Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

A może C5?

Featured Replies

Napisano

Pomyślałem, że potrzeba auto dla rodziny 2+1 i pomyślałem o C5 na hydropneumacie z lat tak od 2011 w gorę. 

Dobre toto? 

Jakie silniki brać, jakich unikać?

2.0 diesel 163 konie jest ok?

Nie chce opinii z francowatych, bo chce krytycznych rzeczy posłuchać ;]

Napisano

Pomyślałem, że potrzeba auto dla rodziny 2+1 i pomyślałem o C5 na hydropneumacie z lat tak od 2011 w gorę. 

Dobre toto? 

Jakie silniki brać, jakich unikać?

Nie chce opinii z francowatych, bo chce krytycznych rzeczy posłuchać ;]

Miałem służbówkę przez rok. 2.0 163 koni w sedanie, jakaś podstawowa wersja. Jeden z fajniejszych samochodów którymi jeździłem. Cichy, szybki, oszczędny, bardzo wygodny. Miał 120000km i jedyna awaria to pompa. Naprawa poza ASO 2800, padła miesiąc po gwarancji i ASO się wypięło na mnie, mimo, że wszystkie przeglądy były terminowo robione. 

Napisano

A ile takie C5 kosztuje?

Pytam, bo qmpel z roboty przymierza się do wymiany auta i zastanawiałem się, czy mu taką C-piątkę doradzać, czy nie. Tyle że u niego komplet pasażerów, czyli 2+3.

Silnik 2.0HDI 163KM mam w swoim autobusie. I jestem bardzo zadowolony z osiągów. Mam automat oraz ciężki samochód (1.8t) a przyspieszanie oraz jazda z prędkościami 140+ nie stanowi dla tego silnika żadnego wysiłku. Z C5 powinno być tylko lepiej.

Pozdro

Bartek

Napisano

C5 na hydropneumacie z lat tak od 2011 w gorę. 

Orentowałeś się jaki procent oferowanych powyższych ma hydro a jaki jest na sprężynach?

Obawiam się, że sprężynowców będzie więcej

Napisano

Mam 2011 2.0 HDI 163KM.

Mocy starcza do sprawnego przemieszczania się.

Zawieszenie komfortowe.

Jedyna wada dla mnie - brak miejsc na kubek z przodu :).

Gdybym mógł zamieniłbym na automat.

Napisano
  • Autor

Orentowałeś się jaki procent oferowanych powyższych ma hydro a jaki jest na sprężynach?

Obawiam się, że sprężynowców będzie więcej

wśród tych co szukam to tak 50/50

Napisano

Jedyna wada dla mnie - brak miejsc na kubek z przodu .

Racja !!! To najbardziej wnerwiało w tym samochodzie. 

Napisano

Miał 120000km i jedyna awaria to pompa. Naprawa poza ASO 2800, padła miesiąc po gwarancji i ASO się wypięło na mnie, mimo, że wszystkie przeglądy były terminowo robione. 

Można wiedzieć o jaką pompę chodzi, bo podejrzewam, że w tym aucie nie ma tylko jednej pompy :hmm:

Napisano

Można wiedzieć o jaką pompę chodzi, bo podejrzewam, że w tym aucie nie ma tylko jednej pompy :hmm:

coś tam od wysokiego ciśnienia, ale za cholere się na tym nie znam... w aucie śmierdziało ropą, więc...  8-)

Napisano

wśród tych co szukam to tak 50/50

2.0 HDI w wersji Exclusive chyba 100% mialo hydro, wiec mozesz zawezic poszukiwania :ok:

Napisano

Mam 2.0hdi 163 z 2011. Szukaj tylko wersji exclusive wszystkie miały hydro i sporo fajnych gadżetów. Samochód mega wygodny wyciszony i oszczedny. Mam średnie spalanie 6,7.Jedyny mankament jaki zauważyłem to słaba wentylacja dla osób na tylnej kanapie.

Napisano

Można wiedzieć o jaką pompę chodzi, bo podejrzewam, że w tym aucie nie ma tylko jednej pompy

Nawet w maluchu były 4 pompy, mimo braku pompy wody ;)

Napisano
  • Autor

paliwa

hamulcowa

spryskiwaczy

co jeszcze?

żeby mod wątek zaśmiecał...  :facepalm:

Napisano
  • Autor

kto robi automaty do nich?

problematyczne?

