Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto-TEST

Featured Replies

Napisano

Rok się konczy. Auto wreszcie oficjalnie zyskuje status Youngtimer'a. I ciekawie się tego słucha z perspektywy jazdy tym samochodem 20 lat po premierze.

Napisano

Lepkościowe sprzęgiełka, które można wyłączyć??????

Chyba ktoś coś przekombinował.

Napisano

> Lepkościowe sprzęgiełka, które można wyłączyć??????

> Chyba ktoś coś przekombinował.

Albo był tak podjarany,że nie wiedział co mówi zlosnik.gif

Napisano

czyli jak to w końcu tam było. to miało wiskotyczną szperę ORAZ kontrolę trakcji, czy wyłącznie kontrolę trakcji dohamowującą koło w uślizgu, stąd jego przyrównanie do szpery? niewiem.gif

Napisano

> Rok się konczy. Auto wreszcie oficjalnie zyskuje status Youngtimer'a. I ciekawie się tego słucha z

> perspektywy jazdy tym samochodem 20 lat po premierze.

szczerze to wolałbym to:

1326512447-opel-calibra-20-8v-30976.jpg

niestety tjunerzy zabili postrzeganie tego najładniejszego coupe tamtych lat crazy.gif

Napisano
  • Autor

troszeczkę grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Albo był tak podjarany,że nie wiedział co mówi

Czytał co mu podsunęli.

Napisano
  • Autor

> czyli jak to w końcu tam było. to miało wiskotyczną szperę ORAZ kontrolę trakcji, czy wyłącznie

> kontrolę trakcji dohamowującą koło w uślizgu, stąd jego przyrównanie do szpery?

Tylko wiskotyczna szpera. Kontroli trakcji w Coupe nie ma.

Napisano
  • Autor

> szczerze to wolałbym to:

> niestety tjunerzy zabili postrzeganie tego najładniejszego coupe tamtych lat

Szczerze mówiąc to wybór miedzy tymi dwoma wcale nie jest taki prosty. Miałem okazję jeździć Calibrą V6 i Turbo i w mojej opinii Coupe Turbo to jednak większy fun z jazdy. nawet jeśli nie jest jakos specjalnie szybsze to tym jak oddaje moc wywołuje większego banana na twarzy.

To co mnie od Calibry kompletnie odpycha to paskudny i nudny środek rodem w Vectry. Pod tym względem Fiat wypada dużo lepiej jak dla mnie.

Stylistyka z zewnątrz to już sprawa gustu bo w obu wypadkach auto albo się podoba albo nie.

A dzisiaj, 20 lat po premierze to w sumie już kwestia preferencji właściciela. Auta chodzą w podobnych pieniądzach. Za zadbaną Cali Turbo trzeba zapłacić tyle samo co za ładnego Coupe 20vT.

Niby w wypadku Fiata można jeszcze zdecydować się na 16v Turbo, ale "szesnastek" ubywa w szybkim tempie i jak tak dalej pójdzie to niedługo kompletnie wymrą.

Napisano

> Tylko wiskotyczna szpera. Kontroli trakcji w Coupe nie ma.

Tylko co oni tam wyłączali tym guziczkiem?

Napisano

> Niby w wypadku Fiata można jeszcze zdecydować się na 16v Turbo, ale "szesnastek" ubywa w szybkim

> tempie i jak tak dalej pójdzie to niedługo kompletnie wymrą.

I wtedy ja te silniki będę z nich kupował, dłubał i do uniaka, do uniaka hehe.gif

Napisano

> Tylko co oni tam wyłączali tym guziczkiem?

Klimatyzacje grinser006.gif.

Napisano

> Tylko wiskotyczna szpera. Kontroli trakcji w Coupe nie ma.

O ile pamiętam to 16vt nie miał szpery. Miał tylko 20vt.

Swoja droga zawsze mnie zastanawialo dlaczego 30KM robi taka duza roznice w osiągach pomiędzy 16vt i 20vt.

Napisano

> O ile pamiętam to 16vt nie miał szpery. Miał tylko 20vt.

Miał, miał. Mam taka skrzynię w uno z silnikiem 4 cyl.

> Swoja droga zawsze mnie zastanawialo dlaczego 30KM robi taka duza roznice w osiągach pomiędzy 16vt

> i 20vt.

30 koni to bardzo dużo przy mocy 200KM.

Napisano

> 30 koni to bardzo dużo przy mocy 200KM.

Z resztą tu pewnie nie tylko chodzi o różnicę o 30 KM w mocy maksymalnej, ale i o przebieg tej mocy cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> Tylko co oni tam wyłączali tym guziczkiem?

Nic. To kontrolka alarmu.

Napisano
  • Autor

> O ile pamiętam to 16vt nie miał szpery. Miał tylko 20vt.

Źle pamiętasz.

> Swoja droga zawsze mnie zastanawialo dlaczego 30KM robi taka duza roznice w osiągach pomiędzy 16vt

> i 20vt.

