Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Moj numer 10 - choroba Toyota sie rozserza - czyli jak dobrze traktujesz klienta to masz

Featured Replies

Napisano

ale ja go pamiętam jak miał 4 lata (bo go kupiłem jako 4-ro latka) i wcale nie było lepiej mimo żę to auto klasę wyżej od jazz-a :]

Nie był po dzwonie? Bo gofry raczej nie rdzewieją.

Napisano

Jeśli Ty klękasz przed samochodami... Tu nie chodzi o Aurisa tylko o napęd hybrydowy w Aurisie. A ten do jazdy po mieście jest rewelacyjny.

Wyobraź sobie że jeździłem tym w mieście.

Dobre toto jest tylko w korkach. Poza tym wyje jak chcesz dynamicznie przyspieszyć, jedzie jak tramwaj, buczy przy hamowaniu.

Bleee...

I żeby nie było: jeździłem też Lexusem z tym samym napędem (odrobinę lepiej bo ciszej) oraz IS300h. Tylko ten ostatni daje radę jako tako, bo do prawdziwych wrażeń mu daleko.

Napisano

Dobre toto jest tylko w korkach. Poza tym wyje jak chcesz dynamicznie przyspieszyć, jedzie jak tramwaj, buczy przy hamowaniu.

Bleee...

I żeby nie było: jeździłem też Lexusem z tym samym napędem (odrobinę lepiej bo ciszej) oraz IS300h. Tylko ten ostatni daje radę jako tako, bo do prawdziwych wrażeń mu daleko.

Ale to zsotalo stowrzone do korkow i wolnej jezdzie po miescie. Ba na utostradzie w taxi lecielismy 120km/h i tez jest przyzwoicie. Jak trzymasz sie tego do czego samochod zostal stworzony to biore Aurisa w ciemno do jazdy po Wawie.

Napisano

Ale to zsotalo stowrzone do korkow i wolnej jezdzie po miescie. Ba na utostradzie w taxi lecielismy 120km/h i tez jest przyzwoicie. Jak trzymasz sie tego do czego samochod zostal stworzony to biore Aurisa w ciemno do jazdy po Wawie.

Tyle że jak się korek skończy to jest kicha. Dowolny automat jest równie dobry, a z autoholdem i radarem-nawet lepszy.

Do samych korków to lepszy jest skuter.

Napisano

Haters gonna hate ... :gay: :gay:  ... znow smialem wydac moje zarobione $$$ bez zgody haters AK :hehe: :hehe: .... aaa zly temat... ..

.....ciach.....

Chetnie poczytam, ze sie myle, i ktos ma lepsze doswiadczenie z VAG...  (w tym przedziale cenowym). IS kosztowal mnie tyle co "Der Pasnik" ...

W ciagu 3 dni kiedy podjelismy decyzje, ze moze czas na nowe auto - patrzylem tez na Audi S3, Volvo S60 T6, Merc C-Class i pare innych rzeczy...

Coz, nidlugo napisze post o S3 - mily nie bedzie - znow dostane ... ale jak narazie prawnicy sie tym zajmuja ...

TL;DR - facet jest chory i kupil 10 nowych Toyota w ciagu 10 lat bo go dobrze traktuja ...

przegapiłem 

coś Ty kupił, bo nigdzie nie widzę

Napisano

Ja nie klękam. Mam głeboko w d prestiż.

Potrzebuję niezawodnego auta, z wystarczającą mocą do sprawnego poruszania się, za które nie wydam worka złota.

Na Cruza można psioczyć, ale zapłaciłem za niego 52 tys, zł, jest niezawodny i daje odrobinę frajdy z jazdy.

Gdy widzę ceny innych marek z podobną mocą i wyposażeniem, dreszcze mnie przechodzą.

Napisano

Bleee...

I to pisze gość który kupił Outlandera z silnikiem VW po to by jeździć po autostradach.... Respekt.

Napisano
  • Autor

Farba i blacha - lubią rdzewieć w naszych warunkach klimatycznych. Ale ja kupuję auta na na 5-6 lat, więc mnie tego lakieru i blachy wystarczy. ;]

Co do GM: Opla i Chevroleta, to u nas tragedii nie ma - ot średniaki na rynku pod względem cen i niezawodności.

Ale pod wzgledem Q wyklepania i problemow nie. Jesli wezwiesz Camry z tego samego roku co produkt GM i porownasz doswiadczenia wlasciciela to wychodzi, ze GM niestety za duzo w swoje produkty nie investowal, a klient na tym ucierpial. Re-badge- Daewoos - jak my je tu nazywamy, znane sa ze swojej padliwosci - Craptiva/Cruze. 

Co do Opel - :nie_wiem: - jakos nigdy wielu ludzi sie do nich nie ociepliwo - znaczy nie kupowalo. Astra II rowniez jest znana jako "90k km car" - znaczy pojezdzi 90k km a potem sie automatycznie rozsypuje. Widuje jednak jeszcze jakies niedobitki - z 2005-6 i widze ze jezda, wiec tego nie wiem jak jest naprawde.

Napisano
  • Autor

Lexus IS Hybrid :jem:

W Sobote byl IS300h, w niedziele 250 i 350. Kazdy po ok 30-50km. Dodatkowo pare tygodni temu mialem Camry Hybrid rental przez tydzien ....

Generalnie widze roznice jak jezdzi Camry, a Lexus - ... Camry jest w Hybrid .... lepsza 8]  :ok: 300h jest po prostu slamazrnie wolny ze startu... :no:

Padlo miedzy IS250 vs. IS300h vs Volvo S60 T6

Jak zawsze chodzi o $$$ -   incentives - i negocjacje - z IS250 urwalem  15.6% sugerowanej ceny detalicznej, z IS300h - roznica byla $4k - jak gdzies pisalem $4,000 kupuje benzyne na 1/4 zycia auta.... Ergo ekonomicznie 300h sie mi nie oplaca ...

Owszem milo by bylo widac spalanie w 5-6l na 100km, ale 9l z malego V6 nie jest zle :oki: przy takich drogach jak  :piekna: codziennie jezdzi... 

traffic-5477521.jpg

banner-prospect-highway-upgrade.jpg

Napisano
  • Autor

Już Ci to kiedyś pisałem: toyotowskie 1.8 na przestrzeni ostatnich 20 lat zmieniło się conajmniej parokrotnie i nie były to kosmetyczne zmiany.

