Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kontrolka poduszki powietrznej .

Featured Replies

Napisano

Witam

Pacjent to Skoda Felicja , świeci się kontrolka od poduszek . Ale wspomniana kontrolka po przekręceniu kluczyka po kilku sekundach gaśnie po czym powtórnie świeci . Czy jest jakiś przekaźnik który może działać wadliwie czy też to poważniejsza sprawa ?

Napisano

Bez podłączenia komputera/testera diagnostycznego niewiele można doradzić grinser006.gif

Zazwyczaj jest gdzieś niekontakt lub sam czujnik może być uszkodzony (np zalany płynem z nagrzewnicy)...

Napisano

jest blad w ukladzie poduszek powietrznych, diagnostyka zalatwi sprawę.

Napisano

> Witam

> Pacjent to Skoda Felicja , świeci się kontrolka od poduszek . Ale wspomniana kontrolka po

> przekręceniu kluczyka po kilku sekundach gaśnie po czym powtórnie świeci . Czy jest jakiś

> przekaźnik który może działać wadliwie czy też to poważniejsza sprawa ?

Podpięcie do kompa wskaże która poduszka daje sygnał. Problem może być prozaiczny, np. zaśniedziała wtyczka.

Napisano
  • Autor

Dobrze ale jeśli jest jakiś błąd np. wtyczka zaśniedziała itp. to czy kontrolka nie powinna świecić się od początku cały czas? U mnie wygląda to tak jakby system zastał sprawdzony( świeci się w tedy kontrolka ) , system jest OK ( gaśnie kontrolka) a po chwili jakby przekaźnik "puścił" i znowu jest zaświecona kontrolka . Właśnie dla tego chodzi mi po głowie ten przekaźnik , wiem że bez skanera nie wiele można wywnioskować .

Napisano

> Dobrze ale jeśli jest jakiś błąd np. wtyczka zaśniedziała itp. to czy kontrolka nie powinna świecić

> się od początku cały czas? U mnie wygląda to tak jakby system zastał sprawdzony( świeci się w

> tedy kontrolka ) , system jest OK ( gaśnie kontrolka) a po chwili jakby przekaźnik "puścił" i

> znowu jest zaświecona kontrolka . Właśnie dla tego chodzi mi po głowie ten przekaźnik , wiem

> że bez skanera nie wiele można wywnioskować .

Jesteś marzeniem handlarza. wink.gif

Słyszałeś kiedyś o podłączaniu kontrolek od poduszek równolegle z kontrolkami abs czy ładowania?

Robi się to po to, żeby kontrolka zapaliła się i zgasła, gdyby wcale się nie zapalała to by znaczyło, że ktoś wyciął diodę/lampkę.

Jak układ jest sprawny to kontrolka przy rozruchu zapala się i gaśnie, jak układ jest uszkodzony to kontrolka zapala się, gaśnie i ponownie się zapala, ale już nie gaśnie.

Pozdrawiam BAS

Napisano

To że zapala się, gaśnie i znów zapala oznacza że jest błąd w centralce. W audi też tak jest i wcale nie oznacza że centralka jest w porządku. Nie ma co kombinować tylko zdiagnozować usterkę.

Napisano

Jakby nie gasla to kontroler zepsuty. Jak gaśnie i zapala sie to kontroler OK tylko wykrył problem z poduszką lub czujnikiem.

Napisano
  • Autor

> Jesteś marzeniem handlarza.

> Słyszałeś kiedyś o podłączaniu kontrolek od poduszek równolegle z kontrolkami abs czy ładowania?

> Robi się to po to, żeby kontrolka zapaliła się i zgasła, gdyby wcale się nie zapalała to by

> znaczyło, że ktoś wyciął diodę/lampkę.

> Jak układ jest sprawny to kontrolka przy rozruchu zapala się i gaśnie, jak układ jest uszkodzony to

> kontrolka zapala się, gaśnie i ponownie się zapala, ale już nie gaśnie.

> Pozdrawiam BAS

BAS ja jestem koszmarem handlarza grinser006.gif mi nie chodzi o prymitywne sztuczki z kontrolką ładowania...

Napisano

> Dobrze ale jeśli jest jakiś błąd np. wtyczka zaśniedziała itp. to czy kontrolka nie powinna świecić

> się od początku cały czas?

