Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy coś się zmieniło w hyundajach jak byłem zahibernowany?

Featured Replies

Napisano

Ciekawe jak duże są różnice między SantaFe oraz ix35, bo różnica ceny jest trzykrotna, a samochody dość podobnych gabarytów wink.gif

Napisano

nie wiem ale nowe xc90 zaczyna sie od 229 tys. Co jak co ale zdecydowanie wolalbym volvo

Napisano

> bo jakoś ćwierć miliona za przyznaję dużego hyundaja to mimo wszystko za drogo..

> Czyzby w pozycjonowaniu marki teraz był tuz za BMW?

Myślenie życzeniowe. Mają nadzieję, że ktoś to za tyle kupi i na tym koniec. Widziałeś to auto na drogach? Bo ja nie. hehe.gif

No i trzeba mieć odpowiednią cenę wyjściową żeby rabaty brzmiały oszałamiająco.

hehe.gif

Napisano

> Ciekawe jak duże są różnice między SantaFe oraz ix35, bo różnica ceny jest trzykrotna, a samochody

> dość podobnych gabarytów

Widziałem to z bliska. Różnica jest dramatyczna ale ona i tak nie usprawiedliwia ceny.

Zwłaszcza że za tę kasę da się wyrwać fajnego Jeepa Grand Cherokee.

Napisano

> Ciekawe jak duże są różnice między SantaFe oraz ix35, bo różnica ceny jest trzykrotna, a samochody dość podobnych gabarytów

Różnica jest ogromna - od rozmiaru (ix35 jest trochę - minimalnie - mniejszy od pierwszej generacji Santa Fe), poprzez jakość materiałów do wyposażenia.

Niemniej jednak - cena jest przesadzona IMHO, chociaż z drugiej strony biorąc pod uwagę walory praktyczne a nie magię znaczka różnica między H a autami teoretycznie bardziej prestiżowymi mocno się zaciera.

Napisano

> bo jakoś ćwierć miliona za przyznaję dużego hyundaja to mimo wszystko za drogo..

dałeś linkę do "grand" santa fe... to jest auto porównywalne wielkościowo z bmw x5, zwykłe santa fe kosztuje poniżej 200 kzł za full wypas...

Napisano

> Ciekawe jak duże są różnice między SantaFe oraz ix35, bo różnica ceny jest trzykrotna, a samochody

> dość podobnych gabarytów

przyjmując, że audi a4 i a6 są podobnych gabarytów to na zasadzie analogii masz rację... zlosnik.gif

Napisano

> dałeś linkę do "grand" santa fe... to jest auto porównywalne wielkościowo z bmw x5, zwykłe santa fe kosztuje poniżej 200 kzł za full wypas...

Dokładnie - różnica to 7 miejsc vs 5 miejsc i długość nadwozia (+ oczywiście wyposażenie "towarzyszące" - klima ostatniego rzędu siedzeń, pasy itp. itd.).

Napisano

> przyjmując, że audi a4 i a6 są podobnych gabarytów to na zasadzie analogii masz rację...

Chyba najlepsze porównanie smile.gif Ewentualnie Jetta vs Passat - to przecież też prawie to samo smile.gif

Napisano

słabo lukasz

genesisa kupujesz od 300 tys zł zlosnik.gif

link

bmw to szajs produkujący przednionapędowe vany z 4 cylindrowymi silnikami zlosnik.gif

Napisano

> Widziałem to z bliska. Różnica jest dramatyczna ale ona i tak nie usprawiedliwia ceny.

> Zwłaszcza że za tę kasę da się wyrwać fajnego Jeepa Grand Cherokee.

Do tego Jeepa można mieć z benzynowym V8, a w tym Hyundai'u jakiś jeden diesel dostępny no.gif

Nie wiem, ale chyba jakbym kupował samochód za tyle kasy, to chciałbym mieć jakiś wybór

Napisano

> Myślenie życzeniowe. Mają nadzieję, że ktoś to za tyle kupi i na tym koniec. Widziałeś to auto na

> drogach? Bo ja nie.

> No i trzeba mieć odpowiednią cenę wyjściową żeby rabaty brzmiały oszałamiająco.

z linka wychodzi "suma korzyści 6 tys zł" rotfl.gif ciekawe ile tego "prawdziwego" rabatu daliby od tych 250 tys

Napisano
  • Autor

> nie wiem ale nowe xc90 zaczyna sie od 229 tys. Co jak co ale zdecydowanie wolalbym volvo

Dlatego min zadałem pytanie o pozycję hyundaja na rynku... bo nie postrzegałem go w tym segmencie..cenowym..

