Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Remont automatycznej skrzyni biegów

Featured Replies

Napisano

Jest samochód w którym padają skrzynie biegów.

Chodzi o Honde Accord VI coupe 3.0. Nie ma do tego silnika manuala, a 2.0 już kiedyś miałem i jest za słaby. Jednak 3.0 V6 z automatem w nadwoziu Coupe to coś, co mi pasuje.

Zastanawiam się nad tym co lepiej wybrać:

1. skrzynię która już nie pracuje prawidłowo, zrobić remont i cieszyć się jazdą

2. kupić ze sprawną, ale jest jest 99% szans że niedługo zacznie niedomagać i wtedy wrócę do punktu 1. angryfire.gif

Miał ktoś do czynienia z remontem skrzyni? Może ma ktoś sprawdzony warsztat który może polecić? Rejon polski w sumie bez znaczenia bo jeśli warsztat na prawdę ma pojęcie o robocie to zrobię sobie wycieczkę. wink.gif

Wszelkie opinie mile widziane. wink.gif

PS. Teoretykom którzy ASB widzieli tylko na zdjęciu dziękuję

PS'2. Nie, Panda z gazem nie będzie lepsza.

Napisano

Nie wiem co to za automat i co umiesz, ale jak mi we frocie padła skrzynia (zaczęła hałasować i ślizgać się na którychś tam biegach) a okoliczne warsztaty od automatów zaczęły dawać odległe terminy i prognozować koszty na ok 2000zł, stwierdziłem, że musi to być usterka do naprawienia samemu zlosnik.gif Rozebrałem, wymieniłem jedną przekładnię, elektrozaworek i uszczelniania, skrzynia ożyła. Nie licząc roboty nie kosztowało mnie to więcej niż 500zł.

Więc jeśli cena przystępna a uszkodzonym samochdem da się odbyć jazdę testową to bym brał z uwalonym automatem i martwił się później sam zlosnik.gif

Napisano

Z naprawianymi skrzyniami to tez jest loteria. Znam sporo osób którym po naprawie w niedługim czasie znowu padła. Ważny jest tez koszt ile kosztuje remont a ile używka. Pewnie remont x3 tyle co używka. Jak nie planujesz tym autem jeździć 20 lat to chyba brał bym używkę.

A nie da rady pokombinować i założyć manualna?

Napisano

Ale do tego trzeba mieć miejsce umiejętności, podnośnik kolumnowy komplet kluczy smile.gif

Napisano
  • Autor

> Z naprawianymi skrzyniami to tez jest loteria. Znam sporo osób którym po naprawie w niedługim

> czasie znowu padła. Ważny jest tez koszt ile kosztuje remont a ile używka. Pewnie remont x3

> tyle co używka. Jak nie planujesz tym autem jeździć 20 lat to chyba brał bym używkę.

Te skrzynie często padają więc kupno uzywki jest bez sensu. Można za to kupić auto w takiej cenie że powinno wystarczyć na remont skrzyni i wyjdzie tylko trochę drozej niż kupno ze sprawną.

> A nie da rady pokombinować i założyć manualna?

Do tego silnika nie da rady.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem co to za automat i co umiesz, ale jak mi we frocie padła skrzynia (zaczęła hałasować i

> ślizgać się na którychś tam biegach) a okoliczne warsztaty od automatów zaczęły dawać odległe

> terminy i prognozować koszty na ok 2000zł, stwierdziłem, że musi to być usterka do naprawienia

> samemu Rozebrałem, wymieniłem jedną przekładnię, elektrozaworek i uszczelniania, skrzynia

> ożyła. Nie licząc roboty nie kosztowało mnie to więcej niż 500zł.

> Więc jeśli cena przystępna a uszkodzonym samochdem da się odbyć jazdę testową to bym brał z

> uwalonym automatem i martwił się później sam

Powiedzmy że 3-4kzł na remont to nie problem, o ile bedzie to porzadnie dzialalo. confused.gif

Napisano

Za 3-4k nikt ci remontu kapitalnego nie zrobi, ostatnio czytałem gość za remont kapitalny skrzyni Renault Laguna SU1 AW55 zapłacił 7800, w volvo s80 ponad 10 tys remont kosztował na innym forum, też miałem kupować z używkę z automatem ale jak mam zapłacić połowę wartości auta za remont to dziękuję, oczywiście można się samemu bawić w naprawę często wystarczy wymiana elektrozaworów ale jak padnie w środku to zostaje warsztat.

Napisano

jesli spelnisz te dwa warunki:

- kupisz taniej o koszt remontu

- masz 100% fachure kto zjadl zeby na remontach tych skrzyn

to:

kupuj z padnieta skrzynia ok.gif

podobnie jest z subaru 2.5T

lepiej kupic z uszkodzonym motorem i remont (~10kPLN) zrobic samemu

Napisano

punkt 1 - kupić trupa i zrobić , pod warunkiem, że masz fachowca od skrzyń a nie kazia w garażu co to robi wszystko

Napisano

> Chodzi o Honde Accord VI coupe 3.0 ...