Sporo lepszy przebieg krzywej momentu. Lepiej zestopniowana skrzynia. Poza tym 30 KM to bardzo dużo.

Napisano
  • Autor

> Z resztą tu pewnie nie tylko chodzi o różnicę o 30 KM w mocy maksymalnej, ale i o przebieg tej mocy

16vt po programie na 230-240 KM dogania 20vt - przynajmniej jeśli idzie o osiągi maksymalne.

Napisano
  • Autor

> I wtedy ja te silniki będę z nich kupował, dłubał i do uniaka, do uniaka

Znaczy będziesz 16vt kupował? Chyba nie zrozumiałeś co napisałem. Aut z tym silnikiem już niemal nie ma. Radzę robić zapasy części teraz. Ja robię.

Napisano

> Znaczy będziesz 16vt kupował? Chyba nie zrozumiałeś co napisałem. Aut z tym silnikiem już niemal

> nie ma. Radzę robić zapasy części teraz. Ja robię.

Może Ty nie zrozumiałeś - aut nie ma ale części jeszcze jakiś czas będą bo auto-złomy przyjmują te auta, rozbierają i rozsprzedają.

Napisano

> 16vt po programie na 230-240 KM dogania 20vt - przynajmniej jeśli idzie o osiągi maksymalne.

A ja mam 8v "po programie" na 230 i ostatnio przegoniłem M3 E92 rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Napisano

> A ja mam 8v "po programie" na 230 i ostatnio przegoniłem M3 E92

A kierownik M3 wiedział, że ma się ścigać? biglaugh.gif

Napisano

> A kierownik M3 wiedział, że ma się ścigać?

Ha ha ha... bardzo śmieszne grinser006.gif

Chyba wiedział, skoro znalazł mnie na fb i prosił, żebym nie wrzucał nigdzie filmiku z tej pojeżdżawki hehe.gif

Napisano

> A kierownik M3 wiedział, że ma się ścigać?

a co w tym dziwnego, Uno pewnie waży 900kg więc jak ma 230KM to zapewne LATA zlosnik.gif

Napisano

> Znaczy będziesz 16vt kupował? Chyba nie zrozumiałeś co napisałem. Aut z tym silnikiem już niemal

> nie ma. Radzę robić zapasy części teraz. Ja robię.

ten silnik to jest jeszcze oparty na starym DOHCu nie?

Napisano

> Ha ha ha... bardzo śmieszne

> Chyba wiedział, skoro znalazł mnie na fb i prosił, żebym nie wrzucał nigdzie filmiku z tej

> pojeżdżawki

pokaż, pokaż food.gif

Napisano
  • Autor

> Może Ty nie zrozumiałeś - aut nie ma ale części jeszcze jakiś czas będą bo auto-złomy przyjmują te

> auta, rozbierają i rozsprzedają.

Nie rozpsprzedadzą. Integralki zbierają niemal wszystkie silniki.

Napisano
  • Autor

> A ja mam 8v "po programie" na 230 i ostatnio przegoniłem M3 E92

Zastanawiam się czego nie przegoniłeś. Może pora na jakieś oficjalne starty? W końcu 400-450 konne auta już lekko klepiesz.

Napisano
  • Autor

> ten silnik to jest jeszcze oparty na starym DOHCu nie?

Zależy co uważasz za stary DOHC.

Napisano

> pokaż, pokaż

rotfl.gif

Obiecałem, że nie wrzucę.

Napisano

> Nie rozpsprzedadzą. Integralki zbierają niemal wszystkie silniki.

No to muszę robić zapasy w takim razie. Drupi też.

Napisano

> a co w tym dziwnego, Uno pewnie waży 900kg więc jak ma 230KM to zapewne LATA

Jeden co rozumie.

Napisano

> Zastanawiam się czego nie przegoniłeś. Może pora na jakieś oficjalne starty? W końcu 400-450 konne

> auta już lekko klepiesz.

To nie jest sprzęt na oficjalne starty tylko dla zabawy.

Klepię te 420 konne - na razie mocniejszego nie trafiłem ale i też nie miałbym szans.

Przecież sam wiesz, że wszystko zależy od masy.

Z tym M3 to było na krętej i śliskiej drodze. Mam filmik ale obiecałem, że nie pokażę to nie będę robił afery w stylu Frog 2 (taka sama beemka). Ponoć rwd jest super w zakrętach a fwd i to z tak mocno obciążonym przodem nie da się jeździć.... no cóż - jakoś się dało i to z pasażerem byłem a on sam. Po kilkunastu minutach ganiania po mieście jak wyjechaliśmy na prostą i zaproponowałem taki konkretny start obok siebie - gość wymiękł i stwierdził, że już musi do domu jechać... i pojechał spacerkiem.

Filmik jak go wyprzedzam na zakrętach mogę CI przesłać na prv jak obiecasz, że nie udostępnisz.

Tu masz opis mojego pasażera.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=...e=1&theater

Napisano
  • Autor

> To nie jest sprzęt na oficjalne starty tylko dla zabawy.

> Klepię te 420 konne - na razie mocniejszego nie trafiłem ale i też nie miałbym szans.

