Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup Renault Megane/Laguna ewentualnie C4 - jaki silnik

Featured Replies

Napisano

Witam

Byliśmy dziś z mulher.gif pooglądać samochody na giełdzie wybraliśmy kilka modeli które naprawdę przypadły nam do gusty pod względem wielkości bagażnika i wykończenia wnętrza wink.gif

Ale jako tylko miałem fiata NoPb oraz toyotę D4D to z francami nie jestem na bieżąco zlosnik.gif

Rozpatrujemy auto do 25kzł ewentualnie z 2-3 tysie wiecej ale to już max i musi być idealny samochód by nic nie dołożyć ok.gif

Na oku mamy:

Citroena C4/Grand

Reanult Megane 3

Renault Laguna 2/3

Rok produkcji 2007-2008 (samochód chcemy trzymać 2-3 lata i zmiana)

I teraz moje pytanie w Megane do przemieszczania się wystarczy 1.6 16V, do Laguny 2.0 NoPb czy jakiegoś DCI zazwyczaj pojawiają się 2.0 DCI.

Co do Citroena to nie mam zielonego pojęcia czego się obawiać a co można brać co niosą ze sobą silniki HDI - większość to 1,6?

Jeżeli wybierzemy dci vs hdi to jakich kosztów mamy się spodziewać np:

- koszt wymiany turbosprężarki

- sprzęgła

- wtrysków

- czy coś jeszcze się psuje?

- w tych modelach chyba nie ma wpadek ze skrzyniami jak w oplach i fiatach grinser006.gif

Jestem w stanie kupić tańszy samochód o te 2-3 tysiące ale włoży je w naprawę silnika ok.gif

Napisano

W megane 1.6 wystarcza, ale nie spodziewaj się sportowych osiągów wink.gif

Z diesli zdecydowanie hdi ma lepsza opinię

Napisano
  • Autor

> W megane 1.6 wystarcza, ale nie spodziewaj się sportowych osiągów

Wiem, zależy mi bardziej na bezawaryjności te 2 lata bez wpadek i utopienia kasy by nieco odłożyć i zmienić na młodsze zlosnik.gif

> Z diesli zdecydowanie hdi ma lepsza opinię

ok, to w takim razie jakie koszty eksploatacyjne w razie W grinser006.gif

Napisano

Kwota wydaje sie mala na jakaś lagune 3 w dobrym stanie. Chyba ze zupełny golas. Kup po prostu to co będzie w dobrym stanie.

Napisano
  • Autor

> Kwota wydaje sie mala na jakaś lagune 3 w dobrym stanie. Chyba ze zupełny golas. Kup po prostu to

> co będzie w dobrym stanie.

Z początku produkcji 2007 się łapią jak patrze ale właśnie pytanie jaki silnik zlosnik.gif

Dziś siedziałem z 2010r za 43kzł i miała tylko błotnik malowany bo sprzedawca powiedział jasno przebieg miała 150kkm i full opcja 2.0 DCI zlosnik.gif

Napisano

Kolega Grzegorz dobrze Ci radzi, jeżeli diesel to HDI,

uparty jesteś i wrzucasz DCI biglaugh.gif

Napisano

> Kolega Grzegorz dobrze Ci radzi, jeżeli diesel to HDI,

> uparty jesteś i wrzucasz DCI

Pomijając fakt ze to najlepszy silnik do l3 ( z polskiej dystrybucji) to miałbyś racje hehe.gif

Napisano

> Pomijając fakt ze to najlepszy silnik do l3 ( z polskiej dystrybucji) to miałbyś racje

to tylko świadczy o l3 hehe.gif

Napisano

> to tylko świadczy o l3

A konkretniej? Bo to chyba najlepszy model Renault jaki wypuścili. Miałeś? Serwisujesz te auta? Czy moze sie naczytałes historii o l2 i gadasz bzdury?

1.5 dci bym kijem nie dotknął ale 2.0 zabić cieżko. Turbina z obiegiem wody, wtryskiwacze bezproblemowe. Nie wiem jak z dwumasa bo nie mam ale znane mi egzemplarze dojeżdżają bez problemow do 300 tys. Nawet dpf jak jest jest nieupierdliwy.

