Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szukam wad dla auta

Featured Replies

Napisano

> teraz mam klekota z 2006, a E46 coupe szło do 2007 słabo kupic starsze auto

No to E90. ok.gif

Napisano

> teraz mam klekota z 2006, a E46 coupe szło do 2007 słabo kupic starsze auto

mówisz...

trochę lepszy napęd wink.gif

Napisano

> Ja bym szukał E46 coupe.

e46 coupe to żaden lans, e46 coupe się kupuje gdy sie ma 18 tys zł , a nie 48...

tak jak nizej napisales - e90 ok.gif

Napisano

> mówisz...

> trochę lepszy napęd

Noooo, aż się chce wsiadać. ok.gifok.gif

Napisano

> mówisz...

> trochę lepszy napęd

E92 - najlepszy wybór ok.gif

ale zaraz przyjdzie Akuq i napisze ze za 50 tys nie da się kupic e92 i w ogole... wink.gif

Napisano

> e46 coupe to żaden lans, e46 coupe się kupuje gdy sie ma 18 tys zł , a nie 48...

> tak jak nizej napisales - e90

Mam sentyment do e46. wink.gif

I nie mam potrzeby lansu. wink.gifwink.gif

Napisano

> E92 - najlepszy wybór

> ale zaraz przyjdzie Akuq i napisze ze za 50 tys nie da się kupic e92 i w ogole...

kupić się da nawet taniej.

Napisano

> Mam sentyment do e46.

> I nie mam potrzeby lansu.

Ja tez bardzo lubie e46 i chętnie bym kupil food.gif , ale wlasnie mam potrzebe lansu i musze e60 no.gif co zrobić, jak mus to mus no.gif

Napisano

> Ja tez bardzo lubie e46 i chętnie bym kupil

Ja bym jednak wolał mocnego sedana niż coupe.

> ale wlasnie mam potrzebe lansu i musze e60 co

> zrobić, jak mus to mus

No, skoro musisz... Ja nie muszę - jestem żonaty. wink.gifzlosnik.gif

Napisano

> Ja bym jednak wolał mocnego sedana niż coupe.

Może być ok.gif ja jezdzilem e46 w każdej wersji (znaczy oprócz compacta) i kazda mi pasowała , oby tylko był automat i będę szczęśliwy ok.gif

> No, skoro musisz... Ja nie muszę - jestem żonaty.

wink.gifok.gif

Napisano

> no i co poradzisz? takich ludzi jest dużo nie wnikajmy w nie nasze portfele

ale tu nie chodzi o portfel, tylko o mózg takiej osoby. skoro go nie stac, to niech se kupi połowe tańszego. a tak to robi z siebie kretyna

no ale ma fure i to mu dodaje skrzydeł.... sick.gif

Napisano

> z filtrem niech bedzie 400 zł. raz na rok

> w takim razie jezdzi na wode? bo przeciez paliwo wychodzi raczej więcej niz wymiana oleju?

> dziwne jak dla mnie

U mnie w 3,0 diesel wchodzi 8 litrów Castrola Edge 5w40,jak do tego doliczysz filtry powietrza,kabiny i paliwa to w hurcie robi się ok.600zł tongue.gifJak chuopaczek nie ma rabatów to z 800zł pęknie,a mógł kupić Pandę z lpg. zlosnik.gif

Napisano

> ale tu nie chodzi o portfel, tylko o mózg takiej osoby. skoro go nie stac, to niech se kupi połowe

> tańszego. a tak to robi z siebie kretyna

> no ale ma fure i to mu dodaje skrzydeł....

ale ja tylko podalem dwa przykłady - w tym samym poście opisałem tego którego nie stać na olej po zakupie i naszego Freda który po zakupie starego auta oddaje go do ASO żeby wymienili wszystko co trzeba za 6 tys zł... i to sa dwa rozne podjescia i każdy ma inne ok.gif dlatego mowie żeby nie wnikac w to co ludzie robia ze swoimi pieniędzmi ok.gif nie wiemy które podejście ma Cinos, być może jakies "po środku" ok.gif

Napisano

> ale ja tylko podalem dwa przykłady - w tym samym poście opisałem tego którego nie stać na olej po

> zakupie i naszego Freda który po zakupie starego auta oddaje go do ASO żeby wymienili wszystko

> co trzeba za 6 tys zł... i to sa dwa rozne podjescia i każdy ma inne dlatego mowie żeby nie

> wnikac w to co ludzie robia ze swoimi pieniędzmi nie wiemy które podejście ma Cinos, być może

> jakies "po środku"

Cinos jak kupuje u mnie części to nie oszczędza,zawsze leci jakiś TRW,LUK,Valeo. cool.gif

Napisano

> Cinos jak kupuje u mnie części to nie oszczędza,zawsze leci jakiś TRW,LUK,Valeo.

