Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[L] Nawiew terkoce

Featured Replies

Napisano

Mam świerszcza w dmuchawie albo jakiegoś liścia. Łatwo wyjmuje się ten wentylator? Jakaś podpowiedź?

Napisano

> Mam świerszcza w dmuchawie albo jakiegoś liścia. Łatwo wyjmuje się ten wentylator? Jakaś

> podpowiedź?

podepnę się pod temat.

identyczny objaw, nie tyle terkotanie co delikatne popiskiwanie na 1 biegu, na 2jce ustaje...

druga sprawa u mnie pojawia się to co pewien czas.

robiłem delikatne podejście do rozbiórki, ale doszedłem tylko do zdjęcia półki i rozejzeniu się za półka/deska - moim zdaniem mase dłubania a dojście do samego wnętrza wentylatora bez kompletnej demolki niemozliwe

Napisano

> Mam świerszcza w dmuchawie albo jakiegoś liścia. Łatwo wyjmuje się ten wentylator? Jakaś

> podpowiedź?

trzeba zdemontowac schowek pasazera i jest dobry dostep

ale czyszczenie niewiele pomoze, wentylatory z tym defektem sa wymieniane na gwarancji

byl tu kiedys gosc z ukrainy i dawal manual jak rozebrac caly wentylator ale nie moge tego znalezc

Napisano

> trzeba zdemontowac schowek pasazera i jest dobry dostep

> ale czyszczenie niewiele pomoze, wentylatory z tym defektem sa wymieniane na gwarancji

rozumiem w okresie gwarancji auta grinser006.gif

co do dostępu, owszem ładnie wszystko widać ale aby dostać się do dmuchawy/silnika jest już gorzej.

> byl tu kiedys gosc z ukrainy i dawal manual jak rozebrac caly wentylator ale nie moge tego znalezc

poszukaj głebiej jak możesz bo chętnie zerkne

Napisano

Też się podłącze - pół wentylatora udało się wysunąć, reszte blokuje wykładzina podłogowa oslabiony.gif myślę, czy jej nie podciąć odpowiednio devil.gif

Napisano
  • Autor

W Nubirze miałem podobny problem, tylko tam to było właśnie takie popiskiwanie, przycieranie. Tam wystarczyło odkręcić 3 śruby w okolicy, gdzie w Lacetti jest filtr klimatyzacji i cały wentylator był w ręce. Szkoda, że tutaj trochę to skomplikowali. W Nubirze pomogło na jakiś czas popsiukanie WD-40 na szczotki, ale w Lacetti mam wrażenie, że to jednak jakiś terkocący liść obtłukujący łopatki. Jak rozbierałem podszybie to widziałem te łopatki od nawiewu, ale nie pamiętam czy w te szpare wejdzie ręka, żeby wymacać ewentualne ciało obce. Kurcze najgorszy czas na takie rzeczy. Ciemnica już o 16:00, zimno i zero garażu. Ech lato wróć, bo wtedy takie wyzwania to sama przyjemność cool.gif

Napisano

U mnie wymieniali pod koniec gwarancji auta. Wentylator terkotał tylko na 1wszym biegu. Jeśli by był jakiś liść czy inne obce ciało to by było to słychać na każdym biegu. Wcześniej coś tam próbowali czyścić, czy psikać właśnie jakimś środkiem, ale pomogło na tydzień.

Napisano
  • Autor

Czyli temat dla nich wiadomy niemal od początku produkcji i w modelu z 2009roku nadal wsadzali wadliwe wentylatory?!

• 2 tygodnie później...
  • 4 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Pół roku słuchania terkotania i letnia pogoda zmobilizowała mnie, żeby wyciągnąć ten wentylator i na szczęście jednak to był liść, a nie wada fabryczna silniczka ok.gif Przy okazji Lacetti dostało nowe płuco, znaczy filtr kabinowy cool.gif

Najdziwniejsze, że przez tyle czasu taki głupi liść nie zeschnie się na tyle, żeby się rozpaść w tych łopatkach, tylko potrafi tyle napsuć krwi.

288371937-2015-04-2721.03.40%28Medium%29.jpg

post-15752-14352530144508_thumb.jpg

Napisano

> Pół roku słuchania terkotania i letnia pogoda zmobilizowała mnie, żeby wyciągnąć ten wentylator i

> na szczęście jednak to był liść, a nie wada fabryczna silniczka

Ten sam problem pojawiał się dość często u mnie.

Od roku cisza. W podszybiu na wlocie powietrza zamontowałem siatkę z oczkami około 4-5mm.

Napisano
  • Autor

Dobry pomysł. To samo robiłem w Nubirze - naciągałem na ten otwór po prostu rajstopę ok.gif

Napisano
  • Autor

Swoją drogą silniczek jest made in Vietnam icon_eek.gif

Napisano

> Dobry pomysł. To samo robiłem w Nubirze - naciągałem na ten otwór po prostu rajstopę

Ale rajstopa ma za drobne oczka. Ona sama zaczyna działać jak filtr.

A siatka z oczkami dużymi eliminuje tylko duże elementy nie blokując przepływu powietrza.

Napisano
  • Autor

Wiem, ale rajstopa też się sprawdza, jeździłem tak latami w Nubirze. Oczywiście dobrze raz na rok dwa ją wymienić, ale ogólnie to 15minut roboty:

288372549-2015-04-2809.25.21%28Medium%29.jpg

post-15752-1435253014865_thumb.jpg

Napisano

> Wiem, ale rajstopa też się sprawdza, jeździłem tak latami w Nubirze. Oczywiście dobrze raz na rok

> dwa ją wymienić, ale ogólnie to 15minut roboty:

U mnie było słychać telepanie, to okazało się, że to silniczek sterujący klapami nawiewu. Też wydawało się, że telepie wentylator, ale jakoś tak bliżej środkowej konsoli mi telepało.