Za bardzo to analizujesz ... :old: Generalnie tu chodzi mi oto, ze nie masz jakiegos malego downsizing turbo jak EU marki. Idea jest od lat powiedzmy 10 taka sama - owszem konstukcyjnie lepsz/ulepszona (???) ale dalej masz te ok 2.0l pojemnosci i powiedzmy 100kW w malych autach z 4 cylindrow.

co bedzie zylo dluzej? 1GR ktory mialem w 2005, 2006, 2012 i teraz znow jest wkladany do nowego HiLux MY16 - wiec spokojnie jeszcze 5 lat przezyje, dajacy ci 175kW z 4.0l, czy jakis EU silnik dajacy ci 162kW z Turbo z 2.0l, kaszlacy jak Premium benzyny nie wlozysz :facepalm: 

Zapytaj kazdego klienta Toyota, dealer-a, pismaka - kazdy ci to powie, ze Toyota wykorzystuje starsza technologie - mechanicznie, ale sprawdzona. Marketingowy :puchar:

Kiedy VeeDub mial 5 i 6 biegowe automatic, Corolla miala 3+ overdrive - na papierze 4. Dzis kazdy ci daje 7-8-9 biegow. Toyota? 6s automatic dopiero rozchodza sie po modelach .

Ergo, w odbiorze klienta to jest generacja do tylu - ale to dziala - 22 miliona luda, 1.2 miliona nowych aut na rok, Toyota 250,000. Nie slyszysz, zeby 6 na 10 osob ktore poszlo i wydalo swoja $$$ na nowe auto narzekalo, ze moja skrzynia sie sypie ... Porownajmy z EU marka ... i mamy odpowiedz, co jest lepsze dla klienta na portfel, stress - marketingowy geniusz jak mowie ... :hehe:

2016-Toyota-Revo-White-DC-front-side.jpg

Napisano
  • Autor

A ja nie widzę różnicy między japońskimi i koreańskimi. Jedne i drugie u mnie bezawaryjne.

:)

Nie bez powodu Hyundai jest najwiekszym zagrozeniam Toyota.... W wielu miejscach Hyundai dzis przescignal Toyota...

W 2015 sprzedaz u mnie najprawdopodbniej bedzie wygladac tak:

1. Toyota - 230,000 - 250,000

2. Hyundai - 100,000-120,000

3. Mazda - 100,000 - 120,000

Pozycja Toyota sie nie zmieni. Zobaczymy kto przyjdzie drugi Hyundai, czy Mazda .

Miesiac, dwa temy jezdzilem Genesis, auto w cenie BMW 3 series, Lexus IS - wieksze, porzadnie wyklepane ... z najwygodniejszymi siedzeniami ...

Wtedy nie myslelismy o zakupie .. ale w Piatek Genesis powrocil ... byl nastepny na liscie po Lexus dealership...

Wiem jedno, ze czasy "cheap and cheerful" Hyundai dawno minely,.. a kto twierdzi inaczej, nie wie o czym mowi. Nie wiem jak w EU, ale u mnie np Tuscnon wylatuje drzwiami i oknami, 2,000-2,500 sztuk miesiac na miesiac ... non stop, Santa Fe, wiele luda woli kupic Diesel Santa Fe niz Land Rover, BMW i schowac roznice do kieszeni... To jest Hyunai 2015 = nie dokonali by tego bez dobrego produktu i dbania o klienta... :bylo: 

172H568-1.jpg

Napisano
  • Autor

Ja jeździłem. Jest dychawiczna, hałasuje i nie jedzie.

Nie zgodze sie, ze halasuje :skromny: ale potwierdze, ze nie jedzie ;l

:piekna: w IS300h, "baaaaaabe, she ain't driving, get out and push" ;] 

Potem poszla jezdzic IS250 i wrocila z usmiechem, mimo ze teoretycznie na papierze masz 164kW. Do toczenia sie w tloku jest  IMVHO ok (moze dlatego, ze uwielbiam sie skradac za ludzmi w Hybryd na parkingu ;l ) ale do jakis HWYs to juz nie, ani szybkie, ani nie dasz zareagowac szybko, zanim sie domysli, ze chcesz zeby pojechala, mija maa czasu... Coz Hybrid...

Napisano
  • Autor

Kupiłeś po prostu lepszą obsługę klienta, i słusznie.

Problem w Polsce polega jednak na tym, że nikt nie gwarantuje takiej obsługi klienta, wszyscy mają go gdzieś jak tylko wyjedzie za bramę salonu.

A w takiej sytuacji to Toyota już niczym nie wygrywa.

Oczywiscie, kupilem calosc jako package. Odbieranie auta z domu tez, ale jak mowie to ma swoja roznice w cenie... Za darmo nie jest ;)  a szkoda.

Nie zgodze, sie ze toyota nie wygrywa, Toyota dalej wygrywa uzywaniem sprawdzonej technologii - chociaz 200t i GD Diesel temu przecza ostatnio. Nie bez powodu, Camry jest jednym najlepiej sprzedajcych sie aut w USDM, Oz, Canada, Middle East i wielu rnkow Asia.

Prostoty 2.5l nie przbjesz nawet najlepszym 1.2l z 10 Turbo :hehe:

Napisano
  • Autor

Jest to jakaś logika :oki:  ;)

p.s. auto fajne ale to volvo bardziej mi się podoba :jem:

Zawsze mozna :piekna: na :gay: zmienic  ;) 

Volvo mi sie tez podoba, szczegolnie jak mowilem Mar-Co - fotele :oki: , dzwiek 3.0l 6 cylindrow... ale reszta wnetrza wrecz ordynarnie plastikowa. 8] Q plastiku tez nie zabardzo.

CfBW1IZ.jpg

Jak mowie, tym razem srach zwyciezyl, znane - produkt i obsluga vs. nowe wyzwanie ... Zobaczymy, ja jestem dalej cetny na 6 cylindrowe Volvo ...

Napisano
  • Autor

Jestem pewien ze następny to już na pewno będzie łoś ! lossss.gif

Coz, bylo naprawde blisko, wlasnie chat z facetem ktory prawie sprzedal mi Volvo. Masa folderow w poczcie :hehe: w drodze do mnie, i zaproszenie na poznanie Volvo blizej, bo jak sam mowi moze nastepnym razem ... Wiedz ide pojezdzic Polestar - znowu ;l , T5 i paroma Diesel... Moze za 2-3 tygodnia nawet...

