Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana okien ...

Featured Replies

Napisano

Mam w mieszkaniu okna PCV z podwójną szybą. Nie mogę znieść hałasu przelatujących samolotów i jeżdżących samochodów. Czy jest możliwość wymiany samych okien, bez ram na jakieś 3-szybowe o podwyższonej izolacji akustycznej ?

Napisano

> Czy jest możliwość wymiany samych okien, bez ram na jakieś 3-szybowe o

> podwyższonej izolacji akustycznej ?

To potwierdzi lub nie producent konkretnego okna: jeśli tylko robią listwy przyszybowe w różnych rozmiarach do Twoich okien, to dasz "płytsze/węższe" listwy i nowe 3-szybowe wkłady.

Napisano
  • Autor

> To potwierdzi lub nie producent konkretnego okna: jeśli tylko robią listwy przyszybowe w różnych

> rozmiarach do Twoich okien, to dasz "płytsze/węższe" listwy i nowe 3-szybowe wkłady.

Czyli muszę się skontaktować z producentem tych okien które mam, czy są tacy którzy robią na wymiar ?

Napisano

> Mam w mieszkaniu okna PCV z podwójną szybą. Nie mogę znieść hałasu przelatujących samolotów i

> jeżdżących samochodów. Czy jest możliwość wymiany samych okien, bez ram na jakieś 3-szybowe o

Konieczna będzie wymiana szyby zespolonej. Standardowo 2 szybowe są zbudowane jako 24mm (4+16+4 mm).

Szkło dzwiękochłonne można zabudować na tym samym pakiecie lub w zależności od oczekiwań w tłumieniu na grubszym-szerszym

( patrz tu .. http://www.effectglass.net/szyby/dzwiekochlonne.html)

W pierwszym wypadku (pakiet 24mm) listwa przyszybowa pozostaje bez zmian (zrobi to niemal każdy szklarz )

w przypadku zmiany pakietu potrzebna będzie wspomniana listwa przyszybowa o innych wymiarach ,

( a tu już tylko producent okna lub producent, który pracuje na tym samym profilu okiennym)

Napisano
  • Autor

> Konieczna będzie wymiana szyby zespolonej. Standardowo 2 szybowe są zbudowane jako 24mm (4+16+4

> mm).

> Szkło dzwiękochłonne można zabudować na tym samym pakiecie lub w zależności od oczekiwań w

> tłumieniu na grubszym-szerszym

> ( patrz tu .. http://www.effectglass.net/szyby/dzwiekochlonne.html)

> W pierwszym wypadku (pakiet 24mm) listwa przyszybowa pozostaje bez zmian (zrobi to niemal każdy

> szklarz )

> w przypadku zmiany pakietu potrzebna będzie wspomniana listwa przyszybowa o innych wymiarach ,

> ( a tu już tylko producent okna lub producent, który pracuje na tym samym profilu okiennym)

Dzięki za informację i za link do strony. Zadzwonię i zapytam co da się z tym zrobić ok.gifcool.gif

Napisano

> Czyli muszę się skontaktować z producentem tych okien które mam, czy są tacy którzy robią na wymiar

> ?

Wkład jest zawsze na wymiar, ale jaki wejdzie to juz zalezy od twojego profilu, szerokosci i listw

Napisano
  • Autor

> Wkład jest zawsze na wymiar, ale jaki wejdzie to juz zalezy od twojego profilu, szerokosci i listw

ok.gif

Napisano

Ja bym uderzyl do kilku firm wstawiajacych/sprzedajacych okna, np te co masz najblizej .. podaj producenta okien i profil +ewentulanie zmierz glebokosc obecnych wkladow i listw, bez problem powinni cos dobrac. Zaznacz oczywiscie, ze chodzi Ci o wklady max wyciszajace.

Pamietaj tylko, ze im masz szerszy profil tym wieksze mozliwosci doboru wkladu wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ja bym uderzyl do kilku firm wstawiajacych/sprzedajacych okna, np te co masz najblizej .. podaj

> producenta okien i profil +ewentulanie zmierz glebokosc obecnych wkladow i listw, bez problem

> powinni cos dobrac. Zaznacz oczywiscie, ze chodzi Ci o wklady max wyciszajace.

