Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Remont/wymiana inst. elektr w bloku

Featured Replies

Napisano

Witam.

W związku ze sytuacja zmusiła do remontu tj. zalanie przez sąsiadów, zakres remontu po zalaniu ulegnie poszerzeniu o planowana w odległej przyszłosci wymiane instalacji elektrycznej. Z racji tego ze bede robił sufit podwieszany w przedpokoju który łączy sie ze wszystkimi pomieszczeniami planuje nad sufitem puscic główne przewody z instalacji elektrycznej co znacznie obniza ilosc kucia. I tu dochodzimy do sedna: obecnie skrzynka bezpieczników zawiera 2 bezpieczniki topikowe - wszystkie gniazdka i całe oswietlenie.

Planuje założyc na kazde pomieszczenie po 1 automacie na gniazdka i oswietlenie - mieszkanie 2 pokoje, kuchnia, łazienka, przedpok.:

1 pytanie - jakie bezpieczniki kupic (amperaz) i czy ww. rozwiązanie ma sens.

Idąc dalej, czym zrobic "demolke" tj. rowki pod kable czy bruzdownica ma sens?? Czytałem różne opinie pozytywne i negatywne - zaznaczam blok z wielkiej płyty czyli żelbet.

Sensowne wydaje sie byc rozwizanie szlifierka i tarcza diamentowa...

No i na koniec, planuje ku tej sposobnosci kupic jakis młot (obecna wiertarka z udarem na bank nie ogarnie tematu) - w leroyuu sprzedawca zdecydowanie polecał młot Graphite cena cos ok 350zł, moze ktos cos innego doradzi??(Uwaga, młot bedzie używany bardzo sporadycznie nie mam zamiaru zmieniac profesji :))

Mile widziane wszelkie uwagi spostrzezenia które pomoga ogarnac sensownie temat. 

Napisano

Przechodziłem to kilka lat temu ściany pod przewody były rozpruwane ogólnie demolka na całego tak szybko jak wszedłem na kontrol szybciej uciekłem widząc co jest grane. Całe szczęście że robił mi to teściu. Więc jak masz możliwość bez prucia ścian to polecam tą opcję

Napisano
  • Autor

Przechodziłem to kilka lat temu ściany pod przewody były rozpruwane ogólnie demolka na całego tak szybko jak wszedłem na kontrol szybciej uciekłem widząc co jest grane. Całe szczęście że robił mi to teściu. Więc jak masz możliwość bez prucia ścian to polecam tą opcję

Niestety, bez prucia sie nie obejdzie...

Z drugiej strony chce unikac prowizorki...

Napisano

Planuje założyc na kazde pomieszczenie po 1 automacie na gniazdka i oswietlenie - mieszkanie 2 pokoje, kuchnia, łazienka, przedpok.:

proponuję jednak inaczej;

- światło podzielić na strony mieszkania np L-P, masz dwa bezpieczniki

- pokoje osobno, czyli +2

reszta zależy od zapotrzebowania, na wszystkie większe odbiorniki osobny bezpiecznik (bojler, piekarnik, płyta w kuchni)

Ja mam przy takim samym mieszkaniu 9. szt + dubel głównego z klatki. Da się mniej łącząc niektóre pomieszczenia, ale to zależy od układu i ja chciałem mieć jednak osobno.

Pokoje i światło leci na 10A, duże odbiorniki na 16A.

Napisano

W zupełności na twoje mieszkanie w bloku wystarczy:

- jeden bezpiecznik B10 na całe oswietlenie

- jeden bezpiecznik B16 na gniazda w obu pokojach i korytarzu

- jeden wyłącznik róznicowo-pradowy 16A/0,03A na gniada w łazience

- jeden wyłącznik roznicowo-pradowy 16A/0,03A na gniazda w kuchni

Uwagi:

aby zastosować wyłączniki roznicowo-pradowe musi byc w bloku połozona "nowa" instalacja elektryczna

jeżeli staniesz w wannie i w zasięgu ręki masz lampy(ki) oświetleniowe na nap 230 V to oświetlenie w łazience też zabezpiecz wył różn-pradowym lub usuń je (oświetlenie) z zasięgu rak.

Edit: doczytaj w jakiej odległości od wanny powinny znajdować się gniazda - jak będziesz robił nową instalację to możesz zrobic to zgodnie z normami, chodzi o strefy w łazience.