> Przecież sam wiesz, że wszystko zależy od masy.

> Z tym M3 to było na krętej i śliskiej drodze. Mam filmik ale obiecałem, że nie pokażę to nie będę

> robił afery w stylu Frog 2 (taka sama beemka). Ponoć rwd jest super w zakrętach a fwd i to z

> tak mocno obciążonym przodem nie da się jeździć.... no cóż - jakoś się dało i to z pasażerem

> byłem a on sam. Po kilkunastu minutach ganiania po mieście jak wyjechaliśmy na prostą i

> zaproponowałem taki konkretny start obok siebie - gość wymiękł i stwierdził, że już musi do

> domu jechać... i pojechał spacerkiem.

> Filmik jak go wyprzedzam na zakrętach mogę CI przesłać na prv jak obiecasz, że nie udostępnisz.

> Tu masz opis mojego pasażera.

> https://www.facebook.com/photo.php?fbid=...e=1&theater

Szczerze? Widziałem jak M3 jeździ. Jeśli robiłeś uno na zakrętach to kierownik wyraźnie nie dorósł do tego auta.

Napisano
  • Autor

> No to muszę robić zapasy w takim razie. Drupi też.

I dlatego trzymam dwa silniki w zapasie. I kilka wałów.just in case 😉

Napisano

> Szczerze? Widziałem jak M3 jeździ. Jeśli robiłeś uno na zakrętach to kierownik wyraźnie nie dorósł

> do tego auta.

Było ślisko miejscami, miejscami sucho - bał się chyba, nie wiem. Wchodził w łuk z rykiem, bokiem - potem na prostej but. Ja w łuku delikatnie i na prostej też ogień. 3 takie proste/zakręty i byłem z przodu. Rozmawiałem z nim potem - mówił, że nie mógł nic zrobić. Dziwne, że ja tak źle wyważonym uno - mogłem niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Było ślisko miejscami, miejscami sucho - bał się chyba, nie wiem. Wchodził w łuk z rykiem, bokiem -

> potem na prostej but. Ja w łuku delikatnie i na prostej też ogień. 3 takie proste/zakręty i

> byłem z przodu. Rozmawiałem z nim potem - mówił, że nie mógł nic zrobić. Dziwne, że ja tak źle

> wyważonym uno - mogłem

No to uderzaj na jakiś trackday. Wychodzi na to, że masz sprzęt i umiejętności żeby ładnie pozamiatać niejedną imprezę.

Napisano

> a co w tym dziwnego, Uno pewnie waży 900kg więc jak ma 230KM to zapewne LATA

Ja bym stawiał na umiejetnosci jednego kierowcy lub na ich brak u tego drugiego. To, ze kiedys odstawilem na 500 metrów M5 E60 na 3,5-kilometrowym kretym dwujezdniowym downhillu, i ze wystarczylo do tego 45 koni i ulewny deszcz, nie czyni z Uno jakiegos wybitnego auta, pewnie kierowca byl dupa, bał się pirueta wykręcić (co zdarza się tam dosłownie codziennie).

Napisano

> Ja bym stawiał na umiejetnosci jednego kierowcy lub na ich brak u tego drugiego. To, ze kiedys

> odstawilem na 500 metrów M5 E60 na 3,5-kilometrowym kretym dwujezdniowym downhillu, i ze

> wystarczylo do tego 45 koni i ulewny deszcz, nie czyni z Uno jakiegos wybitnego auta, pewnie

> kierowca byl dupa, bał się pirueta wykręcić (co zdarza się tam dosłownie codziennie).

helooooł, 230KM i 900kg to nie 45 i ulewny deszcz zlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano

Jak się nazywa lektor w tym filmiku ?

Bo nie słyszałem go już paręnaście lat, a zawsze przyjemnie sie słuchało

Napisano

wydaje mi się, że to jeden z prowadzących program. nie pamiętam już nazwisk, ale to ten młodszy z nich smile.gif

Napisano

> Zależy co uważasz za stary DOHC.

Lamprediego zlosnik.gif

Napisano

> Lamprediego

Blok jest praktycznie taki sam.

Napisano
  • Autor

> Lamprediego

To ostatni DOHC z tej rodziny, praktycznie to samo co siedziało w Integrale.

Napisano
  • Autor

> Blok jest praktycznie taki sam.

Praktycznie taki sam jak w czym?

Bo owszem 8v i 16v sa bardzo podobne. Ale stare to np. bloki bez wałków, bloki które siedziały w Ritmo. Bloki 1600... a to wszystko Lampredi DOHC.

W każdym razie ostatnia ewolucja tego silnika siedziała w Delcie HPE i Kappie. Nic nowszego nie wyszło o ile mi wiadomo.

Napisano

> Praktycznie taki sam jak w czym?

Jak w całej rodzinie, z dieslami włącznie.

Z wałkami czy bez... to tylko kosmetyka.

U mnie w bloku 2.0 8vt siedzi pompa wody z uno 1.7 diesel grinser006.gif