Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

klamka zewnetrzna

Featured Replies

Napisano

> niestety po zlozeniu wszystkiego klamka nie dziala... Wymienilem zgieta oske, zalozylem klamke

> i nic.

Nie złożyłeś prawidłowo. Musisz przy składaniu zwrócić uwagę, aby język wpadł w odpowiednie miejsce. To jest najtrudniejsza część składania. Też za pierwszym razem klamka mi nie działała.

Próbuj jeszcze raz

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam

Mnie też dopadła awaria klamki. Zrobiłem już jedno podejście ale nie mogłem sobie poradzić z tą metalowa osłoną pod plastikowym boczkiem. Za żadne skarby nie chciała z stamtąd wyleźć mimo dokręconych śrub. Z kolei jak opuściłem szybę to tą osłonę trymała opuszczona szyba. Odpuściłem naprawę bo nie chciałem czegoś zepsuć. Teraz jak przeczytałem całego posta to wiem, że chyba powinienem wyjąć szybę- TAK? Tzn. szybę opuścić do połowy i przez dwa otwory zaślepione plastikowymi zatyczkami mam wyjąć szybę z tych niebieskich mocowań? Niech mi ktoś podpowie czy dobrze myślę??????

Napisano

> że chyba powinienem wyjąć szybę- TAK? Tzn. szybę opuścić do połowy i przez dwa otwory

> zaślepione plastikowymi zatyczkami mam wyjąć szybę z tych niebieskich mocowań?

dokładnie tak jak napisałeś: odblokowujesz szybę z mocowań i wyjmujesz na zewnątrz

lub klinujesz odblokowaną szybę w górnym położeniu

potem wyjmujesz metalową konstrukcję z prowadnicami szyb,

przy kolejnej klamce pójdzie już sprawniej smile.gif

• 11 miesięcy później...
Napisano

od pewnego czasu nie dziła klamka zewnetrzna tylnych drzwi. tzn dziala, ale trzeba mocno szarpnac. Spotkaliscie sie z czyms takim?

Napisano

problem znany,

Na forum kolega Cacus robil manuala do padnietej oski.

Napisano

> od pewnego czasu nie dziła klamka zewnetrzna tylnych drzwi. tzn dziala, ale trzeba mocno szarpnac.

> Spotkaliscie sie z czyms takim?

Język naciskowy uszkodzony lub wygięła się ośka języka --- dwa wyjścia

Wymiana klamki i mechanizmu wewnętrznego

Próba naprawy temat był omawiany - szukaj

Pozdrawiam

Napisano

> Język naciskowy uszkodzony lub wygięła się ośka języka --- dwa wyjścia

> Wymiana klamki i mechanizmu wewnętrznego

> Próba naprawy temat był omawiany - szukaj

> Pozdrawiam

jak się do tego dostać? z zewnątrz, czy trzeba zdejmować boczek?

Napisano

> jak się do tego dostać? z zewnątrz, czy trzeba zdejmować boczek?

boczek,blacha od wewnątrz odblokować mechanizm klamki ( takie oko z blachą w dół ) i wyjąć klamkę jak rozbierzesz to będziesz wiedział co jest nie tak

Napisano

> ZEWNĘTRZNA !!!!!!!!!!!!!

na komorce odczytywalem posta. Krzyczec nie musisz zlosnik.gif

Napisano

> jak się do tego dostać? z zewnątrz, czy trzeba zdejmować boczek?

poszukaj.

sobie gdzies manuala sciagnalem - ale potem zrobili mina gwarancji heheeh

W aso trwa to 3 dni screwy.gif

generalnie u mnie tez działala połowicznie - az ktoregos dnia przestala.

Zajrzyj lepiej zanim jeszcze mozesz drzwi otworzyc.

Na zatrzaśnietych jest ciężej smile.gif

Napisano

> poszukaj.

> sobie gdzies manuala sciagnalem - ale potem zrobili mina gwarancji heheeh

> W aso trwa to 3 dni

mi tez swego czasu padła zewnętrzna klamka od strony kierowcy, w ASO ogarnęli temat w 3, 4 godziny z tego co pamiętam, wymienili tylko jedną część z uwaloną ośką. Koszt coś koło 300-400 PLN

Napisano

> mi tez swego czasu padła zewnętrzna klamka od strony kierowcy, w ASO ogarnęli temat w 3, 4 godziny

> z tego co pamiętam, wymienili tylko jedną część z uwaloną ośką. Koszt coś koło 300-400 PLN

specjalnie napisałem 3 dni - i rzeczywiście tyle stało auto w serwisie.