Drugi silnik z polskiej dystrybucji to 2.0 benzyna, którego jednyna zaleta byla cena. Dało sie kupić nowa l3 za 70 tys.

Napisano

> A konkretniej? Bo to chyba najlepszy model Renault jaki wypuścili. Miałeś? Serwisujesz te auta? Czy

> moze sie naczytałes historii o l2 i gadasz bzdury?

> 1.5 dci bym kijem nie dotknął ale 2.0 zabić cieżko. Turbina z obiegiem wody, wtryskiwacze

> bezproblemowe.

Chyba że się któraś panewka obróci grinser006.gif

A 1.5 dCi wspominam jako jedyny silnik którym dojeździłem 140 kkm bez żadnych, ale to żadnych problemów z jego strony.

Napisano

> Chyba że się któraś panewka obróci

Tak to jest jak sie oleju nie zmienia albo zmienia wg książki co 30 tys. I w tym przypadku lepsze sa auta z dpfem bo tam lampka olejowa zapala sie częściej

Dlatego napisałem kupić to co będzie w lepszym stanie.

Napisano

> 2,0dci lub 2T

Tyle to ja wiem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Kolega Grzegorz dobrze Ci radzi, jeżeli diesel to HDI,

> uparty jesteś i wrzucasz DCI

grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Ok, diesel HDI, a czy citroen ma dobrą benzynę co przy spokojnej jeździe spali koło 7l zlosnik.gif

Benzyna 1,6 reno grinser006.gif

Napisano

> Wiem, zależy mi bardziej na bezawaryjności te 2 lata bez wpadek i utopienia kasy by nieco odłożyć i

> zmienić na młodsze

> ok, to w takim razie jakie koszty eksploatacyjne w razie W

To odpusc sobie calkowicie diesle...

Prawdoposobienstwo kosztownej awarii w tym budzecie bedzie jednak spore, bo przebiegi pewnie w okolicach 200kkm. A w dodatku bedziesz sie uzerac z klekotem grinser006.gif

Ile zamierzacie przejechac przez te 2 lata?

W C4 do spokojnej jazdy wystarczt 1,6noPB, podobnie jak w Renault.

Napisano
  • Autor

> Tyle to ja wiem

Weźcie nie mieszajcie tak bardzo, bo z tego wychodzi, że lepiej kupić citroena, a za chwilę dojdziemy do skody 1.9 105KM hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

> Ile zamierzacie przejechac przez te 2 lata?

> W C4 do spokojnej jazdy wystarczt 1,6noPB, podobnie jak w Renault.

Jazda głównie po mieście czasem wypad w góry i na wieś.

Jak auto pyknie 30kkm przez te 2 lata to będzie max w obecnej sytuacji ok.gif

Inaczej będzie jak zmienię robotę do 30km w jedną stronę to rozważę 2 mniejsze auto, ewentualnie czy te 1,6 lubią gaz ale to tylko jak zmienię robotę?

Napisano

> Weźcie nie mieszajcie tak bardzo, bo z tego wychodzi, że lepiej kupić citroena, a za chwilę

> dojdziemy do skody 1.9 105KM

Nie za bardzo rozumiem. 2.0 dci i 2.0t to polecane silniki do l3. Przy czym 2.0t z tego co mi wiadomo nie było w naszej dystrybucji. Mozna sobie takie ściągnąć z zagranicy. Jesli chodzi o Skodę to nie mam pojęcia o co chodzi.

A auto to nie tylko silnik. Prawdę mówiac to miałem osławione tdci forda w którym podobniez wtryski leciały od samego patrzenia na nie ale przez 3 lata i 100 tys nic sie z nimi nie działo. Z silnikiem tez nic. Ale auta zdecydowanie nie polecę bo miałem z nim sporo problemow mimo ze nie kosztowało mnie ani złotówki (gwarancja). Tak wiec patrz na całość usterkowosci a nie tylko na silnik.

