Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

temperatura silnika

Featured Replies

Napisano

Jestem posiadaczem passata 1,8 turbawka z gazem . 

Czy gaz(parownik) moze obnizyc temeprature płynu o ponad 10 stopni?

Wskazówka od temp. na desce  stoi prosto pionowo na 90 stopni, a VAG pokazuje temeprature 76-78 stopni. 

I tak jakoś srednio grzeje tez nawiew. 

W nagrzewnicy po odpaleniu słychac jakby takie trzeszczenia ,przelewania, 

Dzis była odpowietrzana i dalej słychac te bulgotania. 

Czy może to być UPG czy problem z termostatem?

Napisano

Wskażnik ma swoją 'tolerancję' w tych autach i nie zawsze pokazuje realną temperaturę, jeżeli odchyłki nie są duże to wskazówka trzyma się na 90° żeby użyszkodnik auta sobie nie zawracał głowy.

Z tego co kojarzę to za odczyt temperatury płynu w tym aucie odpowiada tylko jeden czujnik, po prostu co innego widzisz na desce a co innego widzi ECU. Co nie zmienia faktu że temperatura trochę niska ale na to może pomóc wymiana termostatu ;)

Napisano

w poprzednim moim aucie passacie też z gazem  gdy wymieniłem nagrzewnice i dając ogrzewanie na max ,reki nie można było utrzymać tuż przy kratce bo parzyło

Napisano

W saabie mimo, ze wskazówką stoi w poziomie to tolerancja jest bodajże od 80 do 113 stopni...

Napisano

W saabie mimo, ze wskazówką stoi w poziomie to tolerancja jest bodajże od 80 do 113 stopni...

Polityka producentów... a wielu narzeka na Pug'a  :hehe:  że wskaźnik temperatury lata w górę i w dół... Tylko w 307 (nie wiem jak w innych) wskaźnik pokazuje aktualną temperaturę silnika - czyli dochodzi do 90 - otwiera się termostat - wskaźnik "w dół"  :)    No ale w innych są lepsze silniki  ;l  tak złapią temperaturę to wskazówka stoi  ;l

Napisano

termostat powinien stopniowo się otwierać  w zależności od temperatury płyny w układzie, a nie od razu hop na całego, dlatego widzisz to na desce :skromny:  Każdy jeden jak mi tak zaczynał robić wymieniałem :skromny:

Napisano

Polityka producentów... a wielu narzeka na Pug'a :hehe: że wskaźnik temperatury lata w górę i w dół... Tylko w 307 (nie wiem jak w innych) wskaźnik pokazuje aktualną temperaturę silnika - czyli dochodzi do 90 - otwiera się termostat - wskaźnik "w dół" :) No ale w innych są lepsze silniki ;l tak złapią temperaturę to wskazówka stoi ;l

Chyba jednak lepiej aby wskazówką "stala" w miejscu. Wsiadłbym do Puga i stwierdziłbym, ze termostat do wymiany :)

Napisano

termostat powinien stopniowo się otwierać  w zależności od temperatury płyny w układzie, a nie od razu hop na całego, dlatego widzisz to na desce :skromny:  Każdy jeden jak mi tak zaczynał robić wymieniałem :skromny:

Ale właśnie tak jest w wag'u i pokrewnych - wystarczy sprawdzić kompem - tolerancja temperatury jest "ogromna"  ;]

A co do mojego termostatu  ;]  - tak było na oryginalnym - po pęknięciu obudowy wymieniłem na febi (nic innego nie było "na szybko") i jest tak samo... Zresztą na forum Pug'a użytkownicy potwierdzają "tą przypadłość"  :hehe:

Napisano

Chyba jednak lepiej aby wskazówką "stala" w miejscu. Wsiadłbym do Puga i stwierdziłbym, ze termostat do wymiany :)

Ja przesiadłem się z lanosa  ;]  i też myślałem że termostat do wymiany  ;l

Napisano

termostat reguluje obieg układu chłodzenia, zazwyczaj w okolicy termostatu jest czujnik temperatury. Przerobiłem Matiza, Tico, obecnie P2 FL i w żadnym aucie nie miałem po zagrzaniu skoków temperatury. Chyba że mroziło -20C i dłuższy czas zjeżdżałem z wzniesienia. Także w takim wypadku jak komuś lata wskazówka to jest coś nie halo. Co do autora tematu, pytanie gdzie masz ten reduktor, jeśli jest w otwartej przestrzeni między kratkami w zderzaku i jest narażony na opływające powietrze to jak najbardziej że tak. Termostat to nie jest zawór "on/off", w zależności od samochodu ma różną "bezwładność" zakresu pracy.

