Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pompa wody SKF

Featured Replies

Napisano

Mam taki problem.

Niecały 1000 km temu wymieniłem rozrząd (INA, Contitech, DOLZ). Po trzech tygodniach zaczął wydobywać się od rozrządu dziwny dźwięk (buczenie [?]) tak jakby drgający pasek uderzał o obudowę.

Rozebrano osłony najpierw częściowo , potem całkowicie i oczywiście nic takiego nie miało miejsca, znacznik napiecia paska na napinaczu był we własciwym miejscu a po odpaleniu wskazówka napinacza nie wykazywała zbyt dużych wychyleń.

Pierwsze diagnozy padały na napinacz, że ma luz itd. Ale został wyeliminowany.

Ostateczna diagnoza to pompa DOLZ.

Sugestia zakładu mechanicznego aby wymienić na SKF - same superlatywy o marce SKF wysłuchałem wink.gif

Ale tak czytam na temat pomp SKF i ostatnimi czasy ludzie coraz mniej je chwalą.

Jakie jest Wasze zdanie na temat tych pomp ?

Napisano

Nie wiem jak teraz ale jak zmieniałem rozrząd w Nubie w X-2008 to założyłem SKF-a i do tej pory siedzi i ma się dobrze.

Czeka mnie zmiana rozrządu i już zakupiona jest kolejna pompa w domu z SKF-a grinser006.gif

Napisano

Niestety ale od pewnego czasu to jest loteria. Ostatnio jednemu uzytkownikowi SKF stanela deba po 15kkm od wymiany, co spowodowalo wyciecie zebow paska rozrzadu i remont silnika.

Napisano

> Mam taki problem.

> Niecały 1000 km temu wymieniłem rozrząd (INA, Contitech, DOLZ). Po trzech tygodniach zaczął

> wydobywać się od rozrządu dziwny dźwięk (buczenie [?]) tak jakby drgający pasek uderzał o

> obudowę.

> Rozebrano osłony najpierw częściowo , potem całkowicie i oczywiście nic takiego nie miało miejsca,

> znacznik napiecia paska na napinaczu był we własciwym miejscu a po odpaleniu wskazówka

> napinacza nie wykazywała zbyt dużych wychyleń.

> Pierwsze diagnozy padały na napinacz, że ma luz itd. Ale został wyeliminowany.

> Ostateczna diagnoza to pompa DOLZ.

> Sugestia zakładu mechanicznego aby wymienić na SKF - same superlatywy o marce SKF wysłuchałem

> Ale tak czytam na temat pomp SKF i ostatnimi czasy ludzie coraz mniej je chwalą.

> Jakie jest Wasze zdanie na temat tych pomp ?

Pytanie za ile chcą Ci ją sprzedać zlosnik.gifBo czasem superlatywy mogą z tego wynikać.Na Dolz nigdy nie miałem reklamacji choć nie jest to nie wiadomo co.

Napisano
  • Autor

> Pytanie za ile chcą Ci ją sprzedać Bo czasem superlatywy mogą z tego wynikać.Na Dolz nigdy nie

> miałem reklamacji choć nie jest to nie wiadomo co.

zakup nie u nich

a cena jak się dowiadywałem w sklepie 148 zł.

Napisano

> W takim razie co kupić?

Nie wiem co Ci polecic. Jak zmienialem u siebie to podjechalem do ASO po "ori". Mysle, ze nawet jesli to w efekcie taka sama czesc jak w zwyklem sklepie tylko w innym pudelku, to pewnie mniejsza szansa na trafienie podrobki.

Napisano

SKF ostatnio coś nie wychodzi. Sprzedałem koledze zestaw do FF2 ST rozrząd INA + pompa SKF i po 2kkm pompa zaczęła lać..

Napisano
  • Autor

> Nie wiem co Ci polecic. Jak zmienialem u siebie to podjechalem do ASO po "ori".

tylko u mnie "ori" to przebicie 3 x wiecej niż cena tego SKF-u

Napisano
  • Autor

> SKF ostatnio coś nie wychodzi. Sprzedałem koledze zestaw do FF2 ST rozrząd INA + pompa SKF i po

> 2kkm pompa zaczęła lać..

no własnie czytałem tego typu opinie z ostatnich miesiecy - w takim razie co kupować, drugi raz DOLZ ?

