Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

W203 C32, W211 E500 ew. Touareg

Featured Replies

Napisano

Jako samochód rodzinny z pazurem.

Który lepiej, dlaczego, jak dostępność części, jakie są typowe bolączki - temat rdzy znam, bardziej chodzi mi o różnice w cenach w stosunku do np. zwykłego W211 320 CDI.

Ewentualnie jakie jeszcze inne marki zapewnią komfort, sporo miejsca i pazur?

Najlepiej kombi, musi być automat i benzyna.

edit: budżet do 40 kpln wraz z pakietem startowym, rozrządem, opłatami itp.

edit2: żonie Touareg się podoba, W211 za duże - jak z silnikami benzynowymi w VW, są jakieś solidne jednostki?

Napisano

W203 jezdzilem ostatnio wlasnie takim poliftowym i pierwsze co mnie zniecheca - kurcze, jak tam mało miejsca! W porównaniu do Passata to jest ciasno na miejscu kierowcy, a ja jestem dość mały... shocked.gif

Napisano
  • Autor

> W203 jezdzilem ostatnio wlasnie takim poliftowym i pierwsze co mnie zniecheca - kurcze, jak tam

> mało miejsca! W porównaniu do Passata to jest ciasno na miejscu kierowcy, a ja jestem dość

> mały...

Mi własnie pasuje idealnie jako kierowcy, ciasno i przytulnie, miejsca na wózek z tyłu też styknie.

A po przejażdżce C32 dalej mi się ręce trzęsą. Idealne małe kombi, cichociemny absolutnie.

Chyba pojadę jutro tego obejrzeć.

Napisano

A nie bierzesz pod uwagę W211 ale z silnikiem Diesla V8 - E420CDI?

Ma fajny dźwięk silnika, a ciągnie już z biegu jałowego smile.gif

Napisano

Zanim kupisz, to przejedź sie jeszcze odwiecznym rywalem MB-BMW.

Napisano
  • Autor

> Zanim kupisz, to przejedź sie jeszcze odwiecznym rywalem MB-BMW.

w ogóle się nie znam na silnikach...

jeździłem tylko 3.0d w E39, fantastyczny silnik, ale chcę benzynę..

Napisano

> Mi własnie pasuje idealnie jako kierowcy, ciasno i przytulnie, miejsca na wózek z tyłu też styknie.

> A po przejażdżce C32 dalej mi się ręce trzęsą. Idealne małe kombi, cichociemny absolutnie.

> Chyba pojadę jutro tego obejrzeć.

Jak w dobrym stanie, to brać. 350 koni za 25tyś i jeszcze napęd na tył to zajebisty stosunek osiągi - cena.

Ja mam podobna moc za podobną kasę, ale napęd na przód frown.gif

Napisano

za 40 tyś to masz e60 w roczniku 2004-2006 w benzynie 3l

zwie się 530 i ma "chyba" 231 KM biglaugh.gif

odpycha się wzorowo jak na swoją masę ale bez fajerwerków bo to jużcswoje waży.

Napisano

> w ogóle się nie znam na silnikach...

> jeździłem tylko 3.0d w E39, fantastyczny silnik, ale chcę benzynę..

E39 540i z manualną skrzynią biegów. Dostępne również jako kombi.

Napisano

> za 40 tyś to masz e60 w roczniku 2004-2006 w benzynie 3l

> zwie się 530 i ma "chyba" 231 KM

> odpycha się wzorowo jak na swoją masę ale bez fajerwerków bo to jużcswoje waży.

W porównaniu z C32 to praktycznie nie jedzie smile.gif

Porównywalne będzie M5, ale chyba nie ta cena ....

Napisano

> W porównaniu z C32 to praktycznie nie jedzie

> Porównywalne będzie M5, ale chyba nie ta cena ....

ale większę i to dużo,

nowsze...

części bardziej dostępne...

jak ktos nie miał nigdy BMW to fajny początek przygody ok.gif

Napisano

> Mi własnie pasuje idealnie jako kierowcy, ciasno i przytulnie, miejsca na wózek z tyłu też styknie.

> A po przejażdżce C32 dalej mi się ręce trzęsą. Idealne małe kombi, cichociemny absolutnie.