> Pamietaj tylko, ze im masz szerszy profil tym wieksze mozliwosci doboru wkladu

ok, tak zrobie ok.gif

Napisano

> Mam w mieszkaniu okna PCV z podwójną szybą. Nie mogę znieść hałasu przelatujących samolotów i

> jeżdżących samochodów. Czy jest możliwość wymiany samych okien, bez ram na jakieś 3-szybowe o

zmierz grubość wkłądu (wypnij jedną listwę przyszybową i zmierz)

najczęściej grubość wkłądu to 24 mm (czasem 22 mm bardzo rzadko 20 mm)

więc przy wkładzie 24 mm robisz u szklarza na wymiar pakiet 3 szybowy 4/6/4/6/4 i wymieniasz

Napisano
  • Autor

> zmierz grubość wkłądu (wypnij jedną listwę przyszybową i zmierz)

> najczęściej grubość wkłądu to 24 mm (czasem 22 mm bardzo rzadko 20 mm)

> więc przy wkładzie 24 mm robisz u szklarza na wymiar pakiet 3 szybowy 4/6/4/6/4 i wymieniasz

ok.gifDzieki

Napisano

> Mam w mieszkaniu okna PCV z podwójną szybą. Nie mogę znieść hałasu przelatujących samolotów

Czy okna są szczelne? Może wystarczy podregulować i/lub wymienić uszczelki?

Napisano
  • Autor

> Czy okna są szczelne? Może wystarczy podregulować i/lub wymienić uszczelki?

Sa szczelne, wiatr przez nie nie wieje, tylko halas od samolotow i troche z ulicy

Napisano

> Sa szczelne, wiatr przez nie nie wieje, tylko halas od samolotow i troche z ulicy

zacznij od wymiany uszczelek ok.gif

Napisano

> Dzieki

aczkolaiwek jak nie wymieniałeś szyb sam nigdy to weź niech szklarz wymieni i zamontouje nowe pakiety sam (łatwo przekosić skrzydło jak sie źle zamontuje)

Napisano
  • Autor

> zacznij od wymiany uszczelek

To nie uszczelki, od nowości jest głośno

Napisano
  • Autor

> aczkolaiwek jak nie wymieniałeś szyb sam nigdy to weź niech szklarz wymieni i zamontouje nowe

> pakiety sam (łatwo przekosić skrzydło jak sie źle zamontuje)

No sam się za to brał nie będę zlosnik.gifok.gif

Napisano

> No sam się za to brał nie będę

i weź pod uwagę, że dorabiając u szklarza na pewno nie bedziesz mieć gazów w środku (aczkolwiek ja do nich jestem sceptyczny, bo w fabrycznych oknach tez nie stwierdzisz czy gaz jeszcze jest czy uciekł biglaugh.gif)

Napisano

> i weź pod uwagę, że dorabiając u szklarza na pewno nie bedziesz mieć gazów w środku (aczkolwiek ja

> do nich jestem sceptyczny, bo w fabrycznych oknach tez nie stwierdzisz czy gaz jeszcze jest

> czy uciekł )

Jak nie? Jest urządzenie które to sprawdza. Nie dalej jak tydzień temu z ciekawości sprawdzałem i po 6 latach nadal we wszystkich jest argon palacz.gif

Napisano

> zmierz grubość wkłądu (wypnij jedną listwę przyszybową i zmierz)

> najczęściej grubość wkłądu to 24 mm (czasem 22 mm bardzo rzadko 20 mm)

> więc przy wkładzie 24 mm robisz u szklarza na wymiar pakiet 3 szybowy 4/6/4/6/4 i wymieniasz

Lepsze właściwości jako izolator akustyczny maja nie trzy 4mm szyby , a dwie 6mm szyby

Napisano

> Lepsze właściwości jako izolator akustyczny maja nie trzy 4mm szyby , a dwie 6mm szyby

Nie zgodzę się.

Konstrukcja 4/16/4 ma tłumienie 31dB

Konstrukcja 6/12/6 ma tłumienie też 31dB

Konstrukcja 4/16/4/16/4 ma tłumienie 32dB (niestety innej ramki niż 16mm nie mogę przesymulować)

Wedle mojej wiedzy w kolegi przypadku należałoby zastosować szybę bardzo niesymetryczną lub z laminatem dźwiękochłonnym:

Konstrukcja 4/10/8 ma tłumienie 37dB

Konstrukcja 6/10/10 ma tłumienie 40dB

Konstrukcja 4/16/44.2phone ma tłumienie 39dB

Napisano

> Jak nie? Jest urządzenie które to sprawdza. Nie dalej jak tydzień temu z ciekawości sprawdzałem i

> po 6 latach nadal we wszystkich jest argon

A jakim urządzeniem??

