Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mechanik oszust

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> Najbardziej to chyba Ty namieszałeś

> Wyzywasz mechaników od oszustów a prawda okazuje się inna

To proszę mi wytłumacz dlaczego ja? Tacy fachowcy w kraju pracują. Ja zlecam prace nie musze się znać. To mechanik 2 nakręcił mnie ze mnie wydamali a sam do końca nie wie co robi. Gdy dziś do niego dzwoniłem i pytałem który uszczelniacz wymieniał to stwierdził że mechanik nr 1 popełnił błąd bo się wymienia kompletami uszczelniacze a sam wymienił tylko jeden a nie miał pewności ile ten uszczelniacz juz ma przejechane. A w takim razie nr. 1 jest dodatkowo ślepy skoro nie widzi wycieku oleju.

A widzę ze z kolegi tez fachowiec bo widzi w tym moja wine.

Ja tylko zapytałem o poradę na forum bo pierwszy raz się z czymś takim spotkałem.

Napisano

> To proszę mi wytłumacz dlaczego ja? Tacy fachowcy w kraju pracują. Ja zlecam prace nie musze się

> znać. To mechanik 2 nakręcił mnie ze mnie wydamali a sam do końca nie wie co robi. Gdy dziś do

> niego dzwoniłem i pytałem który uszczelniacz wymieniał to stwierdził że mechanik nr 1

> popełnił błąd bo się wymienia kompletami uszczelniacze a sam wymienił tylko jeden a nie miał

> pewności ile ten uszczelniacz juz ma przejechane. A w takim razie nr. 1 jest dodatkowo ślepy

> skoro nie widzi wycieku oleju.

> A widzę ze z kolegi tez fachowiec bo widzi w tym moja wine.

> Ja tylko zapytałem o poradę na forum bo pierwszy raz się z czymś takim spotkałem.

"Tylko zapytałeś" - a kto na wstępie nazywal mechanika "cwaniakiem" i "oszustem" ? wink.gif

Taka prawda ze najwięcej sam namieszales, jeden i drugi mechanik może nie do końca się miedzy sobie zrozumieli , ale to Ty byles pośrednikiem miedzy nimi, wiec namieszales Ty.

Napisano

> Wiec się wyjaśniło. Mechanik nr 1 wymienił uszczelniacz ale tylko dolny czyli wału. Mechanik 2

> wymienił górny czyli walka rozrządu.

Znaczy 1 nie wymienił uszczelniacza wałka rozrządu przy wymianie rozrządu, a z niego ciekło? Sorry, ale to ciężko przeoczyć.

> Według mnie jeden i drugi trochę namieszal. Pierwszy

> powinien robić to chyba kompletem czyli wymienić oba uszczelniacze, bo tylko stworzył

> dodatkowe koszta.

Zasadniczo to prawda. Z tym, że nie wiem co chcesz od drugiego, skoro usunął usterkę

> Drugi z kolei źle mnie zrozumiał bo mu tłumaczyłem ze był robiony rozrząd i

> uszczelniacz wału a nie walka rozrządu. Ja tak naprawdę nie wiedziałem ze są tam 2

> uszczelniacze, nie znam sie aż tak. Kwestia czasu czy dalej będzie leciało i czy to uszczelka

> pod głowicą.

Daruj sobie pierwszego, serwisuj u drugiego. Wygląda na sensowniejszego gościa ok.gif

Napisano

> chyba masz rację. Niedawno zostawiłem żony auto w pierwszym warsztacie najbliżej mojej pracy, w

> którym nigdy wcześniej nie byłem, na zrobienie hamulców z tyłu. Taki zwykły warsztacik.

> Dostałem do podpisania zlecenie naprawy przed i fakturę po robocie. Bez żadnego proszenia.

Wiele warsztatów tak robi. W sumie dlaczego nie? Nie będą musieli przy okazji udowadniać, że robili coś innego niż klient podpisał ok.gif

> Powoli idziemy w stronę normalności.

