Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaka dobra pralecka pierze w 50*C?

Featured Replies

Napisano

Jakimś dziwnym sposobem leciwa, ładowana od góry pralka Candy wywaliła wodę górą i odmówiła wypompowania wody. Coś zaśmierdziało - nie jestem pewien, czy to swąd palonej elektroniki, uzwojenia pompy czy tylko jakiejś gumy/plastiku. Wiek miała zacny i bez pampersa popuszczać jej się zdarzało i co kilkadziesiąt prań kałużę zostawiała pod sobą, naprawiana już była, jest odrapana i generalnie nie mamy ani chęci ani motywacji jej reanimować - wyrok na nią zapadł.

Prawie już wybrałem Electrolux EWT1366HDW. I ja, i mulher.gif byliśmy (w innym mieszkaniu) zadowoleni z Electroluxa (dużo nowszy od tej Candy). Ale mulher.gif kręci nosem, bo ta Candy miała jej zdaniem dużą zaletę (pomimo wielu wad) - prała w 50*, a często 40* to za mało a 60* to za dużo. A takie temperatury oferuje Electrolux (czy może jakieś mają 50*)?

Jaką praleczkę ładowaną od góry, piorącą w 50* ze średnio-wyższej półki możecie polecić?

Im większy wsad przyjmie - tym lepiej.

Pozostałe lista życzeń racze standardowa z jednym wyjątkiem - nie musi być cicha. Czy jest sens szukać pralki, z podłączeniem ciepłej wody? Czy takie podłączenie ma jakieś wady?

Napisano

kazda z oddzielnym pokretlem temperatury.

Napisano
  • Autor

> nie lepiej jakas za pół tej ceny? jak padnie za 5 lat to za druga połowe ceny kupisz nastepną

Ano właśnie zacząłem się zastanawiać nad Beko z listy z pięcioletnią gwarancją. Tylko ciężko dogrzebać się do informacji, jakie temperatury obsługuje pralka.

Napisano
  • Autor

> Tylko ciężko

> dogrzebać się do informacji, jakie temperatury obsługuje pralka.

Pytanie do użytkowników pralek Beko

W instrukcji do prowadzącej obecnie (tylko, że pakowana od przodu..., ale Beko innych nie ma przynajmniej z pięcioletnią gwarancją) Beko WMB 71233 PLPTM stoi coś takiego:

Quote:

5.7 Wybieranie temperatury

Po wybraniu nowego programu wskaźnik temperatury wyświetla maksymalną temperaturę dla tego programu.

Aby zmniejszyć temperaturę, należy ponownie nacisnąć przycisk Temperature Adjustment [Nastawianie temperatury]. Temperatura będzie stopniowo obniżać się.

Jak to działa? Wyskoczy mi standardowo np. 60* to z jakim skokiem i w jakim zakresie będzie mi się przestawiała? 60-->40, czy 60-->50-->40, czy co 5 albo 1*?

Jeszcze jedna ładowana od przodu mnie ciekawi - LG DDF10B9QD.

Ktoś używał sprzętu z tym Direct Drive? Faktycznie cichsza praca i mniejsza awaryjność od paska?

Napisano

akim skokiem i w jakim zakresie będzie mi się

> przestawiała? 60-->40, czy 60-->50-->40, czy co 5 albo 1*?

Wczoraj prałem koszule. zlosnik.gif Ustawiłem program na ten dla koszul i wyskoczyło mi 60 st. i dalej guziczkiem obniżyłem do 40 st. grinser006.gif Jedno naciśnięcie obniża temp. o 10 st.

Napisano
  • Autor

> akim skokiem i w jakim zakresie będzie mi się

> Wczoraj prałem koszule. Ustawiłem program na ten dla koszul i wyskoczyło mi 60 st. i dalej

> guziczkiem obniżyłem do 40 st. Jedno naciśnięcie obniża temp. o 10 st.

Dzięki

Napisano

mialem lg dd i szalu nie ma.

byla to najszybsza pralka, jaką miałem. Najszybciej przemieszczala się po łazience.

Cicha też nie była. Sam naoed dd jest cichutki, ale pompa wody halasowala jak szatan.

