Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Filtron opinie

Featured Replies

Napisano

> dobrze, że moja tego nie wie i odplala diesla przy -25 jak szalona

a moje 2, jedna po drugiej się sypały.

pierwsza chyba po 6 miesiącach (oczywiście 3 razy reklamacja) później druga po ok 1 roku.

Ojciec w swoim aucie miał podobne pady akuma ale już po 3 miesiącach - po zmianie Akuma na bylejaki norauto problem znika.

nic tylko gratulować jakości Centrze

Napisano

> a moje 2, jedna po drugiej się sypały.

> pierwsza chyba po 6 miesiącach (oczywiście 3 razy reklamacja) później druga po ok 1 roku.

> Ojciec w swoim aucie miał podobne pady akuma ale już po 3 miesiącach - po zmianie Akuma na bylejaki

> norauto problem znika.

> nic tylko gratulować jakości Centrze

wygląda na to, że ich produkcja nie trzyma norm i raz można trafić na przyzwoity egzemplarz a raz na szajs waytogo.gif

Napisano

> widzisz kolego gdyby padły Ci 2 nowe akumulatory Centry w okresie gwarancyjnym przechodząc

> dodatkowo przez cała procedurę reklamacyjna to nadal będziesz chwalił ta firme i kupisz

> kolejna Centre??

> Wiec nie powielaj bzdur

Popieram - też przerobiłem pady 3 akumulatorów Centra w 3 różnych samochodach w przeciągu niespełna roku i wystarczy mi to, aby nie kupować ich produktów przez długi czas...

Napisano

> wygląda na to, że ich produkcja nie trzyma norm i raz można trafić na przyzwoity egzemplarz a raz

> na szajs

ok.gif

niestety, potwierdził mi to sprzedawca w sklepie / niestety po sprzedaży i w momencie reklamacji towaru crazy.gif

Napisano

> Tylko, ze Bosch od dawna jest klepany na Ukrainie, Varta dolaczyla tam pozniej.

Bosch jak i Varta a właściwie J&J mają fabryki na całym świecie.I tak jak w przypadku wspomnianego filtrona nie ma większego znaczenia gdzie te są wykonywane. shhh.gif zdradzę Ci tajemnicę ....tylko nie mów nikomu....Cały proces produkcji jest praktycznie w 100% automatyczny.

Z reszta jedno i

> drugie obecnie jest g.... warte.

No z tak miarodajną opinią to trudno dyskutować hehe.gif

Napisano

> Popieram - też przerobiłem pady 3 akumulatorów Centra w 3 różnych samochodach w przeciągu niespełna

> roku i wystarczy mi to, aby nie kupować ich produktów przez długi czas...

Przez 15 lat w branży handlowałem chyba wszystkimi popularnymi markami(ostatnio głownie Centra).Nie zauważyłem większej awaryjności w ich akumulatorach(miałem sezon że był sam Bosch,Varta,Topla etc).A sprzedaje się ich dobrze ponad 1000 sztuk rocznie co daje mi możliwość wyrażenia w miarę miarodajnej opinii.

Głowny problem ludzi z akumulatorem to ---jakikolwiek problem z ,prądem'' (elektryką ) w samochodzie= winny akumulator.

Nieprawidłowe ładowanie= winny akumulator.

Auto stoi 2-3 tygodnie nieodpalane(najcześciej alarm lub inne urządzenia pobierające ,,prąd''=winny akumulator.

Przykłady mógłbym mnożyć skromny.gif

Oczywiście zdarza sie problem z akumulatorem,reklamowałem Ca1000 pół roku temu gościowi oddał go dzień przed końcem gwarancji (3 letniej) wymienili mu na nowy.Jeśli chodzi o rozpatrywanie reklamacji to z moich doświadczeń jest to 50% na 50%.