Napisano

Policz potencjalne obciążenia.

IMO jedna różnicówka na gniazdka podzielona dalej na poszczególne obwody esami - wypstrykujesz różnicówkę wyjeżdżając i nie martwisz się, czy coś włączonego nie zostawiłeś. Zostawiasz drugi obwód - oświetlenie i lodówkę (i co tam jeszcze chcesz mieć na stałe, np. UPSa).

Nie ma sensu robić w ciemno po jednym obwodzie na pomieszczenie - bo okazuje się, że w łazience podpinasz depilator i maszynkę do golenia, kilka wat, a w kuchni kuchenkę (BTW - pomyśl o podciągnięciu kabla trzyfazowego, nawet jak teraz nie masz takiej instalacji i/lub nie masz teraz płyty elektrycznej), piekarnik, zmywarkę, toster itd. i może się okazać, że potrzebujesz ze 2x 16A do samej kuchni. A resztę mieszkania opędzisz drugim obwodem.

Napisano

- jeden bezpiecznik B10 na całe oswietlenie

i potem jak trzeba coś zrobić to gasisz światło w całym mieszkaniu

- jeden bezpiecznik B16 na gniazda w obu pokojach i korytarzu

i potem jak trzeba coś zrobić to nie masz gdzie włączyć wiertarki, albo jak coś Ci wywali to obrywa cały sprzęt naraz.

Napisano

i potem jak trzeba coś zrobić to gasisz światło w całym mieszkaniu

i potem jak trzeba coś zrobić to nie masz gdzie włączyć wiertarki, albo jak coś Ci wywali to obrywa cały sprzęt naraz.

Gaszę i w czym ty widzisz problem ?

Co ja mam robić aby nie móc włączyć wiertarki ?

Co się stanie sprzętowi w pokojach ?

Przed dalszą dyskusją proponuję przejrzeć profesjonalne schematy instalacji dla mieszkan w blokach.

Napisano

Czekam na pierwszą operację człowieka poprzez forum AK :hehe:

Mam nadzieję, że pomysłów będzie równie dużo i oby tylko pacjent przeżył.

Napisano

Gaszę i w czym ty widzisz problem ?

po co mam gasić światło w łazience skoro potrzebuje wymienić lampe w pokoju?

Co ja mam robić aby nie móc włączyć wiertarki ?

wiertarka była przykładem. Musisz coś zrobić przy prądzie, np wymienić głupią listwę i nie możesz sobie lampki podłączyć żeby poświecić wieczorem. Dalej nie kumasz?

Co się stanie sprzętowi w pokojach ?

nic najwyżej stracisz dane na dysku, albo przerwiesz kobicie pieczenie ciasta, bo akurat coś postanowi wywalić bezpiecznik.

nie lubię utrudniać sobie życia, to się robi raz na lata, więc oszczędności na bezpieczniku i kilku m kabla są bez sensu

Napisano

Dalej nie kumam, miec w mieszkaniu dwupokojowym cztery rózne obwody i nie poradzić sobie z przykładami (problemami) które opisujesz to trzeba być wyjatkowo nieporadnym.

Napisano

Dalej nie kumam, miec w mieszkaniu dwupokojowym cztery rózne obwody i nie poradzić sobie z przykładami (problemami) które opisujesz to trzeba być wyjatkowo nieporadnym.

ja w swoim mieszkaniu (2pokoje+osobna kuchnia+lazienka) mam:

- roznicowka na calosc

- obwod swiatlo (wszedzie)

- obwod gniazda w pokojach, na tarasie i ogolnodostepne kontakty w kuchni (np. nad stolem, blatem roboczym)

- obwod lazienki (pralka, ogrzewanie podlogowe, gniazdko przy lustrze, itp)

- obwod kuchnia (zmywarka, lodowka, piekarnik, itp)

- obwod 3fazy kuchnia (plyta ceramiczna)

wyjezdzajac wypstrykuje wszystko procz roznicowki i obwodu kuchni na ktorym mam lodowke. Dzieki temu wszelkie sprzety ktore normalnie mam w standby oraz ogrzewanie podlogowe w lazience sie wylacza i przez wakacje nie zre pradu ;)

teraz troche zaluje ze sie nie uparlem i nie zrobilem osobnego obwodu na tarasie... ale to tylko dlatego ze przyuwazylem kiedys ze ekipa remontujaca elewacje podlaczala swoje sprzety do gniazdek tarasowych sasiadow i brali prad az milo :/ pomimo ze mieli przygotowane pomieszczenie z osobnym zasilaniem w garazu... ale napewno tak im bylo wygodniej niz dymac z przedluzaczem :(

Napisano

mikomir - pokaż mi taki profesjonalny schemat instalacji ;)

Do autora - zależy od budżetu i przemyśleń.

