Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

i20? rapid? taki dylemacik

Featured Replies

Napisano

> Kia Rio jest dużo fajniejsza - ale też droższa.

Droższa niż co? Niż nowe I20? Raczej tańsza na razie wink.gif

> A nad C-elysee/301 nie myślałeś? Za tą kwotę jak dobrze poszukasz to nawet Diesla wyrwiesz... A

> 1.6VTI + LPG to bez żadnego problemu

ja tam na razie nie zamierzam nic "wyrywać" hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Kia Rio jest dużo fajniejsza - ale też droższa.

> A nad C-elysee/301 nie myślałeś? Za tą kwotę jak dobrze poszukasz to nawet Diesla wyrwiesz... A

> 1.6VTI + LPG to bez żadnego problemu

tych modeli nie biore wcale pod uwage tym bardziej w dieslu wink.gif

Napisano

> ja jeździłem poprzednią wersją i20 2 dni. Silnik też 1.2 i potwierdzam Twoje wrażenia. To był

> okropny samochód pod chyba każdym względem. Niewygodny, ciasny, prowadzący się jak taczka, z

> dziwnie pracującym lewarkiem, podskakujący na byle dziurze, głośny. W sumie nie znalazłem w

> nim żadnego plusu. Ale obecny model to całkiem inny samochód. Mam porównanie, bo mam Rio,

> które jest bliźniakiem obecnego I20. W porównaniu ze starym I20 to jest inny świat. Niby też

> klasa B, a naprawdę są to samochody całkiem różne pod każdym względem.

Jezeli tak bardzo sie zmienil na plus to ok. Niestety dostalem z wypozyczalni stara wersje. Co ciekawe Aveo z 2005 roku bylo lepsze pod wzgledem prowadzenia i zachowania na drodze. A Hultaj byl z 2013 roku. Musze wybrac sie do salonu i go pomacac. Silnik 1.4 mialem w zastepczej Kila i wspomniam dobrze. Choc fiesta z 1.4 jezdzi lepiej IMO.

Napisano

> w hultaju bardziej do mnie przemawia silnik (mam obiekcje zwiazane z turbina)

... które - jak wiadomo - w turbodieslach od 20 lat padają masowo, więc dlaczego w turbobenzynach miałyby nie padać?

Proponuję odbyć jazdę próbną, bo kupowanie auta na podstawie oględzin na postoju jest niepoważne.

Podczas jazdy może się okazać, że zawieszenie ci nie odpowiada, albo fotele albo hałas albo cokolwiek innego - różne ludzie mają priorytety. Dlatego kupują różne auta.

Napisano

> no i widzisz... to mnie lekko stopuje - mam wsiasc do samochodu odpalic i.. tyle

> a nie pamietac o tym ze nie wolno

> za mocno depnac

> za szybko zgasic

Ale to samo dotyczy wolnossaków - też nie należy pałować na zimno.

Jeżeli nie jeździsz jak Froguś, to spokojnie gasisz po parkowaniu, bez żadnego studzenia.

Nawet po jeździe autostradowej nie trzeba studzić, jeżeli trzymasz się przepisów i nie przyspieszasz/hamujesz co chwila.

Zresztą - samo studzenie odbywa się nie na zasadzie "parkuję i czekam", tylko po prostu niższych obrotów. Zanim dojedziesz na parking, zanim zaparkujesz to turbina się ostudzi - oczywiście mowa o sytuacji, gdy jest z czego studzić, bo przy zwykłej jeździe bez szczególnych przyspieszeń studzić nie trzeba.

Ja studziłem przez niecałe 2 lata może z 5 razy turbinę - a jest to coś, na żywotności czego naprawdę mi zależy.

Jeszcze drobna uwaga co do wysilenia - nie byłbym pewien, czy te 0.2l pojemności robi różnicę i w którą stronę.

Wycisnąć z turbo 100 KM / litr to nie jest wysilenie. Właśnie z wolnossaka 100 KM / 1.4 już bardziej. I te 100 KM poczujesz dopiero przy 4-5 tys. obrotów.

Napisano

> zawieszenie tragedia (kola 15tki).