Napisano

Mechanicy w większości kupują u mnie Filtrona lub Wixa (to samo) i Sędziszów bo teraz jest na te filtry dobra cena.. Ja sam do swoich aut zawsze stosowałem Filtrona i nigdy nic się nie działo.. ok.gif

Napisano

> pewnie coś na zasadzie narzekania na produkty Centry

Akurat co do Centry to w większości ludzie mówią prawdę. Kiedyś handlowaliśmy Centrą i było bardzo dużo reklamacji. W większości nieuznanych.. Hitem była odpowiedź na reklamację cyt. " śladowe ilości oleju w akumulatorze" - fajnie tylko że to był taki do którego zajrzeć się nie dało.. więc wina producenta - ale oczywiście odrzucona reklamacja. Handlujemy Sznajder-em, Zap-em, Moll-em i Nord-Star-em. Mam Varte i Centrę na zamówienie , ale to jednostkowe sztuki.

Napisano

> Przez 15 lat w branży handlowałem chyba wszystkimi popularnymi markami(ostatnio głownie Centra).Nie

> zauważyłem większej awaryjności w ich akumulatorach(miałem sezon że był sam Bosch,Varta,Topla

> etc).A sprzedaje się ich dobrze ponad 1000 sztuk rocznie co daje mi możliwość wyrażenia w

> miarę miarodajnej opinii.

> Głowny problem ludzi z akumulatorem to ---jakikolwiek problem z ,prądem'' (elektryką ) w

> samochodzie= winny akumulator.

> Nieprawidłowe ładowanie= winny akumulator.

> Auto stoi 2-3 tygodnie nieodpalane(najcześciej alarm lub inne urządzenia pobierające ,,prąd''=winny

> akumulator.

a jak systematycznie nowy (poł roczny) akum po 2 tyg pada to...??

(auto dzień w dzień jezdzone, bite 2 tyg i pad. - po zmianie na inny stary akum wszystko wraca do normy)

sprawdzone na 2 moich akumach oraz u ojca -dziwnym trafem i tu i tu była Centra.

druga sprawa, po tych "akcjach" zaczałem drązyc temat w internecie, uwierz nie jestem odosobnionym przypadkiem i niestety Centra strasznie poszła w dół z jakoscia

> Przykłady mógłbym mnożyć

> Oczywiście zdarza sie problem z akumulatorem,reklamowałem Ca1000 pół roku temu gościowi oddał go

> dzień przed końcem gwarancji (3 letniej) wymienili mu na nowy.Jeśli chodzi o rozpatrywanie

> reklamacji to z moich doświadczeń jest to 50% na 50%.

"przerabiałem" w autach wiele akumulatorów i niestety Centra od ok 7 lat strasznie poszła z jakoscia

Napisano

> a jak systematycznie nowy (poł roczny) akum po 2 tyg pada to...??

> (auto dzień w dzień jezdzone, bite 2 tyg i pad. - po zmianie na inny stary akum wszystko wraca do

> normy)

> sprawdzone na 2 moich akumach oraz u ojca -dziwnym trafem i tu i tu była Centra.

> druga sprawa, po tych "akcjach" zaczałem drązyc temat w internecie,

Ale ja nie mówię iż problem nie był w akumulatorze jeśli robi się masówkę to jakieś reklamację musza być to raz.Co do drążenia smirk.gifludzie którzy sa niezadowoleni z jakieś usługi lub produktu ,w myśl starej zasady ,,chłop żywemu nie przepuści'' ,chcąc zrobić koło pupy producentowi aż się palą spod ekranu i szukają nowych stron na których mogą zamieszczać swoje negatywne opinie (jak już wcześniej napisałem nie zawsze technicznie uzasadnione).A zadowoleni?No cóż nie zawsze chce im się wpisywać te pozytywy.

uwierz nie jestem odosobnionym

> przypadkiem i niestety Centra strasznie poszła w dół z jakoscia

> "przerabiałem" w autach wiele akumulatorów i niestety Centra od ok 7 lat strasznie poszła z

