Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Mercedes ma ciekawa skrzynie. Siedem biegów niby tradycyjny automat (planetarne), ale zamiast torque converter jest normalne sprzęgło. Takie coś jest w C klasie żony i zachowuje sie to bardzo fajnie. Żadnych szarpnięć, płynne jak zwykły automat.

Allah Jahve Amen Alleluja Tortellini!

Napisano

I tak i nie.

Jedna prosta zasada; daj ruszać/zasprzelić skrzyni samemu, a nie poganiaj jej gazem w pierwszej sekundzie jeśli oczekujesz 100% komfortu.

Inna sprawa, że może mowa jest o jakimś mocniejszym szarpaniu niż mi znane i wtedy dyskusja jest  :phi:

Zasada działania jest zupełnie inna od klasycznej AT i tyle.

Mi jeździ się bardzo komfortowo ogólnie ale mam świadomość jaki jest mechanizm działania.

Ja mam tylko taki wniosek, żeby osoby, które nigdy nie jeździły DSG, nie wyciągały wniosków z takich dyskusji.

I to w jedną jak i w drugą stronę. 

O czy Ty piszesz ?

Daj ruszać ? Puszczasz hamulec i to ma by gotowe do jazdy ! \

Jeśli czekanie to komfort to wybacz ale chyba nie znasz znaczenia tego słowa.  :)

Napisano

Mercedes ma ciekawa skrzynie. Siedem biegów niby tradycyjny automat (planetarne), ale zamiast torque converter jest normalne sprzęgło. Takie coś jest w C klasie żony i zachowuje sie to bardzo fajnie. Żadnych szarpnięć, płynne jak zwykły automat

Jeździłem w grudniu w Polsce najnowszą E class z AT.Bardzo komfortowo  :ok:

Skrzynia działała rewelacyjnie.  :ok: Czyli coś dopracowali.

Kilka lat temu w USA miałem nieprzyjemność jechać R class z 7 biegowym AT który szapał jak stary VW  ;l

Napisano

Hyundai/Kia - 7 biegowa dwusprzegłówka (w i30/Ceed/Optima). Nie wiem, co do i40 pakują, pewnie to samo.

W i40 AT działa rewelacyjnie  :oki:

Jak z trwałością to nie wiem.  :hmm:

Napisano

to dlaczego tego problemu nie ma tutaj ?

Uważasz, że jeżeli byłoby mnóstwo padów to pismaki nie podłapały by tematu ?

Nie chce bronić VAGa, ale z tą nagonką w Oz to trochę jak z nagonką na Toyotę w US kilka lat temu.

To nie jest nagonka, pisaki juz o tym nie pisza - moved on - to sa opinie user-ow, facebook, forum, to sa statystyki Consumer Affairs etc.

Jest zle a jest ogromna poprawa -wiec bylo jeszcze gorzej.

Popatrz co pisza inni - tez sie rozlatuja w PL - i tez glownie DQ200, w zasadzie jak pomysle to DQ250 sa wyjatkiem...

Teraz wez pod uwage, ze w EU jest ryne Diesel, u mnie w 96% to benzyna, 4% podzielone miedzy Hybrid i DIesel - nie chce mi sie szukac danych za 2015 -ale nawet zwiekszmy to do nierealnych 10% - 5% Diesel, 5% Hybrid...

Skoro na kazde 100 VeeDub - 95% masz sprzedane z DQ200 i widac jaka jest skala problemu ...

Porownuja EU - na kazde 100 strzelam :pifpaf: - 50 to Diesel - problem odpada

Nastepen 50 to benzna, znow strzelam odwrotne proporcje -nawet wezmy 25 to DQ200 - padow powiedzmy 20% = 4 sztuki, vs 20 sztuka u mnie...

I stad te roznice, :hmm: to nie jest nagonka, masz sledztwo federalne gdzie :piekna: zginela zmieciona przez Road Train - Golf poszedl w limp mode i stanal na srodku drogi ... Nie miala szansz

To mozemy nazwac nagonka do pewnego stopnia, ale nie strumien narzekajacych klientow ktorzy wywalili po min $20k na Golf.

Nie zapominajmy ze VAG jest rynkiem nowym, ostatnia fabryke VAG u mnie zniknela dobre 30 lat temu....

Nie mialem powodu byc na nie dla VAG, ba mowielm, patrze na Amarok - ale non stop problemy luda sa zamiatane pod dywan, a VAG w standardzie z prawnikiem nie przychodzi... Ditto DSG - FFS :klnie: ile lat to sie juz ciagnie i mimo ze jest poprawa dalej jest problem :facepalm: to jaka nagonka :nie_wiem: ????

