Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lambda - Bosch czy Denso?

Featured Replies

Napisano

Jestem ciekaw opinii na temat sond lambda wymienionych producentów.

Mam dla przykładu do wyboru:

1. BOSCH 0258986617

2. DENSO DOX-0111

Którą lepiej wybrać?

Napisano

A co za różnica? Sonda lambda jest tak prostym, wręcz prymitywnym urządzeniem, że chyba nie ma różnicy, kto to produkuje (pomijając polskie czy chińskie stodoły). To się w ogóle psuje? Nigdy nie spotkałem się z awarią sondy...

Napisano

> Jestem ciekaw opinii na temat sond lambda wymienionych producentów.

> Mam dla przykładu do wyboru:

> 1. BOSCH 0258986617

> 2. DENSO DOX-0111

> Którą lepiej wybrać?

Skoro to Toyota to JA wziąłbym Denso. I tansza.

W obu kabel do przelutowania oczywiście

Napisano
  • Autor

> Skoro to Toyota

W tym przypadku tak.

> to JA wziąłbym Denso. I tansza.

Zależy gdzie tańsza palacz.gif

> W obu kabel do przelutowania oczywiście

Tak, ale ja raczej pytam generalnie o opinie/doświadczenia z sondami tych dwóch producentów.

Napisano
  • Autor

> A co za różnica?

To ja pytam co za różnica palacz.gif

> Sonda lambda jest tak prostym, wręcz prymitywnym urządzeniem, że chyba nie ma

> różnicy, kto to produkuje (pomijając polskie czy chińskie stodoły).

Hmmm, nie wiem co masz na myśli pisząc o stodołach, ale różnice cen między różnymi sondami bardzo duże (np. 2x), a w internecie jest trochę opisanych doświadczeń z sondami rożnych producentów, w tym z odrzuconymi reklamacjami.

> To się w ogóle psuje?

Jak wszystko. Potrafią po 3kkm hehe.gifhehe.gifhehe.gif

> Nigdy nie spotkałem się z awarią sondy...

Najwyraźniej nie jest to bardzo rzadko spotykane, skoro oferta dość szeroka i np. Bosch zaleca wymianę co 160kkm palacz.gif

Napisano

> ...To się w ogóle psuje?

Głównie grzałki się przepalają.

Napisano

> Jak wszystko. Potrafią po 3kkm

> Najwyraźniej nie jest to bardzo rzadko spotykane, skoro oferta dość szeroka i np. Bosch zaleca

> wymianę co 160kkm

Dzięki za info, naprawdę jestem zaskoczony, ze sondy się psują icon_eek.gif Nigdy się z tym nie spotkałem.

Napisano
  • Autor

> Dzięki za info, naprawdę jestem zaskoczony, ze sondy się psują Nigdy się z tym nie spotkałem.

Cóż począć - pad grzałki łatwo wychwycić (komputer czy zwykły omomierz - ale to nie jest specjalnie krytyczne), gorzej z pomiarem, tutaj już potrzebny jest oscyloskop i trochę doświadczenia.

Napisano

> Cóż począć - pad grzałki łatwo wychwycić (komputer czy zwykły omomierz - ale to nie jest specjalnie

> krytyczne), gorzej z pomiarem, tutaj już potrzebny jest oscyloskop i trochę doświadczenia.

A komputer nie wyrzuci check engine z odpowiednim błędem?

Napisano

> 1. BOSCH 0258986617

> 2. DENSO DOX-0111

> Którą lepiej wybrać?

taka jak byla w oryginale

Napisano
  • Autor

> A komputer nie wyrzuci check engine z odpowiednim błędem?

Błąd z komputera nie zawsze świadczy o uszkodzeniu sondy - uszkodzenie grzałki tak, ale to łatwo omomierzem sprawdzić.

Napisano

> Błąd z komputera nie zawsze świadczy o uszkodzeniu sondy - uszkodzenie grzałki tak, ale to łatwo

> omomierzem sprawdzić.