Napisano
  • Autor

> Hepu, Airtex,

Hepu nie rozważałem jeszcze hmm.gif

a drugie to pierwszy raz słyszę o takiej firmie wink.gif

Napisano

Ja mam ich pompę, ale zanim ją kupiłem to poczytałem trochę i suma sumarum więcej było pozytywnych opinii.

O Hepu też jest dużo pochlebnych opinii. Mój brat w swojej eFce ma i jak na razie działa bardzo dobrze.

Napisano
  • Autor

> Ja mam ich pompę, ale zanim ją kupiłem to poczytałem trochę i suma sumarum więcej było pozytywnych

> opinii.

> O Hepu też jest dużo pochlebnych opinii. Mój brat w swojej eFce ma i jak na razie działa bardzo

> dobrze.

DOLZ też miałem w F-ce i też do końca jej życia działała idealnie a tu jakoś nie chce grinser006.gif

Napisano

> DOLZ też miałem w F-ce i też do końca jej życia działała idealnie a tu jakoś nie chce

Polecano mi jeszcze Bugatti (dobra nazwa grinser006.gif ), a zapomniałem dodać jeszcze całkiem niezłe pompy KWP.

Napisano
  • Autor

> Polecano mi jeszcze Bugatti (dobra nazwa ), a zapomniałem dodać jeszcze całkiem niezłe pompy KWP.

wole już nie eksperymentować, jedna wymiana pompy mi wystarczy więc wolę kupić coś sprawdzonego, dobrego, znanego wink.gif

Napisano
  • Autor

> SKF też mi zaczął szybko halasowac ok 5000km, wymieniłem na HEPU i jest

tak szukam, szukam i ciężko znaleźć HEPU do Z18XE crazy.gif

Napisano

Dobry stosunek ceny do jakości to Ruville lub Meyle ok.gif Na SKFa się już naciąłem sick.gif

Napisano
  • Autor

> Dobry stosunek ceny do jakości to Ruville lub Meyle Na SKFa się już naciąłem

Tylko że ROUVILLE to pakowacz i nie wiadomo co się znajdzie w pudełku - może właśnie SKF

Napisano

> tak szukam, szukam i ciężko znaleźć HEPU do Z18XE

HEPU P327 w Inter Carsie jest dostepna.

Napisano

SKF ma plastikowy wirnik. Nie założyłem tylko dlatego. Kupiłem Hepu z metalowym.

Napisano

Ostatnio coraz czesciej slusze o problemach s pompami SKF.

Napisano
  • Autor

> No masz tutaj

> Zamawiaj i nie marudź

jeszcze z rana podzwonię po okolicznych sklepach może coś będą mieć - zawsze to lepiej na miejscu kupić... wink.gif

a jak nie będzie to zamówię...

Napisano

> SKF ma plastikowy wirnik. Nie założyłem tylko dlatego.

Też byłem sceptycznie nastawiony do pompy DOLZ z wirnikiem z tworzywa.

Jakież było moje zdziwienie, gdy po zdemontowaniu fabrycznej pompy moim oczom ukazał się wirnik z tworzywa... icon_eek.gif

Napisano

> Też byłem sceptycznie nastawiony do pompy DOLZ z wirnikiem z tworzywa.

> Jakież było moje zdziwienie, gdy po zdemontowaniu fabrycznej pompy moim oczom ukazał się wirnik z

> tworzywa...

bo problemem jest jakość wykonania - jak zawsze

niestety łatwiej, tnąc koszty, spartolić element z tworzywa niż metalowy.

Napisano

> tak szukam, szukam i ciężko znaleźć HEPU do Z18XE

Ja zamówiłem w sklepie u mnie na miescie i byla na drugi dzien. A facet chyba zamawial z IC.

Do X18XE tez brałem hepu i tez z IC

Napisano

> no własnie czytałem tego typu opinie z ostatnich miesiecy - w takim razie co kupować, drugi raz

> DOLZ ?

Hepu

Napisano

> Zamówione HEPU

Dobry wybór! ok.gif

W poprzednim aucie miałem pompę HEPU i bezproblemowo przejechałem od wymiany ok.80 tys.km (później sprzedałem auto).