Poczytaj na usaccord.pl i przemyśl temat.

Napisano
  • Autor

> Poczytaj na usaccord.pl i przemyśl temat.

Czytam ale brak jednoznacznej odpowiedzi. niewiem.gif

Napisano

> Czytam ale brak jednoznacznej odpowiedzi.

Dla mnie lista problemów (nie tylko z asb) jest jednoznaczna ale decyzje podejmujesz sam.

Napisano
  • Autor

> Za 3-4k nikt ci remontu kapitalnego nie zrobi, ostatnio czytałem

Ale to też zależy jaka skrzynia. Tutaj chodzi o stary, 4-biegowy automat. Na forum accorda piszą że za tyle można zrobić.

hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Dla mnie lista problemów (nie tylko z asb) jest jednoznaczna ale decyzje podejmujesz sam.

Ale z czym jeszcze jest problem? Skoro już zacząłeś to podaj tą listę. zlosnik.gif

Napisano

> ... Skoro już zacząłeś to podaj tą listę.

Czy jest sens przeklejać całe forum zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Czy jest sens przeklejać całe forum

Po prostu ciekawi mnie co masz na myśli, bo przeglądałem forum i nie wiem w czym Ty widzisz problem. Samochody mają już sporo lat, i na forum każdej marki można znaleźć problemy. niewiem.gif

No chyba że problem dotyczy wyłącznie wersji z silnikiem 3.0... hmm.gif

Napisano

> Po prostu ciekawi mnie co masz na myśli...

Elektronika i uszczelnienia wału. Pewnie wiek robi swoje.

Jednak to rzadkie w accordach nie-US.

Napisano

> Jest samochód w którym padają skrzynie biegów.

> Chodzi o Honde Accord VI coupe 3.0. Nie ma do tego silnika manuala, a 2.0 już kiedyś miałem i jest

> za słaby. Jednak 3.0 V6 z automatem w nadwoziu Coupe to coś, co mi pasuje.

> Zastanawiam się nad tym co lepiej wybrać:

> 1. skrzynię która już nie pracuje prawidłowo, zrobić remont i cieszyć się jazdą

> 2. kupić ze sprawną, ale jest jest 99% szans że niedługo zacznie niedomagać i wtedy wrócę do punktu

> 1.

> Miał ktoś do czynienia z remontem skrzyni? Może ma ktoś sprawdzony warsztat który może polecić?

> Rejon polski w sumie bez znaczenia bo jeśli warsztat na prawdę ma pojęcie o robocie to zrobię

> sobie wycieczkę.

> Wszelkie opinie mile widziane.

jesli roznica w cenie jest duża dla pkt 1 to bierz.

albo kup pkt 2... zachowaj sobie 6 tys na awarię na specjalnym koncie "celowym" i korzystaj. pytanie co tam w tych asb pada - bo moze nie będize potrzebny pełny remont.

Napisano

> mam dziadka w Gdyni jakby co, robi wszystkie skrzynie od kilkudziesięciu lat, nawet rzeczy

> niemożliwe

Jeśli to ten sam dziadek, do którego woziło się samochody w latach 90'tych bo nikt inny w PL nie ogarniał ASB to polecam.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> jesli roznica w cenie jest duża dla pkt 1 to bierz.

> albo kup pkt 2... zachowaj sobie 6 tys na awarię na specjalnym koncie "celowym" i korzystaj.

> pytanie co tam w tych asb pada - bo moze nie będize potrzebny pełny remont.

Na forum piszą że remont zamyka się w 3-4kzł. ok.gif

Skrzynia to stary, 4-biegowy automat. Problem z nią jest taki, że szarpie przy zmianie/przeciąga. Nie działa do końca poprawnie ale auto jeździ, stąd może taka cena remontu. hmm.gif

Napisano

> mam dziadka w Gdyni jakby co, robi wszystkie skrzynie od kilkudziesięciu lat, nawet rzeczy

> niemożliwe

dobrze wiedzieć jak by co smile.gif

Napisano

w volvo s80 ponad 10 tys remont kosztował na innym

> forum, też miałem kupować z używkę z automatem ale

co ty pierdzielisz? robiłem w samco zapałiłem 3800 netto, skrzynia była wysypana konkretnie jezdzić nie chciało

(co prawda zrobili auto jezdziło ale raz skrzynia szarpała dwa ciekła bo zle wsadzili simmeringi oraz uszkodzili simmering na silniku) także tej firmy NIEPOLECAM

Napisano

> w volvo s80 ponad 10 tys remont kosztował na innym

> co ty pierdzielisz? robiłem w samco zapałiłem 3800 netto, skrzynia była wysypana konkretnie jezdzić

> nie chciało

> (co prawda zrobili auto jezdziło ale raz skrzynia szarpała dwa ciekła bo zle wsadzili simmeringi

> oraz uszkodzili simmering na silniku) także tej firmy NIEPOLECAM

To rzeczywiście naprawili hehe.gif

Może za dychę naprawa jest skuteczna hmm.gif