Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Daihatsu Sirion 1.3 Sport 4WD - ktoś, coś wie?

Featured Replies

Napisano

Widziałem, jeździłem... podoba mi się i to bardzo. Spełnia wszystkie moje wymagania. Ale teraz najważniejsze - jak z częściami do tego auta? Silnik z Yarisa 1,33 Dual VVT-i, więc tutaj luz, a co z zawieszeniem i napędem? Też od Toyoty czy tu już jest większy problem?

Napisano

Mi się podobają te dziwne japońskie autka - Cube czy Materia. Ale zawsze strach o części frown.gif

Napisano

W koncu Joki sie przyda hehe.gif

PS. Widze, ze nie ogarniasz, wiec Ci podpowiem, udezr do usera Joki, on Ci wszystko wytolkuje.

Napisano

> Ale że co?

Zaraz przyjdzie to CI napisze, że super auto i że nie ma żadnych problemów z częściami zlosnik.gif

Napisano

> Ale że co?

Joki jest oficjalnym ambasadorem marki.

Napisano

> Zaraz przyjdzie to CI napisze, że super auto i że nie ma żadnych problemów z częściami

Bo nie ma. Owszem - nie można ich kupić w Biedronce ale szczególnych problemów też nie ma.

Napisano
  • Autor

> Bo nie ma. Owszem - nie można ich kupić w Biedronce ale szczególnych problemów też nie ma.

Czyli części zawieszenia, hamulce itd. nie pasują od innych bardziej popularnych modeli, tylko są dedykowane stricte do Daihatsu?

A jak z cenami? Po przesiadce z Seja domyślam się, że będzie drożej... ale jak bardzo? Poziom Golfa czy bardziej Porsche?

Napisano

> ...jak z częściami do tego auta? Silnik z Yarisa 1,33 Dual VVT-i, więc tutaj luz,

> a co z zawieszeniem i napędem? Też od Toyoty czy tu już jest większy problem?

Który rocznik, bo to istotne?

Do końca 2004 tylko silnik i jego osprzęt a także sprzęgło są wspólne z Toyotą (niekoniecznie Yaris), nie licząc jakichś drobiazgów, odblasków itp. Także ABS itp to typówka stosowana także w innych autach. Zawieszenie, hamulce półosie, przeguby są dedykowane do Daihatsu.

Jeśli to model po 2005 to trochę więcej jest wspólnego z Yaris i Aygo. Dokładnie nie sprawdzałem ale chyba hamulce, skrzynia, przeguby itp.

Ogólnie wszystkie części eksploatacyjne do obu modeli są normalnie dostępne w sieciówkach i sklepach internetowych. Te bardziej popularne jak hamulce itp. nawet w stacjonarnych lepszych sklepach.

Lekkim problemem może być np. poduszka silnika czy wahacz albo wydech. Te są tylko używane albo do ściągnięcia z Japonii. Niedawno ściągałem znajomemu poduszkę silnika. ASO w Niemczech zaśpiewało 650zł. W sklepie internetowym w Japonii oryginalna 60zł. Co prawda z przesyłką wyszło 200zł ale to chyba całkiem uczciwa cena w porównaniu do ASO. Zamówiłem we czwartek, w poniedziałek przyniósł listonosz.

Napisano

...

> A jak z cenami?

Tarcze 80 - 120zł za szt. Klocki 40 - 80zł na przód. Bębny nie pamiętam. Szczęki od 30zł. Amortyzatory zamienniki przód od 120zł szt. Tył od 60zł. Sprzęgło komplet kosztuje sporo bo od 500zł w górę, chociaż da się i taniej tylko trzeba pokombinować.

Napisano
  • Autor

> ...

> Tarcze 80 - 120zł za szt. Klocki 40 - 80zł na przód. Bębny nie pamiętam. Szczęki od 30zł.

> Amortyzatory zamienniki przód od 120zł szt. Tył od 60zł. Sprzęgło komplet kosztuje sporo bo od

> 500zł w górę, chociaż da się i taniej tylko trzeba pokombinować.

