Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koniec Hondy Accord

Featured Replies

Napisano

http://www.autoblog.com/2014/10/22/honda-accord-euro-discontinued-report/?ncid=edlinkusauto00000016

Obecny model przestanie byc produkowany w przyszłym roku a Honda nie planuje żadnego następcy. To prawdopodobnie koniec Accorda w Europie i Australii. W USA Accord przeżyje, ale to zupełnie inny samochód od EU. USA ma takze nową Acure TLX, ale Honda nie planuje użyć jej jako bazy dla Accorda EU.

Napisano

Z jednej strony to lipa a z drugiej to nowy Civic w kombi zupelnie mi wystarczy.

wink.gif

Napisano

> Z jednej strony to lipa a z drugiej to nowy Civic w kombi zupelnie mi wystarczy.

a ic Pan, wyglada jak przerobka z pojazdu pancernego ..... paskudztwo

Napisano

> http://www.autoblog.com/2014/10/22/honda-accord-euro-discontinued-report/?ncid=edlinkusauto00000016

> Obecny model przestanie byc produkowany w przyszłym roku a Honda nie planuje żadnego następcy. To

> prawdopodobnie koniec Accorda w Europie i Australii. W USA Accord przeżyje, ale to zupełnie

> inny samochód od EU. USA ma takze nową Acure TLX, ale Honda nie planuje użyć jej jako bazy dla

> Accorda EU.

Co do EU to sie nie dziwie ale dlaczego rezygnuja z AU? Ja bym im wysylal ten model z Ameryki. Czyli w EU bedzie Jazz, Civic, CRV. Na bogato. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Co do EU to sie nie dziwie ale dlaczego rezygnuja z AU? Ja bym im wysylal ten model z Ameryki.

> Czyli w EU bedzie Jazz, Civic, CRV. Na bogato.

W Australii bedzie nadal model USA:

http://m.honda.com.au/range/accord.html

Zniknie tylko Accord Euro.

Napisano

z jednej strony się nie dziwię ... Civic na europejskie warunki jest wystarczająco przestronny - a jak doszła wersja kombi, to uzupełniła ofertę

z drugiej strony szkoda ... accordy to były fajne samochody

Napisano

> z jednej strony się nie dziwię ... Civic na europejskie warunki jest wystarczająco przestronny - a

> jak doszła wersja kombi, to uzupełniła ofertę

> z drugiej strony szkoda ... accordy to były fajne samochody

bo ja wiem. zawsze z tyłu jesli chodzi o game silnikową, wyposazenie vs konkurencja itp. wygląd to nie wszystko smile.gif

Napisano
  • Autor

> Z jednej strony to lipa a z drugiej to nowy Civic w kombi zupelnie mi wystarczy.

Niektórzy potrzebują większego saochodu. Niestety nie bedzie to juz Honda. Zupełnie nie rozumiem polityki tej firmy. Mam wrażenie ze oni sie planowo zwijają i maleją. Jak wypuszczą jakis nowy samochód to mozna tylko facepalm%5B1%5D.gif. Byliśmy obejrzeć ich TLX i RLX - RLX jest bardzo drogi a jednocześnie nieporowanie gorszy od BMW 5 czy Mercedesa E czy nawet Lexusa GS. Wnętrze nudne, ekrany do navi maleńkie, silnik z antyczna skrzynia biegów (6). TLX jest troche ciekawszy (9 biegów, V6), ale takze dość drogi a poza tym jakość wnętrza pozostawia wiele do życzenia. Acura miała dwa razy wielki sukces - pierwszym była Acurowa wersja Hondy Integra - nadal jej sporo widać na drogach chociaż produkcja sie wieki temu skończyła a drugim Acura TL - ten samochód był hitem az do momentu kiedy Honda nie zdecydowała ze za dobrze sie sprzedaje i trzeba go zespuc. W psuciu sa mistrzami, wiec nowy model TL sie sprzedawał bardzo źle. To samo było z Civic - mieli swietnie sprzedający sie samochód wiec go popsuli ile sie da do tego stopnia ze sprzedaz spadła o kilkadziesiąt procent. Jedynie Accord im sie jako tako sprzedaje oraz CR-V. Insight - katastrofa.