25 tyś zł za c32 to jak za darmo... coś nie chce mi się wierzyć że jest sprawny technicznie... W przypadku AMG koszty są kosmiczne i nic nie pasuje od zwykłych w203 a zamienników brak... Osobiście szukał bym w C55 ale to budżet w granicy 80 tyś

Poczytaj na www.w203.pl tam też jeden z kolegów sprzedaje C32 ... ale w sedanie

Napisano

> W porównaniu z C32 to praktycznie nie jedzie

Dokładnie wink.gif... to nie ta liga... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> E39 540i z manualną skrzynią biegów. Dostępne również jako kombi.

automat to wymóg priorytetowy

Napisano
  • Autor

> ale większę i to dużo,

> nowsze...

> części bardziej dostępne...

> jak ktos nie miał nigdy BMW to fajny początek przygody

ale:

dużo większe - fajnie, ale niekoniecznie potrzebne

nowsze - kompletnie mnie to nie obchodzi, ma być w dobrym stanie technicznym niezależnie od wieku, cyferki przebiegu i wieku mnie ryrają..

części i ich dostępność jest ważna, dlatego pytam o c32 i e500 - ten drugi to popularny silnik i tu bym się skłaniał, choć c32 bardziej mi "leży"

a BMW nie jest dla mnie wyznacznikiem czegokolwiek, żeby akurat je kupić - co więcej, nie podobają mi się wnętrza, a to ma duży wpływ bo we wnętrzu siedzę...

a Mercedes z kolei towarzyszy mi od ukończenia 14 roku życia i sprowadzenia przez rodziców W123 - od tego czasu zawsze jakiś jest na wyciągnięcie ręki - co prawda wolę starsze, ale znalezienie E420 lub E500 w W124 w akceptowalnej cenie graniczy z cudem i wyklucza kombi.

Napisano

> w ogóle się nie znam na silnikach...

> jeździłem tylko 3.0d w E39, fantastyczny silnik, ale chcę benzynę..

W e60 z przed liftu najciekawszy silnik (poza M5) to V8 4,8 oznaczony 550i. Dostępny był z klasycznym automatem, SMG i manualem. Auto robi 100km/h poniżej 6s. brzmi obłędnie, jest lżejszy niż 3,0d, do tego można je zagazować. Nie wiem ile kosztuje takie auto w Polsca, ale wiem na pewno, ze nie łatwo takie trafić.

Optymalny silnik do tego mogelu to benzyna 3,0 po FL, czyli po 2007r. Silnik ma coś około 270KM, 100km/h to kwestia 6,5s, dzwięk r6, do tego jest bardzo ekonomiczny.

Napisano
  • Autor

Spalanie mnie średnio interesuje, bo przebiegi niewielkie, a jeśli nagle zmienię pracę i będę musiał latać to wrzucę LPG.

Bardziej skupiam się na kosztach typu turbina, dwumas, zawieszenie airmatic czy podobne, dostęp do silnika przy chociażby rozrządzie, itp.

Co do BMW - po Twoim poście pooglądam, znajdę coś co mnie zaciekawi i podjadę się przejechać - nie siedziałem nawet w tym modelu więc nie wiem czy podpasuje.

Napisano

> A nie bierzesz pod uwagę W211 ale z silnikiem Diesla V8 - E420CDI?

> Ma fajny dźwięk silnika, a ciągnie już z biegu jałowego

Ten silnik to niezły kibel jest confused.gif

Napisano

> automat to wymóg priorytetowy

nie ma problemu. Większość 540i ma automaty.

Napisano

> Jako samochód rodzinny z pazurem.

> Który lepiej, dlaczego, jak dostępność części, jakie są typowe bolączki - temat rdzy znam, bardziej

> chodzi mi o różnice w cenach w stosunku do np. zwykłego W211 320 CDI.

> Ewentualnie jakie jeszcze inne marki zapewnią komfort, sporo miejsca i pazur?

> Najlepiej kombi, musi być automat i benzyna.

> edit: budżet do 40 kpln wraz z pakietem startowym, rozrządem, opłatami itp.