Maja tez jakies "Volvo Racing Days" i chce zebym na to polazl ... :ok:

Napisano
  • Autor

hybrydowy Auris już od 83 900 zł za wersję Active - szaleństwo :no:

No dobra ale przeiez chyba nikt tyle nie placi - przeciez to cena z cennika ... :hmm: :hmm: :hmm:

83,900.00 PLN =

31,999.47 AUD

auch 8]

Corolla Hybrid u mnie nie masz ale masz Prius C - sugerowana cena detaliczna  $22,990 = 60,290.40 PLN

Srednio popularne, ale nawet moj maly wsiowy dealer - 50 HiLux, 50 Corolla, 30 Camry, 50 Land Cruiser, 30 Kluger na placu - trzyma jakies 1-2 :hehe: , zawsze maja oczojebny kolor i mozesz je latwo wylowic jak stoja w rzedzie .... 

Ostatnio mial takim kolor wystawiony, i stala z 2 miesiace zanim komus ja wypchneli po koszcie w ostatnim dnu miesiaca...

13-2012-toyota-prius-c-fd-opt-opt1.jpg

Napisano
  • Autor

W Polsce customer service by Toyota wygląda następująco: sąsiad zdecydował się, że kupi od dealera używaną Toyotę Verso. Pojechał, oglądnął,[...]padła odpowiedź, że nie. I koniec, kropka.

No dobra, to z czego oni zyja?

Facet u ktorego kupilem, sprzedal 238 aut - tak dwiescie trzydziesci osiem w tym roku - ja bylem jego klientem numer 239, a jest jednym moze 7-8 luda tam sprzedajacych.

Czyli tak:-

-niedziela - ok 1pm poszlismy do salonu, shorts i tshirt, missus jakies spodnie i bluzka - ot bardzo przecietnie.

Popatryzlismy, powiedzielismy co chcemy, i ..dali nam kluczyki i powiedzieli  - sluchajcie , jestesmy zajeci - mozecie nam zrobic przysluge, jezdzie dobrze poznac auta tak na 1h 1 1/2h a potem pogadamy...

Wrocilismy po ok 40-50km i 40-50 minutach.

No i jak? Chcemy zobaczyc 6 cylindrow :jem:

Znow dostalismy kluczyki i znikneli na nastepne 40 min.

I co myslicie? - "Nic" ;l  - moze IS350 - znow wyprowadzil - i oddal kluczyki.

W miedzyczasie wycenili nasza Toyota ... Wrocilismy po ok 20 - 30 min.

Ok. co myslicie, tyle i tyle Aurion jest warty, nowe tyle, i tyle roznica do zaplaty jest taka. Moja standardowa odpowiedz, ze ceny nas nie interesuja, interesuje nas change over - czyli roznica jaka placisz za stare i nowe....

Siedlismy przy kawie, ciastkach, i zaczelismy negocjowac, Hybrid, IS250, IS250 z opcja, IS350 ... Potrwalo moze z pol godziny, i w koncu padlo pytanie

"Co musze zrobic zebyscie wyjechali dzis?" :hmm:

Wartosc starego auta poszla w gore o $1,000, wartosc nowego spadla o dalsze $4,000 i podalismy sobie rece. 4 pm ...

Potem papiery i 4.30pm...  Jako ze niedziela, to moga je zarejstrowac, ale kolor + tapicerka ktora wybralismy jest na placu - 10km dalej, wiec pytanie czy mozeliwe zebysmy jutro przyszli, albo moga podrzucic auto do domu. ... bo musza je przygotowac do sprzedazy ....

Nie spieszy mi sie, wiec pojde sobie odebrac w Sobote, niedzieela ...

Teraz jestem pewien, ze sprzedal juz jedno przed nami.... - przestawiali z 20 aut w salonie jak przyszlismy, po nas juz czekala starsza para dwoch :gay: : i jestem pewien, ze ten deal tez zamknal. Ergo min 3 auta sprzdal, jak nie 4 ... 

Napisano
  • Autor

Z Opla/Chevroleta też dzwonią albo przysyłają ankietę :)

Pytanie co sie dzieje z ta ankieta potem? ;l Idzie do kosza? ;)

Napisano
  • Autor

przegapiłem 

coś Ty kupił, bo nigdzie nie widzę

Ja nic :hehe:  Ja jestem od zamiatania... znaczy od negocjacji, wypisywania cheques i innych administracji .. :chipsy: 

:zona: sobie zmienila jedna toyota na druga ;)  - biala 2013 Toyota Aurion 3.5l V6 z czarno-czerwonym wnetrzem, na 2015 biala Lexus IS250 2.5l V6 z kremowym wnetrzem ...

Mnie nawet w nocy za uslugi administracyjne jeszcze nie zaplacono :sciana::pad::sex: :sex: bo podobno auto jeszcze w garazu nie jest  :hehe: 

Ech, co za ludzie, wykonasz swoja robote dobrze a ci na kredyt placa :facepalm::swinka:

Ergo identczne jak to nizej ...

hqdefault.jpg

Napisano
  • Autor

Ja nie klękam. Mam głeboko w d prestiż.

Potrzebuję niezawodnego auta, z wystarczającą mocą do sprawnego poruszania się, za które nie wydam worka złota.

Gdy widzę ceny innych marek z podobną mocą i wyposażeniem, dreszcze mnie przechodzą.

Jestes perfekcyjnym ;) - klientem na Toyota Camry.  :ok: 

69bf03a267dbf0ab2cf03bf26f5ee9b9x.jpg

ABC - czyli A to B Car ...

0% finance, czyli wynegocjowana cena auta / na 48 miesiecy...

Service $130 co 15k km, do 75k km ...

Wygodne, proste ...

dorzuc 175k km - 5 lat gwarancji, standardowe jak zapytasz z 100,000km - 3 lata.... - i masz 5 lat spokoju. Potem jeszcze sprzedasz to Camry i jakis mlody 17 latek dojezdzi nastepne 100,000 km. Toyota robila badania w US/Canada/Oz/NZ i wyszlo ze 80% wszystkich wypodukowanych Camry w ostatnich 10 latach dalej jezdzi ....

