Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wahacze BBM

Featured Replies

Napisano

Oba mam do wymiany. Jakiego producenta wahaczy wybrać, chodzi mi głównie o trwałość sworznia, bo chciałbym do nich założyć tuleje poliuretanowe

Napisano

> Oba mam do wymiany. Jakiego producenta wahaczy wybrać, chodzi mi głównie o trwałość sworznia, bo

> chciałbym do nich założyć tuleje poliuretanowe

ostatnio założyłem Delphi - 30tysi wytrzymały - zaczynają stukać lekko na tulejach - pewnie przed przeglądem trzeba zmienić

mam fabryczne w garażu - sworznie OK - duża tuleja się oderwała od gumy - małe tuleje sparciałe ale wciąż trzymają

165tys km przejechały u helmutów

a mówią że zawiecha w BBM zła - są raczej kiepskie zamienniki

Napisano

> Oba mam do wymiany. Jakiego producenta wahaczy wybrać, chodzi mi głównie o trwałość sworznia

Swego czasu wymieniałem parę razy na TRW , oczywiście pierwsze padły w nich tuleje - sworzeń ani razu .

Napisano
  • Autor

> Swego czasu wymieniałem parę razy na TRW , oczywiście pierwsze padły w nich tuleje - sworzeń ani

> razu .

dzięki za konkretna odpowiedźwaytogo.gif

Napisano

> ostatnio założyłem Delphi - 30tysi wytrzymały - zaczynają stukać lekko na tulejach - pewnie przed

> przeglądem trzeba zmienić

> mam fabryczne w garażu - sworznie OK - duża tuleja się oderwała od gumy - małe tuleje sparciałe ale

> wciąż trzymają

> 165tys km przejechały u helmutów

> a mówią że zawiecha w BBM zła - są raczej kiepskie zamienniki

Wiesz, chyba jednak zawiecha jest do d., bo mi w astrze f sworznie delphi wytrzymują lekko 70kkm

Napisano

> Wiesz, chyba jednak zawiecha jest do d., bo mi w astrze f sworznie delphi wytrzymują lekko 70kkm

Sworznie w BBM-ach też dość długo wytrzymują , ale problemem są tuleje .

W Stilo fabryczny wahacz padł mi po 180kkm , z tego co prawda 3/4 było zrobione na porządnych drogach , no ale mimo wszystko to i tak niemało .

Co ciekawsze - zrobił się luz na sworzniu , a guma na tulejach była jeszcze OK .

Czemu więc aż taka różnica trwałości w stosunku do BBM-ów ?

Bo ma budowę jak w Astrze - jedna tuleja pracuje w poziomie , a druga w pionie smirk.gif

Natomiast w BBM-ach jest wahacz z dwoma poziomymi .

Jaka widać ta konstrukcja niezbyt się sprawdza , bo znacznie skraca żywotność samych gum wewnątrz tulei .

Napisano

> Sworznie w BBM-ach też dość długo wytrzymują , ale problemem są tuleje .

> W Stilo fabryczny wahacz padł mi po 180kkm , z tego co prawda 3/4 było zrobione na porządnych

> drogach , no ale mimo wszystko to i tak niemało .

> Co ciekawsze - zrobił się luz na sworzniu , a guma na tulejach była jeszcze OK .

> Czemu więc aż taka różnica trwałości w stosunku do BBM-ów ?

> Bo ma budowę jak w Astrze - jedna tuleja pracuje w poziomie , a druga w pionie

> Natomiast w BBM-ach jest wahacz z dwoma poziomymi .

> Jaka widać ta konstrukcja niezbyt się sprawdza , bo znacznie skraca żywotność samych gum wewnątrz

> tulei .

No dobrze, tylko czemu w takim razie, tuleje w Sienie/Palio czy Albei wytrzymują w stosunku do BBM-ów znacznie dłużej? Tam też tuleje pracują w poziomie.

Moim zdaniem to jednak delikatność samego zawieszenia ma tu decydujące znaczenie. Na zachodzie, gdzie są lepsze drogi, o takich problemach, jak często padające wahacze w BBM-ach prawie nikt nie słyszał. Po prostu, zawieszenie nie znosi trudu Polskich dróg.

Z autopsji wiem, że jedynie oryginalne wahacze są w stanie wytrzymać te kilkadziesiąt tysięcy km. Ostatnio miałem do czynienia z Mareą, gościu przytargał prywatnie z Włoch, przebieg ok. 200tyś. i miała jeszcze oryginalne wahacze, fakt, że guma na tulejach była już lekko sparciała, natomiast luzu jeszcze nie było, na sworzniu również.

Napisano

> No dobrze, tylko czemu w takim razie, tuleje w Sienie/Palio czy Albei wytrzymują w stosunku do

> BBM-ów znacznie dłużej? Tam też tuleje pracują w poziomie.

Być może ma na to wpływ fakt , że jedna z nich jest przelotowa , a nie obie na "sztywno" jak w BBM hmm.gif

> Na zachodzie, gdzie są lepsze drogi, o takich problemach, jak często padające wahacze w BBM-ach prawie nikt

> nie słyszał. Po prostu, zawieszenie nie znosi trudu Polskich dróg.

No cóż , nasze drogi wcześniej czy później wykończą wszystko ...

Napisano

Mam ten sam problem, prawy wahacz do wymiany. Kiedyś miałem TRW niestety wytrzymał tylko 10 tyś. kilometrów i wysunęła się tulejka.

Czy Delphi będzie w miarę dobry hmm.gif czy innego producenta poszukać ?

Napisano

> Mam ten sam problem, prawy wahacz do wymiany. Kiedyś miałem TRW niestety wytrzymał tylko 10 tyś.