Napisano

> Jazda głównie po mieście czasem wypad w góry i na wieś.

> Jak auto pyknie 30kkm przez te 2 lata to będzie max w obecnej sytuacji

> Inaczej będzie jak zmienię robotę do 30km w jedną stronę to rozważę 2 mniejsze auto, ewentualnie

> czy te 1,6 lubią gaz ale to tylko jak zmienię robotę?

To tym bardziej, nawet bym nie patrzyl na diesle...

Tak, zarowno 1,6 Renault jak i Citroena gazuja sie bez problemu ok.gif

A te 7ltr/100 przy jezdzie mieszanej jest dosc realne.

Ja w 2.0 mam spalanie z 50kkm na poziomie 8,5 grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Nie za bardzo rozumiem. 2.0 dci i 2.0t to polecane silniki do l3. Przy czym 2.0t z tego co mi

> wiadomo nie było w naszej dystrybucji. Mozna sobie takie ściągnąć z zagranicy. Jesli chodzi o

> Skodę to nie mam pojęcia o co chodzi.

O skodę, że mi polecicie zakup czeszki zamiast laluni bo pewniejsza zlosnik.gif

> A auto to nie tylko silnik. Prawdę mówiac to miałem osławione tdci forda w którym podobniez wtryski

> leciały od samego patrzenia na nie ale przez 3 lata i 100 tys nic sie z nimi nie działo. Z

> silnikiem tez nic. Ale auta zdecydowanie nie polecę bo miałem z nim sporo problemow mimo ze

> nie kosztowało mnie ani złotówki (gwarancja). Tak wiec patrz na całość usterkowosci a nie

> tylko na silnik.

ok.gif, patrzę tak bo to "chyba" najbardziej kosztowniejsze naprawy ok.gif

Napisano

> Jazda głównie po mieście czasem wypad w góry i na wieś.

> Jak auto pyknie 30kkm przez te 2 lata to będzie max w obecnej sytuacji

> Inaczej będzie jak zmienię robotę do 30km w jedną stronę to rozważę 2 mniejsze auto, ewentualnie

> czy te 1,6 lubią gaz ale to tylko jak zmienię robotę?

Jak znajdziesz 1,5dci z przebiegiem bliżej stówki to możesz go rozważyć.

Ale w mieście diesel będzie się trochę męczył zimą. Wolno będzie się nagrzewał, na krótkich odcinkach - wcale.

Podobnie będzie z 1,6 HDi.

Napisano
  • Autor

> To tym bardziej, nawet bym nie patrzyl na diesle...

> Tak, zarowno 1,6 Renault jak i Citroena gazuja sie bez problemu

> A te 7ltr/100 przy jezdzie mieszanej jest dosc realne.

> Ja w 2.0 mam spalanie z 50kkm na poziomie 8,5

Ja tam mało co hamuję tylko zabawa silnikiem i wiem, że sporo da się zejść na spalaniu ok.gif

A jak ma się gaz w mocniejszych wersjach bo jak 2.0 pali do 9.... palacz.gif

Napisano
  • Autor

> Jak znajdziesz 1,5dci z przebiegiem bliżej stówki to możesz go rozważyć.

Chyba tylko na papierze lub z roku 2013/14 grinser006.gif

> Ale w mieście diesel będzie się trochę męczył zimą. Wolno będzie się nagrzewał, na krótkich

> odcinkach - wcale.

> Podobnie będzie z 1,6 HDi.

ok.gif

Obecnie do pracy mam 7km ale rozważam zmianę...

