Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK] C-KLASA 220CDI 170KM AVANTGARDE

Featured Replies

Napisano

W mój filterek (ASB, >=2010,=<40000,kombi), gdzie zwykle wpadają Fiaty/Fordy/Francuskie, wpadł MB C-klasse.

Gdzie jest haczyk?

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

OM651.

Ostatnie akcje serwisowe były w 2014r, więc w teorii powinno być ok.

Uważasz, że należy trzymać się od tego z daleka?

Pozdrawiam BAS

Napisano

Uważam że to silnik podwyższonego ryzyka.

Napisano
  • Autor

Kwestia jak bardzo podwyższonego?

Pewnie tej konkretnej sztuki nie kupię bo muszę jeszcze chwilę pociułać, ale pomysł mi się spodobał.

W tych pieniądzach można kupić Insignię, taniej można kupić Cromę.

Insignia ma taką a nie inną opinię.

Croma bardzo fajna, ale... pomyślałem, że MB będzie lepszy/trwalszy/mniej psujący się niż Fiat z podobnego rocznika, z podobnym przebiegiem, zwłaszcza jeśli chodzi o ASB i osprzęt silnika. Przypuszczam, że ceny części eksploatacyjnych mogą być na podobnym poziomie jak do Fiata a i utrata wartości pewnie będzie mniejsza w ciągu 5 lat.

Takie moje wieczorne przemyślenia.

Pozdrawiam BAS

Napisano

W mój filterek (ASB, >=2010,=<40000,kombi), gdzie zwykle wpadają Fiaty/Fordy/Francuskie, wpadł MB C-klasse.

Gdzie jest haczyk?

Pozdrawiam BAS

Ja stawiam na walek na VAT.

Takie auto w DE nie kosztuje 8kEUR...

Napisano

A napisz coś więcej na temat tego silnika? Z czego wynika to "podwyższone ryzyko"?

Pytam, bo teściowie mocno przymierzają się do Merca z silnikiem 2.2d i jestem ciekaw, czy mam się spodziewać jakiś niefajnych akcji.

Napisano

A napisz coś więcej na temat tego silnika? Z czego wynika to "podwyższone ryzyko"?

Pytam, bo teściowie mocno przymierzają się do Merca z silnikiem 2.2d i jestem ciekaw, czy mam się spodziewać jakiś niefajnych akcji.

Abonament na internet się skończył?

Napisano

Abonament na internet się skończył?

Nie, nie skończył się. Ale myślałem, że to nie problem dla Ciebie podzielić się wiedzą, która posiadasz. Tym bardziej, że siedzimy na forum moto. Ale skoro to dla Ciebie za duży wysiłek, to serdeczne dzięki za udzieloną mi fachową poradę i internecie. :oki:

Napisano

W mój filterek (ASB, >=2010,=<40000,kombi), gdzie zwykle wpadają Fiaty/Fordy/Francuskie, wpadł MB C-klasse.

Gdzie jest haczyk?

Pozdrawiam BAS

Stary model. To jeszcze z czasów kiedy Mercedesowi jakoś dziwnie nie wychodziły wnętrza. Jest delikatnie mówiąc bardo brzydki i raczej antyczny w środku.

http://m.autotrader.com/cars-for-sale/vehicledetails.xhtml?listingId=419298086&zip=32940&endYear=2010&pageLayout=list&sortBy=derivedpriceASC&startYear=2010&listingTypes=used&searchRadius=0&mmt=%5BMB%5B%5D%5BC_CLASS%5B%5D%5D%5D

Napisano

Gdzie jest haczyk?

Pozdrawiam BAS

Dolicz akcyzę 18,6%

Napisano

Najpoważniejszy to wyciągający się łańcuszek rozrządu - jest z tyłu silnika więc robota upierdliwa. Był problem jeszcze z wtryskami piezo Delphi ale była akcja serwisowa.

Kolega właśnie sprzedał takiego MB z nalotem ponad 300kkm, łańcuszek oryginalny.

Generalnie chcąc kupić taką C-klasę to nie ma za bardzo alternatywy - 4 cylindrowa benzyna problem z rozrządem, diesel to samo. Najbezpieczniej jest wziąć benzynową V6 ale to też po lifcie, kiedy poprawili problem z wycierającymi się zębami na wałku wyrównoważającym.

Pozatym jest to rozwinięcie konstrukcyjne W203 - naprawdę porządne auto.

EDIT - auto kumpla było z 2009 ale jednak ze starszym silnikiem, OM646. Realnie miało 350kkm a w historii tylko mały i duży serwis, żadnych poważnych awarii.

Edytowane przez Piotrus

Napisano

Kwestia jak bardzo podwyższonego?

Pewnie tej konkretnej sztuki nie kupię bo muszę jeszcze chwilę pociułać, ale pomysł mi się spodobał.

W tych pieniądzach można kupić Insignię, taniej można kupić Cromę.

Insignia ma taką a nie inną opinię.

