Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ford Mondeo 2.0 TDCi 2004 r. dymi przy odpalaniu

Featured Replies

Napisano

.. niestety na siwo ;-(. Jak jest zimny puszcza konkretną chmure dymu, potem jest wszystko elegancko. Wtryskiwacz/wtryskiwacze ?

Co może być przyczyną ? Dodam jeszcze że przy odpalaniu na zimnym silniku skaczą obroty, też nie wiem czego to przyczyna, trwa to dosłownie kilkanaście sekund, potem wszystko jest w normie.

Może ktoś miał już takie objawy u siebie w aucie i coś doradzi.

Pozdrawiam

Napisano

Przyjechali kiedyś do mnie klienci Focusem TDCi i akurat padł im wtryskiwacz to dymił na czarno. Trudno zapalał. Ledwo dali radę jechać. Znajomy mechanik wymienił im na regenerowane za parę groszy żeby mogli wrócić.

Na siwo to raczej olej. Skoro puszcza dymka na po odpaleniu to jakby uszczelniacze ale jeśli także przy przygazówce to może leje przez turbo?

Napisano

Wygląda na uszczelniacze zaworowe, gdzie zbiera się olej i przy odpaleniu spala się a potem jest ok. Jeśli chmura nie jest duża to póki co się nie ma co przejmować jak nie ma innych objawów.

Napisano

Moim zdaniem-problemy z układem wtryskowym, może wtryskiwacze, może pompa CR, może regulator.

Pobieranie oleju przez uszczelniacze zaworowe (jak sugerują wyżej Koledzy) nie powodowało by przecież nierównej pracy silnika.

Zresztą, w tych fordach, to problemy z układem wtryskowym paliwa to chyba nic niezwykłego zlosnik.gif

Napisano

> Pobieranie oleju przez uszczelniacze zaworowe (jak sugerują wyżej Koledzy) nie powodowało by

> przecież nierównej pracy silnika.

Mam podobne objawy w TDI.

IMHO wygląda, że spaleniu ulega właśnie olej silnikowy stąd bujnięcie się obrotów i spora chmurka.

Na razie nie tykam, zużywa jakieś 0,25l na 1000km.

Na długich trasach prawie nic, niemal całość zużycia oleju silnikowego to jazda na krótkich dystansach.

Nikt w DE jeszcze na mnie nie doniósł, jeszcze zlosnik.gif

Napisano

Prawdopodobnie masz zjarane przynajmniej 2 świece żarowe, miałem podobnie problem się nasilił w chłodne dni ,po wymianie świec jest spokój.

p.s.

nie słuchaj "fachowców" co jak słyszą TDCI to odrazu dają diagnozę wtryski, mnie też tak wszyscy wmawiali pojechałem na diagnostykę układu wtryskowgo do dobrego zakładu i okazało się że wtryski są ok.

Pozdrawiam

Napisano

sprawdź świece żarowe ok.gif

Napisano

Jak koledzy wyżej piszą. Po mojemu świece żarowe.

Napisano

> Mam podobne objawy w TDI.

> IMHO wygląda, że spaleniu ulega właśnie olej silnikowy stąd bujnięcie się obrotów i spora chmurka.

A to prosto zdiagnozować - zapal po nocy dosłownie na mniej niż 1 sekundę, zostaw na kilka godzin żeby ewentualna nieszczelność przewodów paliwa miała okazję się ujawnić i odpal jeszcze raz. Jeśli problem nie powróci to rzeczywiście pali olej, jeśli powróci to szukaj gdzie indziej.

Moja Octa kopciła na biało gdy miałem słabą baterię - przy rozruchu napięcie spadało do 8V. Po wymianie baterii problem zniknął.

Napisano

> .. niestety na siwo ;-(. Jak jest zimny puszcza konkretną chmure dymu, potem jest wszystko

> elegancko. Wtryskiwacz/wtryskiwacze ?

> Co może być przyczyną ? Dodam jeszcze że przy odpalaniu na zimnym silniku skaczą obroty, też nie

> wiem czego to przyczyna, trwa to dosłownie kilkanaście sekund, potem wszystko jest w normie.

> Może ktoś miał już takie objawy u siebie w aucie i coś doradzi.

> Pozdrawiam

przeczyść kolektor dolotowy oraz zaślep EGR.

u mnie pomogło,

Napisano

Faktycznie jak miałem spalone 3 świece, to tuż po odpaleniu był tuman siwego śmierdzącego dymu i skaczące obroty, ale to było przy -15stopniach. Co więcej w mojej instrukcji jest napisane, że świece się włączają dopiero poniżej -2st. C. Co prawda mam 2,0D to samo co w Focusie, a nie Mondeo, ale ostatnio mrozów nie było... a Diesle na CR z bezpośrednim wtryskiem zdaje się, że właśnie dopiero w mrozy grzeją...

Napisano

> A to prosto zdiagnozować - zapal po nocy dosłownie na mniej niż 1 sekundę, zostaw na kilka godzin

> żeby ewentualna nieszczelność przewodów paliwa miała okazję się ujawnić i odpal jeszcze raz.

> Jeśli problem nie powróci to rzeczywiście pali olej, jeśli powróci to szukaj gdzie indziej.

> Moja Octa kopciła na biało gdy miałem słabą baterię - przy rozruchu napięcie spadało do 8V. Po

> wymianie baterii problem zniknął.

Sprawdzę smile.gif

Napisano

sprawdzić świece zarowe w pierwszej kolejności, według mnie ten bąk to niewłaściwie spalone paliwo (złe warunki). Winny może też być zużyty wtryskiwacz

Napisano

powąchaj dym, nieprzepalona ropa smierdzi dosc specyficznie - ja bym obstawial swiece zarowe

Napisano

Co Wy wszyscy z tymi świecami?

W temperaturach powyżej 10°C to świece są w zasadzie zbędne (dla silnika w z wtryskiem bezpośrednim-a o takim mowa). Mój jtd odpala nawet w niższej bez świec i nie mowy o żadnej chmurze dymu ani tym bardziej o nierównej pracy icon_eek.gif

Być może w TDCI jest inaczej, ale uszkodzenie świecy musi być przecież sygnalizowane kontrolką czy komunikatem, założyciel wątku o tym nie wspominał.

Napisano

> Być może w TDCI jest inaczej, ale uszkodzenie świecy musi być przecież sygnalizowane kontrolką czy

> komunikatem, założyciel wątku o tym nie wspominał.

nie musi

Napisano
  • Autor

jakichkolwiek sygnałów brak

Napisano
  • Autor

jeśli mi się jutro uda spróbuje wrzucić filmik

Napisano
  • Autor

Ford MOndeo 2.0 TDCi widać falujące obroty; niestety przy temp. 0 stopni nie widać efektu dymienia, spróbuje jak będzie cieplej.

Pozdrawiam