Napisano
  • Autor

> dałeś linkę do "grand" santa fe... to jest auto porównywalne wielkościowo z bmw x5,

Zauwazyłem....:)

Nigdzie nie mówiłem ze to zwykła santa fe..

Napisano

o w morde, jaki wybor silnikow ..........

Napisano

> Do tego Jeepa można mieć z benzynowym V8, a w tym Hyundai'u jakiś jeden diesel dostępny

Za ~200k to tylko V6 benzyna lub diesel. Ale one i tak dają radę.

> Nie wiem, ale chyba jakbym kupował samochód za tyle kasy, to chciałbym mieć jakiś wybór

Nie ma sensu kupować takiego bo wywindowali cenę bez sensu a spadek wartości koreańce mają dość spory, więc od samego patrzenia jak leci jego wartość może brzuch rozboleć.

Napisano

> Chyba najlepsze porównanie Ewentualnie Jetta vs Passat - to przecież też prawie to samo

no coś ty zlosnik.gif

Napisano

> no coś ty

No jak nie, jak tak wink.gif Tak samo, jak ix35 i Grand Santa Fe...

Jedyne różnice, to pół metra długości, po 10 cm w każdą inną stronę, 200/400l większy bagażnik, większy silnik i takie tam wink.gif

Napisano
  • Autor

> o w morde, jaki wybor silnikow ..........

Dodatkowo mam osobise doświadczenia z silnikami CRDI od Hyundaia.... o ile spalanie pozamiejskie jeszcze było akceptowalne bo powiedzmy + 1,5 litra do spalania katalogowego o tyle w miescie auto (Getz) mialo spalac 5 litrów z małym ogonkiem a spalało nieco 8 litrów na 100/km... Wiec od diesli Hyundia trzymałbym sie z daleka...

Napisano

> o w morde, jaki wybor silnikow ..........

dobrze widzę, że przy tych cenach to są dopłaty do lakieru ? nie oglądam tak drogich aut więc może to norma ale i tak powodująca u mnie icon_eek.gif

Napisano

> dobrze widzę, że przy tych cenach to są dopłaty do lakieru ? nie oglądam tak drogich aut więc może

> to norma ale i tak powodująca u mnie

+ 4kpln

Napisano

> + 4kpln

to norma w autach za ćwierć miliona?

Napisano

> Dodatkowo mam osobise doświadczenia z silnikami CRDI od Hyundaia.... o ile spalanie pozamiejskie

> jeszcze było akceptowalne bo powiedzmy + 1,5 litra do spalania katalogowego o tyle w miescie

> auto (Getz) mialo spalac 5 litrów z małym ogonkiem a spalało nieco 8 litrów na 100/km... Wiec

> od diesli Hyundia trzymałbym sie z daleka...

Miałeś 2.2 w getzie? icon_eek.gifboje_sie.gif

Napisano

2.2 i dziwisz się cenie? Toż to normalne w Polsce, jakby mieli 2.0 to cena była by znacznie atrakcyjniejsza.

Napisano
  • Autor

> Miałeś 2.2 w getzie?

Napisałem doświadczenie z silnuikiem CRDI od hyundaia....oczywiście nie miałem i nigdzie niepisalem że miałem... extrapuluję porównywalną IMO technike

Napisano

> Dodatkowo mam osobise doświadczenia z silnikami CRDI od Hyundaia.... o ile spalanie pozamiejskie

> jeszcze było akceptowalne bo powiedzmy + 1,5 litra do spalania katalogowego o tyle w miescie

> auto (Getz) mialo spalac 5 litrów z małym ogonkiem a spalało nieco 8 litrów na 100/km... Wiec

> od diesli Hyundia trzymałbym sie z daleka...

a jakie to małe coś miało silnik? bo 1.6 crdi w większym i30 po mieście nie chce spalić więcej niż 6.1-6.3, a w trasie jest 5.2

edit

z katalogu jest trochę mniej

Cykl mieszany - 4.7l/100km

Cykl miejeski - 5.7l/100km

Cykl pozamiejski - 4.1l/100km

Napisano
  • Autor

> a jakie to małe coś miało silnik? bo 1.6 crdi w większym i30 po mieście nie chce spalić więcej niż

> 6.1-6.3, a w trasie jest 5.2

1.5 CRDI 88 KM

Świetny do jazdy elastyczny cichy mocny.... spalanie w miescie od 8 litrów w lecie do 9 w zimie...

na tasie spokojnej 5,2 do 5,5 l/100 km na trasie szybkiej - autostradowej 6-6,5 litra na 100 km...