Napisano

> bo ja wiem. zawsze z tyłu jesli chodzi o game silnikową, wyposazenie vs konkurencja itp. wygląd to

> nie wszystko

a czego tam z silników brakowało .. była benzyna 2.0 150KM .. wystarczająca do poruszania się .. jeśli chciałeś coś mocniejszego to było 2.4 - oba silniki bezawaryjne

dla fanów diesla też był jeden bardzo dobry silnik.

... potrzeba czegoś więcej?

accord to był zawsze taki samochód "bez szału", ale wszystko było wybitnie poprawne i bezawaryjne.

Napisano
  • Autor

> z jednej strony się nie dziwię ... Civic na europejskie warunki jest wystarczająco przestronny - a

Mam wrażenie ze w Europie zanika klasa "nieluksusowego sedana na 5 osob"? Typu Chevrolet Malibu, Honda Accord, Toyota Camry i tym podobne. Ze jak chce sie miec nieluksusowy samochód to trzeba hatchback a jak ktoś chce miec bagażnik osobno to musi Mercedesa, BMW, Lexusa czy Audi? Jeszcze tylko Passat zniknie z rynku i bedzie koniec...

Napisano

> a czego tam z silników brakowało .. była benzyna 2.0 150KM .. wystarczająca do poruszania się ..

> jeśli chciałeś coś mocniejszego to było 2.4 - oba silniki bezawaryjne

wyboru brakowało. a 2.4 było obłożone wysoką akcyzą. poza tym - litości... 200 KM w segmencie D, jako topowa wersja?

> dla fanów diesla też był jeden bardzo dobry silnik.

> ... potrzeba czegoś więcej?

widocznie tak, bo się wycofują.

Napisano

> z jednej strony się nie dziwię ... Civic na europejskie warunki jest wystarczająco przestronny -

Co to w ogóle znaczy? Civic to kompakt, a niektórzy potrzebują czegoś więcej. W zasadzie każdy szanujący się producent ma w Europie ofertę w klasie D

> a

Napisano

coś w tym może być .. w tym roku chciałem kupić accorda .. kupiłem civica .. dlaczego?

za niższą cenę mam samochód młodszy, z mniejszym przebiegiem, lepiej wyposażony, z większym bagażnikiem (civic 5d kontra accord sedan), praktyczniejszy (często zabieram rower - w accordzie sedan go nie upchnę).

Civic w trasie daje wystarczający komfort, w mieście zdecydowanie lepiej jeździć kompaktem. Dzisiejsze kompakty są podobnie wyposażone jak klasa D - w hondzie wręcz analogicznie. Wszystko co masz w Accordzie (chodzi mi o wyposażenie) znajdziesz w Civicu. Te samochody są analogicznie konfigurowane - różnią się wymiarami/stylem.

Napisano

> widocznie tak, bo się wycofują.

Wycofuja 2.2 ze wzgledu na normy euro.

To jest silnik mial premiere ztcp w 2002 roku i bez wiekszych zmian byl produkowany do dzisiaj.

Poczatkowo mial 140 KM, obecnie w gamie sa wersje 150 i 180KM

Nastepca jest 1.6 z mocami 120 i 160KM.

Napisano

> Wycofuja 2.2 ze wzgledu na normy euro.

> To jest silnik mial premiere ztcp w 2002 roku i bez wiekszych zmian byl produkowany do dzisiaj.

> Poczatkowo mial 140 KM, obecnie w gamie sa wersje 150 i 180KM

> Nastepca jest 1.6 z mocami 120 i 160KM.

wątek jest o samochodzie nie o 1 silniku.

Napisano

> wyboru brakowało. a 2.4 było obłożone wysoką akcyzą. poza tym - litości... 200 KM w segmencie D,

> jako topowa wersja?

Przecież to sedan/kombi dla statecznych ludzi/rodziny ... 2.4 dawało radę. Nie jest to przecież samochód wyścigowy

> widocznie tak, bo się wycofują.

Napisano

> coś w tym może być .. w tym roku chciałem kupić accorda .. kupiłem civica .. dlaczego?

