Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dlaczego VOLVO zrezygnowało z świateł przeciwmgielnych ?

Featured Replies

Napisano

> Do tego światła stopu są TRZY a przeciwmgłowe zwykle jedno lub najwyżej dwa.

> 3x185 to sporo więcej niż 2x300.

Bardziej oślepia jedno mocniejsze, niż 2 słabsze, nawet gdy moc sumaryczna tych dwóch jest większa.

Napisano

> dobra areodynamika = brak wody

Że pęd powietrza osusza powierzchnię lusterek, która jest zwrócona do tyłu?

Napisano

> Tylne pmgielna ma - i jest to zasadne. Chodzi o ochronę przed najechaniem z tyłu.

> Absurdem byłoby dawać mocniejszą żarówkę, gdy zaprojektowanie bardziej skupiającego lustra nie jest

> żadną komplikacją.

> BTW. Nie sprawdziłem wczoraj, ale dzisiaj sprawdzę (skupienie strumienia świetlnego z pmgielnego i

> stop-ów).

Sprawdź. Weź też pod uwagę, że stopy teraz robi się z diod led. One w odróżnieniu od żarówki dają światło bardzo ukierunkowane - prosto w oczy jadącego z tyłu.

Napisano

> Bardziej oślepia jedno mocniejsze, niż 2 słabsze, nawet gdy moc sumaryczna tych dwóch jest większa.

Wdajemy się tu w różne dywagacje, podczas gdy 300cd to jest jakaś śmieszna wartość. To nie może oślepiać.

Dla porównania, światła drogowe potrafią mieć ponad 200 000cd! To chyba daje jakiś obraz.

I ciekawostka: kierunkowskaz mruga z jasnością do 700cd. To dopiero przerażające.

hehe.gif

Napisano

> Wdajemy się tu w różne dywagacje, podczas gdy 300cd to jest jakaś śmieszna wartość. To nie może

> oślepiać.

> Dla porównania, światła drogowe potrafią mieć ponad 200 000cd! To chyba daje jakiś obraz.

> I ciekawostka: kierunkowskaz mruga z jasnością do 700cd. To dopiero przerażające.

Może i mogą. Faktem jest, że pmgielne tylne oślepia.

Napisano

> 3x185 to sporo więcej niż 2x300.

Lekki OT: Masz maturę giertychową?

Napisano

> Że pęd powietrza osusza powierzchnię lusterek, która jest zwrócona do tyłu?

a o zawizowaniu powietzra slyszales?

Napisano

> a o zawizowaniu powietzra slyszales?

Gdybym nie słyszał, to bym nie zadał pytania wyżej.

Napisano

> Lekki OT: Masz maturę giertychową?

hehe.gifhehe.gifhehe.gif Masz mnie. Zbyt szybko to napisałem. wink.gifok.gif

Napisano

> Sprawdź. Weź też pod uwagę, że stopy teraz robi się z diod led. One w odróżnieniu od żarówki dają

> światło bardzo ukierunkowane - prosto w oczy jadącego z tyłu.

Sprawdziłem. Przeciwmgielne świecą dużo mocniej od stopów. Przy podjechaniu do ściany widać, że bardzo mocno oświetlają niewielką powierzchnię.

Napisano

> auto stoi w garazu, nie pamietam kiedy ostatnio zamarzly mi lusterka

Mnie ostatnio zaparowały i lusterka i szyby jak w garażu mialem chłodniej niż na zewnątrz biglaugh.gif

Przy niesprzyjających warunkach lusterka się zaszronią nawet w ciągu 1-2h podczas zakupów.

Ja jednak częściej grzania używam, jak w trasie temperatura przechodzi przez zero, podczas mgły i lusterka parują.

Co do p-mgielnych z przodu. To kiedyś używałem częściej, teraz jak mam ksenony, to praktycznie używam ich tylko jak nocą jadę przez las, bo świecą dość mocno na boki i łatwiej wypatrzeć zwierzęce oczy czyhające żeby wskoczyć pod koła. cfaniaczek.gif

Napisano

> Że pęd powietrza osusza powierzchnię lusterek, która jest zwrócona do tyłu?

Kiedyś w Lublinie miałem takie rozwiązanie (bardzo mądre z resztą), że na górze lusterka był taki niewielki "daszek-spoiler", który był zwrócony w kierunku jazdy i niejako "łapał" powietrze i kierował je na lusterko. Transit chyba też to miał. Banalnie proste ale super skuteczne. Lusterka prawie się nie brudziły ok.gif

Napisano

> Kiedyś w Lublinie miałem takie rozwiązanie (bardzo mądre z resztą), że na górze lusterka był taki

> niewielki "daszek-spoiler", który był zwrócony w kierunku jazdy i niejako "łapał" powietrze i

> kierował je na lusterko. Transit chyba też to miał. Banalnie proste ale super skuteczne.

> Lusterka prawie się nie brudziły

Brudzić to i mnie się nie brudzą. Ale jak jadę wolniej, to jednak są mokre. I tego żaden pęd powietrza nie osuszy, bo tego pędu powietrza nie ma.

Napisano

> byłem w salonie oglądać nowego V40 i takiego news otrzymałem.

> nie ma przepisów że musi być ?

Jechałem kiedyś nowym BMW 118d z ksenonami i przeciwmgielnymi w dość gęstej mgle przez około 150km i stwierdziłem, że zupełnie nie było sensu tych przeciwmgielnych domawiać (wymagały dopłaty) bo nie dawały dodatkowo zupełnie nic w porównaniu do mijania na których najlepiej mi się jechało.

Napisano

> Tak, podgrzewania używa się bardzo często zimą, gdy na lusterkach jest szron (nie trzeba skrobać) i

> w okresach przejściowych (czyli przez 6 miesięcy w roku), gdy podczas jazdy osadza się para

> wodna Bardzo przydatna rzecza, używam bardzo często.

A zwykły deszcz Ci nie zostawia kropel na lustrach?

Ja swoich nie muszę wlączać specjalnie, bo właczają się wraz z ogrzewaniem tylnej szyby.

Napisano

> Wystarczy miec dobre swiatla zasadnicze. Ja uzylem przeciwmgielnych przednich chyba ze 3 razy w

> zyciu i to tez bardziej z ciekawosci

A teraz przyjedź w tereny podgórskie w okresie jesień-wiosna, pojeździj trochę po krętych ciasnych drogach i daj znać jak to widzisz grinser006.gif

Napisano

> I tego żaden pęd

> powietrza nie osuszy, bo tego pędu powietrza nie ma.

Z tym nie polemizuję. Grzane lustra muszą być bezwzględnie. ok.gif