Moja kobieta ma 2km więc nie bardzo dla niej diesel grinser006.gif

Napisano

> O skodę, że mi polecicie zakup czeszki zamiast laluni bo pewniejsza

> , patrzę tak bo to "chyba" najbardziej kosztowniejsze naprawy

Lepiej wydać raz 1000 pln czy 10 razy 100 pln? To drugie będzie bardziej upierdliwe. Tak czy inaczej przy ograniczonym budżecie i kierując sie cena napraw to idealna będzie Dacia bez wyposażenia. Cieżko zepsuć drzwi na korbke zlosnik.gif

Jak nie kupisz auta od handlarza i będzie w dobrym stanie to sie psuć nie będzie. Kup sobie słaba benzynę i kiepsko wyposażone auto to raczej wielkich kosztow nie będzie. A czy bedą upierdliwe? Cieżko powiedzieć smile.gif

Napisano

> Ja tam mało co hamuję tylko zabawa silnikiem i wiem, że sporo da się zejść na spalaniu

> A jak ma się gaz w mocniejszych wersjach bo jak 2.0 pali do 9....

Ja u siebie gazu nie mam, ale to sa proste silniki, wiec w razie potrzeby nie ma problemu, zeby zalozyc.

Co do Renault, to pytaj Lysego. On ma chyba 2.0 z LPG.

Napisano
  • Autor

> Jak nie kupisz auta od handlarza i będzie w dobrym stanie to sie psuć nie będzie. Kup sobie słaba

> benzynę i kiepsko wyposażone auto to raczej wielkich kosztow nie będzie. A czy bedą

> upierdliwe? Cieżko powiedzieć

To prawda duperele denerwują zlosnik.gif

Ale... po fiacie chyba wszystko będzie lepsze.. chodź przez 14 lat do punto może dołożyłem 1,5kzł grinser006.gif tylko przebieg symboliczny..

teraz idzie na sprzedaż bo mi się nie chce wycinać i bawić w naprawę podłogi w niektórych miejscach crazy.gif no i ruda spowodowała zmianę auta zlosnik.gif

Dobra a jak z duperelami w tych modelach sypią się?

Takie coś wink.gif

http://otomoto.pl/citroen-c4-1-6benz-16v-lift-klima-bezwypadkowy-C34215312.html

Napisano

O, kolor jak mój, tyle że ja mam przedlifta smile.gif Z tego co zauważyłem to brakuje osłony zbiorniczka wyrównawczego (u siebie zdjąłem) ale te wygłuszenia pod podszybiem to pożal się Boże, u mnie też nie są w extra stanie ale tutaj auto 4 lata młodsze a paskudnie to wygląda. Co do reszty to nie widzę nic podejrzanego, no może zderzak przedni ma delikatnie inny odcień.

Napisano

> Chyba tylko na papierze lub z roku 2013/14

No to masz odpowiedź grinser006.gif

> Obecnie do pracy mam 7km ale rozważam zmianę...

> Moja kobieta ma 2km więc nie bardzo dla niej diesel

To bez sensu brać diesla...

Napisano

> Ja tam mało co hamuję tylko zabawa silnikiem i wiem, że sporo da się zejść na spalaniu

> A jak ma się gaz w mocniejszych wersjach bo jak 2.0 pali do 9....

Czekaj, czekaj, liczysz na spalanie gazu w Lagunie z silnikiem 2.0 na poziomie 9 litrów na setkę? zlosnik.gif Dodaj do tego tak jeszcze ze trzy litry to będzie bardziej realne. Mi 1,8 spala ok. 12 litrów LPG we Wrocławiu, w trasie 10 litrów. Myślałem, że może za dużo, ale na forum laguny wszystkim podobnie spala.

Napisano
  • Autor

> Czekaj, czekaj, liczysz na spalanie gazu w Lagunie z silnikiem 2.0 na poziomie 9 litrów na setkę?

> Dodaj do tego tak jeszcze ze trzy litry to będzie bardziej realne. Mi 1,8 spala ok. 12 litrów

> LPG we Wrocławiu, w trasie 10 litrów. Myślałem, że może za dużo, ale na forum laguny wszystkim

> podobnie spala.

W c4 lub w grandzie do Laguny trzeba dodac smile.gif

Wazne zeby silnik lubil gaz smile.gif

Napisano
  • Autor

Malo jest dobrych aut crazy.gif

Jak przejrzalem oferte to bieda z nedza....

Juz nawet na clio zszedlem w kombiku.... i kilka jest bedzie trzeba podjechac i na zywo zobaczyc.