Danych katalogowych nie pamietam dokładnie ale wg katalogu w miescie miał palić troszke ponad 5 l/100 km... serwis wielokrotnie spuszał mnie na drzewo aż w końcu dałem spokój...

Napisano

> dobrze widzę, że przy tych cenach to są dopłaty do lakieru ? nie oglądam tak drogich aut więc może

> to norma ale i tak powodująca u mnie

W S-klasie też musisz dopłacać piątala za metalik lub dychę za biały designo.

Napisano

No cenią się niczym nowe volvo xc90 facepalm%5B1%5D.gifhehe.gif

Napisano

> W S-klasie też musisz dopłacać piątala za metalik lub dychę za biały designo.

i stad się biorą teksty o tym, że nowy kosztuje 270tys. ale taki "jak ten prezentowany" już 450 zlosnik.gif

Napisano

> i stad się biorą teksty o tym, że nowy kosztuje 270tys. ale taki "jak ten prezentowany" już 450

Ja pamiętam jak kupowaliśmy Poloneza Trucka to było 120 PLN dopłaty za nowy układ chłodzenia, sęk w tym że ze starym już nie można było zamówić zlosnik.gif

Napisano

> nie wiem ale nowe xc90 zaczyna sie od 229 tys. Co jak co ale zdecydowanie wolalbym volvo

Nowy Duster to niecałe 40 tysięcy i też jeździ smile.gif

Napisano

> Nowy Duster to niecałe 40 tysięcy i też jeździ

Autobus miejski tez. Tylko co wnosi do tematu?

Napisano
  • Autor

> Autobus miejski tez. Tylko co wnosi do tematu?

Autobus chyba droższy jest od Hyundaia...

Napisano

> 1.5 CRDI 88 KM

> Świetny do jazdy elastyczny cichy mocny.... spalanie w miescie od 8 litrów w lecie do 9 w zimie...

> na tasie spokojnej 5,2 do 5,5 l/100 km na trasie szybkiej - autostradowej 6-6,5 litra na 100 km...

czyli tyle samo co w mniej wiecej o polowe wiekszej elantrze 2.0crdi zlosnik.gif

ale i ona spalala faktycznie wiecej niz katalogi podawaly no.gif

Napisano

> ale i ona spalala faktycznie wiecej niz katalogi podawaly

ale to nie tylko przypadłość tej jednej marki ?

Napisano

yikes.gif

Oni sie z debilami na lby pozamieniali. Na stronie hujdaj-usa, najdrozszy jakiego udalo mi sie skompletowac kosztowal $35000 czyli nawet przy drogim kursie jakies 120.000zl

PRawie 100% drozej w Polsce icon_eek.gif

Napisano

> Oni sie z debilami na lby pozamieniali. Na stronie hujdaj-usa, najdrozszy jakiego udalo mi sie

> skompletowac kosztowal $35000 czyli nawet przy drogim kursie jakies 120.000zl

> PRawie 100% drozej w Polsce

Najwidoczniej USA to kraj biedy z nędzą.Europejczycy zle śpią jak nie sa kazdego dnia dymani.

Napisano

Czyli norma. W USA auta zawsze były polowe tańsze niż w eu

Napisano

> Czyli norma. W USA auta zawsze były polowe tańsze niż w eu

Ale nie w kazdym przypadku tak jest.

Nowy ford focus bieda kosztuje $17.000 to ok 60.000 PLN czyli chyba podobnie?

Wiec o co chodzi z tym hultajem!?

Kiedys myslalem ze ta roznica cen (pozatym nie az taka) dotyczy tylko aut luksusowych a nie tanich koerancow.

Wspomniane Volvo xc90 w USA kosztuje $45-50 tysi czyli jakies 160.000 zl.

W Polsce to samo Volvo kosztuje ile? 220.000 ?

Czyli w PL jakies 50% drozej.

W przypadku tego hyundaja roznica byla prawie 100%.

Wiec w PL Hyundaju sa bardziej bezczelni niz cala reszta producentow raziem wzietych.

Napisano

> No ale nie w przypadku wszytkich samochodow tak jest.

> Nowy ford focus bieda kosztuje $17.000 to ok 60.000 PLN czyli chyba podobnie?

> Wiec o co chodzi z tym hultajem!?

> Kiedys myslalem ze ta roznica cen (pozatym nie az taka) dotyczy tylko aut luksusowych a nie tanich

> koerancow.

> Wspomniane Volvo xc90 w USA kosztuje $45-50 tysi czyli jakies 160.000 zl.

> W Polsce to samo Volvo kosztuje ile? 220.000 ?

> Czyli w PL jakies 50% drozej.

