Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

V6 Alfa 156, Vectra B

Featured Replies

Napisano

Witam, zarówno Vectra B występowała z silnikami 2.5 V6 170 i 195KM jak i Afla 2.5 V6 190 i 192KM. Ma ktoś jakieś doświadczenia albo słyszał coś o awaryjności/ trwałości tych silników? Czym różni się w Vectrze silnik 170KM od 195KM a w Alfie 190KM od 192KM? Warto rozważać kupno takiego samochodu z takim silnikiem czy raczej skarbonka bez dna? Wszystkie opinie mile widziane smile.gif

Napisano

190 w vb to gsi, walki, prog

170 malo awaryjne, szybciej padnie osprzet - mowi sie kto nie wymienial chlodniczki oleju ten nie mial v6 opla

pali srednio, cos tam jedzie

alfy nie mialem z v6

Napisano

> Witam, zarówno Vectra B występowała z silnikami 2.5 V6 170 i 195KM jak i Afla 2.5 V6 190 i 192KM.

> Ma ktoś jakieś doświadczenia albo słyszał coś o awaryjności/ trwałości tych silników? Czym

> różni się w Vectrze silnik 170KM od 195KM a w Alfie 190KM od 192KM? Warto rozważać kupno

> takiego samochodu z takim silnikiem czy raczej skarbonka bez dna? Wszystkie opinie mile

> widziane

Byłem posiadaczem Alfy 156 2.5 V6 192KM cztery lata, kupiłem 10-latka z przebiegiem 150tys km, ja przejechałem 40 tys km.

Awarie:

1. Alternator - używka 100zł, montaż 150zł

Koniec smile.gif

Dolewki oleju pomiędzy przeglądami max 0,5l.

Napisano

> a teraz mow prawde

Najprawdziwsza prawda. Ale żeby nie bylo że cała Alfa taka bezawaryjna.

1. Rurka od klimatyzacji pękła i wyciekł czynnik - używka 40zł, wymiana samodzielna, koszt napełnienia klimy 250zł.

2. Rurka od wspomagania pekła, używka 60zł - montaż 50zł plu ojej do wspomagania.

3. Przetwornica xenonu padła, nowa koszt 400zł - wymiana samodzielna

4. Rezystor dmuchawy padł - uzywka 60zł, wymiana samodzielna

5. Pękły elastyczne łączniki wydechu - koszt 70zł plus 50zł spawanie.

6. Krótko przed sprzedażą wahacz przedni prawy do wymiany koszt 200zł plus 100zł motaż.

Więcej grzechów nie pamiętam zlosnik.gif

Za to paliła jak smok, 15 l w mieście. zlosnik.gif

Napisano

> 190 w vb to gsi, walki, prog

Wałki i soft inny. Z zewnątrz jako takich różnic nie ma. Chyba poza tym, że na kolektorze będzie i500 albo MSD.

Z awarii X25XE, X25XEI jako tako to nic się nie dzieje, z tego co kojarzę to były wycieki oleju spod pokrywy zaworów. Ogólnie do wielu elementów jest ciężki dostęp np. do termostatu, świec... i często trzeba ściągać dolot.

Napisano

> Witam, zarówno Vectra B występowała z silnikami 2.5 V6 170 i 195KM jak i Afla 2.5 V6 190 i 192KM.

> Ma ktoś jakieś doświadczenia albo słyszał coś o awaryjności/ trwałości tych silników? Czym

> różni się w Vectrze silnik 170KM od 195KM a w Alfie 190KM od 192KM? Warto rozważać kupno

> takiego samochodu z takim silnikiem czy raczej skarbonka bez dna? Wszystkie opinie mile

> widziane

jedno i drugie rdzewieje

Napisano

vectra B, ani to szybkie, ani ładne, ani duże

jak opel to już lepiej w omegę wejść bo komfort fajniejszy albo calibre bo zewnatrz w miare wyglada

alfa wiadomo ładna, trochę bardziej upierdliwa

w ich wieku sprawdzic rudą czy dużo z nią roboty i tyle

skarbonka bez dna - na to Ci nikt nie odpowie, podoba Ci się to bierz, może będzie dobra sztuka i Cię polubi, a może nie zlosnik.gif

Napisano

Kupujac sercem kupiłbym znowu 156, rozsadkiem Vectre B.