Jest tzn. ile go jest? W powietrzu też jest Argon.

Napisano

> i weź pod uwagę, że dorabiając u szklarza na pewno nie bedziesz mieć gazów w środku (aczkolwiek ja

> do nich jestem sceptyczny, bo w fabrycznych oknach tez nie stwierdzisz czy gaz jeszcze jest

> czy uciekł )

w starym domu mam w jednym pokoju okno dwuszybowe bez gazu w środku (jedne z pierwszych plastikowych okien z lat 90tych), w drugim już nowocześniejsze z argonem. Róznica jest widoczna i odczuwalna gołym okiem. Podczas mrozów szyba w oknie bez gazu jest odczuwalnie dużo bardziej zimna, skrapla się więcej wilgoci od wewnątrz, a przy duzych mrozach na oknie bez gazu ta wilgoć potrafi nawet zamarazać i pojawia się lód na szybie

Napisano

> w starym domu mam w jednym pokoju okno dwuszybowe bez gazu w środku (jedne z pierwszych

> plastikowych okien z lat 90tych), w drugim już nowocześniejsze z argonem. Róznica jest

> widoczna i odczuwalna gołym okiem. Podczas mrozów szyba w oknie bez gazu jest odczuwalnie dużo

> bardziej zimna, skrapla się więcej wilgoci od wewnątrz, a przy duzych mrozach na oknie bez

> gazu ta wilgoć potrafi nawet zamarazać i pojawia się lód na szybie

a wiesz zę możesz mieć różne szyby w tych oknach? sam gaz jest dodatkiem - d zwykłych szyb mała opłacalność dawania gazu - zazwyczaj sę to robi przy niskoemisyjnych, a to z nich głównie jest różnica

Napisano

> czy uciekł )

A szklo niskoemisyjne szklarze maja?

Napisano

> A szklo niskoemisyjne szklarze maja?

a czemu mają nie mieć?

szybciej CI złożą pakiet z szybą niskoemisyjną niż z gazem biglaugh.gif

Napisano

> a czemu mają nie mieć?

Bo jest tego sporo roznych rodzajow i maja krotkie terminy waznosci.

Nie sadzilem, ze zwykli szklarze dysponuja szklem niskoemisyjnym.

> szybciej CI złożą pakiet z szybą niskoemisyjną niż z gazem

Napisano

> Bo jest tego sporo roznych rodzajow i maja krotkie terminy waznosci.

> Nie sadzilem, ze zwykli szklarze dysponuja szklem niskoemisyjnym.

> > szybciej CI złożą pakiet z szybą niskoemisyjną niż z gazem

mają ... tylko w zalezności od prodyucenta szkła może mieć ono z deka inny odcień (tzn po zalożeniu do okna 1 pakietu, gdy 2 zostaje fabryczny może uwidocznić różnice w odcieniu, ale wymieniając 2 szyby no problem bo nie ma do czego porównać

Napisano

> mają ... tylko w zalezności od prodyucenta szkła może mieć ono z deka inny odcień (tzn po zalożeniu

> do okna 1 pakietu, gdy 2 zostaje fabryczny może uwidocznić różnice w odcieniu, ale

> wymieniając 2 szyby no problem bo nie ma do czego porównać

Racja... Jak idą obie szyby, to OK...

Osobiście wymieniając obie szyby zamówiłbym albo gotowe szyby zespolone u producenta albo nowe okno.

Napisano

> Racja... Jak idą obie szyby, to OK...

> Osobiście wymieniając obie szyby zamówiłbym albo gotowe szyby zespolone u producenta albo nowe

> okno.

ale i tak musisz brać ekipę do montażu , więc ja bym szukał jakiegoś lokalnego producenta okien lub lokalnego szklarza....

pakiety z szybą niskoemisyjną nie sa jakims wyczynem - robiłęm je już 16 lat temu (ręcznie nie na liniach tyle że bez gazu)