> jakoscia

Problem ludzi bardzo często to zły dobór akumulatora w myśl zasady więcej =lepiej. I tak do starego dychawicznego golfa z 1992 GTD zakładamy akumulatorek ze wzmocnionym rozruchem z palety premium.No bo przecież droższe musi być lepsze a mnie przecież stać hehe.gifTo nic ,że w czasach produkcji wspomnianego modelu akumulator miał pół mocy rozruchowej co kupowany teraz smirk.gif

A potem jest płacz i zgrzytanie zębami ,że no jak to taki drogi a nie działa?Golf przecież niemożliwe aby zepsuł się sam z siebie(dyć to niemieckie auto przecież) skromny.gif

Napisano

> Problem ludzi bardzo często to zły dobór akumulatora w myśl zasady więcej =lepiej. I tak do starego

> dychawicznego golfa z 1992 GTD zakładamy akumulatorek ze wzmocnionym rozruchem z palety

> premium.No bo przecież droższe musi być lepsze a mnie przecież stać To nic ,że w czasach

> produkcji wspomnianego modelu akumulator miał pół mocy rozruchowej co kupowany teraz

> A potem jest płacz i zgrzytanie zębami ,że no jak to taki drogi a nie działa?Golf przecież

> niemożliwe aby zepsuł się sam z siebie(dyć to niemieckie auto przecież)

Ale jaki ma to wpływ na żywotność akumulatora?

Napisano

> No z tak miarodajną opinią to trudno dyskutować

Aktualnie mam Varte, wczesniej mialem Boscha. I powiem tak, stary 6-letni Bosch ostatniej zimy radzil sobie lepiej niz 2-letnia Varta, ktora odmowila wspolpracy kilka dni przed koncem gwarancji zlosnik.gif. Jak Varta poszla na reklamacje, to w aucie wyladowal stary Bosch.

Napisano

> Problem ludzi bardzo często to zły dobór akumulatora w myśl zasady więcej =lepiej. I tak do starego

> dychawicznego golfa z 1992 GTD zakładamy akumulatorek ze wzmocnionym rozruchem z palety

> premium.

Problemem to jest mala ilosc olowiu w nowych akumulatorach, bo drogi. Jakos dziwnym trafem nowy wiekszy aku jest lzejszy od starego mniejszego gabarytowo. Opada masa z plyt, ktorej malo i po akumulatorze.

Napisano

Alternator nie doładuje aku..

Napisano

> Alternator nie doładuje aku..

Spodziewałęm się takiej odpowiedzi... sciana.gif

Napisano

Wsadź 80Ah do Tico... pogadamy ok.gif

Napisano

> Nie ma znaczenia czy auto stoi w garażu czy też na powietrzu czy okładasz je na noc

> poduszkami.Jeśli nie jeździsz przez parę dni (a pisząc tak najcześciej ludzie maja na myśli

> 2-3 tygodnie) i jest pobór pradu przez alarm czy też inne urządzenia to nie ma możliwości aby

> akumulator się nie rozładował i to bez znaczenia czy będzie to Centra,Bosch,Varta,Topla czy

> Carrefurowski Budget.

Pare dni to pare dni a nie pare tygodni wiec nie przeinaczaj faktow

Napisano

> Problemem to jest mala ilosc olowiu w nowych akumulatorach, bo drogi. Jakos dziwnym trafem nowy

> wiekszy aku jest lzejszy od starego mniejszego gabarytowo. Opada masa z plyt, ktorej malo i po

> akumulatorze.

Częściowo jest prawda co piszesz ,cele są cieńsze i co najbardziej istotne akumulatory są bardziej wysilone.Co za tym idzie ich żywotność ,jest mniejsza szczególnie w przypadku akumulatorów do diesla.Inna sprawą jest to o czym pisałem nieprawidłowy dobór akumulatora do pojazdu.

Napisano

> Spodziewałęm się takiej odpowiedzi...

Daj spokój, to jak walka z wiatrakami

Napisano

> Wsadź 80Ah do Tico... pogadamy

Miałem 72Ah w 126p - pogadamy?