Alfa duzo lepiej sie prowadzi i lepiej przyspiesza. Ale kilka tanich modów i X25XE tez bedzie sie super odpychac.

Napisano
  • Autor

> Kupujac sercem kupiłbym znowu 156, rozsadkiem Vectre B.

>

A w Alfie to jakieś poważniejsze awarie czy drobne ustereczki miałeś? Głównie chodzi o poważne problemy, bo jakieś tam eksploatacyjne naprawy czy małe duperelki przy weekendzie od czasu do czasu można poogarniać- auto nie będzie używane na codzień ot taki samochodzik do przejeżdżki czasami 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> skarbonka bez dna - na to Ci nikt nie odpowie, podoba Ci się to bierz, może będzie dobra sztuka i

> Cię polubi, a może nie

Bardziej chodziło mi czy silniki te nie mają swoich fobii co wiadomo, że się zepsuje i nie ma przebacz. Jak się trafi kapryśna sztuka co jak mówisz mnie nie polubi to ja też bez sentymentu się jej pozbędę zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Brzmi zachęcająco smile.gif tak jak czytam opinie na różnych forach to każdy poleca Aflę 156 z silnikiem 2.5 V6 aż ciężko uwierzyć co się czyta hehe.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki, coś właśnie natknąłem się na ten problem z chłodniczką oleju, ale chłopaki na forum pisali, że to koszt +-200zł, a innych typowych dla tego modelu usterek nie znalazłem, czyli nie jest źle zlosnik.gif

Napisano

> a teraz mow prawde

rozczarujemy cię , v6 alfy to nie taki strup jak opla , 2,5v6 to jeden z najlepszych benzyniaków alfy , pilnować stanu oleju , regularnie go wymieniac , nie pałować na zimnym , i silnik jest naprawdę bezawaryjny

Napisano
  • Autor

> rozczarujemy cię , v6 alfy to nie taki strup jak opla , 2,5v6 to jeden z najlepszych benzyniaków

> alfy , pilnować stanu oleju , regularnie go wymieniac , nie pałować na zimnym , i silnik jest

> naprawdę bezawaryjny

Ooo na taką odpowiedź właśnie liczyłem oink.gif dzięki smile.gif

Napisano

> A w Alfie to jakieś poważniejsze awarie czy drobne ustereczki miałeś? Głównie chodzi o poważne

> problemy, bo jakieś tam eksploatacyjne naprawy czy małe duperelki przy weekendzie od czasu do

> czasu można poogarniać- auto nie będzie używane na codzień ot taki samochodzik do przejeżdżki

> czasami

Rozne rzeczy działy się z Alfą, raz drobniejsze, raz bardziej powazne, gdzie trzeba było w miesiacu wybulic 2500pln. Niby sie az tak nie psuła a co rusz trzeba było coś wymienic/naprawic. Ale auto tak bardzo lubiłem, że miałem je ok 7 lat, co mi sie jeszcze nie zdarzyło w historii.

Ostatnio kolega chciał sie zamienic ze mną bo ma 166FL z 3.2 V6, jasne skóry,itp ale wole zostac przy Vectrze i byc spokojniejszy hehe.gif

Napisano

> Ooo na taką odpowiedź właśnie liczyłem dzięki

naprawdę to jeden z najlepszych silników benzynowych alfy , tylko znajdź nieskatowany , a bedzie wiernie służył , bo alfowskie twin spark 16v to kible i uciekaj od nich

Napisano
  • Autor

> naprawdę to jeden z najlepszych silników benzynowych alfy , tylko znajdź nieskatowany , a bedzie