Napisano

> Wyskoczy mi standardowo np. 60* to z jakim skokiem i w jakim zakresie będzie mi się

> przestawiała? 60--

Mam Beko ładowaną od przodu. Jak wybiorę program z domyślną temp. np 60 st. to naciskając przycisk bodajże "C" zmniejszam 60-50-40-30.

Napisano

Potwierdzam to co napisali koledzy.

Pralka Beko WMB 81242 LMB skok temperatury co 10*C.

Napisano
  • Autor

> http://www.ceneo.pl/18648066

> ja toto kupiłem i jestem narazie zadowolony.

Jeszcze nie zamówiłem (jutro zamówię). Ale praktycznie jestem zdecydowany na najtańszą Beko z pięcioletnią gwarancją (niecałe 1100 zł z przesyłką). 100 zł, w porównaniu z tą Amicą, IMO warte jest ekstra 3 lata gwarancji i dodatkowe dwa plusy przy klasie energetycznej.

Napisano

> ....najtańszą......... z pięcioletnią gwarancją

Chyba dwie najważniejsze cechy na które należy zwracać obecnie uwagę robiąc zakupy takiego sprzętu ok.gif

Napisano
  • Autor

> praktycznie jestem zdecydowany na najtańszą Beko z

> pięcioletnią gwarancją

Czy ktoś się orientuje, co jest zakodowane w nazwach modeli Beko?

Czym się różni model który ma 71242 od 71233

Napisano

> Chyba dwie najważniejsze cechy na które należy zwracać obecnie uwagę robiąc zakupy takiego sprzętu

Tylko ta magiczna gwarancja nie obejmuje wszystkiego.

W mojej po kilku miesiącach pękła rączka od otwierania bębna mad.gif i niestety gwarancja nie obejmuje...

ok. kupiłem i wymieniłem sam.. ale sądząc po konstrukcji długo nie wytrzyma.

Poprzednio miałem Amicę - jak produkowali jeszcze w Polsce i tam za 150 zł miałem 5 lat grarancji - prawdziwej ! Co by się nie zepsuło - przyjeżdżał serwisant i wymieniał bez gderania...

Napisano

> Jeszcze nie zamówiłem (jutro zamówię). Ale praktycznie jestem zdecydowany na najtańszą Beko z

> pięcioletnią gwarancją (niecałe 1100 zł z przesyłką). 100 zł, w porównaniu z tą Amicą, IMO

> warte jest ekstra 3 lata gwarancji i dodatkowe dwa plusy przy klasie energetycznej.

za 150 pln amica też mi dała dodatkowe 3 lata zlosnik.gif

aha i ma z tego co się zorientowałem rozbieralny bęben żeby łożyska ew. wymienić grinser006.gif

Napisano

> prała w 50*, a często 40* to za mało a 60* to za dużo. A takie

juz nie pamiętam kiedy prałem coś w temp wyższej niż 40C...

Napisano

> Czym się różni model który ma 71242 od 71233

Porównaj

Napisano
  • Autor

> Porównaj

No właśnie tam nie ma informacji, czy silnik bezszczotkowy, czy taki sama wanna. Widać tylko, że jedna jest dwa kg cięższa, ma inny wyświetlacz i programator i ma jednego + więcej przy A.

Doszedłem tylko, że druga i trzecia cyfra oznacza maksymalną szybkość wirowania.

Napisano
  • Autor

> juz nie pamiętam kiedy prałem coś w temp wyższej niż 40C...

40* nie zabija, a ja nie lubię prasować.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Jaką praleczkę ładowaną od góry, piorącą w 50* ze średnio-wyższej półki możecie polecić?

Małe podsumowanie.

W końcu stanęło na ładowanej od przodu Beko WMB 71242 PL PTLMA za niecałe 1100 zł z dostawą (niby nie było opcji wniesienia, a kurier wstawił nawet do łazienki).

Za ładowaną od przodu przeważyły pojemność i to, że nie znalazłem żadnej z 5-cio letnią gwarancją. A taką mam na Beko ale... faktycznie jest trochę wyłączeń.

Poza standardowymi typu niewłaściwe używanie, uszkodzenia mechaniczne itp. mamy, że gwarancja nie obejmuje:

- elementów ze szkła i plastiku i odbarwień (niby czemu nie? No, pozostaje w tym zakresie niezgodność towaru z umową, gwarancja nie jest obowiązkowa).

