Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wiertła do betonu

Featured Replies

Napisano

Po aktualnych doswiadczeniach z wierceniem w stropie odlanym z dobrego socjalistycznego betonu poszukuję wierteł, które nie polegną na byle kamieniu zatopionym w płycie betonowej.

Takie robótki wykonuję raz na "ruski rok" więc nie chodzi jakies super profi wiertła za worek dukatów, lecz o takie, które dają radę zrobić kilka otworów i nie trzeba od razu lecieć po nowe.

Najlepiej aby dały się kupić pojedyńczo a nie w kompletach.

Polecicie jakąs firmę robiącą dobre wiertła w cenach amatorskich?

Napisano

Z socjalistycznym żelbetem bywa różnie, najgorzej zawsze jest ze zbrojeniem.

Ja używam od kilku lat Boscha, kupowałem na sztuki, sprawdzają się :oki:

Napisano
  • Autor

... najgorzej zawsze jest ze zbrojeniem.

Ja używam od kilku lat Boscha, kupowałem na sztuki, sprawdzają się :oki:

Zbrojenie to inna bajka i nie wymagam, aby wiertła do betonu radziły sobie ze stalą.

Spróbuję Boscha, albo tak jak radzi rwIcIk będę patrzył na ceny.

Napisano

Zbrojenie to inna bajka i nie wymagam, aby wiertła do betonu radziły sobie ze stalą.

Spróbuję Boscha, albo tak jak radzi rwIcIk będę patrzył na ceny.

Jak wiercisz w żelbecie nigdy nie wiesz na co trafisz.

Sugestia z ceną jest dobra, jak dlatego kupowałem po kilkanaście zł / szt a nie 30zł za cały komplet.

Napisano

Jak wiercisz w żelbecie nigdy nie wiesz na co trafisz.

Sugestia z ceną jest dobra, jak dlatego kupowałem po kilkanaście zł / szt a nie 30zł za cały komplet.

irwin, bosch jest ok, choć ostatnio jak nabyłem dobrą wiertarkę z sds to i wiertło expert z Leroya śmiga. Faktem jest, że warto mieć dobre wiertło nawet jak sporadycznie wiercisz - zaoszczędzisz nerwów :)

Napisano

Ja używałem Irwin do zwykłej wiertarki udarowej, ceny po ok 9-13 zł/szt Dawały radę.

Napisano

problemem w natrafieniu w zbrojenie jest częściej udar niż konkretna marka wiertła...

Napisano

Po aktualnych doswiadczeniach z wierceniem w stropie odlanym z dobrego socjalistycznego betonu poszukuję wierteł, które nie polegną na byle kamieniu zatopionym w płycie betonowej.

Zainwestuj lepiej w mlotowiertarke, bo jeszcze mi sie nie zdarzylo (procz wspomnianego zbrojenia, ale wowczas zakladam zwykla glowice, wiertlo do metalu i heya!), zeby nawet najtansze wiertlo SDS nie dalo rady betonowi z grysem (kamyczkami). Polegla dopiero na mojej fundamentowej scianie granitowo-betonowej w domu.
Napisano

Zainwestuj lepiej w mlotowiertarke, bo jeszcze mi sie nie zdarzylo (procz wspomnianego zbrojenia, ale wowczas zakladam zwykla glowice, wiertlo do metalu i heya!), zeby nawet najtansze wiertlo SDS nie dalo rady betonowi z grysem (kamyczkami). Polegla dopiero na mojej fundamentowej scianie granitowo-betonowej w domu.

I to jest słuszna koncepcja.

Odkąd mam młoto-wiertarkę, nie używam zwykłej wiertarki, a dziury same się wiercą :)

Napisano

I to jest słuszna koncepcja.

Odkąd mam młoto-wiertarkę, nie używam zwykłej wiertarki, a dziury same się wiercą :)

Nie wyobrazam sobie wiercenia mlotem w drewnie, GK, czy plytkach ceramicznych, dlatego mam tandem marketowy mlot + wiertarka (jakis tam udar ma, ot, by wywiercic nieduzy otworek w zwyklej cegle) Makita.
Napisano

Ja mam opcje - wiercenie, wiercenie z udarem i sam udar do skuwania :)

Mój młot nawet za wkrętarkę robi :ok:;]

Ja tez mam takie funkcje, ale mlot po pierwsze jest ciezki, po drugie niskoobrotowy. U mnie dodatkowo robi za mieszadlo do kleju/zaprawy (do mieszania farby uzywam wkretarki).
Napisano

Takie robótki wykonuję raz na "ruski rok" więc nie chodzi jakies super profi wiertła za worek dukatów, lecz o takie, które dają radę zrobić kilka otworów i nie trzeba od razu lecieć po nowe.

To nie kwestia wierteł tylko wiertarki. Pewnie masz zwykłą ze zwykłym udarem (tarcza z ząbkami), przez co się męczysz i palisz wiertła.Tak jak pisze Olleo kup wiertarkę z pneumatykiem na wiertła SDS i będzie po problemie. Wtedy każde wiertło da radę.

Napisano

W sobote dzwoni do mnie siostra z lamentem (poradzilem jej model wiertarki i wiertarko-wkretarki, bo chciala kupic), ze juz godzine wierci jeden otwor, ze juz byla w sklepie po wiertlo boscha i nic, a otwor gleboki dopiero na 1 cm i wiertlo fioletowe. Mowie jej - wez no daj probke dzwieku... a przelacz przelacznik udaru na druga strone ("ale udar jest wlaczony", "przelacz!")... ooo idzieeee. Dzieki brat!

;)

Napisano

Ja ostatni też kręciłęm, kręciłem i nic.

Były lewe obroty załączone :facepalm::palacz:

Napisano

Ja ostatni też kręciłęm, kręciłem i nic.

Były lewe obroty załączone :facepalm::palacz:

Sprzęt zasilany z kabla? Wtedy wystarczy obrócić wtyczkę w gniazdku i gotowe... :hehe:  gorzej z akumulatorowym... :D

Napisano

Polecam niebieskie multi boscha. Nawet jak trafi na zbrojenie, to też pójdzie. Świetne wiertła.

Napisano

hitach wiertła