> edit2: żonie Touareg się podoba, W211 za duże - jak z silnikami benzynowymi w VW, są jakieś solidne

> jednostki?

hej

sporo się gryzie zlosnik.gif - touareg się podoba, w211 za duże? chyba touareg nie jest mniejszy od w211, wydaje mi się, że szerzy, na pewno wyższy zlosnik.gif

w203 potwierdzam opinie Jay`a - to jest w środku ilością miejsca podobne do Lanos`a - także nie ma mowy o obszerności

w211 jak na razie nie rdzewieje, w środku jak dla mnie mniej miejsca w stosunku do w210, stoi w garażu - nikt tym praktycznie nie jeździ zlosnik.gif jak jedzie to fajnie i cicho ale silnika rakietowego amg nie posiada zlosnik.gif

przy Twoich wymaganiach to chyba jakieś RS4, RS6 byłoby najlepsze ale nie wiem ile takowe kosztują zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

no widzisz, taka żona..

W211 jest długie wizualnie, szczególnie kombi, Touareg przypomina jej Scenika i jej pasi..

ja chcę poszaleć, dzieciak jeszcze mały, ja parę lat przed 40-stką, niedługo przyjdzie czas na padło typu nowa Skoda, ale póki co chcę samochód którym można poszaleć, liznąć luksusu, który kiedy był nowy spędzał mi sen z powiek, pomysłów nie mam specjalnych...

Najbardziej mi pasi ten W203, ciasnota mi nie wadzi, Jasiek już wózka nie potrzebuje, reszta gratów jakoś wejdzie... Ceny ok, model dość popularny, wizualnie się nie zestarzał i wygląda tak jak lubię - jak dwulitrowy diesel zlosnik.gif

Pooglądam jeszcze E46, bo to ten rocznik, A4 jakoś mi się nie podoba, ale zerknę, BMW X3 za drogie, Tiguan za drogi, X5 jest duże tylko na zewnątrz...

Mętlik mam...

Napisano

Jeżeli chodzi o kombi z pazurem to ja od razu widzę przed oczami audi s4/rs4 b5, ale nie wiem jak $

Napisano

> Ten silnik to niezły kibel jest

Znam historię w211 400 cdi którego koszty napraw gwarancyjnych wyniosły coś pod 20 tys EUR i w końcu wróciło do dealera, natomiast 420 cdi już jest chyba poprawiony - przynajmniej ta sama osoba nie ma problemów w GLK z tym motorem.

Napisano

A autoscout.ch C32 zaczynają się od 10 tys franków, także zastanów się jaki to musi być kibel skoro kosztuje 25% mniej.

No i pamiętaj że z tych 25 tys zrobi Ci się +40% bo musisz zapłacić VAT i akcyzę.

Napisano

> Jako samochód rodzinny z pazurem.

> Który lepiej, dlaczego, jak dostępność części, jakie są typowe bolączki - temat rdzy znam, bardziej

> chodzi mi o różnice w cenach w stosunku do np. zwykłego W211 320 CDI.

A nie wystarczy Ci C280? 7s do 100 i vmax 250. Plusem jest to że poza spalaniem eksploatacja kosztuje dokładnie tyle co C180 kompresor, jak kupisz AMG to za głupie klocki zapłacisz 2x więcej.

Takie auto w bdb stanie można teraz kupić u naszych sąsiadów za 8tys EUR (tyle daje ASO I właścicielowi) więc być się mieścił w budżecie.

Napisano
  • Autor

> A nie wystarczy Ci C280? 7s do 100 i vmax 250. Plusem jest to że poza spalaniem eksploatacja

> kosztuje dokładnie tyle co C180 kompresor, jak kupisz AMG to za głupie klocki zapłacisz 2x

> więcej.

> Takie auto w bdb stanie można teraz kupić u naszych sąsiadów za 8tys EUR (tyle daje ASO I

> właścicielowi) więc być się mieścił w budżecie.

niegłupi pomysł. ja się wcale na AMG nie uparłem, po prostu przeglądając Allegro wpadł mi w oko...

to jest ten sam silnik co w W124 jeszcze?

Napisano

> niegłupi pomysł. ja się wcale na AMG nie uparłem, po prostu przeglądając Allegro wpadł mi w oko...

> to jest ten sam silnik co w W124 jeszcze?

Nie, to zupełnia nowa rodzina silników M272. Niestety jest tam wpadka z wałkiem wyrównoważającym, także trzeba być ostrożnym przy zakupie - albo szukasz auta które już go miało wymienionego albo musi mieć nr silnika większy niż określony.

Ewentualnie możesz się rozejrzeć za C320 ze starym sprawdzonym M112, tyle że więcej pali i jest minimalnie słabszy od C280.