- korozji* (rozumiem, że nawet jak dadzą badziewny materiał czy będzie jakaś nieprawidłowość w malowaniu, to zlewają na podstawie gwarancji).

W instrukcji jest ciekawy zapis (tak, nawet przeczytałem instrukcję) że: Okres użytkowania tego wyrobu wynosi 10 lat.

W łazience mam spadek który uniemożliwił mi wypoziomowanie pralki w płaszczyźnie lewa-prawa. Regulowane nóżki są tylko na przodzie i przód-tył wypoziomowałem. Mimo to chodzi zadziwiająco cicho i mało się trzęsie (pewnie wystarczy, by oś obrotu była wypoziomowana). Jest dosyć cicha. Można zmieniać temperaturę jak chciała mulher.gif

W jednym jest tylko gorsza od Electroluxa - marny zakres regulacji czasu. Można przy niektórych programach włączyć tylko opcję "szybkie pranie" co niby skraca czas, ale też można załadować tylko połowę wsadu. W Elektrolux jest Time Manager czyli możliwość ustawienia jednego z kilku stopni zabrudzenia wsadu (jak dobrze pamiętam 3 albo 4 stopnie - można wydłużyć albo skrócić pranie), co zmienia czas mieszania w detergencie.

Generalnie jak dotąd nie żałuję wyboru. A następnym razem będę musiał głębiej rozpoznać temat podłączenia dodatkowo ciepłej wody. Bo pewnie będę miał sporo taniej grzaną, niż przez grzałkę a i czas prania pewnie się skróci.

* W gwarancji na piekarnik Amica nie znalazłem takiego zapisu. Ale jak zgłosiłem, że uchwyt grzałki i wszystkie wkręty wewnątrz mi pordzewiały to napisali w odpowiedzi, że gwarancja rdzy nie obejmuje.

Napisano

> Generalnie jak dotąd nie żałuję wyboru. A następnym razem będę musiał głębiej rozpoznać temat

> podłączenia dodatkowo ciepłej wody. Bo pewnie będę miał sporo taniej grzaną, niż przez grzałkę

> a i czas prania pewnie się skróci.

Nie sądzę aby to było możliwe, takie rzeczy to ino w ruskiej wiatce były zlosnik.gif

Nie spotkałem we współczesnej domowej pralce 2 wejść wody (oddzielne dla zimnej i dla gorącej) a podłączenie gorącej wody na wejście zimnej nie jest dobrym pomysłem grinser006.gif

Z drugiej strony to przy najczęściej używanych programach 40-60°C wielkiej oszczędności nie będzie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Nie spotkałem we współczesnej domowej pralce 2 wejść wody (oddzielne dla zimnej i dla gorącej)

W instrukcji do powyższej Beko stoi coś takiego:

1. Podłącz specjalne węże dostarczone wraz z pralką do wlotów dopływu wody w pralce. Wąż czerwony (lewy) (maks. 90 *C) służy do wody gorącej, wąż niebieski (prawy) (maks. 25 *C) służy do wody zimnej

Niby aktualnie w ofercie nie mają takiej, co można podłączyć do ciepłej (dzwoniłem) ale skoro jest to w instrukcji, to może to się zmienić. A może inny producent ma?

> Z drugiej strony to przy najczęściej używanych programach 40-60°C wielkiej oszczędności nie będzie

Przy programie "Bawełna" (czas trwania i zużycie wody takie samo dla każdej opcji) przy 40* zużycie prądu to 0,7kWh, przy 60* 1,4kWh. Czyli wychodzi 0,35 kWh/10*. Coś tu wprawdzie się nie klei, bo przy 40* to 0,7kWh nie wystarczyłoby nawet do ogrzania wody z tych 8-10* na wejściu. No, chyba że tak wielkie są różnice w stratach które do temperatury otoczenia są zerowe albo nawet pralka pobiera ciepło z otoczenia, a powyżej drastycznie wzrastają.

Tak czy inaczej sądzę, że przy tanim nagrzewaniu wody można ze 100zł/rok zaoszczędzić. A jak ktoś ma solary i latem ciepłą wodę w nadmiarze za darmo, to i ze 200. Niby nie dużo. Ale pralka ze stówkę, zmywarka ze stówkę i się robią całkiem rozsądne pieniądze.

