Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy da się gdzeiś kupić kabel 13 żyłowy?

Featured Replies

Napisano

Szukam 13 żyłowego kabla do przyczepy i znaleźć nie mogę.

Najlepiej gdyby kable miały minimum 2,5mm2.

A jeżeli takiego kabla nie ma to zrobiłbym sobie sam. Kupiłbym pojedyncze przewody i już ale z czego zrobić dobrą, trwałą i elastyczną otulinę.

Przewód nie może być też zbyt gruby żeby zmieścił się do otworu we wtyczce.

Napisano

> Szukam 31 żyłowego kabla

zdecyduj się jakiego kabla dokładnie szukasz 13 czy 31 żyłowego zlosnik.gif

Napisano

> Szukam 31 żyłowego kabla do przyczepy i znaleźć nie mogę.

> Najlepiej gdyby kable miały minimum 2,5mm2.

> A jeżeli takiego kabla nie ma to zrobiłbym sobie sam. Kupiłbym pojedyncze przewody i już ale z

> czego zrobić dobrą, trwałą i elastyczną otulinę.

> Przewód nie może być też zbyt gruby żeby zmieścił się do otworu we wtyczce.

Piszę po raz kolejny - w temacie gniazda 13-pin poczytaj forum karawningu

Bo więcej i szybciej się tam można dowiedzieć niż pytając na AK w temacie patentów przyczepkowych - przecież pewnie 3/4 ak-owiczów nigdy nie ciągneła przyczepki, a zakładał hak lub remontował przyczepkę jakiś promil.

W linku jest przykładowy walkowany temat dokładnie taki sam.

BTW jeśli wszystkie przewody dasz grube (np.>2,5mm) to pewnie wyjdzie mega grube i sztywne kablisko, a nie wszędzie taki przekrój jest potrzebny, przykładowo przewodem świateł pozycyjnych prawych popłynie w zalezności od przyczepy, co najwyżej połowa amperów płynących przewodem od STOP.

O przewodzie masy nie wspominając.

Czemu nie wziąć tego pod uwagę?.

Podobnie kierunkowskaz VS STOP - 21W < 52W.

Grube kablisko będzie nieergonomiczne i sam wtyk i gniazdo będzie narażony na duże siły "urywające"

Wiadoma rzecz, że z gołego elektrotechnicznego punktu widzenia, przekrój im większy tym lepszy, zwłaszcza przy niskich napięciach - no ale trzeba iść na kompromisy.

Mądre rzeczy tam ludzie piszą, żeby skonfekcjonować wiązkę z róznych przekrojów i dać to w otulinę - wiem, że wątek stary, ale sa tam namiary np na producentów.

Napisano

> Szukam 31 żyłowego kabla do przyczepy i znaleźć nie mogę.

> Przewód nie może być też zbyt gruby żeby zmieścił się do otworu we wtyczce.

Czyli ile mm? Kable o przekroju 2,5 i 14 żyłach (to bardziej typowe) mają średnicę ok. 16-21mm. Potrzebne tak grube żyły?

Przykład pierwszy z brzegu: KLIKAĆ

Natomiast standardowe 13-żyłówki, dedykowane do przyczep leżą na Allegro: PRZYKŁADOWO

I grubszy: KLIK

Napisano

Ja owego czasu sam sobie zrobiłem. 15 przewodów 2,5mm/2 wsadziłem w koszulkę. Działa już z 15 lat smile.gif

Napisano

> Szukam 13 żyłowego kabla do przyczepy i znaleźć nie mogę.

Klikaj w Allegro

Napisano

bierz jeden z tych co koledzy dali linka , czyli 8x1,5 i 5x,2,5 i zapewniam Cię, że NIGDY nie będziesz miał problemu ze względu na zbyt mały przekrój.

P.S. lepiej poszukaj lamp które mają jakieś tam IP bo ja np. u siebie w Towarowej co 2-3 lata muszę wyrzucić lampy i wstawić nowe, bo tak to koroduje na złączach, że szok.

P.S. a para już zeszła hehe.gif

Napisano

> Mądre rzeczy tam ludzie piszą, żeby skonfekcjonować wiązkę z róznych przekrojów i dać to w otulinę

> - wiem, że wątek stary, ale sa tam namiary np na producentów.

Można też wziąć np. przewód 20x1.5mm2 i tam gdzie ma to sens połączyć po 2 żyły równolegle (np. do masy, plusa itp) bo na pozostałych 1.5mm2 przekroju będzie i tak z dużym zapasem.

PS Mam wolną przejściówkę z gniazda 13pin do przyczepy 7pin jakby ktoś potrzebował. Robiona dawno temu własnoręcznie z dobrej jakości materiałów (kabel+2 wtyki).

Napisano

> bierz jeden z tych co koledzy dali linka , czyli 8x1,5 i 5x,2,5 i zapewniam Cię, że NIGDY nie

> będziesz miał problemu ze względu na zbyt mały przekrój.

> P.S. lepiej poszukaj lamp które mają jakieś tam IP bo ja np. u siebie w Towarowej co 2-3 lata muszę

> wyrzucić lampy i wstawić nowe, bo tak to koroduje na złączach, że szok.

> P.S. a para już zeszła

zdecydowanie. 1,5 mm2 da radę spokojnie z 10A. Nie wiem co będzie tym zasilał, ale to przynajmiej 120W uciągnie.