Napisano

Jestem posiadaczem passata 1,8 turbawka z gazem . 

Czy gaz(parownik) moze obnizyc temeprature płynu o ponad 10 stopni?

Wskazówka od temp. na desce  stoi prosto pionowo na 90 stopni, a VAG pokazuje temeprature 76-78 stopni. 

I tak jakoś srednio grzeje tez nawiew. 

W nagrzewnicy po odpaleniu słychac jakby takie trzeszczenia ,przelewania, 

Dzis była odpowietrzana i dalej słychac te bulgotania. 

Czy może to być UPG czy problem z termostatem?

Mam paska w TDI i niestety miałem podobne objawy i zakończyło się wymianą upg

Napisano
  • Autor

termostat reguluje obieg układu chłodzenia, zazwyczaj w okolicy termostatu jest czujnik temperatury. Przerobiłem Matiza, Tico, obecnie P2 FL i w żadnym aucie nie miałem po zagrzaniu skoków temperatury. Chyba że mroziło -20C i dłuższy czas zjeżdżałem z wzniesienia. Także w takim wypadku jak komuś lata wskazówka to jest coś nie halo. Co do autora tematu, pytanie gdzie masz ten reduktor, jeśli jest w otwartej przestrzeni między kratkami w zderzaku i jest narażony na opływające powietrze to jak najbardziej że tak. Termostat to nie jest zawór "on/off", w zależności od samochodu ma różną "bezwładność" zakresu pracy.

Parownik mam wpięty chyba pod mały obieg  po stronie kierowcy. Może nie do końca zasłania go wszystko przed powietrzem ale nie jest wystawiony na bezpośrednie działanie wlatującego powietrza. Znajduje się pod zbiorniczkiem płynu.

Dziś kupiłem termostat i jutro będę wymieniać. Po całej operacji napisze czy się polepszyło. 

Napisano

termostat reguluje obieg układu chłodzenia, zazwyczaj w okolicy termostatu jest czujnik temperatury. Przerobiłem Matiza, Tico, obecnie P2 FL i w żadnym aucie nie miałem po zagrzaniu skoków temperatury. Chyba że dłuższy czas zjeżdżałem z wzniesienia. Także w takim wypadku jak komuś lata wskazówka to jest coś nie halo.

To nie chodzi o latanie po całej skali, ale o wskazania rzeczywistej temperatury i nie jest to objaw niepokojący, ale nie występujący w nowszych bolidach.

W poczciwym fiaciku (po zakupie) wskazówka jak już ożyła, to stawała nieruchomo na 70* + brak ogrzewania. Normalne? Nie, nowy termostat rozwiązał problem i na nim dokładnie widziałem, kiedy się otwiera, wiedziałem, kiedy się włączy wiatrak chłodnicy, widać było spadek temperatury cieczy przy długim hamowaniu silnikiem ze wzniesienia...

A teraz? Teraz wiatrak chłodnicy włącza się, a wskazówka w zasadzie nie zmienia położenia...

Napisano

Polityka producentów... a wielu narzeka na Pug'a  :hehe:  że wskaźnik temperatury lata w górę i w dół... Tylko w 307 (nie wiem jak w innych) wskaźnik pokazuje aktualną temperaturę silnika - czyli dochodzi do 90 - otwiera się termostat - wskaźnik "w dół"  :)    No ale w innych są lepsze silniki  ;l  tak złapią temperaturę to wskazówka stoi  ;l

Za to w C4 (a czujnik pewnie ten sam co w P307) jest 6 kresek, odpowiednia temperatura to 3 kreski, ale ile tam stopni przypada na kreskę to nie wiem.