Sent from my iPad using Tapatalk

Napisano

W i40 AT działa rewelacyjnie :oki:

Jak z trwałością to nie wiem. :hmm:

Chyba za wczesnie powiedziec.... IMVHO. Wiem, ze Santa Fe mial problemy, ale tam jest chyba automatic - i Hyundai zadnych problemow nie robi - znaczy shitted itself - to jedziesz, auto na ciebie czeka, wymieniamy... A nie mowimy, 'sluchaj userze DSG to ty nie umiesz jezdzic - to ma szarpac' :phi:

Sent from my iPad using Tapatalk

Napisano

O czy Ty piszesz ?

Daj ruszać ? Puszczasz hamulec i to ma by gotowe do jazdy ! \

Jeśli czekanie to komfort to wybacz ale chyba nie znasz znaczenia tego słowa.  :)

Chyba się nie rozumiemy.

Ja nie jestem wyznawcą tylko pisze jak po prostu jest i dlaczego.

Jeśli masz z tym problem, to dyskutuj z VAGiem, nie ze mną  :oki:

Napisano

Z sensownych alternatyw (pomijając jakieś zrobotyzowane wynalazki):

Ford - Powershift. Dwa sprzęgła. Wersja mokra i sucha

Renault - EGC. Dwa sprzegła - sucha.

PSA - hydrokinetyk

Mazda - hydrokinetyk

Hyundai/Kia - 7 biegowa dwusprzegłówka (w i30/Ceed/Optima). Nie wiem, co do i40 pakują, pewnie to samo.

Sam Getrag robi ich siedem rodzajów :D

http://www.getrag.com/en/products/powershift/Dual_Clutch_Transmissions.html

Tylko nie wszystkie marki łączą te skrzynie z całą gama silników. Dla przykładu Mondeo nie ma skrzyni dwusprzęgłowej w silniejszej turbo benzynie, jest za to z dieslami. W VAGu jest duży wybór skrzyń z motorami.

Napisano

Popatrz co pisza inni - tez sie rozlatuja w PL - i tez glownie DQ200, w zasadzie jak pomysle to DQ250 sa wyjatkiem...

ale gdzie tak piszą ?

Czytam fora moto, czytam prasę i tego nie widzę, poza jednostkowymi przypadkami. Nie słyszałem tez o jakiś procesach.

Porownuja EU - na kazde 100 strzelam :pifpaf: - 50 to Diesel - problem odpada

Nastepen 50 to benzna, znow strzelam odwrotne proporcje -nawet wezmy 25 to DQ200 - padow powiedzmy 20% = 4 sztuki, vs 20 sztuka u mnie...

Ozi ale nie chodzi tutaj o proporcje tylko liczbę sztuk, załóżmy że skrzynia pada tylko w wersjach beznynowych, czy uważasz że u Was sprzedano więcej takich kombinacji niż w EU :) ? Czy jeżeli tak by się sypały w EU to nie byłoby szumu ? Nieistotne tutaj czy co 20 samochód miał z tym problem tylko ich liczba.

Nie zapominajmy ze VAG jest rynkiem nowym, ostatnia fabryke VAG u mnie zniknela dobre 30 lat temu....

.. i to jest chyba tutaj kluczowe.

Nie mialem powodu byc na nie dla VAG, ba mowielm, patrze na Amarok - ale non stop problemy luda sa zamiatane pod dywan, a VAG w standardzie z prawnikiem nie przychodzi... Ditto DSG - FFS :klnie: ile lat to sie juz ciagnie i mimo ze jest poprawa dalej jest problem :facepalm: to jaka nagonka :nie_wiem: ????

Oczywiście z brakiem odpowiedniej obsługi czy zlewaniem klienta trzeba walczyć ;)

Napisano

Tylko nie wszystkie marki łączą te skrzynie z całą gama silników.

I tu jest klucz.

DSG to produkt dla mas, a przy tym działa rewelacyjnie. Ma swoje niuanse ale to tak jak każde rozwiązanie.

Najbardziej niezadowoleni są Ci, którzy nigdy nawet nie jechali takim autem.

Marki premium też się psują nagminnie, ogólnie wszystko się teraz psuje, bo ma się psuć, takie czasy.

Toyota daje radę ale jest nudna i zacofana o kilka lat, ale przetestowana porządnie i jeździ.

Choć wpadki też miała i miewa.

Napisano

Czytam ze DSG raczej zniknie z rynku w ciagu najbliższych kilku-nastu lat i zostanie co najwyżej w samochodach sportowych. W przypadku małolitrażowych silniczków używanych w Europie skrzynie CVT dają lepsze oszczędności paliwa i lepsze osiągi. W przypadku dużych samochodów w USA klasyczny automat daje lepszy komfort a nowe, dziesięciobiegowe modele pozwalają na oszczędności paliwa porównywalne z CVT.