> za niższą cenę mam samochód młodszy, z mniejszym przebiegiem, lepiej wyposażony, z większym

> bagażnikiem (civic 5d kontra accord sedan), praktyczniejszy (często zabieram rower - w

> accordzie sedan go nie upchnę).

Ale tutaj nie mówimy o rynku wtórnym.To zupełnie inna bajka.

> Civic w trasie daje wystarczający komfort, w mieście zdecydowanie lepiej jeździć kompaktem.

> Dzisiejsze kompakty są podobnie wyposażone jak klasa D - w hondzie wręcz analogicznie.

> Wszystko co masz w Accordzie (chodzi mi o wyposażenie) znajdziesz w Civicu. Te samochody są

> analogicznie konfigurowane - różnią się wymiarami/stylem.

Dla dziadka który całe życie jeździł dużym sedanem wybór Civica jest nietrafiony.Młodym nie tak bardzo gniewnym ,z kolei Civic też nie do końca może przypasować.Ale widocznie Honda przeprowadziła badania iż amatorów Accorda jest tak niewielu ,że nie warto kontynuować.

Napisano

> coś w tym może być .. w tym roku chciałem kupić accorda .. kupiłem civica .. dlaczego?

> za niższą cenę mam samochód młodszy, z mniejszym przebiegiem, lepiej wyposażony, z większym

> bagażnikiem (civic 5d kontra accord sedan), praktyczniejszy (często zabieram rower - w

> accordzie sedan go nie upchnę).

> Civic w trasie daje wystarczający komfort, w mieście zdecydowanie lepiej jeździć kompaktem.

> Dzisiejsze kompakty są podobnie wyposażone jak klasa D - w hondzie wręcz analogicznie.

> Wszystko co masz w Accordzie (chodzi mi o wyposażenie) znajdziesz w Civicu. Te samochody są

> analogicznie konfigurowane - różnią się wymiarami/stylem.

Ja mialem podobnie. Przymierzalem sie do Accorda 7 gen 2.4 Tourer. Sedan w ogole nie wchodzil w gre wlasnie ze wzgledu na zerowa praktycznosc, a czesto lubie wyskoczyc za miasto z rowerem a na krotka trase nie chce mi sie zakladac bagaznika na dach, poza tym roweru nie zaloze w garazu tylko musze wyjechac autem przed blok, wrocic po rower i zaladowac go na dach. W UFo laduje dwa rowery w ciagu 3 minut przy zloznym siedzeniu.

Wiec jak nie sedan to tourer - dlugosc 4,7 mnie lekko przerazala, do tego w polifcie trafic manualna skrzynie to jest kosmos.

8 gen tourer podobal mi sie bardziej, ale tam z kolei kombi nie ma 680 litrow tylko 430 smile.gif mniej niz w ufo blush.gif

No i w sumie po ponad pol roku szukania i studiowania codziennie mobile, autoscoutow i innych otomoto, trafilem fajnego ufoka - i od pierwszego ogladania lacznie z wizyta w ASO do wyjazdu przerejestrowanym, ubezpieczonym i chwilowo skredytowanym minelo 4 dni smile.gif

I stwierdzam, ze przy przestronnosci UFO, nie potrzebuje jednak segmentu D, chociaz Accord cholernie mi sie podoba.

Napisano

> Przecież to sedan/kombi dla statecznych ludzi/rodziny ... 2.4 dawało radę. Nie jest to przecież

> samochód wyścigowy

> > widocznie tak, bo się wycofują.

Wybor skormny IMO. Takie pierwsze lepsze Mondeo bedzie mialo silniki od 1.0 do 2.0 A moze i wieksze. A tu masz 2.0 albo paliwozerne 2.4. Na dodatek klepany od 2008? Moze nawet wczesniej bez zmian. Wiec to troche traca myszka jak na dzisiejsze czasy.

IMO dla Hondy EU to nie target lepiej maja sie na innych kontynentach.

Napisano

> Przecież to sedan/kombi dla statecznych ludzi/rodziny ... 2.4 dawało radę. Nie jest to przecież

> samochód wyścigowy

konkurencja za to daje Ci nawet V6 w segmencie D, kilka pojemności zarówno diesla jak i benzyn, często 4x4, w tym segmencie ważna też jest ilość dostępnych opcji, a Honda ma te swoje gotowe pakiety itp itd.

widać to wszystko, + smieszna gama silnikowa złożyła się na wycofanie z rynku.