Ja polecam zawsze takie punkty:

- lodówka osobno - jak sobie gdzieś wyjedziesz, zostawiasz tylko lodówkę, w razie burzy niewiele ryzykujesz

- pralka, piekarnik, indukcja, bojler, - osobne obwody

- osobne zabezpieczenie obwodów gniazd każdego pomieszczenia

- osobne zabezpieczenie obwodów oświetlenie każdego pomieszczenia (nie liczę korytarzy)

- absolutnie nie stosować różnicówki zabezpieczającej wszystkie obwody w mieszkaniu - jedno uszkodzone urządzenie spowoduje zapanowanie egipskich ciemności

Dlaczego ? Bo tak jest funkcjonalnie, w miarę "modułowo" - jak chcemy dołożyć gniazdo, to nie martwimy się, czy całe mieszkanie powieszone na jednym "B16" nie "zgaśnie". 

Na pewno można uszczuplić, można taniej, też będzie świecić, ale ja jestem zdania, żeby sobie nie utrudniać, szczególnie, że koszt wzrośnie, powiedzmy o 200 PLN, a spokój zostaje na -dziesiąt lat.

Co do różnicówek - nie musi być nowego WLZ-tu w całym bloku...

Napisano

....

Uwagi:

aby zastosować wyłączniki roznicowo-pradowe musi byc w bloku połozona "nowa" instalacja elektryczna

jeżeli staniesz w wannie i w zasięgu ręki masz lampy(ki) oświetleniowe na nap 230 V to oświetlenie w łazience też zabezpiecz wył różn-pradowym lub usuń je (oświetlenie) z zasięgu rak.

Edit: doczytaj w jakiej odległości od wanny powinny znajdować się gniazda - jak będziesz robił nową instalację to możesz zrobic to zgodnie z normami, chodzi o strefy w łazience.

1) A to na starej instalacji nie można "rozdzielić" zera?

2) Niestety nie każda łazienka pozwala na zachowanie przepisów ;]

Napisano

trzeba być wyjątkowo nieprzewidującym żeby robić takie rzeczy poprostu. Wystarczy, że zmywarka w nocy wywali Ci prąd i lodówka nie ma zasilania. Widać poprostu, że nidgy nic Cię nie zaskoczyło 'prądowo' i nie masz doświadczeń z tego typu awariami. Ja mam, przerobiłem wywalenie bezpiecznika przez coś na takiej nierozdzielonej instalacji podczas urlopu i cała lodówka i zamrażarka były do wywalenia bo popłynęły.

Napisano

1) A to na starej instalacji nie można "rozdzielić" zera?

2) Niestety nie każda łazienka pozwala na zachowanie przepisów ;]

Można rozdzielać PEN, mówi o tym: Ustawa z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo Budowlane, Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie i inne.

Napisano

ja w swoim mieszkaniu (2pokoje+osobna kuchnia+lazienka) mam:

- roznicowka na calosc

- obwod swiatlo (wszedzie)

- obwod gniazda w pokojach, na tarasie i ogolnodostepne kontakty w kuchni (np. nad stolem, blatem roboczym)

- obwod lazienki (pralka, ogrzewanie podlogowe, gniazdko przy lustrze, itp)

- obwod kuchnia (zmywarka, lodowka, piekarnik, itp)

- obwod 3fazy kuchnia (plyta ceramiczna)

wyjezdzajac wypstrykuje wszystko procz roznicowki i obwodu kuchni na ktorym mam lodowke. Dzieki temu wszelkie sprzety ktore normalnie mam w standby oraz ogrzewanie podlogowe w lazience sie wylacza i przez wakacje nie zre pradu ;)

Teraz kolej na mnie ;]