Croma bardzo fajna, ale... pomyślałem, że MB będzie lepszy/trwalszy/mniej psujący się niż Fiat z podobnego rocznika, z podobnym przebiegiem, zwłaszcza jeśli chodzi o ASB i osprzęt silnika. Przypuszczam, że ceny części eksploatacyjnych mogą być na podobnym poziomie jak do Fiata a i utrata wartości pewnie będzie mniejsza w ciągu 5 lat.

Takie moje wieczorne przemyślenia.

Pozdrawiam BAS

Ja bym kupił Cromę, bo ten MB strasznie mały jest. Kolega takiego ma i miejsca w nim tyle co w kompakcie. Chyba że chcesz kompakta - to co innego. Chociaż w takiej sytuacji ja bym szukał trójki BMW.

Napisano

Ja bym kupił Cromę, bo ten MB strasznie mały jest. Kolega takiego ma i miejsca w nim tyle co w kompakcie. Chyba że chcesz kompakta - to co innego. Chociaż w takiej sytuacji ja bym szukał trójki BMW.

Tyle że w 3er jest jeszcze mniej miejsca z tyłu niż w W204.
Napisano

W mój filterek (ASB, >=2010,=<40000,kombi)

A może Forek?  Ogłoszenie losowe, ale wygląda ok.

Nie jest za wielki, ale przynajmniej podjedziesz pod krawężnik.

Napisano

Jak mozna polecac fiata jak do kupna jest Mercedes? Toz to inna liga. Nie wiadomo czy kolega bedzie wozil pietruszki na targ, ze potrzebny mu tak duzy samochod. Poza tym croma bedzie niesprzedawalna.

Napisano

Ten diesel to mocno sredni pomysl ;]

Napisano

Ten diesel to mocno sredni pomysl ;]

A co mówią internety? ;]

Bo ja znam tylko opinie właścicieli.

Napisano

Bo to jest kompakt. 

Napisano

Tyle że w 3er jest jeszcze mniej miejsca z tyłu niż w W204.

Owszem, ale to jest opcja na wypadek "jednak wolę kompakta i nie obchodzi mnie czy ktoś się mieści z tyłu czy nie".  ;)

Napisano

Jak mozna polecac fiata jak do kupna jest Mercedes? Toz to inna liga. Nie wiadomo czy kolega bedzie wozil pietruszki na targ, ze potrzebny mu tak duzy samochod. Poza tym croma bedzie niesprzedawalna.

Croma to nie Fiat lecz Opel.  ;]

Napisano

Bo to jest kompakt. 

Wiesz, że tutaj nie mogę tego napisać żeby nie wywołać wojny. Zapamiętaj sobie, że auta premium niezależnie od rozmiaru zaczynają się od klasy D.  :nono:

Napisano

Poza tym croma bedzie niesprzedawalna.

;l:oki:

Napisano

Croma to nie Fiat lecz Opel.  ;]

Vectra znaczy to nie wiem czy lepiej.

Napisano

;l:oki:

Z czego sie glupio smiejesz? Z pakietu startowego w postaci wywalania klapek z dolotu? Wyciecie DPF i czip tunningu? Bo to chyba kazdy wlasciciel od tego zaczyna. Teraz auto ma z 6 lat pojezdzi z 4 i sprzeda za czapke sliwek bo kto to kupi?

Napisano

nie rwałem klap (mam 120KM) nie robiłem chipa a dpf ma sie tak dobrze ze niewiem ze go mam... :oki:

Napisano

nie rwałem klap (mam 120KM) nie robiłem chipa a dpf ma sie tak dobrze ze niewiem ze go mam... :oki:

Pewnie masz silnik po modernizacji , az takim szpecem to nie jestem lub poprzedni wlasciciel wywalil DPF.

Napisano

Vectra znaczy to nie wiem czy lepiej.

Kawał fury. Duża, wygodna, dobrze wyposażona. I nie tak opatrzona jak Vectra. Poza tym IMO materiały wewnątrz ma lepsze.

Że trudna do sprzedania? Jak nie kupujesz auta na handel tylko żeby parę lat pojeździć to moim zdaniem zyski z wygodnej i fajnej jazdy przysłaniają ewentualne straty w związku z bujaniem się trochę dłużej ze sprzedażą.

Napisano
  • Autor

Szukam (w sumie to dopiero kole maja) raczej automatu.

Nie wiadomo czy kolega bedzie wozil pietruszki na targ, ze potrzebny mu tak duzy samochod.

5 dni w tygodniu do pracy, w piątek wieczorem trasa ~160km, w tym 103km autostradą, w niedzielę powrót do Łodzi.

Owszem, ale to jest opcja na wypadek "jednak wolę kompakta i nie obchodzi mnie czy ktoś się mieści z tyłu czy nie".  ;)

Ważne są dla mnie przednie siedzenia i duży bagażnik (moja :piekna: na sylwestra zabrała bagaże, które mi starczyłyby na 2 miesięczny wyjazd).

Z pakietu startowego w postaci wywalania klapek z dolotu? Wyciecie DPF i czip tunningu? Bo to chyba kazdy wlasciciel od tego zaczyna.