Napisano

> wątek jest o samochodzie nie o 1 silniku.

Bo mnie zmylili 270751858-jezyk.gif myslalem, ze piszesz o wycofaniu 2.2 z gamy.

A co do Accorda, to auto jest na rynku od 6 lat, wiec wycofanie z gamy nie jest niczym zaskakujacym. Bardziej zaskakujacy jest brak nastepcy. Widac slupki sprzedazy nie byly zachecajace do inwestycji w nowy model, chociaz przy wariancie jaki byl do tej pory trenowany, mogli wprowadzic TSXa jako Accord Euro przy minimalnym nakladzie.

Niestety, rynek EU nie jest dla nich jakos specjalnie dochodowy wiec oferta coraz ubozsza frown.gif Jazz, Civic i HR-V i CR-V. That's all folks frown.gif

A maja na swiecie fajne auta w pozostalych segmentach. Jest maluch mniejszy niz Jazz, sa duze sedany, sa duze SUVy, Pickup .... Nawet czesc z nich sprzedaja w Rosji, ale EU ich nie dostaje

Napisano

> Wybor skormny IMO. Takie pierwsze lepsze Mondeo bedzie mialo silniki od 1.0 do 2.0 A moze i

> wieksze. A tu masz 2.0 albo paliwozerne 2.4. Na dodatek klepany od 2008? Moze nawet wczesniej

> bez zmian. Wiec to troche traca myszka jak na dzisiejsze czasy.

> IMO dla Hondy EU to nie target lepiej maja sie na innych kontynentach.

Ale w większości modeli japończyków tak było.Auto skonfigurowane parę silników etc.Klient był przyzwyczajony do jakości a nie do wyboru 40 obić tapicerskich.

Napisano

> konkurencja za to daje Ci nawet V6 w segmencie D, kilka pojemności zarówno diesla jak i benzyn,

> często 4x4, w tym segmencie ważna też jest ilość dostępnych opcji, a Honda ma te swoje gotowe

> pakiety itp itd.

> widać to wszystko, + smieszna gama silnikowa złożyła się na wycofanie z rynku.

True, zeby bylo smieszniej, to w budzie obecnego Accorda montuja i V6 (w TSX w Stanach) i naped 4x4 na rynku Japonskim frown.gif

Pewnie kwestia skali sprzedazy i poziomu cen w EU

Napisano

> Bo mnie zmylili myslalem, ze piszesz o wycofaniu 2.2 z gamy.

> A co do Accorda, to auto jest na rynku od 6 lat, wiec wycofanie z gamy nie jest niczym

> zaskakujacym. Bardziej zaskakujacy jest brak nastepcy. Widac slupki sprzedazy nie byly

> zachecajace do inwestycji w nowy model, chociaz przy wariancie jaki byl do tej pory trenowany,

> mogli wprowadzic TSXa jako Accord Euro przy minimalnym nakladzie.

dla mnie to jest ten sam case co Peugeot. brak pomysłu na Europę/markę, brak silników sensownych. Peugeot też zmergeował 2 segmenty (407 i 607 w 508).

Alfa też ma problemy z gamą. Fiat tak samo.

Wszystkie ww. marki mają ogólne problemy z istnieniem wink.gif

> Niestety, rynek EU nie jest dla nich jakos specjalnie dochodowy wiec oferta coraz ubozsza Jazz,

> Civic i HR-V i CR-V. That's all folks

> A maja na swiecie fajne auta w pozostalych segmentach. Jest maluch mniejszy niz Jazz, sa duze

> sedany, sa duze SUVy, Pickup .... Nawet czesc z nich sprzedaja w Rosji, ale EU ich nie dostaje

aczkolwiek w przypadku Peugeota i Hondy widzę że się "przegrupowują". i Honda imho jak już oficjalnie zarzuciła bycie do "wyrzygania" zielonymi na każdym kroku, zaczyna wracać do gry.

