Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak wycenić?

Featured Replies

Napisano

Wymieniamy żonie auto na coś większego i nowszego.

Auto to Honda Jazz II gen. Samochód u nas od nowości od 2009r. kupiona w polskim salonie Hondy. Przebieg ma śmieszny, bo 67kkm i potwierdzony fakturami z ASO , wpisami w ks. serwisowej.

Ale jest jedno ale.

Samochód w 2011 (jako 2 latek o zgrozo)  miał przygodę na parkingu centrum handlowego, który zafundowała mu moja małżonka.

Otóż przy wyjeżdżaniu z parkingu za bardzo "ścięła"skręt pod  kątem prostym i przejechała po betonowym słupku dokładnie całą długość auta. Zrobiła to przy prędkości 4-5km/h więc była to zwykła obcierka ale wymieniono:

- zderzak przód

- przedni prawy błotnik

- prawe drzwi przód

- prawe drzwi tył

- błotnik prawy tył (wycięcie, wspawanie)

Wszystko zrobione w ASO Honda, bezgotówkowo z AC. Ładna, 5-cio cyfrowa sumka.

Jest faktura, jest wpis w bazie ASO, są zdjęcia obcierki do wglądu.

Gdyby nie ta przygoda auto wystawiłbym w max górnym pułapie cenowym dla rocznika. Stan perfekt.

Jak bardzo mam skorygować cenę/czy w ogóle mam to robić jeżeli naprawy dokonano wg. technologii producenta , w ASO?

Napisano
  • Autor

Wystawiasz za tyle ile wedle Ciebie jest wart, a rynek to zweryfikuje.

Agnieszka, to już ktoryś raz taki wątek zakładasz, chwalisz się czy żalisz?

Bardzo dziwne, że tak twierdzisz, bo decyzję o sprzedaży podjęliśmy wczoraj.

Wcześniej sprzedawałem własne auto i również pytałem o wycenę.

Napisano

Jak bardzo mam skorygować cenę/czy w ogóle mam to robić jeżeli naprawy dokonano wg. technologii producenta , w ASO?

wcale, są zdjęcia, jest dokumentacja, FV, szkoda parkingowa IMVHO jak wszystko zainteresowany dostanie na tacy bez ściemniania to nawet nie powinien marudzić o korektę ceny.

Napisano

Ja rzeczy których chcę się pozbyć wystawiam na portalach aukcyjnych od złotówki  :old: , taki jestem  :] . Średnio 9 na 10 aukcji osiągnięta cena mocno wykracza poza moje oczekiwania  :ok: . Czego to ludzie nie potrzebują  :hehe:  :facepalm:  :phi: . Sam też za parę głupot i sentymentalnych "widzimisiów" solidnie przepłaciłem, więc bilans szacuję na zero, może z lekkim plusem  :phi: . A samochody zawsze oddawałem za bezcen, bo mi zawadzały na parkingu po zakupie nowego. Jedyne czego żałuję, to estońskie magnezowe felgi które poszły z ostatnim Polonezem na złom  :sciana: .

Napisano

Obniż cenę o koszt naprawy, jak to ująłeś - ładna 5.cyfrowa sumka... :hehe:

Napisano

wcale, są zdjęcia, jest dokumentacja, FV, szkoda parkingowa IMVHO jak wszystko zainteresowany dostanie na tacy bez ściemniania to nawet nie powinien marudzić o korektę ceny.

No tak, może powinien jeszcze dopłacić, bo na połowie auta jest świeższy o dwa lata lakier i nowe części... :hmm:

Napisano
  • Autor

No tak, może powinien jeszcze dopłacić, bo na połowie auta jest świeższy o dwa lata lakier i nowe części... :hmm:

Zderzak jako częśc zamienna w Hondzie przychodzi już fabrycznie polakierowany - Plug&Play. Drzwi zostały przełożone włącznie z lusterkiem, klamkami, boczkami i mechanizmami. Obcierka była poniżej linii lusterka, stad lusterko nietknięte. Szyby oczywiście też nietknięte.

Najgorzej z tylnym błotnikiem, bo tam byla dość poważna ingerencja jeśli chodzi o ciecie, spawanie tego elementu.