> W przypadku tego hyundaja roznica byla prawie 100%.

> Wiec w PL Hyundaju sa bardziej bezczelni niz cala reszta producentow raziem wzietych.

Weź pod uwagę, że dochodzi cło 10%. A akcyzę płaci się od wartości auta powiększonej o cło.

Napisano

> Weź pod uwagę, że dochodzi cło 10%. A akcyzę płaci się od wartości auta powiększonej o cło.

Ale czego to dowodzi? Broni to jakos tego hyundaja? W sensie jego nieadekwatnej ceny?

Napisano

> Ale czego to dowodzi? Broni to jakos tego hyundaja? W sensie jego nieadekwatnej ceny?

Tak, bo na Volvo ze Szwecji stawka cła wynosi 0% (EU). A Santa Fe nie jest produkowany w EU...

Napisano

> Tak, bo na Volvo ze Szwecji stawka cła wynosi 0% (EU). A Santa Fe nie jest produkowany w EU...

Ok czyli hyundaj (ale tylko santa fe bo jakos w przypadku malych kompaktow tego nie widac) jest drozszy o %100 w PL niz w USA a volvo tylko 50% bo na volvo w PL nie ma cla alien.gif

Ok inaczej. Zamiast tego volvo, wezmy lexusa RX

bieda w usa 170.000 PLN

bieda w PL 260.000 PLN

Roznica - 52% drozej w PL

huynday

bieda w usa 120.000 PLN

bieda w PL 220.000 PLN

roznica - 83%

Widzisz o co mi chodzi?

Huynday leci w niezle kule

Napisano

> Ok czyli hyundaj (ale tylko santa fe bo jakos w przypadku malych kompaktow tego nie widac) jest

> drozszy o %100 w PL niz w USA a volvo tylko 50% bo na volvo w PL nie ma cla

Ma też silnik większy niż 2 litry więc cena idzie w kosmos

Napisano

> Ok czyli hyundaj (ale tylko santa fe bo jakos w przypadku malych kompaktow tego nie widac) jest

> drozszy o %100 w PL niz w USA a volvo tylko 50% bo na volvo w PL nie ma cla

Mniejsze, np. i30 są produkowane w Czechach.. Cła brak (0%)...

Gdyby było cło na XC90, to też byłoby auto droższe...

Dodatkowo akcyza do 2000cm to 3,1%, powyżej masz 18,6%...

Pamiętaj, że cło + akcyza + VAT się kumulują...

Jeśli przykładowo cena bazowa XC90 i Santa Fe startowo wyjdzie 100.000PLN, to masz następująco:

XC90: 100.000+(100.000x0%)+(100.000x3,1%)+(103.100x25%)=128.875

Santa Fe: 100.000+(100.000x10%)+(110.000x18,6%)+(130.460x25%)=163.075PLN

Napisano

> Mniejsze, np. i30 są produkowane w Czechach.. Cła brak (0%)...

> Gdyby było cło na XC90, to też byłoby auto droższe...

> Pamiętaj, że cło + akcyza + VAT się kumulują...

> Jeśli przykładowo cena bazowa XC90 i Santa Fe startowo wyjdzie 100.000PLN, to masz następująco:

> XC90: 100.000+(100.000x0%)+(100.000x18,6%)+(118.600x25%)=148.250

> Santa Fe: 100.000+(100.000x10%)+(110.000x18,6%)+(130.460x25%)=163.075PLN

> Nie mówię, że Santa Fe netto bez cła, akcyzy i VATu jest tańszy, ale ma wyższe dodatkowo

> obciążenia, przez co staje się jeszcze droższy w PL...

ale porownuje ceny netto z tego co wiem (cena z konfiguratora na www) czyli wliczone jest pewnie tylko clo.

Napisano

> ale porownuje ceny netto z tego co wiem (cena z konfiguratora na www) czyli wliczone jest pewnie

> tylko clo.

Gdzie jest wliczone tylko cło? w cenniku w PL??

Pokazałem ci różnicę dlaczego Volvo do 2000cm produkowane w EU ma mniejsze obciążenia skarbowe od SantaFe produkowanego poza EU, na dodatek z silnikiem powyżej 2000cm...

W USA możecie mieć identyczne obciążenia podatkowe na oba auta, więc ewentualne różnice w cenach to kwestia tylko i wyłącznie ceny producenta.

A na rynku PL nawet tańsze auto (wg producenta) może się okazać droższe, właśnie przez kwestię pojemności silnika i miejsca produkcji...

PS. Daj mi wasze ceny XC90 i SantaFe, bez podatków itp, to ci policzę...