Auto to Sirion z 2001 roku, sprowadzany z Japonii jakieś 2 lata temu.

Czyli nie ma się czego bać? Poza kilkoma częściami wszystko jest normalne?

Napisano

> Auto to Sirion z 2001 roku, sprowadzany z Japonii jakieś 2 lata temu.

> Czyli nie ma się czego bać? Poza kilkoma częściami wszystko jest normalne?

kiera po lewej?

Napisano

> Czyli nie ma się czego bać? Poza kilkoma częściami wszystko jest normalne?

Tylko rudej. Jak to w Toyocie z tamtych lat. Trzeba dobrze obejrzeć czy nie jest poklejony na sprzedaż. Progi, tylne nadkola do sprawdzenia. Dobrze byłoby wjechać na kanał i profilaktycznie zobaczyć podłogę i podłużnice.

Jeśli nie jest wyklepany z przystanku i poskładany z nie wiadomo czego to powinien służyć bezawaryjnie długie lata aż ruda go zje.

"Moje" w każdym razie nie chcą się psuć w ogóle.

Profilaktycznie śledzę oferty i znam rynek części, mam serwisówki ale nigdy nie musiałem z tego skorzystać. Opiekuję się dwoma YRV 2002, Sirionem 2004 i Cuore 2001. Wszystkie są na tej samej płycie podłogowej i dzielą wiele części.

Czy kupić? Sam musisz zdecydować. Trzeba się liczyć z tym, że jeśli jednak się coś zepsuje to część będziesz miał niekoniecznie tego samego dnia ale np. za dwa dni. Może niekoniecznie nówkę z ASO? Może używaną? Części blacharskie właściwie tylko z demontażu. Jest ich sporo i są tanie. Nowe blachy nie są dostępne w ogóle.

Ja i użytkowniczki pozostałych, którymi się opiekuję są megazadowolone ale swój rozum i ocenę możliwości z pewnością masz.

Napisano

...

Jeszcze jedno. Sprzęgło do 2004 jest dedykowane tylko do Daihatsu. Napisałem wcześniej odwrotnie.

Co do dostępności to tak jak pisałem wcześniej. Jest w sieciówkach, na aukcjach. Od 500zł za komplet.

Napisano
  • Autor

> ...

> Jeszcze jedno. Sprzęgło do 2004 jest dedykowane tylko do Daihatsu. Napisałem wcześniej odwrotnie.

> Co do dostępności to tak jak pisałem wcześniej. Jest w sieciówkach, na aukcjach. Od 500zł za

> komplet.

Jeden błotnik ma skorodowany lekko, ale właściel dorzuca używkę na wymianę. Podłogi nie oglądałem dokładnie, ale z tego co widziałem to wszystko jest ok. Mega trudny orzech do zgryzienia będzie smile.gif

Ps. tak ma kierownice z lewej i podobno tak od razu było, nie jest przekładany.

Napisano

> Jeden błotnik ma skorodowany lekko, ale właściel dorzuca używkę na wymianę. Podłogi nie oglądałem

> dokładnie, ale z tego co widziałem to wszystko jest ok. Mega trudny orzech do zgryzienia

> będzie

> Ps. tak ma kierownice z lewej i podobno tak od razu było, nie jest przekładany.

Quote:

Auto to Sirion z 2001 roku, sprowadzany z Japonii jakieś 2 lata temu.

ale wiesz jaka strona sie jezdzi w Japonii?

Napisano
  • Autor

> Quote:

> ale wiesz jaka strona sie jezdzi w Japonii?

Tak, po tej co trzeba - czyli po lewej smile.gif Ale właściciel twierdzi, że auto tak wyjechało z fabryki i było normalnie tam zarejestrowane z kierą po lewej. Nie było żadnej przekładki. Możliwe to jest?

Napisano

> Tak, po tej co trzeba - czyli po lewej Ale właściciel twierdzi, że auto tak wyjechało z fabryki i

> było normalnie tam zarejestrowane z kierą po lewej. Nie było żadnej przekładki. Możliwe to

> jest?