Oczywiście zależy czy sprzęt da się kupić i czy nie będzie miał ceny zjadającej całe oszczędności.

Napisano

> Nie sądzę aby to było możliwe, takie rzeczy to ino w ruskiej wiatce były...

W Amicach z lat 90-tych jeszcze też były dwa wejścia.

Ale można przecież dwa zaworki, trójniczek i jeden wąż na pojedyncze wejście pralki. Oczywiście wtedy wchodzi w grę sterowanie ręczne i odkręcanie ciepłej wody na początku prania- nawet niekoniecznie tylko ciepłej, ale metodą mieszania.

Osobiście przez wiele, wiele lat miałem tak podłączoną pralkę Diana (Polar) a obecnie z 10 lat działa tak Candy i nie widzę negatywnych skutków takiej kombinacji. Może tylko to, że skraca to ogólny czas prania o czas konieczny do podgrzania zimnej wody.

Dodam tylko, że w moim przypadku nie chodzi o oszczędności (bo nie ma liczników wody), tylko o bardzo niskie ciśnienie wody zimnej, nawet czasami uniemożliwiające pranie w ogóle. wink.gif

Napisano

> Tak czy inaczej sądzę, że przy tanim nagrzewaniu wody można ze 100zł/rok zaoszczędzić.

Ale to chyba przy codziennym używaniu pralki, bo jak się używa 2-3 razy w tygodniu to raczej nawet 50PLN nie będzie i to zakładajać, że ta gorąca (jej podgrzanie) jest za darmo.

Dodatkowo nie wiem ile z tych przykładowych 0,7 kwh za cykl prania idzie na podgrzanie wody (co też jest zależne od stopnia zapełnienia bębna) a ile na resztę grinser006.gif

Moim zdaniem gra nie warta świeczki, chyba, że pierzesz codziennie i to w wysokich temperaturach hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Dodatkowo nie wiem ile z tych przykładowych 0,7 kwh za cykl prania idzie na podgrzanie wody (co też

> jest zależne od stopnia zapełnienia bębna) a ile na resztę

No, przyjąłem, że te 0,7kWh różnicy między 40* a 60* przy tym samym programie oznacza 0,35kWh/10*/cykl.

Czyli całkowity koszt podgrzania od 10* do 50* w pralce to przy 0,6zł/kWh wychodzi 0,84gr. Przy 3 praniach tygodniowo mamy ponad 125zł/rok. Teraz o ile taniej ktoś grzeje wodę niż prądem, zależy od konkretnej sytuacji. Jak 5x taniej, to oszczędza ze 100zł rocznie. Przy praniu w 90* nie zaoszczędzi więcej.

> Moim zdaniem gra nie warta świeczki, chyba, że pierzesz codziennie i to w wysokich temperaturach

W wysokich właśnie nie oszczędzisz więcej, bo i tak w instalacji masz 50-55*. Max. 60*. Wyżej i tak trzeba ogrzać grzałką w pralce.

Napisano

Moim zdaniem te dane na temat zużycia prądu tej tureckiej pralki są chyba z kapelusza wyciagnięte i dlatego Twoje wyliczenia są takie optymistyczne zlosnik.gif

Patrzę w instrukcję 10-letniej pralki AEG L76800 i mam podane zużycie prądu:

1.Program bawełna 40°C wsad 6kg zużycie energii 0,7kWh

Jeśli byśmy używali tylko tego programu to przy pełnym wsadzie, dla 3 prań w tygodniu i kosztu kWh na poziomie 0,6PLN wyjdzie nam roczny koszt energii zużytej przez pralkę 63PLN (150x0.7x0,6)-a przecież oprócz grzałki mamy w pralce jeszcze silnik, pompki, elektrozawory, wyświetlacz... Czyli na wodzie zaoszczędzimy może 30PLN a może mniej zlosnik.gif

Nie ma w instrukcji, niestety, zużycia energii dla programu bawełna 60°C buu.gif

2.Program delikatne 40°C wsad 3kg-0,52kWh

3.Program delikatne 30°C wsad 3kg-0,42kWh

Jest raczej niemożliwe aby podgrzanie wody z 40 do 60°C pochłaniało aż 0,7kWh energii yikes.gif

Jednak by mieć 100% pewność trzeba by dokonać odpowiednich pomiarów dla prań kontrolnych określonej pralki hehe.gif