No widzisz ok.gif to tym bardziej się dziwie skąd podejście niektórych do Cinosa "nie stać Cie" no.gif

Napisano
  • Autor

> Rozmawiałem z Driverem od nas z zot-u i 2,0tfsi mają pozytywne opinie mechaników w ASO przeciwnie

> do 1,8tfsi gdzie sprzedawałem już u siebie komplet do naprawy góry silnika. Sam rozglądam się

> nad jakim A4Avant z 2,0tfsi najlepiej quattro,ewentualnie Octa mk.II kombi z tym samym

> motorem,ale Skoda jakaś taka bidna no i napęd ośka.

kurde, a juz myslalem ze sie uporalii 1.8 TFSI dziala poprawnie frown.gif

Napisano

> U mnie w 3,0 diesel wchodzi 8 litrów Castrola Edge 5w40,jak do tego doliczysz filtry

> powietrza,kabiny i paliwa to w hurcie robi się ok.600zł Jak chuopaczek nie ma rabatów to z

> 800zł pęknie,a mógł kupić Pandę z lpg.

już bez przesady. nie piszcie takich rzeczy. 800zł za olej z filtrami? u mnie na osiedlu w sklepie motoryzacyjnym 5l castrola 5w40 kosztuje 155 zł. filtry są od 20 do 80 zł/ szt.

podajesz ceny chyba dla lekarzy... bo oni sie nie znają i płacą tyle, ile im sie powie

zresztą, skoro piszesz o pandzie... u mnie wchodzą prawie 4 litry, czyli wg Twoich cen powinienem wydac w hurcie 300 zł. a w zeszłym miesiącu akurat wymieniałem i zapłaciłem za Castrola półsyntetyka 100 zł + filtr powietrza i oleju za 30 zł. cud?

Napisano

> już bez przesady. nie piszcie takich rzeczy. 800zł za olej z filtrami? u mnie na osiedlu w sklepie

> motoryzacyjnym 5l castrola 5w40 kosztuje 155 zł. filtry są od 20 do 80 zł/ szt.

> podajesz ceny chyba dla lekarzy... bo oni sie nie znają i płacą tyle, ile im sie powie

> zresztą, skoro piszesz o pandzie... u mnie wchodzą prawie 4 litry, czyli wg Twoich cen powinienem

> wydac w hurcie 300 zł. a w zeszłym miesiącu akurat wymieniałem i zapłaciłem za Castrola

> półsyntetyka 100 zł + filtr powietrza i oleju za 30 zł. cud?

Tak tylko przy okazji napiszę o Castrolu - pelny syntetyk Magnatec to jednak co innego niż Edge - mi kiedyś przez pomyłkę zalali tego Castrola Magnateca (tez pelny syntetyk i te same parametry co Edge Turbodiesel ktory zwykle leje)... kurde, inaczej silnik pracował shocked.gif

Napisano

> No policz 7,5 litra.... a litr po 40-50zł ?

Zależy od silnika. Do obecnej taczki wlałem MOBIL SUPER S 10W40 - czyli równie dobrze mógłbym lać Kujawski z Bierdy zlosnik.gif Wchodzą dwie bańki po 4l (2x 68.30 zł).

Do poprzedniej Hondy lałem MOTUL MOTUL 8100 Eco-nergy 5W30 5L za 197.40 zł

Impreza którą jakiś czas temu oglądałem jeździła na Motulu 300v (~110zł za 2l.) ale z tego co rozmawiałem z właścicielem - na szybkiej trasie potrafiła wychlapać na turbinę 0.5-1l w ciągu kilkuset kilometrów zlosnik.gif

Tak czy inaczej - poza skrajnymi przypadkami - olej jest wydatkiem pomijalnym.

Napisano

Z mojego doświadczenia i obserwacji, czytania forum itd. wynika, że takie S3 w dłuższym przedziale czasu pewnie wyjdzie taniej w utrzymaniu, niż klekot z tego samego roku. Tylko paliwo wyjdzie drożej. S3 to troszkę twardszy golf z popularnym silnikiem tylko podkręconym do 260KM. Nie ma tam czego się specjalnie bać.

