Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kończący się dowód

Featured Replies

Napisano

Mam dowód rejestracyjny pełen pieczątek z przeglądów i teraz jaka jest procedura, robię kolejne badanie i z zaświadczeniem biegnę do wydziału komunikacji po nowy dowód czy najpierw wyrabiam dowód i z nowym jadę na badania po pieczątkę? Przerabiał już ktoś ten temat?

Napisano

przegląd > kartka z pieczątką > WK > nowy dowód

Napisano

Obojętnie

Z formalnego punktu widzenia - tak. Natomiast jezeli wymieni DR przed pdzegladem, to straci miejsce na jedną pieczatkę, bo WK wbije mu od razu aktualną datę waznosci przegladu, a zaraz stacja dolozy kolejną. Jezeli pojedzie do WK z kartką z przeglądu, to będzie pierwsza pieczątka w nowym DR.

Napisano

przegląd > kartka z pieczątką > WK > nowy dowód

dodal bym ze jeszcze karta pojazdu potrzebna ... przerabialem tydzien temu to samo mialem  :ogien:

Napisano

Podłącze sie do tematu - czy są jakieś sankcje jeśli nie wymienimy dowodu i będziemy jeździć z zaświadczeniem? Na dokumencie od diagnosty jest napisane, że auto w tym i w tym dniu przeszło przegląd techniczny, nie jest na nim zapisany żaden termin ważności papierka etc.. Jeżdżę już tak pół roku bo... zapomniałem i dopiero teraz mi się przypomniało czytając ten post :)

Napisano

Podłącze sie do tematu - czy są jakieś sankcje jeśli nie wymienimy dowodu i będziemy jeździć z zaświadczeniem? Na dokumencie od diagnosty jest napisane, że auto w tym i w tym dniu przeszło przegląd techniczny, nie jest na nim zapisany żaden termin ważności papierka etc.. Jeżdżę już tak pół roku bo... zapomniałem i dopiero teraz mi się przypomniało czytając ten post :)

Mam tak samo. Ostatnio policjant zaglądał w DR i się nie czepiał. Pouczył jedynie, że powinienem. Po czym stwierdził, że zdecydowanie lepiej tak, niż mieć 4 miejsca na pieczątki wolne i ostatni przegląd ważny do 2012 roku. :D

Napisano

Podłącze sie do tematu - czy są jakieś sankcje jeśli nie wymienimy dowodu i będziemy jeździć z zaświadczeniem? Na dokumencie od diagnosty jest napisane, że auto w tym i w tym dniu przeszło przegląd techniczny, nie jest na nim zapisany żaden termin ważności papierka etc..

masz obowiązek zgłosić do 30dni w WK wszelkie zmiany stanu wymagające zmiany w DR.

Upierdliwy policjant zatrzyma Ci DR nie za brak badań, a za brak dopełnienia obowiązku aktualizacji danych w nim zawartych.

Napisano

masz obowiązek zgłosić do 30dni w WK wszelkie zmiany stanu wymagające zmiany w DR.

Upierdliwy policjant zatrzyma Ci DR nie za brak badań, a za brak dopełnienia obowiązku aktualizacji danych w nim zawartych.

I wtedy się DR wymieni ;)

Napisano

opcje są dwie:

- wymiana conajmniej 2 tygodnie przed upływem badań - tracimy jedno miejsce na pieczątkę, ale nie płacimy za tymczasowy dowód rej.

- wymiana po badaniu do płacamy chyba 19zł i oszczędzamy jedno pole w DR

tak czy tak dwie wizyty w WK i potrzebna karta pojazdu /jeśli była wydana/

Napisano

Jest jeszcze trzecia opcja. Badanie po terminie i wymiana DR. Jeszcze drożej ;)

Napisano

Jest jeszcze trzecia opcja. Badanie po terminie i wymiana DR. Jeszcze drożej ;)

o co chodzi. Robiłem kiedyś przegląd dwa miesiące po terminie i nie było dodatkowej opłaty ?

Napisano

Nie pamiętam, ktoś tu kiedyś tłumaczył. Jakieś 50 czy 70zł drożej zapłaciłem w ub. roku niż gdybym przyjechał przed upływem terminu najpierw na wymianę dowodu.