Komputer powinien wskazać na sondę, tak mi się wydaje. A potem już, oczywiście, omomierz ok.gif

Napisano
  • Autor

> Komputer powinien wskazać na sondę, tak mi się wydaje. A potem już, oczywiście, omomierz

Jak już pisałem, uszkodzenie grzałki łatwo zweryfikować, gorzej z pomiarem - tego omomierzem nie sprawdzisz.

Napisano
  • Autor

> taka jak byla w oryginale

Zadasz konkretne pytanie i zawsze się taka odpowiedź trafi palacz.gif

Pytanie nie było o oryginał, tylko dostępne sondy w "hurtowni", "sklepie". Którą więc wybrać? zlosnik.gif

Napisano

> 1. BOSCH 0258986617

> 2. DENSO DOX-0111

> Którą lepiej wybrać?

To prosty czujnik. Nie ma się czym ekscytować. Brać tańszy. Nie sądzę że są między nimi jakiekolwiek zauważalne granice. O ile nie trafisz na podróbę oczywiście.

Napisano

> Zadasz konkretne pytanie i zawsze się taka odpowiedź trafi

> Pytanie nie było o oryginał, tylko dostępne sondy w "hurtowni", "sklepie". Którą więc wybrać?

zakładałem boscha do lanosa i dzielnie służyła przez 7 lat do czasu aż auto sprzedałem, jeżeli to Tobie coś pomoże wink.gif Z hurtowni kupowałem, bo mechanik ostrzegał przed internetowymi podróbkami, które z oryginałem miały wspólny jedynie napis na pudełku zlosnik.gifzlosnik.gif Także porównania z Denso czy NGK nie mam wink.gif

Napisano

> A co za różnica? Sonda lambda jest tak prostym, wręcz prymitywnym urządzeniem, że chyba nie ma

> różnicy, kto to produkuje (pomijając polskie czy chińskie stodoły). To się w ogóle psuje?

Sondy psują się stosunkowo dość często i nie jest to prymitywne urządzenie. Kompatybilność z różnymi firmami też nie jest przypadkowa, np BMW najlepiej współpracuje z sondą Bosch, bo taką miał w oe, niektóre sterowniki BMW są tak wrażliwe, że na sondzie innej marki praca silnika jest nierówna. Do Toyoty wkładamy Denso, do Fiata wkładamy NTK. Oczywiście można próbować zamieniać te firmy, ale nie gwarantuje to idealnej pracy. Sondy mogą się różnić między sobą częstotliwością amplitudy i sterowniki odczytują te różnice z małym błędem.

Napisano

> A komputer nie wyrzuci check engine z odpowiednim błędem?

Awaria sondy w moim Pugu objawiała się błędem typu - skład mieszanki (nie pamiętam dokładnie).

Pomiary parametrów za pomocą interfejsu Peugeota pozwoliły wychwycić uszkodzoną sondę - brak oscylacji napięć - wskazywała ciągle mieszankę ubogą.

Po wymianie problem zniknął.

Napisano

> A co za różnica? Sonda lambda jest tak prostym, wręcz prymitywnym urządzeniem, że chyba nie ma

> różnicy, kto to produkuje (pomijając polskie czy chińskie stodoły). To się w ogóle psuje?

A co powiesz o sondzie szerokopasmowej? Np. pięciokabelkowej? Miałem taką w Hondzie Civic VTEC-E, do dostania tylko w serwisie za drobne 1 kPLN sciana.giffacepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> A co powiesz o sondzie szerokopasmowej? Np. pięciokabelkowej? Miałem taką w Hondzie Civic VTEC-E,

> do dostania tylko w serwisie za drobne 1 kPLN

Nie wiedziałem, że to skomplikowany element, który może się popsuć icon_eek.gif Po prostu nigdy się z tym nie spotkałem.

Napisano

> Nie wiedziałem, że to skomplikowany element, który może się popsuć Po prostu nigdy się z tym nie

> spotkałem.

Psuje się, może nie często (choć w sumie... hmm.gif), ale jednak i jak na kawałek czujnika jest dość drogie, drożej się robi jak padnie pierwsza a potem druga smile.gif

Napisano

TAK, w skodzie mi padła 1, 5przewodowa po 140 000 yikes.gif

Napisano

> D15Z3 chyba takie econo jest dzięki tej sondzie

D15Z1 - Chyba najmilej przeze mnie wspominane auto.