Napisano

Wszedłem w specyfikację:

2.4 z automatem - przyspieszenie 9,7

W mieście pali 12,2

Masa dobrze ponad 1.5 tony.

Rewelacja toto nie jest.

Napisano

> dla mnie to jest ten sam case co Peugeot. brak pomysłu na Europę/markę, brak silników sensownych.

> Peugeot też zmergeował 2 segmenty (407 i 607 w 508).

> Alfa też ma problemy z gamą. Fiat tak samo.

> Wszystkie ww. marki mają ogólne problemy z istnieniem

> aczkolwiek w przypadku Peugeota i Hondy widzę że się "przegrupowują". i Honda imho jak już

> oficjalnie zarzuciła bycie do "wyrzygania" zielonymi na każdym kroku, zaczyna wracać do gry.

Po probach wejscia w rynek eko, wracaja troche do korzeni ... i hasla Without racing there is no Honda

Wreszcie bedzie NSX, Civic Type R, zapowiedzieli nastepce S2000, wracaja do F1, jedna noga sa w WTCC (niby team fabryczny ale bardziej to jest JAS, tak jak z Fordem i MSport w WRC).

Czas pokaze, ale faktycznie oferta jest uboga frown.gif i fani tesknia za zlotymi czasami, CRXa, Civica w wersjach od ekonomicznych do szybkie, Integry. Aut z charakterem, dobrymi silnikami, swietnym prowadzeniem ...

Niekoniecznie stworzonych do zbierania kwiatków na komputerze pokładowym frown.gif

Obecny Civic tez jest porażką sprzedaży w EU. Sprzedaje sie ok 50% gorzej niz UFO. W duzej mierze wynika to z mizernej oferty silnikowej frown.gif dychawiczne 1.4, akceptowalne 1.8 i swietny ale potwornie drogi (przynajmniej w PL) 1.6 Diesel.

W epoce turbobenzyn i zachytow nad wynalazkami typu 1.0 EcoBoost czy 1.2 TSI nawet w autach wielkosci Cmaxa czy Octavii brak turbobenzyny odbija sie na sprzedazy. Zapowiadaja wprawdzie dwa nowe turbo 1.0 3cyl i 1.5 4cyl, ale kiedy tego nie wiadomo frown.gif pierwszy bedzie 2.0 w CTRze ale tez nie slychac o jakis mniej wysilnonych wersjach - mysle, ze Civic 2.0 180-200KM bylby fajnym autem dla wielu potencjalnie rozwazajacych Accorda, szczegolnie Tourer. Sam bylbym na takie auto chetny jako nastepce swojego UFOka

Napisano

> Ale tutaj nie mówimy o rynku wtórnym.To zupełnie inna bajka.

Ja kupowałem samochód 3 letni z pewnych względów - nowe też wchodziły w grę.

> Dla dziadka który całe życie jeździł dużym sedanem wybór Civica jest nietrafiony.Młodym nie tak

> bardzo gniewnym ,z kolei Civic też nie do końca może przypasować.Ale widocznie Honda

> przeprowadziła badania iż amatorów Accorda jest tak niewielu ,że nie warto kontynuować.

Napisano

> I stwierdzam, ze przy przestronnosci UFO, nie potrzebuje jednak segmentu D, chociaz Accord

> cholernie mi sie podoba.

doszedłem do identycznego wniosku.

Napisano

> doszedłem do identycznego wniosku.

Chociaz mam znajomych, ktorym UFO przy rodzinie 2+1 nie wystarczalo i kupili Paska Kombi smile.gif i "teraz wreszcie się mieścimy" clown.gif

Napisano

> Chociaz mam znajomych, ktorym UFO przy rodzinie 2+1 nie wystarczalo i kupili Paska Kombi i "teraz

> wreszcie się mieścimy"

różnie bywa .. w ufo najmniej miejsca jest z przodu .. na tylnej kanapie jest bardzo dobrze dla 2 osób ... a bagażnik jest ogromny jak na kompakt .. i całkiem spory nawet jak na segment D

Napisano

> dla mnie to jest ten sam case co Peugeot. brak pomysłu na Europę/markę, brak silników sensownych.