> wiernie służył , bo alfowskie twin spark 16v to kible i uciekaj od nich

Tylko 2.5 V6 wchodzi w grę, jeśli chodzi o 156, bo 3.2 za dużo kosztuje, ale dzięki za ostrzeżenie ok.gif

Napisano

> naprawdę to jeden z najlepszych silników benzynowych alfy , tylko znajdź nieskatowany , a bedzie

> wiernie służył , bo alfowskie twin spark 16v to kible i uciekaj od nich

Kibel to 2,0, w reszcie silników nie zanotowałem nadmiernej usterkowości ok.gif

Napisano

2.5 V6 24V 190KM to CF2

2.5 V6 24V 192KM to CF3

CF3 ma 4 sondy lambda, 2 przed i 2 za katalizatorami, CF2 ma 2 sondy lambda tylko przed katalizatorami.

Ogólnie CF3 jest "unowocześniony", aby spełniać bardzie restrykcyjne normy emisji spalin. CF3 w porównaniu do CF2 stracił trochę charakteru, za to odznacza się zauważalnie niższym spalaniem.

Oba silniki z powodzeniem można polecić.

Napisano

> 2.5 V6 24V 192KM to CF2

> 2.5 V6 24V 190KM to CF3

Nie pomyliłeś oznaczeń? Miałem 156 V6 w starszej wersji 190 KM.

Napisano

Alfy nie miałem,

miałem za to Vectre B kombi 2,6 V6 A/T i Omegę sedan 3,2 V6 A/T

Vectra była bardziej "kłopotliwa" - padła chłodnica, oraz chłodniczka oleju. Ale to w sumie tyle. Jeździła sprawnie, odpychała się żwawo.

W Omedze padł alternator i to by było na tyle. Komfort - świetny.

Wciąż się zastanawiam jakby tu do Omegi wrócić grinser006.gif Ale i Vectrą bym nie pogardził ok.gif

Napisano

> Nie pomyliłeś oznaczeń? Miałem 156 V6 w starszej wersji 190 KM.

Sluszna uwaga. Juz poprawione, dzieki. wink.gif

Napisano

> auto nie będzie używane na codzień ot taki samochodzik do przejeżdżki

> czasami

to poszukac cos z jajem a nie vectre czy alfe smile.gif

Napisano
  • Autor

> to poszukac cos z jajem a nie vectre czy alfe

Ale ma się też w oczy nie rzucać- czasami pojadę tym na tor to jak baty dostanę to Opelkiem żaden wstyd, a jakbym coś z jajem miał i ostatnie miejsce zajął to wiocha straszna zlosnik.gif

Napisano

> Ale ma się też w oczy nie rzucać- czasami pojadę tym na tor to jak baty dostanę to Opelkiem żaden

> wstyd, a jakbym coś z jajem miał i ostatnie miejsce zajął to wiocha straszna

taki przyklad tylko, clio II sport jeszcze mniej sie rzuca w oczy niz wyzej wymienione, bedzie szybsze, da wiecej frajdy, na torze zje tamte auta. jak bedziesz ostatni to tez sie nikt tym nie przejmie wink.gif

z jajem nie chodzilo mi o wyglad tylko o to jak jezdzi

Napisano

> Po tych dwóch fifajach z tyłu każdy pozna że to sport

oj tam oj tam nie kazde mialo 2 fifaje smile.gif

Napisano

> taki przyklad tylko, clio II sport jeszcze mniej sie rzuca w oczy niz wyzej wymienione, bedzie

> szybsze, da wiecej frajdy, na torze zje tamte auta. jak bedziesz ostatni to tez sie nikt tym

> nie przejmie

> z jajem nie chodzilo mi o wyglad tylko o to jak jezdzi

jak można porównwać jakąs skarbonke (clio - chodzi o wyglad) do alfy, gdzie alfa jest wygodna, trzyma się drogi, tez mi coś, clio rotfl.gif

Napisano

> jak można porównwać jakąs skarbonke (clio - chodzi o wyglad) do alfy, gdzie alfa jest wygodna,