Za niski profil, więc za bardzo trzęsie?

Napisano

> Za niski profil, więc za bardzo trzęsie?

Nie opony wysokie, a pomimo tego amortyzacja bardzo kiepska. Zachowanie na drodze bardzo niebezpieczne. Jakby wiecznie chcial w poslizg wpasc. A drogi na Malcie podobne do tych w PL. Dodatkowo kiepskie ASR.

Napisano

> Nie opony wysokie, a pomimo tego amortyzacja bardzo kiepska. Zachowanie na drodze bardzo

> niebezpieczne. Jakby wiecznie chcial w poslizg wpasc. A drogi na Malcie podobne do tych w PL.

> Dodatkowo kiepskie ASR.

Pewnie miał zawieszenie zużyte.

Całe życie jeżdżę na wysokim profilu i w żadne poślizgi nie wpadam, a wcale na zakrętach nie jeżdżę wolniej od innych.

Napisano

> Ale to samo dotyczy wolnossaków - też nie należy pałować na zimno.

> Jeżeli nie jeździsz jak Froguś, to spokojnie gasisz po parkowaniu, bez żadnego studzenia.

> Nawet po jeździe autostradowej nie trzeba studzić, jeżeli trzymasz się przepisów i nie

> przyspieszasz/hamujesz co chwila.

> Zresztą - samo studzenie odbywa się nie na zasadzie "parkuję i czekam", tylko po prostu niższych

> obrotów. Zanim dojedziesz na parking, zanim zaparkujesz to turbina się ostudzi - oczywiście

> mowa o sytuacji, gdy jest z czego studzić, bo przy zwykłej jeździe bez szczególnych

> przyspieszeń studzić nie trzeba.

> Ja studziłem przez niecałe 2 lata może z 5 razy turbinę - a jest to coś, na żywotności czego

> naprawdę mi zależy.

> Jeszcze drobna uwaga co do wysilenia - nie byłbym pewien, czy te 0.2l pojemności robi różnicę i w

> którą stronę.

> Wycisnąć z turbo 100 KM / litr to nie jest wysilenie. Właśnie z wolnossaka 100 KM / 1.4 już

> bardziej. I te 100 KM poczujesz dopiero przy 4-5 tys. obrotów.

LOL, jeszcze nie tak dawno biles tu piane o gaszenie silnika przy kontroli policyjnej, a dzisiaj juz sie turbo nie przejmujesz? rotfl.gif

Napisano

> LOL, jeszcze nie tak dawno biles tu piane o gaszenie silnika przy kontroli policyjnej, a dzisiaj

> juz sie turbo nie przejmujesz?

Czego nie rozumiesz w zdaniu:

Quote:

Ja studziłem przez niecałe 2 lata może z 5 razy turbinę - a
jest to coś, na żywotności czego

naprawdę mi zależy.

?

Napisano

> Nie opony wysokie, a pomimo tego amortyzacja bardzo kiepska. Zachowanie na drodze bardzo

> niebezpieczne.

Rapid niewiele lepszy. Każde hamowanie na lekko skreconych kołach stawia auto w poprzek drogi. Poza tym pow 140 km/h robi się niebezpieczny-chybotliwy.

Napisano

> Rapid niewiele lepszy. Każde hamowanie na lekko skreconych kołach stawia auto w poprzek drogi. Poza

> tym pow 140 km/h robi się niebezpieczny-chybotliwy.

To az dziwne w nowym samochodzie hmm.gif Hyulaj i20 juz jednak wiekowy.

Napisano

> To az dziwne w nowym samochodzie Hyulaj i20 juz jednak wiekowy.

Mamy dwa Rapidy w pracy, dużo jeździmy. Benzyna za free (flota) to szybko jeździmy po tych kretych drogach Małopolski. I trzeba baaaardzo uważać.

Napisano
  • Autor

> Mamy dwa Rapidy w pracy, dużo jeździmy. Benzyna za free (flota) to szybko jeździmy po tych kretych

> drogach Małopolski. I trzeba baaaardzo uważać.

a tak z ciekawosci... jakie gumy w nich macie?

