Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samowola budowlana przy polskich drogach

Featured Replies

Napisano

Miejsca tragicznych śmierci na drogach zazwyczaj są po niedługim czasie "okraszane" krzyżami, czy nawet pomnikami. Ot, taka świecka tradycja. Ale tradycja tradycją, a ja z dwojga złego wolałbym, jeśli - nie daj Panie - jakaś siła poniesie mnie razem z samochodem w pole, pojechać w owo pole niż w pomnik. Bo ten pomnik może się stać wtedy również moim pomnikiem.

Ułańska fantazja pogrążonych w żałobie ma jednak szerszy aspekt. Nieraz krzyż stoi tak blisko jezdni, że nie ma dokąd uciec przed wariatem, który leci z naprzeciwka na czołówkę.

Czy zarządy dróg zajmują się takimi przypadkami i nie marudzą, jeśli chodzi o usuwanie tych "miejsc pamięci"?

Napisano

> Miejsca tragicznych śmierci na drogach zazwyczaj są po niedługim czasie "okraszane" krzyżami, czy

> nawet pomnikami. Ot, taka świecka tradycja. Ale tradycja tradycją, a ja z dwojga złego

> wolałbym, jeśli - nie daj Panie - jakaś siła poniesie mnie razem z samochodem w pole, pojechać

> w owo pole niż w pomnik. Bo ten pomnik może się stać wtedy również moim pomnikiem.

> Ułańska fantazja pogrążonych w żałobie ma jednak szerszy aspekt. Nieraz krzyż stoi tak blisko

> jezdni, że nie ma dokąd uciec przed wariatem, który leci z naprzeciwka na czołówkę.

> Czy zarządy dróg zajmują się takimi przypadkami i nie marudzą, jeśli chodzi o usuwanie tych "miejsc

> pamięci"?

Taki zwykły krztżyk bez fundamentu skosisz autem bez żadnego problemu.

Napisano

> Taki zwykły krztżyk bez fundamentu skosisz autem bez żadnego problemu.

Autem tak, ale motocyklista już może się ładnie nadziać.

Napisano
  • Autor

> Widziałeś kiedyś pomnik przy drodze?

Tak.

Napisano

> Autem tak, ale motocyklista już może się ładnie nadziać.

Fakt, nie pomyślałem o motocyklach. crazy.gif

Napisano
  • Autor

> Taki zwykły krztżyk bez fundamentu skosisz autem bez żadnego problemu.

No dobra, ale tu nie chodzi o to, żebym kosił jak leci, bo ktoś na forum napisał, że nie będzie problemu. Poza tym, nie wszystkie są zbutwiałe i niezakotwione. Za darmo mi zderzak wymienią?

Napisano

> Tak.

Przy drogach stoją też domy, drzewa, słupy telegraficzne, czasem ludzie...

Jedź ostrożnie to w nic nie trafisz.

Napisano

> No dobra, ale tu nie chodzi o to, żebym kosił jak leci, bo ktoś na forum napisał, że nie będzie

> problemu. Poza tym, nie wszystkie są zbutwiałe i niezakotwione. Za darmo mi zderzak wymienią?

Zawsze możesz spisać dane z takiej tablicy i próbować odzyskać na nowy zderzak.

Napisano

czym_opowiadaja_krzyze_2927322.JPG

Napisano

nagrobek_sportowa_1.jpg

Napisano

są... np na A4 przed zjazden na Nysę były kiedyś 3 krzyże, a teraz pierdyknęli pomnik...

powinni to koparkami wywalać. Co innego mały krzyżyk "ku pamięci" a co innego pomniki stawiać...

Napisano

> Autem tak, ale motocyklista już może się ładnie nadziać.

A to motocylkiści tamtędy jeżdżą? Chyba ci najlepsi, ciągle na "długich" jeżdżący, co dla nich miejsca na asfalcie brakuje? rotfl.gif

Napisano

> No dobra, ale tu nie chodzi o to, żebym kosił jak leci, bo ktoś na forum napisał, że nie będzie

> problemu. Poza tym, nie wszystkie są zbutwiałe i niezakotwione. Za darmo mi zderzak wymienią?

O, następny offroad-owiec... rotfl.gif Jak już tam polecisz, to ten krzyżyk będzie Twoim najmniejszym zmartwieniem, uwierz mi.

Napisano

> A to motocylkiści tamtędy jeżdżą? Chyba ci najlepsi, ciągle na "długich" jeżdżący, co dla nich

> miejsca na asfalcie brakuje?

Chyba straciłem wątek. Którędy jeżdżą? icon_rolleyes.gif

Napisano

> Chyba straciłem wątek. Którędy jeżdżą?

Tam, gdzie rosną krzyżyki - wszak mogą się nadziać rotfl.gif

Napisano

> Tam, gdzie rosną krzyżyki - wszak mogą się nadziać

Wystarczy że motocykl wpadnie w dziure/pośliźnie się na piachu czy oleju na zakręcie/będzie uciekać przed sarną, dzikiem, zającem/będzie uciekać przed autem które wyprzedza na trzeciego. I ma pozamiatane.

