Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nieodebrany mandat z ITD

Featured Replies

Napisano

Może nie tyle mandat, co typowy "quiz" fotoradarowy i raczej z ITD, bo widziałem jak błyskał i przyszło awizo z urzędu skarbowego po ok. 3 tygodniach.

Ktoś przerabiał tę sytuację? Co będzie dalej?

Gwoli wyjaśnienia:

Nie odebrałem, bo na poczcie się pomylili i wpisali nieprawidłową datę odbioru na pierwszym awizo - gdy sprawdzałem skrzynkę, termin minął poprzedniego dnia. Za 2 tygodnie znowu sprawdziłem skrzynkę - było zawiadomienie powtórne i okazało się że prawdziwy termin też oczywiście minął. Gdyby na pierwszym awizo była prawidłowa data, to bym odebrał.

Napisano

> Może nie tyle mandat, co typowy "quiz" fotoradarowy i raczej z ITD, bo widziałem jak błyskał i

> przyszło awizo z urzędu skarbowego po ok. 3 tygodniach.

> Ktoś przerabiał tę sytuację? Co będzie dalej?

> Gwoli wyjaśnienia:

> Nie odebrałem, bo na poczcie się pomylili i wpisali nieprawidłową datę odbioru na pierwszym awizo -

> gdy sprawdzałem skrzynkę, termin minął poprzedniego dnia. Za 2 tygodnie znowu sprawdziłem

> skrzynkę - było zawiadomienie powtórne i okazało się że prawdziwy termin też oczywiście minął.

> Gdyby na pierwszym awizo była prawidłowa data, to bym odebrał.

Musi to inna sprawa, bo co ma do tego urząd skarbowy?

Napisano

> Może nie tyle mandat, co typowy "quiz" fotoradarowy i raczej z ITD, bo widziałem jak błyskał i

> przyszło awizo z urzędu skarbowego po ok. 3 tygodniach.

> Ktoś przerabiał tę sytuację? Co będzie dalej?

> Gwoli wyjaśnienia:

> Nie odebrałem, bo na poczcie się pomylili i wpisali nieprawidłową datę odbioru na pierwszym awizo -

> gdy sprawdzałem skrzynkę, termin minął poprzedniego dnia. Za 2 tygodnie znowu sprawdziłem

> skrzynkę - było zawiadomienie powtórne i okazało się że prawdziwy termin też oczywiście minął.

> Gdyby na pierwszym awizo była prawidłowa data, to bym odebrał.

Jak z U.S. to znaczy, ze nakłamałeś w PIT.

Napisano

Gdzieś był wątek odnośnie mandatu ze Straży Miejskiej i postępowania gdy nie do końca zgadzamy się z mandatem, może ktoś podrzucić?Tam było pisemko z paragrafami kierowanymi do SM by podali podstawy. Bo szukam szukam i coś mi nie idzie to szukanie :/

Napisano

> Gdzieś był wątek odnośnie mandatu ze Straży Miejskiej i postępowania gdy nie do końca zgadzamy się

> z mandatem, może ktoś podrzucić?Tam było pisemko z paragrafami kierowanymi do SM by podali

> podstawy. Bo szukam szukam i coś mi nie idzie to szukanie :/

O to chodzi?

http://3obieg.pl/mandaty/

mar00ha

Napisano
  • Autor

> Mandat z urzędu skarbowego

Tak się głupio składa, że US zajmuje się ściąganiem mandatów.

Nie zdziwiłbym się, gdyby dla zachęty odebrania poleconego GITD pisał o "postępowaniu skarbowym", co skutkowałoby wzmianką na awizo o US.

Ale dzięki za pomoc - zadając konkretne pytanie, wiedziałem że otrzymam na nie konkretną odpowiedź.

Napisano

> Tak się głupio składa, że US zajmuje się ściąganiem mandatów.

> Nie zdziwiłbym się, gdyby dla zachęty odebrania poleconego GITD pisał o "postępowaniu skarbowym",

> co skutkowałoby wzmianką na awizo o US.

> Ale dzięki za pomoc - zadając konkretne pytanie, wiedziałem że otrzymam na nie konkretną odpowiedź.

Ostatnio przerabiałem...

To tak szybko nie działa. Najpierw piszą, żebyś wskazał, potem dopiero wysyłają mandat do "zainteresowanego".

Z całą pewnością trwa to dużo dłużej niż 3 tyg. Ja dopiero zapłacę za wydarzenie z lutego.

Dlatego też wydaje mi się, że ten US to w innej sprawie.

Napisano

To najpierw musiał by być mandat.

Napisano

Najgorsze jest to że US skarbowy wysłane pismo a nie odebrane uważa za dostarczone zlosnik.gif

Napisano

> Najgorsze jest to że US skarbowy wysłane pismo a nie odebrane uważa za dostarczone

Jak kazdy inny urzad.

To Twoj problem by aktualizowac dane w papierach urzedowych.

Jedyny problem to dluzsze wakacje czy saksy.

Napisano

Zgadza się, ale chodzi o zaległe mandaty, a ty piszesz o mniej więcej trzech tygodniach. A to nie jest zaległy mandat. Może masz jakieś wcześniejsze, o których nie wiesz?

Napisano
  • Autor

> Najgorsze jest to że US skarbowy wysłane pismo a nie odebrane uważa za dostarczone

Ale to chyba pod warunkiem, że adresat został skutecznie powiadomiony o piśmie? Błąd w awizo skutkujący bezpośrednio nieodebraniem pisma raczej skutecznym powiadomieniem nie jest.

Napisano
  • Autor

> Zgadza się, ale chodzi o zaległe mandaty, a ty piszesz o mniej więcej trzech tygodniach. A to nie

> jest zaległy mandat. Może masz jakieś wcześniejsze, o których nie wiesz?

Wcześniejszych nie mam.

Podejrzewam, że w piśmie od GITD może być coś zaznaczone nt. US, żeby postraszyć i stąd taka wzmianka na awizo.

A być może faktycznie to typowa sprawa podatkowa. Rozwiązaniem byłoby wysłanie 2 pism - poleconego i zwykłego - przynajmniej bym faktycznie takie pismo odebrał.

Napisano
  • Autor

> Ostatnio przerabiałem...

> To tak szybko nie działa. Najpierw piszą, żebyś wskazał, potem dopiero wysyłają mandat do

> "zainteresowanego".

> Z całą pewnością trwa to dużo dłużej niż 3 tyg. Ja dopiero zapłacę za wydarzenie z lutego.

> Dlatego też wydaje mi się, że ten US to w innej sprawie.

2 lata temu po 3-4 tyg. miałem quiz z 3 odpowiedziami - z SM. Czyżby oni działali szybciej?