Napisano

Aisin Warner tf80-sc w roczniki jaki szukasz jest 2 generacja. Skrzynia jest ok o ile nie ma kosmicznego przebiegu i wbrew zaleceniom producenta samochodu (nie mylić z producentem skrzyni) będziesz w niej zmieniał regularnie olej.

Napisano

Idz na bogato i rozwaz C6 ;) C5 III nie zachwyca niestety...

Napisano

Mam C5 z 2010 roku, 2,0 HDI 163KM, automat. Auto mega fajne i wygodne. Jak koledzy pisali - skup się na wersji Exclusive - tam 100% jest hydro, jest też sporo dodatków, m. in. szyby boczne klejone, któe mają dodatkowo wyciszać odgłosy z zewnątrz. Chyba wszystkie Exclusivy miały też elektrykę foteli z pamięcią, srebrne wykończenia z zewnątrz, wstawki na kierownicy, kombi w tej wersji elektrycznie podnoszoną klapę bagażnika, 

Ale kilka minusów ma:

1. Jakość wykonania - w porównaniu z moją poprzednią Avensis z 2004 roku to jest przepaść w jakości materiałów - Ava po 260 tys wyglądała w środku lepiej, niż C5 po 120 tys. Poździerane uchwyty w drzwiach, słabej jakości skóra na fotelach.

2. Rzeczony brak uchwytów na kubki - ten w podłokietniku do niczego się nie nadaje. Nie wiem czemu ktoś o tym nie pomyślał przy projektowaniu.

3. Ogólnie mało jest schowków, a te, które są, nie zachwycają wielkością.

4. Ergonomia też in minus - nie ma tu intuicyjnego korzystania z przycisków. A już umiejscowienie wyłącznika świateł awaryjnych niemal przed pasażerem, to kpina.

Ale ogólnie bardzo fajny samochód - tylko z pełną świadomością jego wad.

Mój, z automatyczną skrzynią i przy mojej spokojnej jeździe najmniej spalił mi 6,7, normalnie między 7 a 7,5. Ale ja nie jeżdżę po zatłoczonym mieście.

Napisano
  • Autor

Idz na bogato i rozwaz C6 ;) C5 III nie zachwyca niestety...

Dzieciak mi sie rodzi i cos przestronnego szukam. Wczoraj jednego oglądalem i powiem szczerze, ze spodziewalem sie ze to bedzie większe. Jednak chyba mondeo mk4 ma wiecej przestrzeni...

Napisano

do tego zmierzalem, z zewnatrz wyglada na duze auto, a w srodku jakos miejsca nie widac... Dlatego bede mial problem zeby zmienic swoje C5 na cos innego...

Napisano

Dzieciak mi sie rodzi i cos przestronnego szukam. Wczoraj jednego oglądalem i powiem szczerze, ze spodziewalem sie ze to bedzie większe. Jednak chyba mondeo mk4 ma wiecej przestrzeni...

W BMW sie nie zmiescicie z jednym dzieciakiem? 8]

Napisano
  • Autor

W BMW sie nie zmiescicie z jednym dzieciakiem? 8]

Bmw bylo idealne, ale sie sprzedalo ;)

Napisano

A jak się ma C5 III do Laguny III - miejsce komfort itd - wie ktoś ?

Napisano

A jak się ma C5 III do Laguny III - miejsce komfort itd - wie ktoś ?

Laguna III nie grzeszy już komfortem jak poprzednie edycje i C5. To już podobno bardziej niemieckie zawieszenie niż francuskie. Znajomy ma LIII, miał też LII oraz przymierzał się do C5. I LIII jest twarda w porównaniu z C5.

Napisano

Chociażby wspomagania, pompa wody, bądź ciśnienia hydro...

Chodziło o malucha ;)

Napisano

To kup ponownie Mondziaka, ja tam z chęcią zmienił na mk4 po lifcie.

Napisano

Mam 2011 2.0 HDI 163KM.

Mocy starcza do sprawnego przemieszczania się.

Zawieszenie komfortowe.

Jedyna wada dla mnie - brak miejsc na kubek z przodu :).

jest w podlokietniku ;) ... marne materialy ... skora na kierownicy po 30 tys od nowosci sie luszczy  :phi: plastiki na drzwiach podrapane ;) ale tak to fajna kanapa 

Napisano

Vadero a siedziałeś w C5? Ja jak do tego siadłem to mi ciasnawo było, ale może to przez to że Croma jezdze.