Napisano

> Wystarczy że motocykl wpadnie w dziure/pośliźnie się na piachu czy oleju na zakręcie/będzie uciekać

> przed sarną, dzikiem, zającem/będzie uciekać przed autem które wyprzedza na trzeciego. I ma

> pozamiatane.

rotfl.gif Rozbawiłeś mnie do łez... Jeśli trafi w taki krzyżyk postawiony zapewne innemu 2oo, to powinien w totka grać z takim szczęściem.

Napisano

> Rozbawiłeś mnie do łez... Jeśli trafi w taki krzyżyk postawiony zapewne innemu 2oo, to powinien w

> totka grać z takim szczęściem.

i naprawdę podoba ci się ten festyn przy drogach ?

chyba mamy najbardziej "zaśmiecone" drogi w EU hmm.gif

różnego rodzaju reklamy, tysiące znaków, ekrany, grzybiarki, "ołtarzyki" ... sick.gif

Napisano

> i naprawdę podoba ci się ten festyn przy drogach ?

> chyba mamy najbardziej "zaśmiecone" drogi w EU

> różnego rodzaju reklamy, tysiące znaków, ekrany, grzybiarki, "ołtarzyki" ...

Podobać mi się nie podoba, bo krzyż ma w tym kraju swoje miejsce i tam powinien być, ale na bezpieczeństwo ma toto wpływ zerowy - na środku drogi te krzyżyki nie rosną, krzywdy mi nie zrobią. A skoro ktoś lubi odwiedzać miejsce, gdzie zginął ktoś mu bliski - jego sprawa.

Napisano
  • Autor

> Przy drogach stoją też domy, drzewa, słupy telegraficzne, czasem ludzie...

> Jedź ostrożnie to w nic nie trafisz.

Zgodnie z tą "logiką" tylko piraci drogowi giną w wypadkach. Ależ porównaniami sypnąłeś... Słupy i drzewa (a nawet domy) w bliskim sąsiedztwie jezdni to, na szczęście dla kierowców, coraz większa rzadkość. Ludzie to inna sprawa - ich nie będziemy się przecież pozbywać. Ale te samozwańcze cmentarze to chyba jednak coś, z czym można się uporać, bo coraz ich więcej, a wpływ na bezpieczeństwo na drogach mają bynajmniej nie pozytywny. Ja tam może jakiś dziwny jestem, ale jak już muszę uciekać na pobocze, to wolę z tej okazji w nic nie przywalić niż spotkać się z pseudo-nagrobkiem.

Napisano
  • Autor

> Zawsze możesz spisać dane z takiej tablicy i próbować odzyskać na nowy zderzak.

z_lol1.gif275123014-zielony.gif

Napisano

> Podobać mi się nie podoba, bo krzyż ma w tym kraju swoje miejsce i tam powinien być, ale na

> bezpieczeństwo ma toto wpływ zerowy - na środku drogi te krzyżyki nie rosną, krzywdy mi nie

> zrobią. A skoro ktoś lubi odwiedzać miejsce, gdzie zginął ktoś mu bliski - jego sprawa.

nie jego o ile ma wpływ na nasze bezpieczeństwo hmm.gif

a jak przyjedzie w takie miejsce to pewnie auto na środku zaparkuje i następne nieszczęście gotowe hmm.gif

kierowcy też ślipą, zamiast patrzyć na drogę no.gif

IMO przy głównych drogach powinni likwidować

Napisano

> nie jego o ile ma wpływ na nasze bezpieczeństwo

> a jak przyjedzie w takie miejsce to pewnie auto na środku zaparkuje i następne nieszczęście gotowe

> kierowcy też ślipą, zamiast patrzyć na drogę

> IMO przy głównych drogach powinni likwidować

Jak zaczną, to zaraz znajdą się Obrońcy Krzyży. Chciałbyś powtórkę tego, co się działo w Warszawie, tylko na drogach? Bo ja nie...

Napisano

> różnego rodzaju reklamy, tysiące znaków, ekrany, grzybiarki, "ołtarzyki" ...

Oraz córy Koryntu wraz z asystującymi alfąsowozami... grinser006.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

Jeżeli nie jest to kwestia padania na kolana za każdym razem, kiedy widzi się dwie przecinające się linie, to argumentacja może być czysto materialistyczna: Skoro inni płacą za pozwolenie na zajęcie pasa drogowego, a "ten tutaj włazi jakby nic i jeszcze nie na swojej działce, lecz na bezczela w samym pasie drogowym sobie coś buduje", to jak go potraktować?

Gdyby na mojej działce coś takiego powstało, to gwarantuję, że długo by nie postało, jeśli autor nie poszedłby na ustępstwa. A zarządca drogi też powinien bronić swego, bo co by było, gdyby każdy zaczął taką wolną amerykankę uprawiać.

Ciekawe, czy ten pomysł wypalił.

Napisano

Zwazywszy na ilosc tych pomnikow i np. ilosc drzew, temat mozna pominac milczeniem.

Napisano

> na

> bezpieczeństwo ma toto wpływ zerowy

Tam zaraz. To taki czarny punkt jakby nie patrzeć. A są takie miejsca, gdzie las tych krzyży jest i jakoś tak noga sama z gazu. ksiadz.gif