Nie,

miałem problemy z kostką pod fotelem i kontrolka gasła na chwilę po odpaleniu, po czym zapalała się i wyświetlało komunikat "sprawdź airbag".

Po poprawie styku w kostce jest OK.

ok.gif

> tedy kontrolka ) , system jest OK ( gaśnie kontrolka) a po chwili jakby przekaźnik "puścił" i

> znowu jest zaświecona kontrolka

Buhaha grinser006.gif

Masz najzwyklejszy błąd w układzie airbagów.

Napisano

> Witam

> Pacjent to Skoda Felicja , świeci się kontrolka od poduszek . Ale wspomniana kontrolka po

> przekręceniu kluczyka po kilku sekundach gaśnie po czym powtórnie świeci . Czy jest jakiś

> przekaźnik który może działać wadliwie czy też to poważniejsza sprawa ?

W swoim Roverze miałem identycznie. Wystarczyło poczyścić styki w kostkach pod fotelami. System airbag idzie na żółtych przewodach. Czyszczenie oczywiście bez kluczyków w stacyjce. Zaleca się nawet odłączenie akumulatora przy pracach z układem elektrycznym poduszek.

Napisano

i to samo jest w renaultach crazy.gif

Napisano

najpierw kontrola kontrolki,( w niektorych modelach zaswiecaja sie lampki poziomu plynu chlodniczego, rezerwy paliwa itp i gasną ) zapala się i gasnie, potem kontrola ukladu, zapala się i nie gaśnie

Napisano
  • Autor

Witam

Właśnie jestem po diagnozie pacjenta crazy.gif , komputer stwierdził że została aktywowany zapłonnik poduszki bocznej pasażera . Ciekawi mnie to czy nie powinny zadziałać pozostałe poduszki ? Powtórnie sprawdziłem całą karoserię miernikiem i nie znalazłem śladu powtórnego lakierowania , czy istnieje opcja że było uderzenie tylko w drzwi i to spowodowało zadziałanie poduszki ? Podobno można usunąć ten błąd poduszki ale trzeba przeprogramować sensor więc czekam na dalszy rozwój wypadków.

Napisano

Bo drzwi zostały pewnie wymienione. Auto w takim stanie kupiłeś czy stało się to normalnie podczas użytkowania?

Napisano

boczne poduszki strzelaja niezaleznie od przednich

co do grubosci lakieru, jak byla cala malowana to i grubosc bedzie podobna wink.gif

Napisano
  • Autor

> Bo drzwi zostały pewnie wymienione. Auto w takim stanie kupiłeś czy stało się to normalnie podczas

> użytkowania?

Kupiłem je z świecąca się poduszką , liczyłem że to być może jakaś wtyczka lub taśma kierownicy . Jeśli były wymienione drzwi to zrobił to nie lada mistrz bo na zawiasach nie ma śladów , po za tym musiano wymienić fotel pasażera (tam jest ta nieszczęsna poduszka). Uważam że po takich zabiegach nikt nie zostawił by świecącej oczojebnej kontrolki.

Napisano

> za tym musiano wymienić fotel pasażera (tam jest ta nieszczęsna poduszka). Uważam że po takich

> zabiegach nikt nie zostawił by świecącej oczojebnej kontrolki.

Mówiłeś że to Skoda Felicia - nie miałem pojęcia że występowały w niej boczne poduszki powietrzne shocked.gif

W każdym razie jest to auto w kategorii wiekowej 10+ IMHO warto sprawdzić kable i kostki, zwłaszcza wiązkę pod fotelem wink.gif

Napisano
  • Autor

> Mówiłeś że to Skoda Felicia - nie miałem pojęcia że występowały w niej boczne poduszki powietrzne

> W każdym razie jest to auto w kategorii wiekowej 10+ IMHO warto sprawdzić kable i kostki, zwłaszcza

> wiązkę pod fotelem

Wróciłem od elektryka i autko już w pełni sprawne 893goodvibes.gif . Okazało się że zepsuł się sterownik od poduszek ot tak sam z siebie mad.gif . Co do ilości poduszek to jakaś wersja limitowana i ma cztery poduchy.