Napisano

a jaką utratę wartości wg Ciebie ma szkoda parkingowa naprawiana w ASO i udokumentowana od A do Z?

To jest auto używane, wymagać od niego perfekcji to szaleństwo. Na rynku aut z całkowicie udokumentowaną historią jest jak na lekarstwo więc na wstępie nie ma co sobie podcinać ceny. Zawsze można po negocjować na miejscu i opuścić trochę.

Napisano

a jaką utratę wartości wg Ciebie ma szkoda parkingowa naprawiana w ASO i udokumentowana od A do Z?

To jest auto używane, wymagać od niego perfekcji to szaleństwo. Na rynku aut z całkowicie udokumentowaną historią jest jak na lekarstwo więc na wstępie nie ma co sobie podcinać ceny.

Przecież już to wyjaśniłem: ew. kupiec powinien całować po rękach dotychcczasowego własciciela... :cfaniak:

Twierdzisz, że szkoda (choćby i naprawiona w ASO i udokumentowana z certyfikatem NASA :hehe: ) nie ma wpływu na wartość auta? To dlaczego można je później doubezpieczyć do wartości sprzed szkody? Żeby przy kolejnej niegroźnej obdzierce :D nie dostać marnych groszy?

Co z tego, że auto jest używane. Czy to ma oznaczać, że udokumentowany fotkami z warsztatu składak z czterech ćwiartek powinien mieć cenę najwyższą w swoim segmencie? Toż to szaleństwo...

Napisano

Przecież już to wyjaśniłem: ew. kupiec powinien całować po rękach dotychcczasowego własciciela... :cfaniak:

Twierdzisz, że szkoda (choćby i naprawiona w ASO i udokumentowana z certyfikatem NASA :hehe: ) nie ma wpływu na wartość auta?

wszystko ma wpływ, trzeba to tylko racjonalnie oceniać. Obcierka naprawiona w stodole będzie potencjalnie gorszej jakości niż taka sama naprawiona w ASO. Dlatego mając wszystkie papiery nie ma powodu żeby na 'dzień dobry' obniżać sobie wartość w ogłoszeniu.

Przyjedzie zainteresowany, poogląda i można dyskutować o cenie.

To dlaczego można je później doubezpieczyć do wartości sprzed szkody? Żeby przy kolejnej niegroźnej obdzierce :D nie dostać marnych groszy?

A Ty nie wiesz jak AC działa, że takie głupie pytania zadajesz? AC jest na konkretną sumę, jeżeli część z tego zużyjesz to albo dopłacasz znowu do pełnej sumy, albo kolejne odszkodowanie będzie niższe.

o z tego, że auto jest używane. Czy to ma oznaczać, że udokumentowany fotkami z warsztatu składak z czterech ćwiartek powinien mieć cenę najwyższą w swoim segmencie? Toż to szaleństwo...

j/w jeżeli dla Ciebie taki sam 'uszczerbek' niesie składak z przystanku i latarni co obcierka naprawiana w ASO to powodzenia w szukaniu auta.

Napisano

A Ty nie wiesz jak AC działa, że takie głupie pytania zadajesz? AC jest na konkretną sumę, jeżeli część z tego zużyjesz to albo dopłacasz znowu do pełnej sumy, albo kolejne odszkodowanie będzie niższe.

j/w jeżeli dla Ciebie taki sam 'uszczerbek' niesie składak z przystanku i latarni co obcierka naprawiana w ASO to powodzenia w szukaniu auta.

A dlaczego kolejne odszkodowanie będzie niższe? Pewnie dlatego, że uszkodzenie nic nie wnosi do wartości pojzadu...

Co do szukania auta: zawsze pytam dealera, czy nie jest aby po gradobiciu... :D  wiadomo, że nie wszystkie nowe auta stoją pod dachem :cfaniak:

Napisano

Przyjdą szwagry i usłyszycie tekst: paaanie bity, takie to na allegro chodzą po xxxx PLN :mlot:

Napisano

A dlaczego kolejne odszkodowanie będzie niższe? Pewnie dlatego, że uszkodzenie nic nie wnosi do wartości pojzadu...

zgrywasz się, czy naprawdę nie rozumiesz tekstu pisanego i zasady ubezpieczeń casco?