Niewątpliwie tak, od dawna, ale byłbym ostrożny w przecenianiu wartości tej "normalności" palacz.gif

Napisano
  • Autor

No a jak miałem nazwać mechanika gdy się dowiedziałem że uszczelniacz nie został wymieniony? Obaj dali dupy, ja przekazałem właściwe informacje. Do mechanika nr 2 udałem się żeby zdiagnozować kolejny wyciek oleju. On gdy zobaczył ze na obudowie rozrządu jest napisany przebieg zapytał czy by

wymieniany. Ja potwierdzilem ze rozrząd i uszczelniacz wału. Za 3 godziny telefon ze leci z uszczelniacza i żebym jechał z reklamacja do poprzednika. No to tak zrobiłem. A ten stwierdza ze z ich wymienionego uszczelniacza nie leci tylko z spod głowicy. To co ja sobie miałem myśleć. Według mnie 1 mechanik jest ślepy albo chciał naciągnąć na robienie głowicy. 2 mechanik się okaże czy się zna na robocie. Jak dalej będzie leciało to widocznie upg do zrobienia.

Napisano

> No a jak miałem nazwać mechanika gdy się dowiedziałem że uszczelniacz nie został wymieniony? Obaj

> dali dupy, ja przekazałem właściwe informacje. Do mechanika nr 2 udałem się żeby zdiagnozować

> kolejny wyciek oleju. On gdy zobaczył ze na obudowie rozrządu jest napisany przebieg zapytał

> czy by

> wymieniany. Ja potwierdzilem ze rozrząd i uszczelniacz wału. Za 3 godziny telefon ze leci z

> uszczelniacza i żebym jechał z reklamacja do poprzednika. No to tak zrobiłem. A ten stwierdza

> ze z ich wymienionego uszczelniacza nie leci tylko z spod głowicy. To co ja sobie miałem

> myśleć. Według mnie 1 mechanik jest ślepy albo chciał naciągnąć na robienie głowicy. 2

> mechanik się okaże czy się zna na robocie. Jak dalej będzie leciało to widocznie upg do

> zrobienia.

Może w ogole jedz do jeszcze innego mechanika , a tych olej. Popytaj tutaj na AK kto kogo poleca w Twoim miescie i tak będzie najlepiej ok.gif

Napisano
  • Autor

1 mechanik wymienił uszczelniacz wału.

2 mech wymienił uszczelniacz wałka rozrządu.

Uszczelniacz walka rozrządu był bardzo stary guma się w rękach kruszyla.

1 jest najwidoczniej trochę slepy,bo zrobił mi dodatkowe koszta.

2 tez nie do końca kapuje o co chodzi według mnie.

Ja mam tylko nadzieje ze juz nie będzie leciało ze to nie będzie upg.

Napisano

> 1 mechanik wymienił uszczelniacz wału.

Nie wymieniając uszczelniacza wałka rozrządu, przy wymianie rozrządu oslabiony.gif

> 2 mech wymienił uszczelniacz wałka rozrządu.

I bardzo dobrze.

> Uszczelniacz walka rozrządu był bardzo stary guma się w rękach kruszyla.

No.

> 1 jest najwidoczniej trochę slepy,bo zrobił mi dodatkowe koszta.

To jest partacz, a nie trochę ślepy.

> 2 tez nie do końca kapuje o co chodzi według mnie.

Jak nie kapuje? Wymienił wadliwy uszczelniacz i nie dziwię się, że wystał Ciebie do pierwszego z reklamacją, ponieważ ten pierwszy powinien wymienić uszczelniacz wałka rozrządu. To są grosze przy wymianie rozrządu, a tak musiałeś płacić drugi raz za robotę.

> Ja mam tylko nadzieje ze juz nie będzie leciało ze to nie będzie upg.