Napisano

W przypadku małolitrażowych silniczków używanych w Europie skrzynie CVT dają lepsze oszczędności paliwa i lepsze osiąg ...

Mam cvt z dwulitrowym (małolitrażowym) dieslem i jest bardzo OK.

To samo połączenie z dwulitrową benzyną bez turbo to dramat jak w testowanym przeze mnie foresterze i rav4. Osiągi żadne :no:

Może i oszczędności na paliwie jakieś są, ale za cenę utraty słuchu ;]

Napisano

Mam cvt z dwulitrowym (małolitrażowym) dieslem i jest bardzo OK.

To samo połączenie z dwulitrową benzyną bez turbo to dramat jak w testowanym przeze mnie foresterze i rav4. Osiągi żadne :no:

Może i oszczędności na paliwie jakieś są, ale za cenę utraty słuchu ;]

bo masz jedną z lepszych skrzyń tego typu na rynku. W innych markach jak Nissan czy Audi już tak dobrze nie jest.

Napisano

Czytam ze DSG raczej zniknie z rynku w ciagu najbliższych kilku-nastu lat i zostanie co najwyżej w samochodach sportowych. W przypadku małolitrażowych silniczków używanych w Europie skrzynie CVT dają lepsze oszczędności paliwa i lepsze osiągi. W przypadku dużych samochodów w USA klasyczny automat daje lepszy komfort a nowe, dziesięciobiegowe modele pozwalają na oszczędności paliwa porównywalne z CVT.

Pożyjemy, zobaczymy. Na razie u nas widać trend odwracania się od skrzyń hydraulicznych, co jest zresztą zrozumiałe z racji ekologicznego pędu.

Japonia forsuje CVT, firmy z EU dwusprzęgłowe skrzynie, zobaczymy kto będzie wygranym :)

Napisano

Z jakąkolwiek inną skrzynią były by jeszcze gorsze. 

Napisano

Pożyjemy, zobaczymy. Na razie u nas widać trend odwracania się od skrzyń hydraulicznych, co jest zresztą zrozumiałe z racji ekologicznego pędu.

Japonia forsuje CVT, firmy z EU dwusprzęgłowe skrzynie, zobaczymy kto będzie wygranym :)

Wcześniej czy później wszyscy pójdą w stronę CVT z uwagi na normy spalania. Nawet dziewięciobiegowa skrzynia nie dorównuje CVT w dziedzinie oszczędności. 

Napisano

Z jakąkolwiek inną skrzynią były by jeszcze gorsze. 

W większości przypadków nie o realne osiągi chodzi - ale o ich odczucie... Dupohamownia jest dość zawodna, a brak dzięku wkręcającego się na obroty silnika wrażenie pogłębia...

Co z tego, ze obiektywnie CVT jedzie, kiedy kierownikowi wydaje się odwrotnie. Nie przekonasz, że tak jest szybciej i oszczędniej, dupa wie lepiej :D

Napisano

CVT jak najbardziej, ale musi być dużo niutonóff.

Mocne i tanie hybrydy niech robią i jedziemy  :)

Moc nisko, jak chcesz, żeby było cicho... Jak cisza nie jest wymagana, to wystarczy duża moc, gdziekolwiek... 

Krzywe mocy wgrane i skrzynia będzie wiedzieć, w którym punkcie charakterystyki silnika ma ustawić punkt pracy przy max bucie. W ten sposob masz maksymalne osiagi z danej jednostki. 

Napisano

W większości przypadków nie o realne osiągi chodzi - ale o ich odczucie... 

To prawda. W CVT człowiek ma wrażenie ciągnięcia na gumce i pomimo że samochód zbiera się przyzwoicie, wydaje się że wszystko jest w zwolnionym tempie. Nie lubię CVT, ale niestety to przyszłość. Natomiast wyjątkowo nie lubię CVT z udawanymi biegami - to kompletny bezsens psujący osiągi i zwiększający zużycie paliwa.

Napisano

Moc nisko, jak chcesz, żeby było cicho... Jak cisza nie jest wymagana, to wystarczy duża moc, gdziekolwiek... 

Krzywe mocy wgrane i skrzynia będzie wiedzieć, w którym punkcie charakterystyki silnika ma ustawić punkt pracy przy max bucie. W ten sposob masz maksymalne osiagi z danej jednostki. 

Pasuje.

Niestety nowa RAV4 tego nie wie. Jest DRAMAT przy 150 KM i CVT.

I przykładowo właśnie taki Tiguan z 150 KM i DSG jest szybszy, cichszy, dynamiczniejszy. Po prostu lepszy, a że może się zepsuje to nie problem :D

Samo CVT to świetna sprawa ale musi być dobrze połączone.

Napisano

ale gdzie tak piszą ?