Oprócz kombinacji z mieszanką dochodziła jeszcze kwestia otwierania i zamykania zaworów. Do bodajże 3 krpm chodziła na 3 zaworach, a powyżej normalnie na 4.

Po Wrocławiu w korach paliła koło 6 litrów, na trasie schodziło do 4.5 l/100 km.

Napisano
  • Autor

> To prosty czujnik. Nie ma się czym ekscytować. Brać tańszy. Nie sądzę że są między nimi

> jakiekolwiek zauważalne granice.

Prosty jest, jednak jak widać, niektórzy potrafią do tego dorobić ideologię zlosnik.gif

Różnice zapewne są, tylko pytanie, czy na tyle znaczące, że warto zapłacić np. 50% więcej za inną firmę.

> O ile nie trafisz na podróbę oczywiście.

Podróbkę? Na rynku jest trochę firm, które mają tanie sondy, a skoro nie ma różnic, to najtańszą palacz.gif

Napisano

Z Hondy miałem tylko D15B2 i D14A4 ok.gif Obie i tak mało paliły, econo niestety zawsze jakoś mało na rynku było...

Napisano

> Z Hondy miałem tylko D15B2 i D14A4 Obie i tak mało paliły, econo niestety zawsze jakoś mało na

> rynku było...

Swoją przytargałem z Niemiec w 2004 jak miała 9 lat, ostatni wypust V gen, w zabawnym konfigu: klima, centralny, 2 x airbag i szyby na korbkę. zlosnik.gif Co ciekawe, po 3 latach sprzedałem ją za więcej niż kupiłem i to handlarzowi zlosnik.gif

Napisano

> Zadasz konkretne pytanie i zawsze się taka odpowiedź trafi

> Pytanie nie było o oryginał, tylko dostępne sondy w "hurtowni", "sklepie". Którą więc wybrać?

odpowiedz jest konkretna , np BMW czy KIA nie robią czujników tylko zlecają firmie z reguły odpowiada za producent sterownika silnika np. siemens to sonda siemens itd.

sonda to nie takie urządzenie proste , że co nie założysz to będzie działać,

Napisano

> Prosty jest, jednak jak widać, niektórzy potrafią do tego dorobić ideologię

> Różnice zapewne są, tylko pytanie, czy na tyle znaczące, że warto zapłacić np. 50% więcej za inną

> firmę.

> Podróbkę? Na rynku jest trochę firm, które mają tanie sondy, a skoro nie ma różnic, to najtańszą

kup do opla na siemensie taką najtańszą, lub do jtd prosty przepływomierz za stówkę bo każdy mierzy to samo i nie wyjdziesz z krainy problemów

Napisano
  • Autor

> odpowiedz jest konkretna , np BMW czy KIA nie robią czujników tylko zlecają firmie z reguły

> odpowiada za producent sterownika silnika np. siemens to sonda siemens itd.

Poprawiłeś mi humor hehe.gifok.gif

> sonda to nie takie urządzenie proste ,

Sonda to proste urządzenie zlosnik.gif

> że co nie założysz to będzie działać,

Najlepiej emulator ok.gif

Napisano
  • Autor

> kup do opla na siemensie taką najtańszą, lub do jtd prosty przepływomierz za stówkę bo każdy

> mierzy to samo i nie wyjdziesz z krainy problemów

Hmmm, czy ja gdzieś sugerowałem, by kupować najtańsze? Zdaje się, że to nie mój pomysł, a pytałem o coś zgoła innego hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> Poprawiłeś mi humor

> Sonda to proste urządzenie

> Najlepiej emulator

Skoro nie widać różnicy i jestes przekonany co do swojej wiedzy to kup boscha, nie zadawaj pytań jak z gory znasz odpowiedz.

Napisano
  • Autor

> Skoro nie widać różnicy i jestes przekonany co do swojej wiedzy to kup boscha, nie zadawaj pytań

> jak z gory znasz odpowiedz.

Obawiam się, że Ci się mylą autorzy poszczególnych wypowiedzi, o ironii to nawet nie wspomnę facepalm%5B1%5D.gif