Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czym przepędzacie krety ze swoich trawników?

Featured Replies

Napisano

Mam malutki trawnik i już z 10 kopcy, które powstały w ciągu kilku dni. Żona wsypuje karbid i podlewa ale to nie pomaga. kiedyś wkopywałem z podziemne ścieżki łaki na krety ale one ją omijały bokiem. Co jeszcze...?

Napisano

Jak ten trawnik jest malutki to poświecić trochę czasu, założyć siatkę i zapomnieć o kretach

Napisano

> Co jeszcze...?

Nie walcz, bo i tak nie wygrasz zlosnik.gif, a krety są pod ochroną old.gif. Kup w jakimś ogrodniczym takie półokrągłe drewniane paliki na taśmie do ogradzania iglaków, ogarnij tym kopce i jeszcze będziesz miał fajna ozdobę na działce ok.gifgrinser006.gif. Jak nie możesz pokonać wroga, to się z nim zaprzyjaźnij hehe.gifok.gifpalacz.gif.

Napisano

> Mam malutki trawnik i już z 10 kopcy, które powstały w ciągu kilku dni. Żona wsypuje karbid i

> podlewa ale to nie pomaga. kiedyś wkopywałem z podziemne ścieżki łaki na krety ale one ją

> omijały bokiem. Co jeszcze...?

Kup w markecie ultradźwiękowy odstraszacz. W końcu mam spokój a wcześniej ryły jak wściekłe

Napisano

> Mam malutki trawnik i już z 10 kopcy, które powstały w ciągu kilku dni. Żona wsypuje karbid i

> podlewa ale to nie pomaga. kiedyś wkopywałem z podziemne ścieżki łaki na krety ale one ją

Ja na swoim 100 m^2 trawniku założyłem siatkę.

3 zł za m^2

Oczywiście zrobiłem to przed założeniem trawnika( a miałem z rolki)

Napisano

>Żona wsypuje karbid i

> podlewa ale to nie pomaga.

Przypadkiem nie trzeba jeszcze tego podpalić? zlosnik.gif Zawsze myślałem, że karbidem krety się spala, albo zabija wystrzałem. Acetylen przecież jakoś silnie trujący nie jest.

Napisano
  • Autor

Rozumiem, że chodzi o siatke położoną poziomo pod trawnikiem (?). Raczej nie będę teraz tego rozkopywał. Ale zastanawiam się czy nie położyć jakiejś pionowej bariery z siatki bo ten trawniczek ma dostęp z poza terenu tylko z jednej strony. Z pozostałych stron jest dom, schody z kostki i murek. No oczywiście wiele zależy od głębokości zanużenia kreta. Na jakiej głębokości one podróżują?

Napisano

Z moich doświadczen wynika, ze najskuteczniejsze są takie pułapki:

3cc5d2bf0ad75ef4med.jpg

Zakopujesz tego kilka sztuk żeby zwiększyć szanse. Krety są pod ochroną jedynie na wolnym wybiegu - jesli masz go na swojej działce spokojnie mozesz go kropnąć

Napisano
  • Autor

Włąśnie takie pułapki mój kret kiedyś permanentnie obchodził bokiem smile.gif

Napisano

Zbieram ziemię z kopców, grabię i problem znika na jakiś czas zlosnik.gif

Napisano

> Nie walcz, bo i tak nie wygrasz , a krety są pod ochroną .

Kret jest objęty ochroną gatunkową częściową

Quote:

z wyjątkiem występującego na terenie

ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek, lotnisk,

ziemnych konstrukcji hydrotechnicznych oraz

obiektów sportowych

grinser006.gif

Napisano

> Kret jest objęty ochroną gatunkową częściową

Dokładnie, u mnie pomogła dopiero trutka w formie zatrutych larw/robaków czy innych paskudztw. Innych nie chciały żreć. Przetestowałem też masę różnych pułapek i odstraszaczy. Z czego odstraszacze to strata kasy, a na pułapki trochę ich nałapaliśmy, tylko szkoda, że takie pracochłonne.

Teraz na tapecie są nornice czy inne paskudztwa wyjadające warzywa. frown.gif

Napisano

> Włąśnie takie pułapki mój kret kiedyś permanentnie obchodził bokiem

Wszystko chyba zależy od sprytu kreta, czasami po pierwszym założeniu było już po krecie, a w innych miejscach kilkanaście prób i zawsze obchodził bokiem. grinser006.gif Nie pomagało nawet założenie 3 pułapek w jednym miejscu. grinser006.gif

Napisano

> Dokładnie, u mnie pomogła dopiero trutka w formie zatrutych larw/robaków czy innych paskudztw.

> Innych nie chciały żreć. Przetestowałem też masę różnych pułapek i odstraszaczy. Z czego

> odstraszacze to strata kasy, a na pułapki trochę ich nałapaliśmy, tylko szkoda, że takie

> pracochłonne.

> Teraz na tapecie są nornice czy inne paskudztwa wyjadające warzywa.

Też próbowałem różnych wynalazków. I najskuteczniejsze było to:

pol_pl_Trutka-granulat-na-krety-BROS-120ml--2242_1.jpg

W środku wygląda jak suszone owady. Pewnie zatrute zlosnik.gif

Przy pierwszych kopcach na wiosnę sypałem wg instrukcji i do końca sezonu spokój.

Aha, na etykiecie napis 'do stosowania wyłącznie na terenach ogrodów, lotnisk, wałów przeciwpowodziowych itp' zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> W środku wygląda jak suszone owady. Pewnie zatrute

Dokładnie to. grinser006.gif

Napisano

> Też próbowałem różnych wynalazków. I najskuteczniejsze było to:

> W środku wygląda jak suszone owady. Pewnie zatrute

> Przy pierwszych kopcach na wiosnę sypałem wg instrukcji i do końca sezonu spokój.

> Aha, na etykiecie napis 'do stosowania wyłącznie na terenach ogrodów, lotnisk, wałów

> przeciwpowodziowych itp'

Nie mogę tego znaleźć w Internecie. Chyba wycofali frown.gif

Napisano

> Nie mogę tego znaleźć w Internecie. Chyba wycofali

Ja kupowałem w Praktikerze ale jakiś czas temu.

Faktycznie w maju w ogrodniczym przy jakiejś okazji pytałem o to to sprzedawca powiedział, że wycofali i ma ale inne. Myślałem, że tak tylko mówi bo akurat nie ma a tu jednak...

No to szkoda frown.gif

Mam też jakieś inne coś w saszetkach z różowym płynem. Podobno dobre ale u siebie jeszcze nie sprawdzałem.