Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z Prestiżem

Featured Replies

Napisano

Tak, dokładnie tak jak w temacie zlosnik.gif

Od zeszłej niedzieli miałem problem z odpalaniem na zimnym silniku. Komp powiedział: czujnik temperatury do wymiany.

W połowie zeszłego tygodnia doszedł problem z ABS i ESP. W kratkę wyskakiwały na desce + oczywiście nie działały zlosnik.gif

W sobotę wymieniony był czujnik temperatury (na nowy, oryginalny VW). Efektem tego jest większy problem z odpalaniem, nie tylko na zimnym, ale i na ciepłym. Dodatkowo niedziałający wskaźnik temperatury. I w gratisie na stałe niedziałający ABS i ESP.

Dzisiaj zostanie założony stary czujnik, zobaczymy czy zacznie działać wskaźnik i odpalanie wróci do tego co było wcześniej (problemy tylko na zimnym).

Pewnie jest jakaś szansa, że nowy czujnik był walnięty, ale czy może być coś innego?

Czy ABS i ESP (jeszcze to na kompie nie było sprawdzane) nie ma czasem czegoś wspólnego z przepustnicą? Pamiętam, że w e39 przy problemach z przepustnicą też świecił się ABS. Czy po prostu zbieg okoliczności tych dwóch usterek?

Specjalnie napisałem tutaj, bo problem z VW, ale użytkownicy wszystkich marek mogą mieć jakieś doświadczenie w temacie wink.gif

Aha, Passek 2.0 8V z lpg.

Napisano

ABS i ESP to bym zerknal na bezpiecznik

ten na akumulatorze jak występuje i ten w srodku

akumulator jest sprawny?

moze za wolno kręci niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> ABS i ESP to bym zerknal na bezpiecznik

> ten na akumulatorze jak występuje i ten w srodku

skoro najpierw w kratkę nie działało to raczej bym odrzucał niewiem.gif

> akumulator jest sprawny?

> moze za wolno kręci

110% nie aku

Napisano

Co do ABS to stawiam na usterkę sterownika. ok.gif

Edit: ewentualnie któryś czujnik przy kole

Napisano

> skoro najpierw w kratkę nie działało to raczej bym odrzucał

w Seacie tak mialem ze raz działał raz nie

wywalała się kontrolka

i pomogło oczyszczenie i wymiana tego cuda

bezpiecznik-plytkowy-mini-3a.jpg

> 110% nie aku

to mozliwe ze czujnik temperatury

moze jak się go odepnie w ogóle to komp wykryje i domyslnie będzie dawał na bogato? hmm.gif

Napisano

U mnie przy problemach z ABS/ESP okazało się że czujnik był uszkodzony przy kole. Wymiana pomogła.

Napisano

> w Seacie tak mialem ze raz działał raz nie

> wywalała się kontrolka

> i pomogło oczyszczenie i wymiana tego cuda

Co to za cudo?

Napisano
  • Autor

> U mnie przy problemach z ABS/ESP okazało się że czujnik był uszkodzony przy kole. Wymiana pomogła.

komp powie ofc, które koło? zlosnik.gif

Napisano

> komp powie ofc, które koło?

Z tego co pamiętam to tak. U mnie było o tyle prosto że wiedziałem że mechanik tam grzebał i że to on uszkodził czujnik.

Napisano
  • Autor

> Z tego co pamiętam to tak. U mnie było o tyle prosto że wiedziałem że mechanik tam grzebał i że to

> on uszkodził czujnik.

czujnik temperatury ponoć już zrobiony

do ABSu kolega później zajrzy, bo i tak wcisnął moją furę w grafik zlosnik.gif

Napisano

jak w Audi swiecily mi sie ESP i ABS to wlacznik swiatel stopu byl walniety ok.gif

Napisano

Kontrolka ABS i ESP palą się w większości razem. U mnie np. tak było, jak wysunęła się wtyczka przy piaście.

Napisano

jak ci wywalać zaczęło błędy jakichś nie związanych ze sobą rzeczy to ja bym się dobrze przyjrzał wiązkom przewodów.

Napisano

> w Seacie tak mialem ze raz działał raz nie

> wywalała się kontrolka

> i pomogło oczyszczenie i wymiana tego cuda

> to mozliwe ze czujnik temperatury

> moze jak się go odepnie w ogóle to komp wykryje i domyslnie będzie dawał na bogato?

dokładnie to samo miałem w fabii. Wyświetlał ABS oraz błąd czujnika temperatury. Czujnik wymieniłem,a to jest bezpiecznik który jest w pokrywie akumulatora.Jak dobrze pamiętam 40A i odpowiada za ABS. Groszowa sprawa

Napisano
  • Autor

> jak ci wywalać zaczęło błędy jakichś nie związanych ze sobą rzeczy to ja bym się dobrze przyjrzał

> wiązkom przewodów.

Samochod odebrany. Założony nowy czujnik i wskaźnik temperatury wrócił, samochód póki co i na zimnym i na ciepłym odpala. Zobaczymy czy dalej będzie ok.

Kontrolki od ABS i ESP się nie palą na razie.

Napisano

> Samochod odebrany. Założony nowy czujnik i wskaźnik temperatury wrócił, samochód póki co i na

> zimnym i na ciepłym odpala. Zobaczymy czy dalej będzie ok.

> Kontrolki od ABS i ESP się nie palą na razie.

Pierwszą rzeczą w passku po wywaleniu błędu abs jest podpięcie kompa i sprawdzenie, który czujnik nie trybi. Zazwyczaj trzeba poruszać czujnikiem przy jednym z przednich kół, bo Niemcy sobie wymyślili, żeby w tym aucie czujniki montować bez zderzaka i bez śrubki mocującej. Same lubią się wysunąć i raz działa, raz nie działa.

Czujnik temperatury mógł być walnięty. Też zdarzyło mi się kiedyś kupić oryginał do vaga i był uszkodzony.

Napisano

Tydzień temu miałem podobne hece

ABS, ESP, Awaria poduszek, awaria hamulca elektrycznego, wszystko piszczało non stop.

Auto podpięte do prostownika, kasacja błędów i pomogło bokser.gif

Aha, auto jakiś czas stało pod chmurką bez odpalania przed tą imprezą.

Napisano
  • Autor

> Pierwszą rzeczą w passku po wywaleniu błędu abs jest podpięcie kompa i sprawdzenie, który czujnik

> nie trybi. Zazwyczaj trzeba poruszać czujnikiem przy jednym z przednich kół, bo Niemcy sobie

> wymyślili, żeby w tym aucie czujniki montować bez zderzaka i bez śrubki mocującej. Same lubią

> się wysunąć i raz działa, raz nie działa.

dlatego też jak znowu się zaczną cyrki pojadę.... do Ciebie biglaugh.gifwaytogo.gifsmile.gif (na razie kontrolki milczą smile.gif )

> Czujnik temperatury mógł być walnięty. Też zdarzyło mi się kiedyś kupić oryginał do vaga i był

> uszkodzony.

widocznie tak było, dzisiaj przy mrozie elegancko od strzała odpalił cool.gif