Napisano

> i hipotetycznie co się stanie??

Zarówno teoria jak i praktyka każą odpowiedzieć : nie stanie się nic złego.

Natomiast nieomylna mądrość ludowa każe wierzyć, że "akumulator będzie notorycznie nidoładowywany" i tego się trzymajmy old.gif

Napisano

> Ale ja nie mówię iż problem nie był w akumulatorze jeśli robi się masówkę to jakieś reklamację

> musza być to raz.Co do drążenia ludzie którzy sa niezadowoleni z jakieś usługi lub produktu ,w

> myśl starej zasady ,,chłop żywemu nie przepuści'' ,chcąc zrobić koło pupy producentowi aż się

> palą spod ekranu i szukają nowych stron na których mogą zamieszczać swoje negatywne opinie

> (jak już wcześniej napisałem nie zawsze technicznie uzasadnione).A zadowoleni?No cóż nie

> zawsze chce im się wpisywać te pozytywy.

Nie zgadzam się, jeżeli na 2 nowe akumulatory, o pojemności dedykowanej do auta, użytkowane w sposób normalny oba padaja w krótkim okresie to uważasz ze powinienem być z tego powodu zadowolony i nie wyrazac swojej goryczy na temat tego producenta??

o serwisie który wysyła klienta z kwitkiem nie wspomnę...

aby była jasność, wina auta wykluczona przez 3 niezależnych elektryków, potwierdza to fakt założenia stergo akuma który ... krecił i nie padał po 2 tygodniach

Napisano

> Zarówno teoria jak i praktyka każą odpowiedzieć : nie stanie się nic złego.

> Natomiast nieomylna mądrość ludowa każe wierzyć, że "akumulator będzie notorycznie nidoładowywany"

> i tego się trzymajmy

dlatego tez pytam, bo w mojej kuchni jak wleje do 2ltr butelki 1 litr wody to wyleje z niej nadal 1 litr a nie 0,5ltr ok.gif

być może się myle zlosnik.gif

za czasów malucha miałem akum 45ah i nigdy nic złego się z nim nie działo

Napisano

> Wsadź 80Ah do Tico... pogadamy

Rozumiem, że jest tutaj haczyk i akumulator się nie zmieści?

Napisano

> Rozumiem, że jest tutaj haczyk i akumulator się nie zmieści?

Dokładnie tak zlosnik.gif ja nie widze sensu pakowania do auta akumulatora większego niż zalecany/dedykowany.. no ale co kto lubi.. klient nasz pan ok.gif

Napisano

> Dokładnie tak ja nie widze sensu pakowania do auta akumulatora większego niż

> zalecany/dedykowany.. no ale co kto lubi.. klient nasz pan

Sensu zwykle nie ma, ale nie jest tak że zapakowanie większego akumulatora grozi armagedonem.

Napisano

> Dokładnie tak ja nie widze sensu pakowania do auta akumulatora większego niż

> zalecany/dedykowany.. no ale co kto lubi.. klient nasz pan

To jaki akumulator jest dedykowany/zalecany ustala arbitralnie producent - jednakowo dla każdego użytkownika.

Czyli tak, żeby 99% użytkownikom wystarczy w ich sposobie użytkowania auta.

I rzeczywiście w 99% wystarczy zdać się na zalecenie producenta.

Wyobrażam jednak sobie specyficzne sytuacje, kiedy rozsądne byłoby zapłacenie więcej za większy akumulator.

A już z całą pewnością większy akumulator (poza chudszym portfelem w dniu jego zakupu) niczemu nie zaszkodzi.

Napisano

> Nie zgadzam się, jeżeli na 2 nowe akumulatory, o pojemności dedykowanej do auta, użytkowane w

> sposób normalny oba padaja w krótkim okresie to uważasz ze powinienem być z tego powodu

> zadowolony i nie wyrazac swojej goryczy na temat tego producenta??