U mnie wszystkie nowe Taxi to Camry Hybrid ...

2013Camry.jpg

Po dwoch BMW naprawde Toyota w rekach mojeje :piekna: dala mi wiare ze sa dobre,  niezawodne auta ... , idziesz na service, usmiech, wiesz ze zaplacisz za wszystko $130, przychodzisz, wsiadasz to jakiegos Yaris czy Corolla albo cie do domu podrzucaja .. potem odbieraja i wiesz ze wszystko za $130.

Wiesz, ze jak cos nie tak, to naprawia - w koncu masz 5 lat garancji i ci powiedza przy odbiorze,  i znow zaplacisz te same $130 ... F...k po byciu siwym i zostawianiu calego portfela w BMW, to naprawde psychoterapia ... :hehe: 

A... potwor sie zmienil ...

19l2l-toyota-camry-bold-look-price-720x3

Napisano

I to pisze gość który kupił Outlandera z silnikiem VW po to by jeździć po autostradach.... Respekt.

Od wyśmiania mnie lub Outlandera te Toyoty nie staną się lepsze.

Nie masz jakichś rzeczowych argumentów?

Napisano

Nie zgodze sie, ze halasuje :skromny: ale potwierdze, ze nie jedzie ;l

:piekna: w IS300h, "baaaaaabe, she ain't driving, get out and push" ;]

Potem poszla jezdzic IS250 i wrocila z usmiechem, mimo ze teoretycznie na papierze masz 164kW. Do toczenia sie w tloku jest IMVHO ok (moze dlatego, ze uwielbiam sie skradac za ludzmi w Hybryd na parkingu ;l ) ale do jakis HWYs to juz nie, ani szybkie, ani nie dasz zareagowac szybko, zanim sie domysli, ze chcesz zeby pojechala, mija maa czasu... Coz Hybrid...

W Lexusach CT200h aż tak nie hałasuje (są lepiej wyciszone) ale przejedź się Toyotą Auris to zobaczysz. Jak wciśniesz gaz wyje silnik spalinowy a nic się nie dzieje, przy hamowaniu buczy system odzyskiwania energii, jedzie jak tramwaj.

W IS300h najbardziej wkurzało mnie czekanie zeby wreszcie zrozumiał że jak wciskam gaz to chcę przyspieszyć.

Napisano

Pytanie co sie dzieje z ta ankieta potem? ;l Idzie do kosza? ;)

W PL w przypadku większości marek to działa mniej więcej tak: każdy dealer co miesiąc przekazuje dane klientów do centrali a centrala do podwykonawcy który tych klientów obdzwania ze standardową listą pytań. Następnie na tej podstawie przygotowywane są wyniki tzw. CSI (customer satisfaction index). Najlepsze ASO w roku pod względem CSI mogą otrzymać dyplom ;]

Dlaczego nie do każdego klienta dzwonią? Bo dealer nie przekazuje danych każdego klienta. Oficjalnie dlatego że każdy klient ma prawo nie wyrazić na to zgody a prawda jest taka że jak sp... robotę to danych nie przekazują żeby nie pogarszać sobie CSI :)

Napisano

Oczywiscie, kupilem calosc jako package. Odbieranie auta z domu tez, ale jak mowie to ma swoja roznice w cenie... Za darmo nie jest ;) a szkoda.

Nie zgodze, sie ze toyota nie wygrywa, Toyota dalej wygrywa uzywaniem sprawdzonej technologii - chociaz 200t i GD Diesel temu przecza ostatnio. Nie bez powodu, Camry jest jednym najlepiej sprzedajcych sie aut w USDM, Oz, Canada, Middle East i wielu rnkow Asia.

Prostoty 2.5l nie przbjesz nawet najlepszym 1.2l z 10 Turbo :hehe:

Tyle że w Pl wsadzają do tego kiepskie 4cyl silniki. Camry nie ma, w Avensis masz najwyżej 2.0 150KM, w RAV to samo.

Kupując Toyotę w Pl wybierasz auto gorsze od konkurencji.

Bezawaryjność może i jest (jeżeli serwis tego nie zepsuje) ale nic poza tym. Gdyby taki VW nie miał gdzieś klientów to nikt by nie kupował u nas Toyoty.

Napisano
  • Autor

[...] Toyotą Auris to zobaczysz. Jak wciśniesz gaz wyje silnik spalinowy a nic się nie dzieje, przy hamowaniu buczy system odzyskiwania energii, jedzie jak tramwaj.

;l ;l  Wylalem kawe przez ten tramwaj :oki:  - Ale pan klamie :foch: Nie ma takiego auta jak Auris ... ergo nie moge sie przejechac.

[...]

W IS300h najbardziej wkurzało mnie czekanie zeby wreszcie zrozumiał że jak wciskam gaz to chcę przyspieszyć.

Czyli identyczne odczucia jak moje, i mojej :piekna: . Bylem blizej kupienia teraz Volvo S60 niz niz teraz IS300h , ba bylem nawet bardziej przekonany na Camry Hybrid ostatnim razem  -  :hmm:  .

:zona: okreslila 300h jesdnym slowem "uninspiring  :no: " . Mysle, ze jednak jesli nie bedzie problemow  z Lexus, i jesli swiat bedzie szedl tam gdzie idzie - Turbo - to jest jedank duze prawdopodobinestwo ze nastepne bedzie Hybrid .... To 3 x sztuka .. 

Ba, nawet czytam, ze w EU Diesel teraz jest be i fuj :no:  - (oczywiscie dzieki nastepnym urzedasom) ... Prawda to? :chipsy:

Napisano
  • Autor

W PL w przypadku większości marek to działa mniej więcej tak: każdy dealer co miesiąc przekazuje dane klientów do centrali a centrala [...]. Najlepsze ASO w roku pod względem CSI mogą otrzymać dyplom ;]

Dlaczego nie do każdego klienta dzwonią? Bo dealer nie przekazuje danych każdego klienta. Oficjalnie dlatego że każdy klient ma prawo nie wyrazić na to zgody a prawda jest taka że jak sp... robotę to danych nie przekazują żeby nie pogarszać sobie CSI :)

Czyli moje narzekanie na Echo poszlo by ... nigdzie :hehe:

Nie wiem jak z innymi markami, ale u mnie masz tak:

-service

- potem powiedzmy dwa-tydzien pozniej od dealer-a - 'happy :ok: / not happy :no: " - czy cos sie dzieje, czy bys nas polecil.