Skoro leciało z uszczelniaczy, to być może tym też trzeba się zająć.

Napisano

> Wiec się wyjaśniło. Mechanik nr 1 wymienił uszczelniacz ale tylko dolny czyli wału. Mechanik 2

> wymienił górny czyli walka rozrządu. Według mnie jeden i drugi trochę namieszal. Pierwszy

> powinien robić to chyba kompletem czyli wymienić oba uszczelniacze, bo tylko stworzył

> dodatkowe koszta. Drugi z kolei źle mnie zrozumiał bo mu tłumaczyłem ze był robiony rozrząd i

> uszczelniacz wału a nie walka rozrządu. Ja tak naprawdę nie wiedziałem ze są tam 2

> uszczelniacze, nie znam sie aż tak. Kwestia czasu czy dalej będzie leciało i czy to uszczelka

> pod głowicą.

hehe.gifok.gif

Napisano

> A który mechanik daje zlecenie naprawy, a po wszystkim fakturę ??? Chyba tylko duże warsztaty,

> czyli niewielki procent mechaników.

Ja dostałem - zwykły garaż.

Napisano

> Ja dostałem - zwykły garaż.

Pewnie byłeś obcy zlosnik.gif albo specjalnie prosiles o fakturę zlosnik.gif

Napisano

> Pewnie byłeś obcy albo specjalnie prosiles o fakturę

W sumie to jedno i drugie.

Napisano

> Żeby:

> 1. Mieć dowód na to, że usługa została wykonana i w razie czego iść z tym do sądu.

Ja tam ufam swojemu mechanikowi, poleciłem go wielu znajomym i nikt nie narzekał a jakość roboty wyższa jak w ASO. Facet pracuje w ASO a w domu się przykłada do roboty. Nigdy nie złapałem go na fuszerce a jestem upierdliwy.

> 2. Odliczyc VAT, PIT, cokolwiek się da.

Jedyny sensowny argument.

> 3. Mieć pewność, ze ten warsztat działa ucziciwie i płaci podatki.

Ten kraj zabiera mi tyle kasy w ZUS'ie oraz podatkach, ma czelność wydawać moje pieniądze na akcję "biorę paragon", więc ja mam czelność nie brać paragonu kiedy to tylko możliwe a już z całą pewnością unikam paragonów w sytuacji jak się z kimś dobrze znam od lat.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Ten kraj zabiera mi tyle kasy w ZUS'ie oraz podatkach, ma czelność wydawać moje pieniądze na akcję

> "biorę paragon",

Gwoli ścisłości - to nie kraj, tylko pewna grupa ludzi. PL jest ok.gif

Napisano

> Gwoli ścisłości - to nie kraj, tylko pewna grupa ludzi. PL jest

Niestety nie zgadzam się z Tobą bo kogo byśmy nie wybrali to jest tak samo - drogo i kiepsko.

Ostatni przykład? Kwota wolna od podatku.

1. Wiem, że mogę wyjechać, ale nie mam ochoty.

2. Nie mam ochoty pchać się do polityki (chyba za bardzo lubię sobie rano patrzeć w twarz w lustrze).

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Niestety nie zgadzam się z Tobą bo kogo byśmy nie wybrali to jest tak samo - drogo i kiepsko.

Z tym stwierdzeniem z kolei ja się nie zgodzę. Ile różnych ekip miało do tej pory szansę rządzić przez pełną kadencję?

> 1. Wiem, że mogę wyjechać, ale nie mam ochoty.

Ja również. Są jednak tacy, którzy wyjeżdżają. Wśród nich są i dobrzy mechanicy, których potem u nas brakuje. Wykształceni zresztą za pieniądze polskich podatników, czyli nasze.

> 2. Nie mam ochoty pchać się do polityki (chyba za bardzo lubię sobie rano patrzeć w twarz w

> lustrze).

Być szeregowcem w polityce jest łatwo; wspiąć się wyżej - już nie.