> trzyma się drogi, tez mi coś, clio

to byl tylko przyklad, z reszta autor pisal ze chodzi otozeby sie niewyroznialo

jak mowisy ye alfa tryzma sie drogi w porownaniu do clio tyn ze nie wiesz o czym piszesz

apoza tym "

> auto nie będzie używane na codzień ot taki samochodzik do przejeżdżki

> czasami

wiec wygoda tez malo istotna

Napisano

> to byl tylko przyklad, z reszta autor pisal ze chodzi otozeby sie niewyroznialo

> jak mowisy ye alfa tryzma sie drogi w porownaniu do clio tyn ze nie wiesz o czym piszesz

> apoza tym "

> wiec wygoda tez malo istotna

Ja pierdziu, Ty się najpierw naucz pisać po polsku facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Ja pierdziu, Ty się najpierw naucz pisać po polsku

czasem jezyk w kompie robi mi psikusa i sie zmienia z programisty na zwykly, "y" zamienia sie z "z" i takie kwiatki wychodza tongue.gifsick.gif

Napisano

Mialem 166 z 2.5 V6 CF2 - sam silnik byl u mnie bezawaryjny, reszta różnie, ale to zaniedbania poprzednich właścicieli. Koszta obsługi jak na dzisiejsze std. średnie. Rozrząd - 3 kpln (2 paski - jeden rozrządu, jeden pomocniczy + co tam przy okazji potrzeba). Z innych poważniejszych wymian, choć mogą nie dotyczyć 156, to wymiana chłodnicy która uległą biodegradacji smile.gif, maglownicy, nagrzewnicy i wentylatora, oczywiście zawieszenie, wydech, trochę elektryki. W 156 z V6 jest dość ciasno pod maską, więc niektóre rzeczy trudniej wymienić. Dla samego dźwięku tej V6tki warto. Pomyśl jeszcze czy nie lepiej wziąć 166. Vectrą nie jeździłem, choć z tym silnikiem była chyba jedna fajna wersja - i500, choć pewnie obecnie ciężka do dostania w znośnym stanie.

Napisano

> Mialem 166 z 2.5 V6 CF2 - sam silnik byl u mnie bezawaryjny, reszta różnie, ale to zaniedbania

> poprzednich właścicieli. Koszta obsługi jak na dzisiejsze std. średnie. Rozrząd - 3 kpln (2

> paski - jeden rozrządu, jeden pomocniczy + co tam przy okazji potrzeba). Z innych

> poważniejszych wymian, choć mogą nie dotyczyć 156, to wymiana chłodnicy która uległą

> biodegradacji , maglownicy, nagrzewnicy i wentylatora, oczywiście zawieszenie, wydech, trochę

> elektryki. W 156 z V6 jest dość ciasno pod maską, więc niektóre rzeczy trudniej wymienić. Dla

> samego dźwięku tej V6tki warto. Pomyśl jeszcze czy nie lepiej wziąć 166. Vectrą nie jeździłem,

> choć z tym silnikiem była chyba jedna fajna wersja - i500, choć pewnie obecnie ciężka do

> dostania w znośnym stanie.

i500 znajdziesz, znajdź i30. zlosnik.gif

Napisano

> to byl tylko przyklad, z reszta autor pisal ze chodzi otozeby sie niewyroznialo

> jak mowisy ye alfa tryzma sie drogi w porownaniu do clio tyn ze nie wiesz o czym piszesz

racja bo nigdy alfy 156 nie mialem i nie wiem jak to jeździ, clio tez jeździłem, naprawde porównianie z czapy

Napisano

> racja bo nigdy alfy 156 nie mialem i nie wiem jak to jeździ, clio tez jeździłem, naprawde

> porównianie z czapy

konkretny kontrargument ok.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, narazie nic nie kupione i mnie naszło na pytanie, że może podpowiecie jakieś inne ciekawe auto? Dobrze jakby miało ok 200KM, ale równie dobrze możemy schodzić z masy i jednocześnie mocy auta. Cena do ok 8kpln smile.gif