Spokojnie miałem Cromę 2008 ASB, klapki w plastikowym kolektorze nie są problemem, dpf nie jest bardzo problematyczny przy mojej eksploatacji, jedna co to EGR.

nie rwałem klap (mam 120KM)

Bo występują tylko w wersji 16V czyli 150KM.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Ważne są dla mnie przednie siedzenia i duży bagażnik (moja na sylwestra zabrała bagaże, które mi starczyłyby na 2 miesięczny wyjazd).

Tu też Croma wygrywa. Ja na Sylwestra miałem pełny bagażnik Outlandera. Na 4 dni!  ;l

Napisano
  • Autor

Tu też Croma wygrywa. Ja na Sylwestra miałem pełny bagażnik Outlandera. Na 4 dni!  ;l

Miałem Cromę i wady związane z diselem - wolne nagrzewanie pomijam, ale tym co mnie bardzo irytowało to, że podczas jazdy po mieście, miałem wrażenie jakbym prowadził ciężki kredens babci.

Kolejna sprawa to, że trudno w rozsądnych pieniądzach znaleźć Cromę, która nie będzie potencjalnym generatorem kosztów. Wybór na alledrogo jest mały są 4 sztuki i żadna nie ma świateł xenonowych (mimo, że w tytule aukcji są).

Pozdrawiam BAS

Napisano

pod warunkiem, że one sa z 2010 a nie rejestracja 2010. Bo jeśli jeszcze to kryterium wezmiemy to pewnie zostanie 1szt

Napisano
  • Autor

pod warunkiem, że one sa z 2010 a nie rejestracja 2010. Bo jeśli jeszcze to kryterium wezmiemy to pewnie zostanie 1szt

Wiem, nie jest łatwo znaleźć coś ciekawego. Jak nic ciekawego nie znajdę to na przełomie roku może uda się wyrwać z wyprzedaży rocznika Tipo kombi.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Generalnie chcąc kupić taką C-klasę to nie ma za bardzo alternatywy - 4 cylindrowa benzyna problem z rozrządem, diesel to samo. Najbezpieczniej jest wziąć benzynową V6 ale to też po lifcie, kiedy poprawili problem z wycierającymi się zębami na wałku wyrównoważającym.

Dlatego ja wybrałem jednak 4-cylindową benzynę z automatem - nie ma awaryjnych wtrysków, dwumasy, DPF, turbo i akcyza niższa ze względu na pojemność silnika. Przebiegi przy zakupie również niższe a z rozrządem nie ma strachu kontrolując po pierwszych 120kkm i co kolejne 60kkm. W razie czego wymiana dosyć prosta i nie zabija ceną. Jak ktoś zainteresowany to pisać bo moje kombi jeszcze jest na sprzedaż.

Napisano

Ja stawiam na walek na VAT.

Takie auto w DE nie kosztuje 8kEUR...

Ano właśnie. Wystarczy spojrzeć na ceny w salonach za zachodnią granicą i już wiadomo że właściciel nie pisze prawdy.

Napisano

Ano właśnie. Wystarczy spojrzeć na ceny w salonach za zachodnią granicą i już wiadomo że właściciel nie pisze prawdy.

Wystarczy, że auto jest z aukcji poleasingowej i cena jest prawdopodobna.

Napisano

Z pewnoscia, handlarze tylko takie okazje targaja do PL ;]

Napisano

Dużo takich auta przyjeżdża, mam nawet niedaleko siebie komis z 3-4 letnimi autami z zachodu i ludzie to kupują, jeżdżą i nie słychać płaczu i stękania pod bramą, że muszą VAT zapłacić. O co więc chodzi, czy ktoś miał okazję usłyszeć na żywo klienta oszukanego na wałku z VATem?

Napisano

Szukam (w sumie to dopiero kole maja) raczej automatu.

5 dni w tygodniu do pracy, w piątek wieczorem trasa ~160km, w tym 103km autostradą, w niedzielę powrót do Łodzi.

Ważne są dla mnie przednie siedzenia i duży bagażnik (moja :piekna: na sylwestra zabrała bagaże, które mi starczyłyby na 2 miesięczny wyjazd).

Spokojnie miałem Cromę 2008 ASB, klapki w plastikowym kolektorze nie są problemem, dpf nie jest bardzo problematyczny przy mojej eksploatacji, jedna co to EGR.

Bo występują tylko w wersji 16V czyli 150KM.

Pozdrawiam BAS

W plastikowym są problemem klapki, bo jak się urywają to wpadają do silnika :(

Chyba że wymienisz  kolektor, na taki który ma miejsca po klapkach zaślepione.

Napisano

Bzdura. Cena może być okazyjna tylko pod warunkiem, że auto posiada jakieś wady np. jest przytarte, poobijane albo mocno zniszczone w inny sposób. Jest w stanie założyć się że w tm konkretnym przypadku sprzedający nie pisze prawdy, nawet biorąc pod uwagę że do ceny należy doliczyć tzw. opłaty.