> Peugeot też zmergeował 2 segmenty (407 i 607 w 508).

> Alfa też ma problemy z gamą.

A co zlego w peugeocie? A,B,C klasy maja. Jest tez D - 508. Wiekszej limuzyny nie potrzeba IMO. Dodatkowo SUVy ok.gif

> Fiat tak samo.

Zaoraja w EU.

Napisano
  • Autor

W USA hatchbacki są znienawidzone - samochód ma mieć osobny bagażnik, a jak go nie ma to jest SUV a nie samochodem. Dlatego hatchbacki się bardzo słabo sprzedają. Ale to się powoli zmienia, w sumie dzięki Audi A7 i Tesli Model S, które pokazały że mogą być luksusowe hatchbacki.

Napisano

> A co zlego w peugeocie? A,B,C klasy maja. Jest tez D - 508. Wiekszej limuzyny nie potrzeba IMO.

> Dodatkowo SUVy

> Zaoraja w EU.

tylko to, że to peugeot

Napisano

> różnie bywa .. w ufo najmniej miejsca jest z przodu .. na tylnej kanapie jest bardzo dobrze dla 2

> osób ... a bagażnik jest ogromny jak na kompakt .. i całkiem spory nawet jak na segment D

Fakt, nie ma wrazenia wsiadania do stodoly, ale ja ze swoimi ponad 190 cm nie narzekam na na ciasnote, bylem w stanie znalezc sobie odpowiednia pozycje za kolkiem i nawet po kilkuset km nie odczuwam zmeczenia. W wielu wiekszych autach (tu chyba przoduje BMW) kierowca tez jest "opakowany" kokpitem i mimo sporych wymiarow auta jest wrazenie ciasnoty.

Napisano

> A co zlego w peugeocie? A,B,C klasy maja. Jest tez D - 508. Wiekszej limuzyny nie potrzeba IMO.

możnaby długo wymieniać. nie chodzi o to że mają coś w segmencie, ale o to CO tam mają.

najważniejsze:

1. nie potrafią od lat zrobić porządnej benzyny. ŻADNEJ, od lat. pakują tylko THP, które powinno się spalić na kartach historii...

2. ich ficzery, są tak niedorobione że wstyd (i nie piszę tutaj o koszmarnym 307, a o np moim 508) - szybkosc startu kompa pokładowego i wyswietlacza, lag na parktroniku, idiotyczny HUD, działanie automatycznych wycieraczek, obsługa np. otwierania bagażnika itp. byle napisać, że mają w ofercie na wyposażeniu, a czy działa - kto by się przejmował.

3. obecny 308 jest niepoważną propozycją, i próbuje (tak jak UFO u Hondy w swoim czasie) przykrywać pseudonowoczesnością, to że Peugeot nie nadąża (gama silnikowa j.w. vs cennik, dorabianie marketingowego BS, do małej kierownicy, przeniesionych zegarów i konsoli bez przycisków) - obcinają koszta i udają, że to taki trend i że ma uzasadnienie smile.gif

czekam na hejt smile.gif

> Dodatkowo SUVy

no. brzydsze chyba tylko SsanJong robi.

> Zaoraja w EU.

no a Peugeota nie mogą, bo przecież nie mają takiego wyboru jak grupa Fiata.

Napisano

> W USA hatchbacki są znienawidzone - samochód ma mieć osobny bagażnik, a jak go nie ma to jest SUV a

> nie samochodem. Dlatego hatchbacki się bardzo słabo sprzedają. Ale to się powoli zmienia, w

> sumie dzięki Audi A7 i Tesli Model S, które pokazały że mogą być luksusowe hatchbacki.

W Azji tez auto musi byc sedanem grinser006.gif i powstają sedany na bazie Yarisa, Corsy czy Jazza wink.gif

Napisano

> no. brzydsze chyba tylko SsanJong robi.