Napisano

> a tak z ciekawosci... jakie gumy w nich macie?

Jakies Fuldy.

Napisano

> Jakies Fuldy.

To i tak nieźle bo w ostatnich Fabiach II są jakieś plastikowe Hankooki oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> Jakies Fuldy.

....do tego zapewne ze wzgeldu na charakter eksploatacji tez nie sa w dobrym stanie i masz odpowiedz skad takie a nie inne zachowanie samochodu

Napisano
  • Autor

> ....do tego zapewne ze wzgeldu na charakter eksploatacji tez nie sa w dobrym stanie i masz

> odpowiedz skad takie a nie inne zachowanie samochodu

popierdolka panda na przyciuchanym kapciu 175 od nokiana tez tylem lubila zaskakiwac

na nowej oponie tej samej szerokosci czy nawet wezszej wcale to nie wystepuje

Napisano

> ....do tego zapewne ze wzgeldu na charakter eksploatacji tez nie sa w dobrym stanie i masz

Nie to po prostu konstrukcja samochodu jest po prostu niedopracowana.

Napisano

> Nie to po prostu konstrukcja samochodu jest po prostu niedopracowana.

Inaczej - to jest typowe auto MIEJSKIE. I takie ma charakterystyki. Jazda poza miastem przerasta możliwości tego auta i tak ma być. Narzekanie, że i20 zachowuje się źle na trasie jest równie absurdalne, jak narzekanie na to, że BMW 7 źle się parkuje przy supermarkecie, albo że terenówką z ramą źle się jeździ autostradą przy prędkości 200 km/h. Każdy produkt ma swoje przeznaczenie i używanie go poza przeznaczeniem jest głupie.

Napisano

> Rapid niewiele lepszy. Każde hamowanie na lekko skreconych kołach stawia auto w poprzek drogi. Poza

> tym pow 140 km/h robi się niebezpieczny-chybotliwy.

To jest auto MIEJSKIE. Jakie 140 km/h? hehe.gif

Napisano

> Inaczej - to jest typowe auto MIEJSKIE. I takie ma charakterystyki. Jazda poza miastem przerasta

> możliwości tego auta i tak ma być. Narzekanie, że i20 zachowuje się źle na trasie jest równie

> absurdalne, jak narzekanie na to, że BMW 7 źle się parkuje przy supermarkecie, albo że

> terenówką z ramą źle się jeździ autostradą przy prędkości 200 km/h. Każdy produkt ma swoje

> przeznaczenie i używanie go poza przeznaczeniem jest głupie.

A czy to bylo w trasie na autostradzie? Ot zwykla droga i zakrety i dziury. Nie widze powodu dla ktorego zwykle auto klasy B mialo powodowac strach o zycie czy dachowanie. O nietrzymajacych fotelach nie wspominam. Wystarczy wsiasc w inne auto i tak nie bedzie. Po prostu stara generacja i20 to kupa.

Napisano

> To jest auto MIEJSKIE. Jakie 140 km/h?

Zaraz zaraz to Rapidem nie wolno jechac 140km/h Legalna predkosc na autostradzie w PL. CZy tylko BMW 5 jest godnie?

Napisano

> A czy to bylo w trasie na autostradzie? Ot zwykla droga i zakrety i dziury. Nie widze powodu dla

> ktorego zwykle auto klasy B mialo powodowac strach o zycie czy dachowanie. O nietrzymajacych

> fotelach nie wspominam. Wystarczy wsiasc w inne auto i tak nie bedzie. Po prostu stara

> generacja i20 to kupa.

Owszem, to kupa. Ale nikt nie projektował ani starego, ani nowego i20 z myślą o jeździe autostradowej.

Napisano

> Zaraz zaraz to Rapidem nie wolno jechac 140km/h Legalna predkosc na autostradzie w PL. CZy tylko

> BMW 5 jest godnie?

Wolno. Ale to auto miejskie, owszem, pojedzie 140 km/h, ale zachowanie tego auta będzie ZNACZNIE się różnić od klasy C, D czy E. To jest auto MIEJSKIE.