Podobnie jest z S4. RS'y to zupełnie inna bajka i tam już jest sporo drożej.

Napisano

Nie no ja nie wiem ile co kosztuje, końcu jestem tylko sprzedawcą części w hurtowni motoryzacyjnej. rotfl.gifA moja bmk-a pójdzie przecież na syntetyku orlena. rotfl.gif

P.S Porónujesz Magnateca 10w40 do slx-a professionala 5w40,nie mam pytań. zlosnik.gif

Napisano

> już bez przesady. nie piszcie takich rzeczy. 800zł za olej z filtrami? u mnie na osiedlu w sklepie

> motoryzacyjnym 5l castrola 5w40 kosztuje 155 zł. filtry są od 20

Misiu kolorowy Castrola 5w40 jest kilka odmian.Ostatnio do hybrydy facet kupował u mnie po 70 zł za buteleczkę (fakt ,tutaj akurat 0w20).

Napisano

> P.S Porónujesz Magnateca 10w40 do slx-a professionala 5w40,nie mam pytań.

Ja to często widzę jak kupują wysyłkowo filtry i olej-zestaw filtrów najcześciej Mann ale olej to już ,,zwykły'' Edge 5w40 lub 5w30 .W końcu edge to edge rotfl.gif Też się nikt nie pyta w końcu wiadomo ,że sprzedawca to oszust zlosnik2.gif

Napisano

> chodzi o sama chec posiadania szybszego auta

> ze jak bede mial ochote to sobie wrzuce usb i pojade sobie posmigac po miescie albo sobie pojade

> szybko gdzies jak bede musial noca

> w korkach mi wystarcza Punto ktore kosztuje grosze

Jak tak rozpatrujesz tą sytuację to bierz.Choć nigdy nie byłem zwolennikiem (drugiego)auta na weekendy.No chyba ,że jakiś ,,autobus'' zlosnik.gif

Napisano

> nie chce tak duzego auta

> to nie ten wiek

A co ma wiek do wielkości auta? Większym jeździ się wygodniej, ciszej i generalnie lepiej. Młodzi ludzie ode mnie z pracy poniżej klasy D nie schodzą.

Napisano

> ale tu nie chodzi o portfel, tylko o mózg takiej osoby. skoro go nie stac, to niech se kupi połowe

> tańszego. a tak to robi z siebie kretyna

> no ale ma fure i to mu dodaje skrzydeł....

a kto powiedział, że pieniędzmi trzeba zarządzać rozsądnie. ze auto musi jezdzic, ze trzeba miec zapas gotówki. jak się traktuje kasę i życie z linijką to ok, ale nie róbmy z tego uniwersalnej prawdy.

na cos trzeba wydawać a auto jak sie skicha, moze stac i 3 miesiące - nie jest to oznaka żadnego kretynizmu. kto biednemu zabroni spełniać marzenia? jakiekolwiek by one nie były poza zasięgiem - od kretynów bym nie wyzywał. lepsze to niz kupowanie wszystkiego z kalkulatorem w ręku i z linijką czy się do bagaznika zmieszczą 3 wózki dziecięce. i czy pali 0,25 l mniej niz inny.

Napisano

> a kto powiedział, że pieniędzmi trzeba zarządzać rozsądnie. ze auto musi jezdzic, ze trzeba miec

> zapas gotówki. jak się traktuje kasę i życie z linijką to ok, ale nie róbmy z tego

> uniwersalnej prawdy.

dokładnie ok.gif

> na cos trzeba wydawać a auto jak sie skicha, moze stac i 3 miesiące - nie jest to oznaka żadnego

> kretynizmu.

dokładnie ok.gif

> kto biednemu zabroni spełniać marzenia? jakiekolwiek by one nie były poza

> zasięgiem - od kretynów bym nie wyzywał. lepsze to niz kupowanie wszystkiego z kalkulatorem w

> ręku i z linijką czy się do bagaznika zmieszczą 3 wózki dziecięce. i czy pali 0,25 l mniej niz

> inny.