Renault ma gorszego potworka Koleos czy jakoś tak, duster z tego samego koncernu to szczyt elegancji

Napisano

> Renault ma gorszego potworka Koleos czy jakoś tak, duster z tego samego koncernu to szczyt

> elegancji

no i widać jak wspaniale się Koleos sprzedaje smile.gif

Napisano
  • Autor

> W Azji tez auto musi byc sedanem i powstają sedany na bazie Yarisa, Corsy czy Jazza

U nas był przez długi czas Yaris sedan wink.gif

Napisano

> U nas był przez długi czas Yaris sedan

Wiem, zdaje sie Echo sie to nazywalo smile.gif

Napisano

> W USA hatchbacki są znienawidzone - samochód ma mieć osobny bagażnik, a jak go nie ma to jest SUV a

> nie samochodem. Dlatego hatchbacki się bardzo słabo sprzedają. Ale to się powoli zmienia, w

> sumie dzięki Audi A7 i Tesli Model S, które pokazały że mogą być luksusowe hatchbacki.

Dla mnie sedan to jest tak niepraktyczny samochód, że bronie się przez zakupem jak mogę. Dla mnie segment D ogranicza się praktycznie do kombi - a to już są zazwyczaj zbyt duże samochody do codziennej jazdy po mieście. Optymalny jest dla mnie jest przestronny kompakt z wyposażeniem analogicznym do segmentu D - taki jest Civic ... co automatycznie dyskwalifikuje Accorda.

Napisano

> tylko to, że to peugeot

Ale to co nadal sa awaryjne?

Napisano

> 1. nie potrafią od lat zrobić porządnej benzyny. ŻADNEJ, od lat. pakują tylko THP, które powinno

> się spalić na kartach historii...

A te nowe 3 cylindry zle? toz to nowosc ciezko powiedziec.

> 2. ich ficzery, są tak niedorobione że wstyd (i nie piszę tutaj o koszmarnym 307, a o np moim 508)

> - szybkosc startu kompa pokładowego i wyswietlacza, lag na parktroniku, idiotyczny HUD,

> działanie automatycznych wycieraczek, obsługa np. otwierania bagażnika itp. byle napisać, że

> mają w ofercie na wyposażeniu, a czy działa - kto by się przejmował.

O tym nie wiedzialem

> 3. obecny 308 jest niepoważną propozycją, i próbuje (tak jak UFO u Hondy w swoim czasie) przykrywać

> pseudonowoczesnością, to że Peugeot nie nadąża (gama silnikowa j.w. vs cennik, dorabianie

> marketingowego BS, do małej kierownicy, przeniesionych zegarów i konsoli bez przycisków) -

> obcinają koszta i udają, że to taki trend i że ma uzasadnienie

308 przez chwile mi sie podobal ale cena i srodek szybko mnie zniechecily. Podczas jazdy nie czujesz sie zwiazany z droga. Ale ludzie kupuja.

> czekam na hejt

Uwazam, ze maja lepsza oferte od fiata.

Napisano

> Ale to co nadal sa awaryjne?

chyba są, bo codziennie widzę jak sąsiad klnie jak szewc, ja o swoim a zwłaszcza jego wspaniałej elektronice i tzw muxie to mógłbym jakiś horror napisać.

Napisano

> Mam wrażenie ze w Europie zanika klasa "nieluksusowego sedana na 5 osob"? Typu Chevrolet Malibu,

> Honda Accord, Toyota Camry i tym podobne. Ze jak chce sie miec nieluksusowy samochód to trzeba

> hatchback a jak ktoś chce miec bagażnik osobno to musi Mercedesa, BMW, Lexusa czy Audi?

> Jeszcze tylko Passat zniknie z rynku i bedzie koniec...

ta... Mondeo, Insignia, Passat, 508, C5, i40, 6, Avensis i perę innych

faktycznie klasa średnia znika z rynku...

floty samochodowe kupują coraz więcej właśnie tej klasy

Napisano

> Niektórzy potrzebują większego saochodu.

Marek, zgodze sie, ze niektorzy potrzebuja wiekszego auta. JA potrzebuje Auto do nauki jazdy. Poprzedni Accord byl troche malo przejrzysty, ale kursanty dawaly rade, ostatni model Accord'a jest juz zbyt duzy, co Prawda Kursant tez by sobie poradzil, ale nie widze sensu bo Civic ma wrecz idealne wymiary i gabaryty do celow jakie potrzebuje.

wink.gif