- w tym samym czasie, moze nawet i jeszcze z dwa tgodnie pozniej zazwyczaj dostaje e-mail od TMC - z 4 stronna ankieta

(to od 1 do 10, tamto, czy klimatyzacje ustawili tak jak bylo, czy radio ustawili jak bylo, czy nie pobrudzii, etc, etc)

Czy polecilbys dealer-a service, czy nie, czy polecilbys Toyota, czy nie, Jesli nie to dlaczego :out: - i mysle ze tu jesli masz paru niezadowolonyc zapala im sie czerwone swiatlo  :ogien:  i dealer dostaje :niebij: :niebij: 

Napisano

Nie bez powodu Hyundai jest najwiekszym zagrozeniam Toyota.... W wielu miejscach Hyundai dzis przescignal Toyota...

W 2015 sprzedaz u mnie najprawdopodbniej bedzie wygladac tak:

1. Toyota - 230,000 - 250,000

2. Hyundai - 100,000-120,000

3. Mazda - 100,000 - 120,000

Pozycja Toyota sie nie zmieni. Zobaczymy kto przyjdzie drugi Hyundai, czy Mazda .

Miesiac, dwa temy jezdzilem Genesis, auto w cenie BMW 3 series, Lexus IS - wieksze, porzadnie wyklepane ... z najwygodniejszymi siedzeniami ...

Wtedy nie myslelismy o zakupie .. ale w Piatek Genesis powrocil ... byl nastepny na liscie po Lexus dealership...

Wiem jedno, ze czasy "cheap and cheerful" Hyundai dawno minely,.. a kto twierdzi inaczej, nie wie o czym mowi. Nie wiem jak w EU, ale u mnie np Tuscnon wylatuje drzwiami i oknami, 2,000-2,500 sztuk miesiac na miesiac ... non stop, Santa Fe, wiele luda woli kupic Diesel Santa Fe niz Land Rover, BMW i schowac roznice do kieszeni... To jest Hyunai 2015 = nie dokonali by tego bez dobrego produktu i dbania o klienta... :bylo:

weź pod uwagę, że Hyundai u Was, a Hyundai w Europie, to jest trochę co innego. U Was rządzą auta typu Genesis, czy Tucson, czego w Europie sprzedają się ilości śladowe. Tutaj są popularne modele typu i30, i20, i10 czy ich odpowiedniki w Kia. Z silniczkami w przedziale 1.1 - 1.6l pojemności. Produkowane są w większości w Czechach i Słowacji, jakość tego jest taka sobie, raczej przeciętna. Są to takie właśnie przeciętne auta za przeciętną cenę. Znajomym np. w rocznym Ceed 1.6 z przebiegiem 30 tys km. zaczęło się ślizgać sprzęgło.

Napisano
  • Autor

Tyle że w Pl wsadzają do tego kiepskie 4cyl silniki. Camry nie ma, w Avensis masz najwyżej 2.0 150KM, w RAV to samo.

Kupując Toyotę w Pl wybierasz auto gorsze od konkurencji.

Bezawaryjność może i jest (jeżeli serwis tego nie zepsuje) ale nic poza tym. Gdyby taki VW nie miał gdzieś klientów to nikt by nie kupował u nas Toyoty.

Jak mowie, RAV z 2.5l jest nie wiele lepszy :hehe:  i mowie to po 5 k km na poczatku tego roku - jak sobie przypowmne, to mnie svomit_100-122.gif , ale moze ja za duzo oczekuje :hehe:

Z tego calego 2.0l - tylko FWD wersja bieda i 2.5l FWD i AWD i 2.2l Diesel - to ( ja tego tu nie napisalem ;) - to nie ja :spy: :spy:) - to 2.2l Diesel w sumie najlepszy  :ok: 

Probelem, jest taki, ze VeeDud ma wszystkich wszedzie w du... butt-dance.gifbutt-dance.gifbutt-dance.gif

Pisalem o S3 - a wiec, pewna osoba mi znana z innego forum , wywalila A$71,800 na S3, auto ma 8 miesiecy, z tego 15 tygodni przesiedzialo w service. Trafilo tam 3 tygodnie po wyjazdu z salonu i  czekaniu na auto 4 miesiecy ....

Problem : traci moc, wlacza sie ESP i slychac halas - coraz wiekszy - jak metalowa pila piluje metal.

Dealer jest tylko JEDEN - nastepny jest 2,000 km dalej - (Welcome to Australia ;]) i nie moga go naprawic, wymienili turbo, wymienili czesci elekryki - (cable harness) - jak jest tak bylo, jedziesz i boom, nagle ESP sie zapala, moc traci, i zaczyna sie concert pily :facepalm: .

E-mail do DP (Dealer Principal) bez odpowiedzi, ba skasowany :ogien: FB posty na Audi Oz sa kasowane, e-mail do Audi Australia - bez odpowiedzi :ogien:  . Prawnicy sie teraz tym zajmuja, i powoli trafia do gazet, ale jest stanowe "lemon laws" sa bardzo slabe - wiec bedzie znow gazety i walka .. :facepalm: 

Z reszta - cytat z gazety ...

TeI1tWX.png

Teraz tak - do jazdy dalej jej A4 - malo inspiracyjne jak sama mowi :facepalm:

Zamiast zminimalizowac negatywny  PR i wymienic auto to - tylko prawnicy sie ciesza, a wielu ludzi jak np ja - dostalo potwierdzenie, ze od Audi i innych VAG nalezy uciekac ...

I naprawde, zal mi jej, pomyslec, ze wywalasz $70k ciezko zarobionych na cos co ma ci dac radosc a tu takie 10_2_7.gif

Napisano

25kkm ceed przy takim przebiegu spedzil pol roku w serwisie. :hehe: Dlatego to moj pierwszy samochod do ktorego tylko paliwo wlewam.

no to ja tak samo leje do puga, wcześniej fiaty, wiec wiesz zawsze jakieś pierdy.

