Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Deklaracja PCC-3

Featured Replies

Napisano

Kupiliśmy z żoną córce samochód od osoby fizycznej na podstawie umowy KS. Muszę złożyć do skarbówki deklarację PCC-3 i teraz mam kilka pytań:

1. Właścicielami będą żona i córka - w związku z powyższym składamy dwie deklaracje czy jedną, a jeśli jedną to wpisuję dane  jednego właściciela czy dwóch?

2 Jeśli dwie deklaracje to podatek płacę do każdej deklaracji po połowie? Czy wystarczy jeden przelew?

3. Córka ma 18 lat i nie ma jeszcze numeru NIP - czy wystarczy wpisać pesel w deklaracji?

4. Wystarczy deklaracje wysłać pocztą do właściwego US i robię przelew do tej deklaracji czy trzeba się udać osobiście do USu i złożyć na kancelarię?

Nigdy nie kupowałem auta na umowę KS stąd moje pytania...

Napisano

W przypadku dwóch właścicieli składasz PCC-3 i PCC-3A.

Podatek płacisz jeden - 2% kwoty z umowy.

Obecnie posługujemy się numerami PESEL, NIP dla osoby fizycznej nie jest obecnie potrzebny.

Możesz wysłać wypełniony druk w e-deklaracjach, podobnie jak PIT a przelew robisz internetowo. Albo wypisujesz wszystko i lecisz osobiście do US.

http://samochodtestowy.pl/naprawa-vw-golf/kupno-umowy-pity-pcc-3-formalnosci-rejestracja/- tu masz to opisane, tyle że zamiast NIP wpisujesz PESELe  bo obecne formularze tego wymagają.

Napisano

Możesz wysłać wypełniony druk w e-deklaracjach, podobnie jak PIT a przelew robisz internetowo.

Potwierdzam, praktykowałem już dwukrotnie.

Napisano

Kupiliśmy z żoną córce samochód od osoby fizycznej na podstawie umowy KS. Muszę złożyć do skarbówki deklarację PCC-3 i teraz mam kilka pytań:

1. Właścicielami będą żona i córka - w związku z powyższym składamy dwie deklaracje czy jedną, a jeśli jedną to wpisuję dane  jednego właściciela czy dwóch?

2 Jeśli dwie deklaracje to podatek płacę do każdej deklaracji po połowie? Czy wystarczy jeden przelew?

3. Córka ma 18 lat i nie ma jeszcze numeru NIP - czy wystarczy wpisać pesel w deklaracji?

4. Wystarczy deklaracje wysłać pocztą do właściwego US i robię przelew do tej deklaracji czy trzeba się udać osobiście do USu i złożyć na kancelarię?

Nigdy nie kupowałem auta na umowę KS stąd moje pytania...

1 i 2 tak jak napisał rostex, 3-w niczym to nie przeszkadza, pesel wystarczy, co do 4 może być pocztą i przelew masz tu formularz wypełniasz zgodnie ze wzorem, wysyłasz, przelew puszczasz via net i po sprawie, lub jeśli wysyłałeś np sam PITa przez edeklarację i masz zainstalowane to edeklaracjami, z tym że jak  nie masz, to szybciej pewnie wyjdzie wysłać pocztą.:)

Napisano

NIP dla osób fizycznych nie jest już wydawany nawet, dopiero jakby chciała założyć DG to dostanie NIP.

Napisano

Podatek płacisz jeden - 2% kwoty z umowy.

Dla jasności.

Podatek od czynności cywilno-prawnych wynosi 2% od wartości rynkowej. Zwykle wpisuje się tą z umowy, ale jeśli różni się ona 30% od wartości rynkowej to urząd może wezwać do wyjaśnienia lub powołać rzeczoznawcę. Jeśli wycena wycena zgadza się z tą w umowie to płaci urząd, jeśli nie to klient plus wyrównanie podatku.

Napisano

Tylko na AK widziałem wypowiedzi osób ktore wpisywały do deklaracji inne, z reguły wyższe kwoty niż na umowie. W realu nigdy tego nie spotkałem.

Napisano

Tylko na AK widziałem wypowiedzi osób ktore wpisywały do deklaracji inne, z reguły wyższe kwoty niż na umowie. W realu nigdy tego nie spotkałem.

ja widziałem w realu :]

Napisano

Nie. PCC-3 jest od czynności cywilno-prawnych.

Sprzedaż z FV też jest czynnością cywilnoprawną, ale właśnie wystawienie FV zwalnia ją z obowiązku opłaty podatku PCC.