2 pokoje + kuchnia + łazienka + WC + przedkokój + balkon i tak:

piec, pralka, ogrzewacz wody do umywalki - do każdego osobne obwody S16

oświetlenie górne w każdym pomieszczeniu - osobne obwody S6

gniazda sieciowe w każdym pomieszczeniu - osobne obwody S10

Już dwa razy zdarzyło się tak, że przepalająca się konwencjonalna żarówka wyzwoliła sześcioamperowe zabezpieczenie, ale poza żyrandolem nie zgasło nic więcej, więc jestem za takim rozbijaniem poszczególnych obwodów.

teraz troche zaluje ze sie nie uparlem i nie zrobilem osobnego obwodu na tarasie... ale to tylko dlatego ze przyuwazylem kiedys ze ekipa remontujaca elewacje podlaczala swoje sprzety do gniazdek tarasowych sasiadow i brali prad az milo :/ pomimo ze mieli przygotowane pomieszczenie z osobnym zasilaniem w garazu... ale napewno tak im bylo wygodniej niz dymac z przedluzaczem :(

Na balkonie też mam gniazda, ale żeby zabezpieczyć się przed nieuprawnionym użyciem ;]  i dla mojej wygody - są one sterowane wyłącznikiem z mieszkania i mogę sobie o dowolnej porze włączać/wyłączać np. ozodby świąteczne :phi:

Dodatkowo przeniosłem całą skrzynkę zabezpieczeń z nad drzwi wejściowych do zabudowanej szafy, w skrzynce schowałem też dwa modułowe dzwonki, więc do drzwi dzwonić można, a nic nie wisi i nie szpeci nad drzwiami.

W skrzynce mam też kontrolkę obecności napięcia przychodzącego - jeśli ona świeci, tzn, że problem jest na 100% w mieszkaniu (to bardziej taka zachcianka, niż konieczność ;] ).

Z innych udogodnień: w pokojach przy łączniku oświetlenia górnego (standardowo w okolicy drzwi) dołożyłem "gniazdo dyżurne": można go użyć np. do podłączenia odkurzacza lub innego, przenośnego sprzętu do pracy okazjonalnej.

Pozostałe gniazda zrobiłem na wys. ok. 300 nad ziemią. Przy wejściu do kuchni jest łącznik oświetlenia: dodałem do niego łącznik seryjny, który steruje mi oświetleniem podszafkowym stronami lewa i/lub prawa.

Bez foto się nie liczy - kto pierwszy? :phi:

Napisano
  • Autor

czyli jak zwykle, kady user po swojemu  :hehe:

rozwazam tez opcje podpiecia:

gniazdka

2 pokoje+korytarz na 1 bezpieczniku 

kuchnia 1 bezpiecznik + ewentualnie kuchenka/zmywarka/lodówka 1 bezpiecznik

łazienka 1 bezpiecznik

oswietlenie 

1 bezpiecznik na wszystko

ma to jakis sens??

Napisano

Panowie mam pytanie co do wylacznika roznicowo pradowego w instalacji, gdzie do mieszkania dochodzi instalacja 2 przewodowa. Czyli robimy instalacje w mieszkanio na 3 przewody i uziemienie podlaczamy przed wylacznikiem roznicowo pradowym, bo jak wiadomo jak podepniemy za wylacznikiem roznicowo pradowym  to zabezpieczenie to nie zadziala.

Napisano

Panowie mam pytanie co do wylacznika roznicowo pradowego w instalacji, gdzie do mieszkania dochodzi instalacja 2 przewodowa. Czyli robimy instalacje w mieszkanio na 3 przewody i uziemienie podlaczamy przed wylacznikiem roznicowo pradowym, bo jak wiadomo jak podepniemy za wylacznikiem roznicowo pradowym  to zabezpieczenie to nie zadziala.

Praktycznie sam sobie odpowiedziałeś - aby różnicówka poprawnie działała musi być podłączona w sieci trójprzewodowej TN-S. Natomiast co do przerobienia instalacji dwuprzewodowej na trójprzewodową to udaj się do elektryka który na miejscu oceni jakię są mozliwości. Tutaj raczej nikt Ci nie podpowie bo ten temat jest złozony nawet dla fachowców - akty prawne, normy, zalecenia. Przy przeróbce nalezy brać pod uwagę m.in. obecny układ sieci, system połączeń wyrównawczych w budynku, przekroje przewodów, itd. a na końcu zrobic pomiary.