> o serwisie który wysyła klienta z kwitkiem nie wspomnę...

> aby była jasność, wina auta wykluczona przez 3 niezależnych elektryków, potwierdza to fakt

> założenia stergo akuma który ... krecił i nie padał po 2 tygodniach

Należało by się zatem zastanowić po co wymieniałeś stary akumulator skoro był dobry? niewiem.gif

Napisano

> Rozumiem, że jest tutaj haczyk i akumulator się nie zmieści?

Możesz wrzucić na tylną kanapę 140 ah będziesz miał zapas mocy ok.gif

Napisano

> To jaki akumulator jest dedykowany/zalecany ustala arbitralnie producent - jednakowo dla każdego

> użytkownika.

> Czyli tak, żeby 99% użytkownikom wystarczy w ich sposobie użytkowania auta.

> I rzeczywiście w 99% wystarczy zdać się na zalecenie producenta.

Producent ,ustala jaki wsadza akumulator m.in biorąc pod uwagę pobór ,,prądu'' innymi słowy wyposażenie i zawsze są to widełki od do.

> Wyobrażam jednak sobie specyficzne sytuacje, kiedy rozsądne byłoby zapłacenie więcej za większy

> akumulator.

> A już z całą pewnością większy akumulator (poza chudszym portfelem w dniu jego zakupu) niczemu nie

> zaszkodzi.

Oczywiście ,miałem kiedyś klienta(dość wiekowy dziadek) który chwalił się ,że w czasach komuny jeździł na akumulatorze lotniczym w swoim trabancie.Oczywiście niczemu nie zaszkodzi hehe.gif Bo przecież bez znaczenia jest czy w swoim samochodzie mam 40ah czy 100ah używając samochodu na odcinku praca-dom ,dom-praca jadąc po mieście w korku parę km ,słuchając radia i mając włączoną klimatyzację innymi słowy pobór ,,prądu'' dość duży smirk.gif

Wybacz ale dla mnie EOT ok.gif Znam te tematy z elektrody hehe.gif

Napisano

> Producent ,ustala jaki wsadza akumulator m.in biorąc pod uwagę pobór ,,prądu'' innymi słowy

> wyposażenie i zawsze są to widełki od do.

> Oczywiście ,miałem kiedyś klienta(dość wiekowy dziadek) który chwalił się ,że w czasach komuny

> jeździł na akumulatorze lotniczym w swoim trabancie.Oczywiście niczemu nie zaszkodzi Bo

> przecież bez znaczenia jest czy w swoim samochodzie mam 40ah czy 100ah używając samochodu

> na odcinku praca-dom ,dom-praca jadąc po mieście w korku parę km ,słuchając radia i mając

> włączoną klimatyzację innymi słowy pobór ,,prądu'' dość duży

> Wybacz ale dla mnie EOT Znam te tematy z elektrody

Jak sama nazwa wskazuje akumulator akumuluje.

Akumulowanie ładunku jest niewątpliwie potrzebne w samochodzie choćby (głównie) do zasilenia rozrusznika i innych odbiorników gdy alternator nie pracuje.

Większy może zakumulować więcej niż mniejszy.

Większy może dać i przyjąć większy prąd.

Większy szybciej uzupełni się do pełna po rozruchu.

Większy zniesie dłużej patologiczną sytuację (ujemny bilans albo nawet całkowita awaria alternatora)

Jedyną zaletą mniejszego jest mniejsza cena i gabaryty.

Podobnie jak małego wiadra, plecaka czy baterii do telefonu.

To jest właściwy EOT. A nie dyrdymały o jeździe w korkach i akumulatorze lotniczym w Trabancie.

Napisano

> Należało by się zatem zastanowić po co wymieniałeś stary akumulator skoro był dobry?

bo miał już dobrych pare lat i zima krecił jakby miał zaraz wyzionąć ducha...

a ze auto ma jezdzic a nie stać trzeba było zapobiegać a nie czekac az całkiem padnie