Napisano
  • Autor

weź pod uwagę, że Hyundai u Was, a Hyundai w Europie, to jest trochę co innego. U Was rządzą auta typu Genesis, czy Tucson, czego w Europie sprzedają się ilości śladowe. Tutaj są popularne modele typu i30, i20, i10 czy ich odpowiedniki w Kia. Z silniczkami w przedziale 1.1 - 1.6l pojemności. Produkowane są w większości w Czechach i Słowacji, jakość tego jest taka sobie, raczej przeciętna. Są to takie właśnie przeciętne auta za przeciętną cenę. Znajomym np. w rocznym Ceed 1.6 z przebiegiem 30 tys km. zaczęło się ślizgać sprzęgło.

Nie do konca, Genesis sprzedaje jakies 50 - 100 na miesiac. Niewiel, jesli pomyslsz, ze mialo to byc konkurencja dla BMW 3 Series, Audi A4, Lexus IS, MB C-Class. Auto jest wielkosci BMW 5 series, daja ci service w cenie, i gwarantoana wartosc odkupu po 1/2/3/4/5 latach. Jednym slowem swietnie :oki:

Bylismy, jezdilismy, dostalismy 24h test drive, -ba nawet mam test w 1/2 napisany - wrzuce jak dokoncze, ale jak ja bylem bardzo chetny do wydania $$$ na Genesis, to :piekna: wolala mniejszego Lexus badz Volvo ... 

I tu masz problem, Hyundai jest postrzegany jak Toyota, a nie marka Premium.

A wiec najieksza sprzedaz i30 - tak, tak, ten sam, moze nie do konca bo jest teraz tylko jeden silnik 1.8l 103kW i SR 1.6l 138kW (???) cos tam -  tyle. W cenniku masz jeszcze Diesel, ale na cale prawie 5,000 ktore opchali w Czerwcu - Diesel sprzedali - 3  TRZY :hehe:   -

Ok  roznica miedzy waszym a moim bedzie  - MAde in Korea klepanie.

Potem mowie, Tuscon/i35 - place tego stoja, i wykupuja place. :bylo:  Produkcja, nie mogli dac rady z dostawa z Korea, i czesc produkcji jest w tej samej fabryce co wy dostajecie, Made in Czech Republic. Podstawowe 2l wersje Tuscon FWD sa z Korea, 1.6l T - zalezy od wersji wyposazenia, FWD Korea, AWD - CZ, Diesel - CZ...

To samo wiec... i nie zartuje, dziennie ich widze 30-50 ... To jest przerazajace, sa wszedzie :facepalm:8]:hehe:

2016_hyundai_tucson_australia_01.jpg

Potem bedzie Santa -Fe - znow 2.2l Diesel bezie pewnie z 80% sprzedazy, Made in Korea.

Ta sa 3 podstawowe modele, z tego zyja. Podaj Accent, kupowane na pierwsze auto - jakies 800-1,500 sztuk na miesiac,  dodaj iLoad - strzelam 600-800 na miesiac, i tyle.

Sonata - jest chyba ich bardziej nie docenianym autem. Jesli dobrze pamietam, w zeszlym miesaicu sprzedali 396 sztuk :no: 

Napisano

Od wyśmiania mnie lub Outlandera te Toyoty nie staną się lepsze.

Nie masz jakichś rzeczowych argumentów?

Nie wyśmiewam Outlandera, wyśmiewam kogoś kto stawia siebie w roli eksperta od wyciszenia, osiągów, prowadzenia. A potem kupuje do jazdy po autostradach suva, który jest pół sekundy szybszy do 100km/h od auta które nie jedzie, a na dodatek silnik po uruchomieniu brzmi jak potrząsane wiadro z gwoździami.
Napisano

Nie do konca, Genesis sprzedaje jakies 50 - 100 na miesiac. Niewiel, jesli pomyslsz, ze mialo to byc konkurencja dla BMW 3 Series, Audi A4, Lexus IS, MB C-Class. Auto jest wielkosci BMW 5 series, daja ci service w cenie, i gwarantoana wartosc odkupu po 1/2/3/4/5 latach. Jednym slowem swietnie :oki:

Bylismy, jezdilismy, dostalismy 24h test drive, -ba nawet mam test w 1/2 napisany - wrzuce jak dokoncze, ale jak ja bylem bardzo chetny do wydania $$$ na Genesis, to :piekna: wolala mniejszego Lexus badz Volvo ... 

I tu masz problem, Hyundai jest postrzegany jak Toyota, a nie marka Premium.

A wiec najieksza sprzedaz i30 - tak, tak, ten sam, moze nie do konca bo jest teraz tylko jeden silnik 1.8l 103kW i SR 1.6l 138kW (???) cos tam -  tyle. W cenniku masz jeszcze Diesel, ale na cale prawie 5,000 ktore opchali w Czerwcu - Diesel sprzedali - 3  TRZY :hehe:   -

Ok  roznica miedzy waszym a moim bedzie  - MAde in Korea klepanie.

Potem mowie, Tuscon/i35 - place tego stoja, i wykupuja place. :bylo:  Produkcja, nie mogli dac rady z dostawa z Korea, i czesc produkcji jest w tej samej fabryce co wy dostajecie, Made in Czech Republic. Podstawowe 2l wersje Tuscon FWD sa z Korea, 1.6l T - zalezy od wersji wyposazenia, FWD Korea, AWD - CZ, Diesel - CZ...

To samo wiec... i nie zartuje, dziennie ich widze 30-50 ... To jest przerazajace, sa wszedzie :facepalm:8]:hehe:

Potem bedzie Santa -Fe - znow 2.2l Diesel bezie pewnie z 80% sprzedazy, Made in Korea.

Ta sa 3 podstawowe modele, z tego zyja. Podaj Accent, kupowane na pierwsze auto - jakies 800-1,500 sztuk na miesiac,  dodaj iLoad - strzelam 600-800 na miesiac, i tyle.