Klemke musieli zamówić

Ale miałem z ASO małe zatargi i może to była ospowiedź

• 5 miesięcy później...
Napisano

Witam,

Dzisiaj dopadł mnie problem klamki, mianowice zewnętrzna od strony kierowcy. Przesledzilem cały wątek i mam dwa pytania:

- Testowałem moja klamkę zauważyłem, że działa bez problemu jeśli drzwi nie są blokowane pilotem, problem jest w momencie zablokowania pilotem i po odblokowaniu już nie da się ich otworzyć, czy też tak może być w przypadku wygietej ośki?

- Z waszego doświadczenia lepiej kupić nową czy wymiana ośki jest skuteczna na długo?

Napisano

> Witam,

> Dzisiaj dopadł mnie problem klamki, mianowice zewnętrzna od strony kierowcy. Przesledzilem cały

> wątek i mam dwa pytania:

> - Testowałem moja klamkę zauważyłem, że działa bez problemu jeśli drzwi nie są blokowane pilotem,

> problem jest w momencie zablokowania pilotem i po odblokowaniu już nie da się ich otworzyć,

> czy też tak może być w przypadku wygietej ośki?

> - Z waszego doświadczenia lepiej kupić nową czy wymiana ośki jest skuteczna na długo?

Zmiana ośki wystarcza na długo jeżeli zastosujesz gwóźdź mam już około rok, odradzam wiertło , przerabiałem to , wiertło po 3 tygodniach pękło , Jeżeli jednak będziesz potrzebował nowej klamki to mam jedna na sprzedaż cena do dogadania (na pewno taniej niż na allegro) ,ale jeżeli to tylko ośka to montuj gwoździa .

Napisano

> Zmiana ośki wystarcza na długo jeżeli zastosujesz gwóźdź mam już około rok, odradzam wiertło ,

> przerabiałem to , wiertło po 3 tygodniach pękło , Jeżeli jednak będziesz potrzebował nowej

> klamki to mam jedna na sprzedaż cena do dogadania (na pewno taniej niż na allegro) ,ale jeżeli

> to tylko ośka to montuj gwoździa .

Ok, dzięki za radę.

Zastanawia mnie jeszcze to, że klamka działa jeśli zamek nie jest zablokowany z kluczyka, dopiero po zamknięciu pilotem (i otwarciu), klamka przestaje funkcjonować. Czy to problem w klamce czy centralnym zamku?

Dla lepszego zobrazowania sytuacji:

- blokuję drzwi pilotem, odblokowuję - klamka nie działa

- później otwieram drzwi klamką wewnętrzną, zamykam (bez blokady pilotem) klamka działa

confused.gif

Napisano
  • Autor

> Ok, dzięki za radę.

> Zastanawia mnie jeszcze to, że klamka działa jeśli zamek nie jest zablokowany z kluczyka, dopiero

> po zamknięciu pilotem (i otwarciu), klamka przestaje funkcjonować. Czy to problem w klamce czy

> centralnym zamku?

> Dla lepszego zobrazowania sytuacji:

> - blokuję drzwi pilotem, odblokowuję - klamka nie działa

> - później otwieram drzwi klamką wewnętrzną, zamykam (bez blokady pilotem) klamka działa

Bardziej to wygląda na problem z centralnym. Styki przeczyść.

• 4 tygodnie później...
Napisano

> Bardziej to wygląda na problem z centralnym. Styki przeczyść.

Kłopocik chyba mam, chyba bo jeszcze nie byłem po drzemce sprawdzić, ale rano jak wracałem z pracy to nie mogłem otworzyć drzwi pasażera z tyłu. Co gorsze mam "ochronę dla dzieci" włączoną i nie ma możliwości otworzenia drzwi od wewnątrz. Ktoś ma pomysł ak to ugryźć? Jak żyć?

Napisano
  • Autor

> Kłopocik chyba mam, chyba bo jeszcze nie byłem po drzemce sprawdzić, ale rano jak wracałem z pracy

> to nie mogłem otworzyć drzwi pasażera z tyłu. Co gorsze mam "ochronę dla dzieci" włączoną i

> nie ma możliwości otworzenia drzwi od wewnątrz. Ktoś ma pomysł ak to ugryźć? Jak żyć?

To masz zagwozdkę.

Spróbowałbym zdjąć boczek przy zamkniętych drzwiach. Odkręć śruby i wyszarp, powinno puścić.

• 1 miesiąc później...
Napisano

> To masz zagwozdkę.