Napisano

- wymiana conajmniej 2 tygodnie przed upływem badań - tracimy jedno miejsce na pieczątkę, ale nie płacimy za tymczasowy dowód rej.

To zależy, bo w "moim" WK nie wciskają tymczasowego DR, w tym "skończonym" :phi:  jak i na zaświadczeniu z BT stawiają pieczęć w styu: OCZEKUJE NA NOWY DR i jazda :oki:

Napisano

dodal bym ze jeszcze karta pojazdu potrzebna ... przerabialem tydzien temu to samo mialem :ogien:

Nie zapomnij tablic ze sobą zabrać bo będziesz sie wracać

Napisano

To zależy, bo w "moim" WK nie wciskają tymczasowego DR, w tym "skończonym" :phi: jak i na zaświadczeniu z BT stawiają pieczęć w styu: OCZEKUJE NA NOWY DR i jazda :oki:

Z takim podejściem jeszcze sie nie spotkałem

Napisano

Od jakiegoś czasu (prawie 4. lata) nie trzeba już demontować tablic. Nie wprowadzaj w błąd.

Napisano

A te tablice to niby po co :hehe:

Napisano

Od jakiegoś czasu (prawie 4. lata) nie trzeba już demontować tablic. Nie wprowadzaj w błąd.

w lipcu bylem w takiej sytuacji jak pytajacy.

przy odbieraniu nowego DR musialem przyniesc tablice, coby pani naklejki nowe nalepila.

Napisano

ja dowiedzialem sie od diagnosty, ze takie zaswiadczenie o zaliczeniu badan to dokument urzedowy i jak kazdy taki kwit wazny jest 30 dni.

po tym czasie trzeba robic przeglad od nowa.

zalatwilem nowy DR w ciagu tych 30 dni. nie chcialem sprawdzac czy rzeczywiscie to zaswiadczenie jest tyle wazne.

Napisano

A jaki sposób pani z okienka nakleiła nowe naklejki? Telepatycznie czy siłą woli?

Napisano

A jaki sposób pani z okienka nakleiła nowe naklejki? Telepatycznie czy siłą woli?

Czekaj, czekaj: też "przedłużałem" DR i nie musiałem demontować tablic... :hmm:

Napisano

w lipcu bylem w takiej sytuacji jak pytajacy.

przy odbieraniu nowego DR musialem przyniesc tablice, coby pani naklejki nowe nalepila.

cóż Ci mam powiedzieć? Co WK to obyczaj, nie zawsze działają zgodnie z prawem. W tym wypadku daleko niezgodnie.

Wpisuje się w adnotacjach numer dotychczasowej naklejki legalizacyjnej.

Rozporządzenie Ministra Transportu, Budownictwa I Gospodarki Morskiej z dnia 13 kwietnia 2012 r. w sprawie trybu legalizacji tablic rejestracyjnych oraz warunków technicznych i wzorów znaku legalizacyjnego

5. Organ rejestrujący potwierdza legalizację tablic (tablicy) rejestracyjnych pojazdu zarejestrowanego, z zastrzeżeniem
§ 8, wpisując w rubryce „ADNOTACJE URZĘDOWE” dowodu rejestracyjnego dotychczasowy indywidualny numer zna-
ku legalizacyjnego, w przypadku:
1) wydania wtórnika dowodu rejestracyjnego;
2) wydania nowego dowodu rejestracyjnego z powodu braku miejsca na kolejne wpisy terminu badania technicznego po-
jazdu;
3) wydania nowego dowodu rejestracyjnego w  związku z  zawiadomieniem o  zmianie stanu faktycznego wymagającej
zmiany danych zamieszczonych w dowodzie rejestracyjnym, o którym mowa w art. 78 ust. 2 pkt 2 ustawy, bez zmiany
właściwości miejscowej organu rejestrującego.

Napisano

Czekaj, czekaj: też "przedłużałem" DR i nie musiałem demontować tablic... :hmm:

Widocznie inne miasto, inne zwyczaje w WK