100% racji i zawsze staram się o tym pisać przy okazji takich tematów ok.gif

a jeśli chodzi o wyzywanie od kretynów - dla mnie kretynem jest ten, który dokładnie wylicza utrzymanie auta przez najbliższe lata i takie auto kupuje na jakie dokładnie wie ze będzie go stać - idiotyzm, liczyc spalanie, ceny części itd.(tak to można wybierac ciągnik siodłowy do firmy, a nie prywatne auto) i na tej podstawie wybierac auto... ale co kto lubi ok.gif

Napisano

aha... czyli wg ciebie, najmądrzejszy jest twój kolega, co kupił sobie ekstra bryke, ale oleju nie zmieni, bo nie ma kasy, tak? i inni tez będą tacy lepsi, co kupią auto za całą kasę, a potem do garnka nie mają co włożyć? to jest spełnianie marzeń wg ciebie?

super. to ja nie mam pytań

Napisano

> auto jak sie skicha, moze stac i 3 miesiące - nie jest to oznaka żadnego kretynizmu.

jak sie skicha, to ok.

ale jak ktos nie ma na olej, a mimo to jezdzi i jeszcze płacze, to juz tak

a potem sie kupuje takie zarżnięte igiełki od ''spełniających marzenia''

Napisano

> jak sie skicha, to ok.

> ale jak ktos nie ma na olej, a mimo to jezdzi i jeszcze płacze, to juz tak

niektórzy twierdzą, że oleju wymieniać nie trzeba wink.gif pisałem już tu o znajomym, dość bogaty koleś z jezscze bogatszej rodziny. jezdził kilka lat temu jak pracowalismy razem Audi A5, nowym, 3.0 TDI. i na piwku otwarcie twierdizł że on tego nie serwisuje bo ma to gdzieś. on zrobi tym autem w 2-3 lata leasingu 40-60 tys km. i nie chce mu się w tym czasie jezdzic do serwisu, bo to strata dnia i jeszcze kase trzeba zaplacic... a co go obchodzi stan auta po 3-4 latach?

> a potem sie kupuje takie zarżnięte igiełki od ''spełniających marzenia''

tak to jest z używanymi rzeczami smile.gif i należy się tego spodziewać.

Napisano

> niektórzy twierdzą, że oleju wymieniać nie trzeba pisałem już tu o znajomym, dość bogaty koleś z

> jezscze bogatszej rodziny. jezdził kilka lat temu jak pracowalismy razem Audi A5, nowym, 3.0

> TDI. i na piwku otwarcie twierdizł że on tego nie serwisuje bo ma to gdzieś. on zrobi tym

> autem w 2-3 lata leasingu 40-60 tys km. i nie chce mu się w tym czasie jezdzic do serwisu, bo

> to strata dnia i jeszcze kase trzeba zaplacic... a co go obchodzi stan auta po 3-4 latach?

Wiele osob ma takie podjescie, zwłaszcza w innych krajach Unii..

Napisano

> aha... czyli wg ciebie, najmądrzejszy jest twój kolega, co kupił sobie ekstra bryke, ale oleju nie

> zmieni, bo nie ma kasy, tak? i inni tez będą tacy lepsi, co kupią auto za całą kasę, a potem

> do garnka nie mają co włożyć? to jest spełnianie marzeń wg ciebie?

> super. to ja nie mam pytań

Nie mowie ze jest najmądrzejszy i nie mowie ze ja tak samo bym zrobil. Ale rozumiem jego podejście. Ma wymarzone auto i jest zadowolony ok.gif

Napisano
  • Autor

> A co ma wiek do wielkości auta? Większym jeździ się wygodniej, ciszej i generalnie lepiej. Młodzi

> ludzie ode mnie z pracy poniżej klasy D nie schodzą.

młodzi czyli ile? hmm.gif

Napisano

> młodzi czyli ile?

22, więc jeszcze 8 i będziesz się łapał zlosnik.gif

Napisano

> Wiele osob ma takie podjescie, zwłaszcza w innych krajach Unii..

Kupilem juz w UK kilka aut,ktore nie mialy wymienionych na czas paskow rozrzadu-mowie o pierwszej wymianie i pierwszym wlascicielu zlosnik.gif

teraz w alto pasek powinien byc wymieniony przy 85kkm,ja kupilem z licznikiem 100kkm i pasek fabryczny ok.gifco ciekawe przy tych 85kkm byl na przegladzie bo tak wynikalo z ksiazki serwisowej palacz.gif

touran-odpowiednio 120kkm a wymieniony przy 145kkm ok.gif oczywiscir tylko pasek,bo przeciez nic o pompie wodnej w instrukcji nie pisalo hehe.gif

Napisano

> młodzi czyli ile?

25, kawalerowie, bez dzieci