Ogólnie ogladałem C5 z przebigiem na liczniku ok 140k km i ponoć powierdzonym, no i materiały faktycznie już wyglądały na początki zużycia.Ale z drugiej strony, sam myślę , że następna będzie C5 mimo wszystko ;)

Napisano
  • Autor

To kup ponownie Mondziaka, ja tam z chęcią zmienił na mk4 po lifcie.

Może i kupie ;)

A może i Grand C-max;a - zrobiłem torche km takim z 1.6 ecoboostem - świetnie się tym jeździło, a odsuwane drzwi tylne to genialny patent.

A może S-maxa  - tam to już w ogóle żona mogłaby się nie martwić o odpinanie gondoli od wózka, tylko jak stoi tak by go wrzucała na pakę. Prowadzi się super.

A może oszczędzić i kupić C4 picasso z okolic 2009-2010 roku - chodzą po 25-28kpln - dość przestronny (jak grand c-max), ale kosztuje dużo mniej - dziecko go może zdewastować i mniej szkoda ;)

A może passata B7 w kombiku - mniejsza utrata wartości od mondeło, pojemnościowo ok.

A może superba kombi - wszerz bez szału, a wzdłuż super. Tyle że trzeba szykować więcej kasiory - czy wtedy już nie kupić sobie wypaśnego S-maxa.

Nie przywiązuję siędo aut i nie trzymam ich długo - kupuje coś co na ten moment spełnia moje oczekiwania - jak się zmieniają oczekiwania to zmieniam auto - od kilku aut już mam tak, że żadne dłużej jak rok u mnie nie wytrzymało ;)

Napisano
  • Autor

Vadero a siedziałeś w C5? Ja jak do tego siadłem to mi ciasnawo było, ale może to przez to że Croma jezdze.

Ogólnie ogladałem C5 z przebigiem na liczniku ok 140k km i ponoć powierdzonym, no i materiały faktycznie już wyglądały na początki zużycia.Ale z drugiej strony, sam myślę , że następna będzie C5 mimo wszystko ;)

no właśnie dzien po napisaniu tego wątku wsiadłem i też się zdziwiłem - spodziewałem się czegoś większego...

Materiałami się nie martwię - nie mam zamiaru tego trzymac 5 lat, w mondeo  z resztą też kiepsko z materiałami i po 100kkm musiałem kiere obszywać, a sreberka we wnętrzu schodziły, ekoskóra na szwach od wewnątrz puszczała.

Napisano

no właśnie dzien po napisaniu tego wątku wsiadłem i też się zdziwiłem - spodziewałem się czegoś większego...

Materiałami się nie martwię - nie mam zamiaru tego trzymac 5 lat, w mondeo  z resztą też kiepsko z materiałami i po 100kkm musiałem kiere obszywać, a sreberka we wnętrzu schodziły, ekoskóra na szwach od wewnątrz puszczała.

Mam c5 wprawdzie 2003r. i na ilość miejsca nie narzekam. A z tylu jeździ zona z mala w foteliku. Jeszcze sporo miejsca zostaje.

Napisano

Mam c5 wprawdzie 2003r. i na ilość miejsca nie narzekam. A z tylu jeździ zona z mala w foteliku. Jeszcze sporo miejsca zostaje.

jakby to powiedzieć, mówimy o 2 różnych samochodach

Napisano
  • Autor

No dobra, a może Audi A6 C5? ;]

Takie z silnikiem 2.8 albo 3.0 benzyna i quattro?  :hmm:

Napisano

duzy rozmach rocznikowy i cennikowy :D ale audi to audi ;)

Napisano

a takim fajnym tropem szedles i zbladziles w ostatnim momencie...

Napisano
  • Autor

a takim fajnym tropem szedles i zbladziles w ostatnim momencie...

Szukam czegoś ciekawego, albo czegoś praktycznego - jeszcze nie wiem - trzecie auto, więc jedyne nieprzesuwalne kryterium to wielkość - ma być duże i wygodne ;)

Napisano

Poszukaj c6 z 3.0 hdi

Pozdrawiam Dawid

Napisano

jednak C5 jest zdecydowanie niebezpiecznym samochodem.

nie ściąga , zawieszenie się nie tłucze, nie odczuwasz luzu, ładnie pracuje i zadowolony na pewniaka jedziesz na przegląd.

A tu niespodzianka:

-tulejki wachaczy popenkane

-sworznie z luzem

jedynie łączniki OK 8]  ;]