Sonata - jest chyba ich bardziej nie docenianym autem. Jesli dobrze pamietam, w zeszlym miesaicu sprzedali 396 sztuk :no:

o, nie wiedziałem, że z Czech nawet do Was wysyłają

Napisano
  • Autor

o, nie wiedziałem, że z Czech nawet do Was wysyłają

nie mieli wyjscia, albo to albo masa niezadowolonych luda - bo musza czekac. Spoleczenstwo dzis jest, tu i teraz, nikt na Hyundai czekac nie bedzie :hehe:, a ze zdobyli duzo nowej generacji - 20 - 30 lat wiek to musza. AFAIK na niektorych wersjach podobno traca po iles $100 ... ale jak zawsze madry ksiegowy obroci to w dobry sposob  ;l 

i20 byl bardzo popularny - jako pierwsze auto - szczegolnie malolaty :piekna: 17-22 lata wiek. Bylo klepane Made in India, a teraz tylko w CZ, wiec jest za drogi jak na Oz warunki - nikt za to nie zaplaci EU cen ... :palacz: . i10 nigdy nie bylo, za male jak na Oz,  ale teraz chca wprowadzic Picanto - jako ... najtansze nowe auto na rynku - klient 17-21 lat  :hehe: 

Teraz idzie tak Accent >> i30 / Elantra / Veloster >>> Sonata >>> Genesis SUV : Tuscon >>>> Santa Fe, iLoad i tyle

Hyundai_Dealer_Large.jpg

Napisano

Nie wyśmiewam Outlandera, wyśmiewam kogoś kto stawia siebie w roli eksperta od wyciszenia, osiągów, prowadzenia. A potem kupuje do jazdy po autostradach suva, który jest pół sekundy szybszy do 100km/h od auta które nie jedzie, a na dodatek silnik po uruchomieniu brzmi jak potrząsane wiadro z gwoździami.

Nie jestem ekspertem ale odróżniam auto które jedzie od auta które nie jedzie.

I nie trzeba wszystkich aut kupić żeby nimi jeździć i mieć pojęcie.

Osiągi na papierze też się nie liczą - pierwszy lepszy diesel daje więcej frajdy niż Lexus IS300h.

A mój Outlander ma się świetnie, od 1,5 tygodnia wozi mnie na plaże w miejsca gdzie żaden Lexus nie wjedzie, niezależnie od silnika. I tak, przyjechał tu autostradą.

Nadal jednak nie widzę z Twojej strony argumentów ad rem. Że Ci się nie podoba Outlander to już wiem.

Ale wciąż nie wiem dlaczego jesteś fanem kiepskiej Toyoty.

Napisano

Za bardzo to analizujesz ... :old: Generalnie tu chodzi mi oto, ze nie masz jakiegos malego downsizing turbo jak EU marki. Idea jest od lat powiedzmy 10 taka sama - owszem konstukcyjnie lepsz/ulepszona (???) ale dalej masz te ok 2.0l pojemnosci i powiedzmy 100kW w malych autach z 4 cylindrow.

co bedzie zylo dluzej? 1GR ktory mialem w 2005, 2006, 2012 i teraz znow jest wkladany do nowego HiLux MY16 - wiec spokojnie jeszcze 5 lat przezyje, dajacy ci 175kW z 4.0l, czy jakis EU silnik dajacy ci 162kW z Turbo z 2.0l, kaszlacy jak Premium benzyny nie wlozysz :facepalm:

Zapytaj kazdego klienta Toyota, dealer-a, pismaka - kazdy ci to powie, ze Toyota wykorzystuje starsza technologie - mechanicznie, ale sprawdzona. Marketingowy [emoji14]uchar:

Kiedy VeeDub mial 5 i 6 biegowe automatic, Corolla miala 3+ overdrive - na papierze 4. Dzis kazdy ci daje 7-8-9 biegow. Toyota? 6s automatic dopiero rozchodza sie po modelach .

Ergo, w odbiorze klienta to jest generacja do tylu - ale to dziala - 22 miliona luda, 1.2 miliona nowych aut na rok, Toyota 250,000. Nie slyszysz, zeby 6 na 10 osob ktore poszlo i wydalo swoja $$$ na nowe auto narzekalo, ze moja skrzynia sie sypie ... Porownajmy z EU marka ... i mamy odpowiedz, co jest lepsze dla klienta na portfel, stress - marketingowy geniusz jak mowie ... :hehe:

2016-Toyota-Revo-White-DC-front-side.jpg

Niestety już tak nie jest. 100 kW mają w tej chwili silniki 1.6 a teraz wchodzi 1.2 Turbo i 1.6 Turbo(ten to konstrukcja BMW)

Ale zgodzę się, że T. nie jest pionierem nowinek technicznych, chociaż wtrysk bezpośredni w benzyniakach zaczął stosować wcześniej niż grupa VAG.

Napisano

Nie jestem ekspertem ale odróżniam auto które jedzie od auta które nie jedzie.

I nie trzeba wszystkich aut kupić żeby nimi jeździć i mieć pojęcie.

Osiągi na papierze też się nie liczą - pierwszy lepszy diesel daje więcej frajdy niż Lexus IS300h.

A mój Outlander ma się świetnie, od 1,5 tygodnia wozi mnie na plaże w miejsca gdzie żaden Lexus nie wjedzie, niezależnie od silnika. I tak, przyjechał tu autostradą.

Nadal jednak nie widzę z Twojej strony argumentów ad rem. Że Ci się nie podoba Outlander to już wiem.

Ale wciąż nie wiem dlaczego jesteś fanem kiepskiej Toyoty.

To, że nie jesteś ekspertem to wiem, ale przyjmujesz taka pozę. Masz rację że osiągi ma papierze nie oddają rzeczywistości i w tejże Twoje auto ma tak samo kiepskie osiągi jak stworzony typowo do miasta Auris HSD.

Nie bardzo wiem o jakiej frajdzie piszesz, że daje ją pierwszy lepszy diesel? O tym, że turbo daje kopa i zaraz zdycha ?

Nie potrafisz zrozumieć, że tak jak Twoje auto nie zostało stworzone z myślą o autostradach, tak Auris HSD został stworzony (jako tańszy odpowiednik Priusa) do jazdy po mieście . I to mu wychodzi naprawdę fajnie.

Napisano

To, że nie jesteś ekspertem to wiem, ale przyjmujesz taka pozę. Masz rację że osiągi ma papierze nie oddają rzeczywistości i w tejże Twoje auto ma tak samo kiepskie osiągi jak stworzony typowo do miasta Auris HSD.

Nie bardzo wiem o jakiej frajdzie piszesz, że daje ją pierwszy lepszy diesel? O tym, że turbo daje kopa i zaraz zdycha ?