Napisano

> Owszem, to kupa. Ale nikt nie projektował ani starego, ani nowego i20 z myślą o jeździe

> autostradowej.

A gdzie ja pisalem o jezdzie autostradowej? Wyjezdzasz jak Filip z konopi. Ot ma slabe zawieszenie nawet przy malych predkosciach.

Napisano

> Wolno. Ale to auto miejskie, owszem, pojedzie 140 km/h, ale zachowanie tego auta będzie ZNACZNIE

> się różnić od klasy C, D czy E. To jest auto MIEJSKIE.

Rapid to auto bardziej z pogranicza ba reklamuja go jako kompakt. Fakt, ze nowa fabia powyzej 100 to dramat i jest glosno i slabo sie trzyma ale w Rapidzie IMO powinno byc lepiej.

Napisano
  • Autor

> Owszem, to kupa. Ale nikt nie projektował ani starego, ani nowego i20 z myślą o jeździe

> autostradowej.

jazda autostrdowa to jazda plynna ze stala predkoscia i raczej bez gwaltownych manewrow

znacznie mniej wymagajaca niz jazda po kretych drogach

Napisano

> autostradowej.

Autostrada to jest najmniej wymagająca droga dla samochodu i kierowcy! Wjeżdżasz i lecisz 150/h zlosnik.gif. Tak samo Citroenem C1 jak Audi A8 ok.gif.

Napisano

> Inaczej - to jest typowe auto MIEJSKIE. I takie ma charakterystyki. Jazda poza miastem przerasta

> możliwości tego auta i tak ma być. Narzekanie, że i20 zachowuje się źle na trasie jest równie

> absurdalne, jak narzekanie na to, że BMW 7 źle się parkuje przy supermarkecie, albo że

> terenówką z ramą źle się jeździ autostradą przy prędkości 200 km/h. Każdy produkt ma swoje

> przeznaczenie i używanie go poza przeznaczeniem jest głupie.

O dziwo muszę się z Tobą zgodzić grinser006.gifok.gif

Napisano

Niestety nie. Sam jedna wiozłem od dealera z Warszawy do Krakowa a kolega drugą (odebrane w tym samym dniu). I obie od nowości tak się zachowują.

To auto posiada również inne kwiatki, np. gromadząca się woda w tylnych drzwiach (kilka litrów!). Wystepowało u nas w obu Rapidach.

Napisano

> Autostrada to jest najmniej wymagająca droga dla samochodu i kierowcy! Wjeżdżasz i lecisz 150/h .

> Tak samo Citroenem C1 jak Audi A8 .

Chyba żartujesz hehe.gif Przejedż się C1 i A8 autostradą, tak z 300 km, a zobaczysz różnicę.

Napisano

> To auto posiada również inne kwiatki, np. gromadząca się woda w tylnych drzwiach (kilka litrów!).

> Wystepowało u nas w obu Rapidach.

O, widzę, że tradycja przeciekania tylnych drzwi w Skodzie jest nadal kultywowana zlosnik.gif W moich Fabiach przeciekały tylne drzwi i ASO nic nie mogło na to poradzić, TTTM zlosnik.gif

Napisano

> O, widzę, że tradycja przeciekania tylnych drzwi w Skodzie jest nadal kultywowana W moich Fabiach

> przeciekały tylne drzwi i ASO nic nie mogło na to poradzić, TTTM

W Fabii to jest akwarium w miejscu koła zapasowego grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Niestety nie. Sam jedna wiozłem od dealera z Warszawy do Krakowa a kolega drugą (odebrane w tym

> samym dniu). I obie od nowości tak się zachowują.

> To auto posiada również inne kwiatki, np. gromadząca się woda w tylnych drzwiach (kilka litrów!).

> Wystepowało u nas w obu Rapidach.

o i to jest info warte brania pod uwage przy rozwazaniu zakupu smile.gif

tak czy siak

rapid odpadl

prawdopodobnie jutro ide zalatwiac i20

Napisano
  • Autor

> Chyba żartujesz Przejedż się C1 i A8 autostradą, tak z 300 km, a zobaczysz różnicę.

w jednym i drugim bedzie to najnudniejsze 300 km drogi