> kilometrów i wysunęła się tulejka.

> Czy Delphi będzie w miarę dobry czy innego producenta poszukać ?

Ja kupowałem zawsze Vemy, starczały na 30 tyś km cena około 90 zeta, ale to było 5 lat temu.

Napisano

> Oba mam do wymiany. Jakiego producenta wahaczy wybrać, chodzi mi głównie o trwałość sworznia

Wątków wahaczowych w historii znajdziesz "skol'ko ugodno".

Konkluzja jest zwykle taka, żeby regenerować fabryczne wahacze dopóki się da, czyli zmieniać tuleje, ciesząc się, że fabryczne sworznie są trwałe.

Wybity sworzeń też się z resztą regeneruje. Poszukaj sobie w wątku o fachurach.

Napisano
  • Autor

tak, wiem, wszystko już było smirk.gif

jak z perspektywy czasu oceniasz poliuretany? długo na tym jeździłeś, jak ze skrzypieniem?

Napisano

> Czy Delphi będzie w miarę dobry czy innego producenta poszukać ?

Oprócz paru TRW miałem kiedyś SWAG - tuleje poleciały w nim w zbliżonym czasie , zapewne Delphi też nie będzie odbiegać od nich trwałością , niestety już nie taką jaką zapewniały fabryczne smirk.gif

Znalazłem nawet wnioski już niemal archiwalne - trwałość zamienników - KLIK

Napisano

> Oprócz paru TRW miałem kiedyś SWAG - tuleje poleciały w nim w zbliżonym czasie , zapewne Delphi też

> nie będzie odbiegać od nich trwałością , niestety już nie taką jaką zapewniały fabryczne

> Znalazłem nawet wnioski już niemal archiwalne - trwałość zamienników - KLIK

Ja przy 100tys zmienilem oryginalne wachacze na jakies podobno dobre. Wytrzymaly 20 tysiecy i postanowilem wziac i w starych orginalach wymienic tylko tuleje durza. Niestety jeden sworzen padl przy 160 tys i kupilem jakis zamiennik. Dzis mam na lewym fabrycznym wahaczu 180 tysiecy(mial odpoczynek na 20 smile.gif) i nie ma luzu. Nie wiem czy sie da kupic obecnie orginalne z tym odlanym logiem koleczka, ale jesli sie da to bym je bral.

Napisano

> tym odlanym logiem koleczka, ale jesli sie da to bym je bral.

znaczy jakie? SWAG? bo też bede musiał zakupić... co wogóle najlepiej szukać bo w temacie przewinęło sie wiele nzaw producentów a i w tym archiwalnym temacie o wahaczach niewiele wynika smile.gif

Napisano
  • Autor

> znaczy jakie? SWAG? bo też bede musiał zakupić... co wogóle najlepiej szukać bo w temacie

> przewinęło sie wiele nzaw producentów a i w tym archiwalnym temacie o wahaczach niewiele

> wynika

po 5 latach trochę się zmieniło na rynku ok.gif

ceny są od 88 do 350 PLN/szt yikes.gif

Napisano

Witam

Jeśli masz dobre sworznie w starych wahaczach to proponuję założyć tuleje poliuretanowe, może się okazać że efekt który uzyskasz wcale Cię nie zadowoli (ja założyłem ponownie gumowe tuleje).

Kupisz wtedy nowe wahacze z gumowymi tulejami.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Witam

> Jeśli masz dobre sworznie w starych wahaczach to proponuję założyć tuleje poliuretanowe, może się

> okazać że efekt który uzyskasz wcale Cię nie zadowoli (ja założyłem ponownie gumowe tuleje).

> Kupisz wtedy nowe wahacze z gumowymi tulejami.

> Pozdrawiam

napisz dlaczego efekt cie nie zadowolił, było za sztywno, skrzypiało?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam

Drgania z układu jezdnego przenosiły się na nadwozie, tuleje poliuretanowe słabo je tłumiły.

Szukałem na innych forach FIATA co z tym mozna zrobic i z opisów wynikało ze nic, przy okazji dowiedziałem się że były przypadki urwania sworznia i dlatego założyłem tuleje gumowe

Napisano

> znaczy jakie? SWAG? bo też bede musiał zakupić... co wogóle najlepiej szukać bo w temacie

> przewinęło sie wiele nzaw producentów a i w tym archiwalnym temacie o wahaczach niewiele

> wynika

no i po oględzinach okazało się że nie stuka sworzeń wahacza a maglownica (dokładnie jest luz listwy w korpusie maglownicy po stronie pasażera) co prawda tuleje w wahaczach (te przednie) zaczynają się rozłazić i chyba trzeba bedzie niebawem zrobić kompleksowo maglownicę i wahacze razem..

Napisano

> no i po oględzinach ...

> tuleje w wahaczach (te przednie)

> zaczynają się rozłazić i chyba trzeba bedzie niebawem zrobić

Jeśli widać już rozwarstwioną gumę to za parę tys. km nie będzie jej wcale - z praktyki pamiętam , że od tego momentu destrukcja jest błyskawiczna .

Napisano

> Jeśli widać już rozwarstwioną gumę to za parę tys. km nie będzie jej wcale - z praktyki pamiętam ,

> że od tego momentu destrukcja jest błyskawiczna .

tak, jest dokładnie jak piszesz: znaczy sie przy ruszaniu wahaczem na boki widać ze guma zaczyna sie "odklejać" od tej obejmy co tuleja gumowa w niej siedzi. dzieki za info, bo teraz sie upewniłem ze muszę zrobić to kompleksowo i bedzie jak powinno być ok.gif