Napisano

> Nie, to zupełnia nowa rodzina silników M272. Niestety jest tam wpadka z wałkiem wyrównoważającym,

> także trzeba być ostrożnym przy zakupie - albo szukasz auta które już go miało wymienionego

> albo musi mieć nr silnika większy niż określony.

> Ewentualnie możesz się rozejrzeć za C320 ze starym sprawdzonym M112, tyle że więcej pali i jest

> minimalnie słabszy od C280.

chciałem polecić E350 w budzie W211, jak kupowałem kieeedyś W210 to E320 nie robił jakiegoś szału w przyspieszaniu, może dlatego, że na pokładzie były 4 osoby,

może też dlatego, że był to model przed-liftingowy z 4 biegową skrzynią A/T

Tak czy inaczej w211 320cdi odpycha się subiektywnie lepiej od benzynowego przed-liftowego E320 w budzie W210, aczkolwiek w mniejszym W203 powinno być lepiej bo pewnie już jest inna, nowsza skrzynia

Napisano

> Ewentualnie jakie jeszcze inne marki zapewnią komfort, sporo miejsca i pazur?

Audi A6/S6 otomoto czterołap 340KM claps.gif

Napisano

> Audi A6/S6 otomoto czterołap 340KM

wytlumaczcie mi, czemu wszystkie audi maja takie 'blyszczace' wnetrza w serwisach aukcyjnychy? i po co mu takie rury od kanalizy pod tylnym zderzakiem? smile.gif

Napisano

> Pooglądam jeszcze E46, bo to ten rocznik, A4 jakoś mi się nie podoba, ale zerknę, BMW X3 za drogie,

> Tiguan za drogi, X5 jest duże tylko na zewnątrz...

> Mętlik mam...

przy e46 polecam w najgorszym wypadku 2.8 benzynę...

lepiej od razu szukać 3.0 benynę... 30 kucyków robi różnicę ok.gif

Napisano

> chciałem polecić E350 w budzie W211,

Jestem za, ewentualnie ten sam silnik w W203

>jak kupowałem kieeedyś W210 to E320 nie robił jakiegoś szału w

> przyspieszaniu, może dlatego, że na pokładzie były 4 osoby,

> może też dlatego, że był to model przed-liftingowy z 4 biegową skrzynią A/T

> Tak czy inaczej w211 320cdi odpycha się subiektywnie lepiej od benzynowego przed-liftowego E320 w

> budzie W210, aczkolwiek w mniejszym W203 powinno być lepiej bo pewnie już jest inna, nowsza

> skrzynia

To nie tylko subiektywne wrażenie ale również obiektywne - CDI ma niemal 500Nm a benzyna niewiele ponad 300Nm, nawet po uwzględnieniu przełożenia, na kołach różnica w Nm na korzyść CDI jest dosyć duża.

Nie polecałem CDI z jednego względu - 8 -10 letni benzyniak będzie bezpieczniejszy dla portfela. Choć teraz jest dobry okres na kupno CDI z żółtą plakietką - np. w Zagłębiu Ruhry w wielu miastach wchodzi zakaz wjazdu dla EUR3 więc auta trafią pewnie na rynek smile.gif

Napisano
  • Autor

> Audi A6/S6 otomoto czterołap 340KM

jakoś w ogóle nie podoba mi się to auto...

jego następca już baaardzo, ale ten jest taki nijaki

Napisano
  • Autor

ok, a pod względem trafienia na minę który CDI jest najgorszy, a za jakim się rozglądać?

w grę wchodzi tylko W203 i przedliftowe W211.

Napisano
  • Autor

> Jestem za, ewentualnie ten sam silnik w W203

przeszukuję Allegro ale takiego silnika w W203 nie widzę - 350?

Napisano

> przeszukuję Allegro ale takiego silnika w W203 nie widzę - 350?

W calych Niemczech jest tylko 88 takich W203, także nie spodziewałbym się ze będziesz miał w czym wybierac na allegro :

MOBILE

Mimo wszystko pojechałbym po auto do Niemiec samemu - w PL znalezienie takiego w stanie jaki Cie zadowoli będzie graniczyć z cudem.

Co do CDI w w203/w211 przedlift - nie ma znaczenia co weźmiesz. Dopiero problematyczne silniki to te w W204/W211 po liftingu - chodzi o piezoelektryczne wtryski które masowo się zapiekaly na gwarancji.