> Spróbowałbym zdjąć boczek przy zamkniętych drzwiach. Odkręć śruby i wyszarp, powinno puścić.

to się udało zrobić, drzwi się zaczęły same otwierać. Nie wiem jak zdjąć tą ameliniową osłonę pod boczkiem. Odkręciłem te śruby ale siedzi mocno i nie wiem czy te nity trzeba rozwiercać czy co niewiem.gif

Napisano

> to się udało zrobić, drzwi się zaczęły same otwierać. Nie wiem jak zdjąć tą ameliniową osłonę pod

> boczkiem. Odkręciłem te śruby ale siedzi mocno i nie wiem czy te nity trzeba rozwiercać czy co

musisz odpią szybę (okrągłe okno rewizyjne z gumową zaślepką)

odkręci osłonę

szarpną z zaczepów

wypleś instalację elektryczną

Napisano

> musisz odpią szybę (okrągłe okno rewizyjne z gumową zaślepką)

> odkręci osłonę

> szarpną z zaczepów

> wypleś instalację elektryczną

odpiąć szybę? Okno rewizyjne gumowe widziałem, nawet tam palce wciskałem ale nic nie wybadałem

Napisano

> odpiąć szybę? Okno rewizyjne gumowe widziałem, nawet tam palce wciskałem ale nic nie wybadałem

11tyś dam, i nawet się nie zastanawiaj bo drugiej takiej propozycji nie będzie grinser006.gif

Napisano

> 11tyś dam, i nawet się nie zastanawiaj bo drugiej takiej propozycji nie będzie

wal sie biglaugh.gif

nie poddam sie tej padlinie

Napisano

> wal sie

> nie poddam sie tej padlinie

kox nie sprzedawaj, poczekaj jeszcze. Mi miesiąc temu dawał 500, a teraz tobie daje 11 tys. Widzisz jak te nasze Cromy idą w górę. grinser006.gif

Napisano

> odpiąć szybę? Okno rewizyjne gumowe widziałem, nawet tam palce wciskałem ale nic nie wybadałem

musisz opuści szybę i zobaczysz czerwony zaczep, którym jest mocowana. jak go zobaczysz, to od razu będziesz iedział jak go rozpiąc

Napisano

> musisz opuści szybę i zobaczysz czerwony zaczep, którym jest mocowana. jak go zobaczysz, to od razu

> będziesz iedział jak go rozpiąc

czyli szyba w dół i przez gumowy otwór rozpiąć , no niech będzie. Obym to później poskładał.

A ty Panda Mądralo szykuj zamek lewy tył biglaugh.gif

Napisano

Jakbyś miał możliwość to zrób kilka zdjęć, przyda sie jakiś manual.

Napisano

> czyli szyba w dół i przez gumowy otwór rozpiąć , no niech będzie. Obym to później poskładał.

> A ty Panda Mądralo szykuj zamek lewy tył

Poczekam jak rozbierzesz, i poskładasz resztę, po co mam potem dosyłać całe drzwi grinser006.gif

Napisano

> Poczekam jak rozbierzesz, i poskładasz resztę, po co mam potem dosyłać całe drzwi

twoje niedoczekanie !!

Zamawiam u Bogdana, przyjaciela Jaya, ma piękną angielską sztukie

Napisano

> twoje niedoczekanie !!

> Zamawiam u Bogdana, przyjaciela Jaya, ma piękną angielską sztukie

to poczekasz bo u Bogdana stoi moja lancia, i z tego co wiem dopiero będzie ją robił no.gif

P.S Jaki kolor tych drzwi Ci pakować?

Napisano

> to poczekasz bo u Bogdana stoi moja lancia, i z tego co wiem dopiero będzie ją robił

> P.S Jaki kolor tych drzwi Ci pakować?

Całe auto mu juz na lawecie poślij na części hehe.gifhehe.gif

Napisano

> demontaż aut w Polsce jest nielegalny kolego

W Polsce wszystko jest nielegalne zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> można kraść bez problemu

> ale kiedy ja się dostane do sejmu?

Był byś w sejmie, to na drogach były by tylko włoskie auta biglaugh.gifbiglaugh.gif

Napisano

> Był byś w sejmie, to na drogach były by tylko włoskie auta

Jak PiotrekPanda będzie w sejmie to Croma dostanie swój kącik na AK. grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> Jak PiotrekPanda będzie w sejmie to Croma dostanie swój kącik na AK.

ciekawe czy moja obecność w sejmie jest konieczna aby powstał kącik dla Cromy, swoją drogą chyba 90% użytkowników tego kącika posiada cromy to może trzeba wystosować pismo aby utworzyli taki kącik?