Napisano

Polityka producentów... a wielu narzeka na Pug'a :hehe: że wskaźnik temperatury lata w górę i w dół... Tylko w 307 (nie wiem jak w innych) wskaźnik pokazuje aktualną temperaturę silnika - czyli dochodzi do 90 - otwiera się termostat - wskaźnik "w dół" :) No ale w innych są lepsze silniki ;l tak złapią temperaturę to wskazówka stoi ;l

Dokladnie, kto nie zna charakterydtyki wskaźników w takim Pugu to może sie zdziwic ze zjezdzajac na dlufi pochyleniu wskazowka spada do 75-80 a pod gore wskakuje na 95:). Swoja droga dzieki tak czułej charaktyrystyce, odktylem ze jak na autostradzie pokazywal mi 95* to zaczela padac sonda i ładowała wieksza dawke paliwa. W puncie to wskaznik na pionowo byl w zakresie 80-100, a jak rax sie ruszyl to auto od razu bylo zagotowane :)

Napisano

Parownik mam wpięty chyba pod mały obieg  po stronie kierowcy. Może nie do końca zasłania go wszystko przed powietrzem ale nie jest wystawiony na bezpośrednie działanie wlatującego powietrza. Znajduje się pod zbiorniczkiem płynu.

Dziś kupiłem termostat i jutro będę wymieniać. Po całej operacji napisze czy się polepszyło. 

Przypomniałem sobie taką przypadłość  ;]  po zakupie lanosa także słyszałem przelewania, słabo grzał, delikatnie ubywało płynu..

Winnym okazały się trójniki wpięte w układ ogrzewania - do podgrzewania parownika, delikatnie puszczały i nagrzewnica się zapowietrzała. 

Wymieniłem wtedy na metalowe i spokój  ;]  tzn. trzeba dokręcić opaski raz do roku  ;]

Napisano

inny czujnik czyta to co pokazuje VAG, a inny odpowiada za to co wskazuje wskazówka :) 

Napisano
  • Autor

Dzisiaj wymieniłem termostat. 

W końcu mam ciepło w autku.

Skończyły się tez efekty przelewania w nagrzewnicy. 

Mechanik przedmuchał ją powietrzem ( MATKO BOSKA- ale ze środka wydmuchało szlamu)

Nastała cisza i spokój.

Mam nadzieję ze efekty przelewań odeszły na zawsze.

Napisano

Przerobiłem Matiza, Tico, obecnie P2 FL i w żadnym aucie nie miałem po zagrzaniu skoków temperatury.

Czy nie jest tak, że termostat reguluje jedynie dolną temperaturę zakresu? Górną ograniczają chyba wentylatory i ich termostat?

W Speed-ym mam cyfrowy wskaźnik temperatury i jest tak, że podczas jazdy, kiedy powietrze przepływa przez chłodnicę temperatura trzyma się w okolicach 90st.C. Jednak na postoju wentylatory włączają się dopiero przy 106st.C. Jest to prawidłowe zachowanie opisane w instrukcji serwisowej.

Po schłodzeniu do 90st.C. wentylatory wyłączają się i znowu temperatura rośnie do 106st.C.

Czyli termostat trzyma dolną temperaturę 90st.C. ale na postoju temperatura zmienia się w górę o 16st.C.

Napisano

Czy nie jest tak, że termostat reguluje jedynie dolną temperaturę zakresu? Górną ograniczają chyba wentylatory i ich termostat?

podczas jazdy, kiedy powietrze przepływa przez chłodnicę temperatura trzyma się w okolicach 90st.C. Jednak na postoju wentylatory włączają się dopiero przy 106st.C. Jest to prawidłowe zachowanie opisane w instrukcji serwisowej.

Po schłodzeniu do 90st.C. wentylatory wyłączają się i znowu temperatura rośnie do 106st.C.

Czyli termostat trzyma dolną temperaturę 90st.C. ale na postoju temperatura zmienia się w górę o 16st.C.

No bo i jak niby termostat miał by ograniczać górną temperaturę? Bardziej. niż na max. otworzyć się nie może...

Za tę temp. jest/są odpowiedzialny/e wiatrak/wiatraki i "graniczna" sprawność układu (wypadkowa obciążenia silnika i wydajności układu chłodzenia), powyżej której nic już nie pomoże i temp. będzie rosła tak czy siak.