Czytam fora moto, czytam prasę i tego nie widzę, poza jednostkowymi przypadkami. Nie słyszałem tez o jakiś procesach.

30 sec ;] LMGIFY

FB u mnie 2016 mamy, ile lat od wymiany DSG 3 juz?

gzgWoXS.jpg

Najwieksze forum w Asia Pacific, popatrz na flagi - D tez jest ;]

y17viTl.jpg

No i chyba najwazniejsze, BIBLIA dla kazdego posiadacza VeeDub w krajach gdzie English obowiazuje i w wielu innych vwvortex ...

Osobna sekcja jest na DSG, lud narzeka z Ukraine, S, D, I, F, Espanol Malaysia, Singapore, Japan ... ufff - o UK, Oz, USA, Canada nie wspominajac ...

66SCfCw.jpg

JGlMq4v.jpg

Ozi ale nie chodzi tutaj o proporcje tylko liczbę sztuk, załóżmy że skrzynia pada tylko w wersjach beznynowych, czy uważasz że u Was sprzedano więcej takich kombinacji niż w EU :) ? Czy jeżeli tak by się sypały w EU to nie byłoby szumu ? Nieistotne tutaj czy co 20 samochód miał z tym problem tylko ich liczba.

Ilosciowo pewnie nie, % tak - ergo, prosta statystyka jest - jestes wstanie zmaskowac 5% padow w EU ilosciowo pewnie z 10x wiecej niz u mnie :hehe:  - ale juz 20% na jakas nawet mala liczbe juz nie ... stad roznice...

Jak mowie, poczytaj pierwsze lepsze forum VAG - to nie ja pisze, to sa user-zy zafascynowani na poczatku mikkim plastikiem, a potem placzacy ze Camry jezdzi, i jezdzi, i jezdzi, i jezdzi - nudno tu :chipsy:  - i jezdzi a VAG z dnie gwarancji umiera... :skromny:  na DSG chorobe ... (i nie mowie o patologi jak w PL, gdzie wymiana silnika do normalna explatacja :( )

Jak mowie, ja tego wszystkiego NIE wymyslam, ile razy podchodze do Amarok (tak lubie ten miekki plastic, lubie jak jezdzi) to wypisuje cheque -ide na vwvortex, ide na vwclub South Africa, (gdzie % jak na auta vag jest krolem) i ... wieczorem wrzucam cheque do zniszcarki ... :facepalm:  - po prostu nie wezme takiego ryzyka, koniec....

Oczywiście z brakiem odpowiedniej obsługi czy zlewaniem klienta trzeba walczyć ;)

to jest problem IMVHO zlozony ... DSG mozna wybaczyc pady, ale pady + totalnie f..ed up obsluga klineta daje ci rezultat jaki daje ...

Mam update od kolegi z jego $60k Golf R - a wiec byl w sadzie we wtorek, VAG przyslal dealer-a gdzie kupil auto z email z D, ze 'hurrrrra wiemy jak naprawic caly system - data to 12/2/2016 , COB'

Wiec albo wykombinowali - nie ma znaczenia, ze spokojnie 20% luda ktorzy kupili Golf R ma problem :hehe:  - ech obsluga klienta, nie ma znaczenia, ze dlaej sprzedawali auta ktore de facto albo beda mialy dzialajacy element albo nie - ale wazne zeby sprzedac i poslac klienta na drzewo...

Wiec, jesli do piatku COB nie naprawia, to sprawa idzie z powrotem do sedziego i wtedy bedzie ciekawie, albo nowe auto, albo $$$ - ale :facepalm: :facepalm:  chyba da sie to zalatwic prosciej, nie?

Ergo, Golf R (nie zaleznie czy ten czy nowy) idzie na sprzedaz po 6 miesiacach, a kolega odbiera kluczyki do WRX za dwa tygodnie ... i kazdemu mowi ze Golf R jezdzi swietnie, ale Q to :facepalm:  a oblsuga klienta to :facepalm: :facepalm: :facepalm: :facepalm: :facepalm: 

Jedynie prawnicy sie ciesza.. ;]

Napisano

To prawda. W CVT człowiek ma wrażenie ciągnięcia na gumce i pomimo że samochód zbiera się przyzwoicie, wydaje się że wszystko jest w zwolnionym tempie. Nie lubię CVT, ale niestety to przyszłość. Natomiast wyjątkowo nie lubię CVT z udawanymi biegami - to kompletny bezsens psujący osiągi i zwiększający zużycie paliwa.

Jeśli poprawia samopoczucie użytkownikowi, to dlaczego nie? Może być w jakimś dodatkowym trybie, typu "quasi sport" :D

Zresztą, przyszłość to dźwięk silnika z głośników i gigantyczne ubezpieczenie, jeśli chcesz prowadzić samemu...