Napisano

> 90% użytkowników tego kącika posiada cromy to może trzeba wystosować pismo aby utworzyli taki

> kącik?

Oby na nowym silniku działał jak należy dotychczasowy grinser006.gif - KLIK

PS.

I nie spamować mi więcej w tym wątku old.gifwink.gif

Napisano

> Oby na nowym silniku działał jak należy dotychczasowy - KLIK

chłopaki chyba ktoś tam tu grozi grinser006.gif

> PS.

> I nie spamować mi więcej w tym wątku

tak jest proszę pana ok.gif

Napisano

> to się udało zrobić, drzwi się zaczęły same otwierać. Nie wiem jak zdjąć tą ameliniową osłonę pod

> boczkiem. Odkręciłem te śruby ale siedzi mocno i nie wiem czy te nity trzeba rozwiercać czy co

Szybę musisz opuścić nie do końca ale na tyle by niebieskie cfaniaczek.gif zaczepy się ukazały w rewizjach, ją tej blach nie wyciągałem do końca bo nie potrafiłem odpiąć wtyczki przy zamku. Ostatecznie klamki prawej nie rozebrałem bo nie udało mi się rozłączyć części wewnętrznej z zewnętrzną sciana.gif, w grudniu z kierowcy sobie poradziła a tu 3 godziny w ..... i złożyłem z powrotem angryfire.gif

PS

Wszelkie porady mile widziane piwo.gif

Napisano

> Szybę musisz opuścić nie do końca ale na tyle by niebieskie zaczepy się ukazały w rewizjach, ją

> tej blach nie wyciągałem do końca bo nie potrafiłem odpiąć wtyczki przy zamku. Ostatecznie

> klamki prawej nie rozebrałem bo nie udało mi się rozłączyć części wewnętrznej z zewnętrzną ,

> w grudniu z kierowcy sobie poradziła a tu 3 godziny w ..... i złożyłem z powrotem

> PS

> Wszelkie porady mile widziane

nie wiem kiedy do tego podejdę. Spróbuje jakieś fotki porobić

Napisano

> nie wiem kiedy do tego podejdę. Spróbuje jakieś fotki porobić

Z pierwszą z demontażem nie było żadnego problemu może ze 20 minut z wyjęciem szyby, 2 lub 3 godziny zajęło mi złożenie klamek by wszystko działało facepalm%5B1%5D.gif, chciałem mulher.gif zrobić dobrze i poprawić pasażera ale nie dałem rady, jak mała pojedzie na kolonię zrobię drugie podejście, tym bardziej że u mnie klamkę wymieniał poprzedni właściciel i obstawiam że tylko spadł " palec "

Napisano
  • Autor

> Z pierwszą z demontażem nie było żadnego problemu może ze 20 minut z wyjęciem szyby, 2 lub 3

> godziny zajęło mi złożenie klamek by wszystko działało , chciałem zrobić dobrze i poprawić

> pasażera ale nie dałem rady, jak mała pojedzie na kolonię zrobię drugie podejście, tym

> bardziej że u mnie klamkę wymieniał poprzedni właściciel i obstawiam że tylko spadł " palec "

Przy składaniu klamki pomagałem sobie cienkim giętkim drutem. Zahaczalem nim o język, składając go. łatwiej było wtedy wszystko poskładać.

Napisano

> Przy składaniu klamki pomagałem sobie cienkim giętkim drutem. Zahaczalem nim o język, składając go.

> łatwiej było wtedy wszystko poskładać.

Dobra, to już na drugi raz ogarnę, ale czemu nie udało mi się rozłożyć z drugim razem zamka na część wewnętrzną i zewnętrzną niewiem.gif

Manual sobie ponownie paliłem w garażu i nic?

Ten haczyk blaszany przy rozbiórce należy do dołu pociągnąć czy do góry pchnąć

Napisano
  • Autor

> Ten haczyk blaszany przy rozbiórce należy do dołu pociągnąć czy do góry pchnąć

O ile pamiętam to pchać ok.gif

Napisano

> O ile pamiętam to pchać

I po wepchnięciu chyba się praktycznie same rozłożą, tylko nie chciał się w żadną stronę ruszyć niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> I po wepchnięciu chyba się praktycznie same rozłożą, tylko nie chciał się w żadną stronę ruszyć

Zastosuj jakąś dźwignię albo młotek.