano

> pytam,bo na zegarze przykladnie 90 stopni a rzeczywista to 79 stopni.

Mierzysz przed chłodnicą?

Są różne termostaty. W Lanosach popularna jest wymiana z fabrycznego 87* na 92*.

Napisano
  • Autor

> 90-105 mam w Z22SE z cyfrowym wskaźnikiem. Instrukcja mówi, że tak ma być.

> Czym mierzyłeś rzeczywistą?

torque pro

Napisano
  • Autor

> Mierzysz przed chłodnicą?

> Są różne termostaty. W Lanosach popularna jest wymiana z fabrycznego 87* na 92*.

tak jak juz napisalem odczyt z torque pro.dziwi mnie ze jest taki rozrzut miedzy zegarem a odczytana.jak mialem uwalony termostat w audi to wskazowka po prostu nie osiagala 90 stopni zatrzymujac sie mniej wiecej na 75 stopniach.

Napisano

> dziwi mnie ze jest taki rozrzut miedzy zegarem a

> odczytana.

wskaźnik na desce jest, zapewne, sterowany z kompa i w pewnym zakresie temp wskazanie na deskę idzie - temp robocza. Wskazanie na desce jest stałe, tam gdzie powinno być bez falowania wskazówki temp.

Roboczo silnik (płyn) powinien mieć 85-90*, temp chłodziwa jaką widzisz mocno zależy od tego gdzie jest czujnik.

Może być tak, że ECU, ze względu na umiejscowienie czujnika, koryguje wskazanie i pokazuje na desce 90*, natomiast w ECU widać wartość mierzoną. Pasowałoby dokopać się do serwisówki, albo spytać w ASO.

Napisano

Astra 1,4 T - A14NET - temp. robocza 102-105 °C. Na wskaźnikach trzyma cały czas środek skali, więc przyjmuje że taka powinna być skromny.gif

Napisano

> wskaźnik na desce jest, zapewne, sterowany z kompa i w pewnym zakresie temp wskazanie na deskę

> idzie - temp robocza. Wskazanie na desce jest stałe, tam gdzie powinno być bez falowania

> wskazówki temp.

> Roboczo silnik (płyn) powinien mieć 85-90*, temp chłodziwa jaką widzisz mocno zależy od tego gdzie

> jest czujnik.

> Może być tak, że ECU, ze względu na umiejscowienie czujnika, koryguje wskazanie i pokazuje na desce

> 90*, natomiast w ECU widać wartość mierzoną. Pasowałoby dokopać się do serwisówki, albo spytać

> w ASO.

Dobrze kombinujesz ok.gif

Zegary w grupie VAG pokazują stałą temperaturę w pewnym zakresie temperatur (chyba od 75 do 100 st).

Można jeszcze sprawdzić odczyt temperatury VAG'iem, osobno dla ECU a osobno dla zegarów i porównać ze sobą. Czujnik ma w sobie dwa obwody i bywa że któraś połówka pada i np. zegary pokazują głupoty.

Trzeba porównać

Napisano

> pytam,bo na zegarze przykladnie 90 stopni a rzeczywista to 79 stopni.do wymiany termostat czy taka

> temperatura byc moze? stoi w miejscu bez wzgledu na temp.zewnetrzna,jedynie podczas postoju w

> korku podnosi sie powyzej 90 stopni do momentu wlaczenia wentylatora.

Wg mnie jest wszystko w porządku.

Napisano

Niektóre VAG maja dwa czujniki - dla zegarów i ECU osobno. Sa one w nieduzej odelgłosci od siebie.

U mnie w koreańcu np wskazówka rusza sie jak silnik ma około 50st. i dochodzi do temperatury roboczej 85-90st.

Na wskazniku pokazuje około 87-88 i tak sie trzyma.

Pozdrawiam

Napisano

> pytam,bo na zegarze przykladnie 90 stopni a rzeczywista to 79 stopni.do wymiany termostat czy taka

> temperatura byc moze? stoi w miejscu bez wzgledu na temp.zewnetrzna,jedynie podczas postoju w

> korku podnosi sie powyzej 90 stopni do momentu wlaczenia wentylatora.

raczej ok. u mnie w moto włącza się jak zegary pokazują 102 st. a w bmw dochodzi do >104 st (i tez tak ma być).

Napisano
  • Autor

> raczej ok. u mnie w moto włącza się jak zegary pokazują 102 st. a w bmw dochodzi do >104 st (i tez

> tak ma być).

a tak juz poza tematem...

czy taka nizsza temperatura cieczy przeklada sie jakos na temperature oleju?

Napisano

W Vagach to normalne że na liczniku jest 90 stopni a w rzeczywistości mniej. Wystarczy Vag-Coma podpiąć i sprawdzić wink.gif

Napisano
  • Autor

> W Vagach to normalne że na liczniku jest 90 stopni a w rzeczywistości mniej. Wystarczy Vag-Coma

> podpiąć i sprawdzić

czyli TTTM?

Napisano

> a tak juz poza tematem...

> czy taka nizsza temperatura cieczy przeklada sie jakos na temperature oleju?

nie związane bezposrednio pewnie.

wysoka temp cieczy jest sygnalem ze cos jest nie halo smile.gif wysoka (powyzej skali) temperatura oleju jest sygnalem, ze już jest za późno smile.gif