Nie potrafisz zrozumieć, że tak jak Twoje auto nie zostało stworzone z myślą o autostradach, tak Auris HSD został stworzony (jako tańszy odpowiednik Priusa) do jazdy po mieście . I to mu wychodzi naprawdę fajnie.

Jezdziłeś kiedyś nowoczesnym dieslem? Albo turbobenzyną. Bo piszesz jak ci, co tylko w Internecie o turbodoładowanych silnikach czytali.

A Aurisa testowałem właśnie w mieście bo na autostradę to auto nie ma sensu.

I w mieście jest beznadziejny. Wyje spod każdych świateł, buczy przy hamowaniu, po wciśnięciu gazu jedyna reakcja to hałas.

Tak, teraz napiszesz że Ryb się nie zna a Outlander klekocze. I fajnie, ale Auris nie przestanie od tego mulić i hałasować.

Napisano

Jezdziłeś kiedyś nowoczesnym dieslem? Albo turbobenzyną. Bo piszesz jak ci, co tylko w Internecie o turbodoładowanych silnikach czytali.

A Aurisa testowałem właśnie w mieście bo na autostradę to auto nie ma sensu.

I w mieście jest beznadziejny. Wyje spod każdych świateł, buczy przy hamowaniu, po wciśnięciu gazu jedyna reakcja to hałas.

Tak, teraz napiszesz że Ryb się nie zna a Outlander klekocze. I fajnie, ale Auris nie przestanie od tego mulić i hałasować.

Ostatnio wczoraj Avensisem 2.2 D4D.

W zeszłym tygodniu 1.4T w astrze...

Napisano

;l ;l Wylalem kawe przez ten tramwaj :oki: - Ale pan klamie :foch: Nie ma takiego auta jak Auris ... ergo nie moge sie przejechac.

Auris to u Ciebie chyba dalej Corolla. Ale przejedź się CT200h. Nie chce jechać tak samo ale przynajmniej jest ciszej.

Czyli identyczne odczucia jak moje, i mojej :piekna: . Bylem blizej kupienia teraz Volvo S60 niz niz teraz IS300h , ba bylem nawet bardziej przekonany na Camry Hybrid ostatnim razem - :hmm: .

:zona: okreslila 300h jesdnym slowem "uninspiring :no: " . Mysle, ze jednak jesli nie bedzie problemow z Lexus, i jesli swiat bedzie szedl tam gdzie idzie - Turbo - to jest jedank duze prawdopodobinestwo ze nastepne bedzie Hybrid .... To 3 x sztuka ..

Niech zrobią hybrydę turbo i może bedzie ok. BTW, czy NX nie ma czasem hybrydy turbo? Bo jeszcze nie miałem okazji się tym przejechać.

Ba, nawet czytam, ze w EU Diesel teraz jest be i fuj :no: - (oczywiscie dzieki nastepnym urzedasom) ... Prawda to? :chipsy:

Nie, diesle mają się dobrze. Chociaż turbobenzyny rozmiarów kosiarki wzięły dużą część rynku. Za to hybrydy to wciąż jeszcze margines.

Napisano

Ostatnio wczoraj Avensisem 2.2 D4D.

W zeszłym tygodniu 1.4T w astrze...

D4D nie jechałem. 1.4T by GM jedzie praktycznie jak silnik niedoładowany, turbokopa nie ma wcale.

Za cenę tego Aurisa spróbuj jakiegoś Golfa z DSG i zobacz jak on tę Toyotę miażdży.

Napisano

Osiągi na papierze też się nie liczą

Lubię Cię więc nie chce mi się szukać dyskusji o papierowych osiągach. Przypomnę tylko że było to jedno z najważniejszych kryteriów przy wyborze Twoich aut ;]

Napisano

RX350 ma stałe 4x4. Myślę że zajedzie dalej :)

Napisano

Lubię Cię więc nie chce mi się szukać dyskusji o papierowych osiągach. Przypomnę tylko że było to jedno z najważniejszych kryteriów przy wyborze Twoich aut ;]

Nie proszę pana. To był punkt wyjścia. Potem była jazda autem i weryfikacja tego co na papierze.

I ciekawe wnioski typu: 1.2TSI jedzie nadspodziewanie dobrze, Freemont 3.6 V6 jedzie nadspodziewanie źle, IS300h rozczarowuje, Outback diesel CVT zachwyca. Powyższych z papieru nie wyczytasz.

Napisano

RX350 ma stałe 4x4. Myślę że zajedzie dalej :)

A Outlander to ma jakie 4x4?

RX ma opony na których nigdzie nie zajedzie. I nawet opon choć trochę lepszych w terenie niż na autostradzie w tym rozmiarze nie kupisz.

Napisano

A Outlander to ma jakie 4x4?

Dołączane. Stałe może być do 40/h. Jak zablokujesz.

Napisano

RX ma opony na których nigdzie nie zajedzie. I nawet opon choć trochę lepszych w terenie niż na autostradzie w tym rozmiarze nie kupisz.

Rozmiar nie musi być idealnie taki sam. Przy odrobinie wysiłku dobierzesz nawet ATeki.

Napisano

Dołączane. Stałe może być do 40/h. Jak zablokujesz.

Nie. Napęd jest stały z możliwością rozłączenia do trybu 2wd. W trybie 4x4 napędzane są obie osie od razu i działa to bodaj do 100km/h. Tryb lock zmienia tylko rozdział momentu przód-tył (bodaj 1.5x więcej na tył) i on działa do 40km/h.

Napisano

Rozmiar nie musi być idealnie taki sam. Przy odrobinie wysiłku dobierzesz nawet ATeki.

Jak zmienisz felgę. Bo AT w rozmiarze 19 czy 20 nie znajdziesz.

Napisano

Nie. Napęd jest stały z możliwością rozłączenia do trybu 2wd. W trybie 4x4 napędzane są obie osie od razu i działa to bodaj do 100km/h. Tryb lock zmienia tylko rozdział momentu przód-tył (bodaj 1.5x więcej na tył) i on działa do 40km/h.

Znaczy ma centralny mechanizm różnicowy?

Skoro tak jest to wytłumacz mi dlaczego znany mi Outlander (dokładnie taki jak Twój - nawet silnik jest taki sam), usiłując jechać pod górkę w zimie pięknie mielił przednimi kołami. Tylne pozostawały bez ruchu. Dopiero lock spowodował że ruszył ;]