Napisano

To prawda...ciężko jest sprzedać, ale jeszcze gorzej kupić coś sensownego. crazy.gif

Teraz jakbym miał wybierać to chyba na P307 bym się zdecydował grinser006.gif

Napisano

> Hmm...a co jest nie tak z 2.0 Dci ??

łysy przez sen krzyczy "dci" po czym budzi się zlany potem,

myślałem że to tak ze wszystkimi frown.gif przepraszam frown.gif

Napisano
  • Autor

> To prawda...ciężko jest sprzedać, ale jeszcze gorzej kupić coś sensownego.

> Teraz jakbym miał wybierać to chyba na P307 bym się zdecydował

Wlasnie ogladam i krajowek 1,6 troche jest i do 25kzl zalapie sie P308.

Napisano

> Wiem, zależy mi bardziej na bezawaryjności te 2 lata bez wpadek i utopienia kasy by nieco odłożyć i

> zmienić na młodsze

silnik poza cewkami (400 PLN/4 szt) oraz KZFR (350 PLN/szt) jest nie do zabicia

> ok, to w takim razie jakie koszty eksploatacyjne w razie W

to już użytkownicy się wypowiedzą.

Ja z diesli polecam jtd zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> silnik poza cewkami (400 PLN/4 szt) oraz KZFR (350 PLN/szt) jest nie do zabicia

Ale o ktorym piszesz 1,6?

> to już użytkownicy się wypowiedzą.

> Ja z diesli polecam jtd

Niby tak ale niech skrzynia m32 i turbo wysypie to oszczednosci ida w las poza tym zadbane jtd to wydatek ponad 33kzl.

Napisano

> Ale o ktorym piszesz 1,6?

O Renault, w silnikach Citroena chyba nie ma KZFR.

Napisano

> Ale o ktorym piszesz 1,6?

Renault k4m

> Niby tak ale niech skrzynia m32 i turbo wysypie to oszczednosci ida w las poza tym zadbane jtd to

> wydatek ponad 33kzl.

dlatego jak diesel to tylko pewny ok.gif

Napisano

> Ja z diesli polecam jtd

jtd

Jezu To Diesel zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Renault k4m

> dlatego jak diesel to tylko pewny

Ok, a kto pewnego diesla sprzedaje? zlosnik.gif

99% aut to szrot od 2007 do 2013 na allegro maja takie same przebiegi hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

a ja chyba dzisiaj znalazlem fajne auto dla mnie, stoi ponad miesiac w ogloszeniach, ma przejechane ~280kkm smile.gif

Napisano
  • Autor

> a ja chyba dzisiaj znalazlem fajne auto dla mnie, stoi ponad miesiac w ogloszeniach, ma przejechane

> ~280kkm

Pokaz smile.gif

Napisano

jutro jak sie wywiem wszystkiego, znowu okazuje sie ze bylo serwisowane w znajomym mi punkcie, a lista rzeczy wymienionych w ostatnim czasie jest imponujaca smile.gif stoi taka jedna c4 na allegro

Napisano

> łysy przez sen krzyczy "dci" po czym budzi się zlany potem,

> myślałem że to tak ze wszystkimi przepraszam

ale piszę o autach starych z generacji 2003 - -2006 icon_rolleyes.gif

Napisano

> Ok, a kto pewnego diesla sprzedaje?

koledzy z AK waytogo.gif

> 99% aut to szrot od 2007 do 2013 na allegro maja takie same przebiegi

Napisano
  • Autor

> koledzy z AK

> > 99% aut to szrot od 2007 do 2013 na allegro maja takie same przebiegi

Wiem ale pulap cenowy za wysoki.

Napisano
  • Autor

Byłem dziś kilka pooglądać i crazy.gifcrazy.gifcrazy.gifcrazy.gif

Zastanawiam się czy nie rozszerzyć poszukiwań o inne marki i kupić co się trafi dobrego w benzynie icon_rolleyes.gif

Idę na kącik opla sie podpytać hehe.gifpalacz.gif