IMO nie.

Napisano
  • Autor

W sumie dla mnie to bez większego znaczenia.

No to ostatnie pytanie - co z napędem? To jest napęd Daihatsu z tego co wiem. Jest kłopotliwy?

Napisano

> W sumie dla mnie to bez większego znaczenia.

> No to ostatnie pytanie - co z napędem? To jest napęd Daihatsu z tego co wiem. Jest kłopotliwy?

Co masz konkretnie na myśli jako: "napęd"?

Napisano

> pewnie to ze jest 4WD

No to jest standardowa skrzynia od FWD z dokręconym dyfrem, przekazującym połowę momentu na tył. Proste jak konstrukcja cepa i trwałe.

Tak to wygląda:

be415a5e4570.jpg

Napisano

> No to jest standardowa skrzynia od FWD z dokręconym dyfrem, przekazującym połowę momentu na tył.

> Proste jak konstrukcja cepa i trwałe.

> Tak to wygląda:

Zaraz będzie centomania robiła AWD zlosnik.gif

Napisano

> Zaraz będzie centomania robiła AWD

Będą potrzebowali jeszcze tego:

c2a0f4ba5c24.jpg

Bo ten przy skrzyni to nie jest sensu stricto dyfer tylko zwykła przekładnia rozdzielcza a dopiero przy tylnym dyfrze wiskoza jak w innych tego typu rozwiązaniach.

Napisano
  • Autor

Dzięki Joki! Chodziło mi o to czy napęd jest awaryjny/trudny w naprawie, ale skoro jest tak jak piszesz, to się niczym nie przejmuję smile.gif

Napisano

> Dzięki Joki! Chodziło mi o to czy napęd jest awaryjny/trudny w naprawie, ale skoro jest tak jak

> piszesz, to się niczym nie przejmuję

Tylko sprawdź dobrze przed zakupem bo o ile uchodzą za całkowicie bezawaryjne to akurat części napędu są dostępne tylko z demontażu. O nowym wale, moście czy półosiach zapomnij.

Na aukcjach są skrzynie, te skrzynki rozdzielcze, mosty w cenach od 200zł. Te same idą do YRV bo to identyczna podłoga, napędy itd. Tylko kształty zewnętrzne inne.

Napisano

> Tylko sprawdź dobrze przed zakupem bo o ile uchodzą za całkowicie bezawaryjne to akurat części

> napędu są dostępne tylko z demontażu. O nowym wale, moście czy półosiach zapomnij.

> Na aukcjach są skrzynie, te skrzynki rozdzielcze, mosty w cenach od 200zł. Te same idą do YRV bo to

> identyczna podłoga, napędy itd. Tylko kształty zewnętrzne inne.

a co powiesz o Mazda Demio 1.3 z 1999? warto do miasta takie autko? smile.gif

Napisano

> a co powiesz o Mazda Demio 1.3 z 1999? warto do miasta takie autko?

Nie mam pojęcia. Specjalizuję się w Dai i Speed-ych.

niewiem.gif

Napisano

> Nie mam pojęcia. Specjalizuję się w Dai i Speed-ych.

smile.gif mialem nadzieje ze moze generalnie w malych japonczykach wink.gif

ogladalem dzisiaj takiego, fajne male autko, ale chyba sie nie zdecyduje wink.gif

Napisano
  • Autor

> mialem nadzieje ze moze generalnie w malych japonczykach

> ogladalem dzisiaj takiego, fajne male autko, ale chyba sie nie zdecyduje

Dlaczego? Demio to jest inaczej "2". Kolega jeździ taką, tylko że nowszą (okolica 2006 roku chyba) i jest bardzo zadowolony.

Napisano

> Dlaczego? Demio to jest inaczej "2". Kolega jeździ taką, tylko że nowszą (okolica 2006 roku chyba)

> i jest bardzo zadowolony.

bo troche sie obawiam czy bedzie latwo serwisowalne wink.gif niby mialoby byc na drugie auto do miasta, ale w cenie ~5kpln jest sporo alternatyw grinser006.gif