Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

seat ateca - widzieli?

Featured Replies

Napisano

A za tsi ile? Z dsg to masz? :-)

Jeździłes leonem? Jak komfort i glosnosc w środku w porownaniu z nim?

Napisano
  • Autor

A za tsi ile? Z dsg to masz? :-)

Jeździłes leonem? Jak komfort i glosnosc w środku w porownaniu z nim?

Nie mam przy sobie cennika. Nie, bez dsg, ale skrzynia działa bardzo sprawnie. Tak, zawieszenie w Atece jest na pewno dużo bardziej komfortowe. 8 calowy ekran jest całkiem fajny. Średnio podobają mi się piankowe zagłówki i nie ma takiej sprężystej tapicerki siedzeń jak w vw. Ta przypomina triche ta z franxuskich aut i koreańskich aut, ale nie jest aż tak źle.

Jak robiłem sobie konferencjè 1.4 tsi to z pełnym wyposażeniem wyszło mi 100 tys zł ale bez dsg o 4motion.

Jedna rzecz na którą warto zwrócić uwagę, a mianowicie podgrzewaną przednia szybę. Od zwyczailem się już od drucikow w przedniej szybie, ktire w nocy rozstrzepiaja światło, a w ciągu dnia są mocno widoczne

Edytowane przez Lexsensei

Napisano

Jeszcze jeżdżę :) cena ok 120 tys zł.

Jednak,moim zdaniem, zdecydowanie bardziej opłaca siè brać 1.4 tsi.

Zgadzam się - dopłata ok. 15 000 zł do TDI jest totalnie bez sensu. Opłaca się tylko tym co mega dużo jeżdżą . 1.4 TSI 150 ma takie same osiągi, spali niewiele więcej paliwa (potrafi być naprawdę oszczędny), a przy tym w środku będzie ciszej. 

W tak w ogóle to ten model gdzieś tak w przyszłym roku może zrobi się bardziej atrakcyjny cenowo - pojawią się jakieś fajne promocje na wyposażenie, DSG itp - dziś za dsg dopłata jest chyba 8000 zł  :no:

Napisano
  • Autor

Zgadzam się - dopłata ok. 15 000 zł do TDI jest totalnie bez sensu. Opłaca się tylko tym co mega dużo jeżdżą . 1.4 TSI 150 ma takie same osiągi, spali niewiele więcej paliwa (potrafi być naprawdę oszczędny), a przy tym w środku będzie ciszej.

Dokładnie jest to kwota 12000 zł. Lepiej przeznaczyć te pieniądze na dsg. Światka led nie robią takiej roboty jak te w Tiguanie , a takze V40 cc czy Mini

Napisano

Czy ktoś z Was już zamówił bądź ma Seata Ateca?

Pierwszą dłuższą trasę wczoraj zrobiłem. Spalanie z trasy 5.4 l/100km. Pierwsza część DTŚ, A1 (nie szybciej niż 120 km/h), druga część bocznymi drogami. Spalanie po mieście 6.2, ale spokojnie i bez korków.

Wersja 2.0 tdi 150 km 4motion. Zaskakujacy jest komfort jazdy. Widać jednak hierarchię jakosciowa w VAGu.

Rozumiem, że takie czołgabie się autostradami, żeby wykręcić jakiś nieprzystający do normalnej eksploatacji wynik ;] drugi wynik w "mieście" ;]
Napisano
  • Autor

Rozumiem, że takie czołgabie się autostradami, żeby wykręcić jakiś nieprzystający do normalnej eksploatacji wynik ;] drugi wynik w "mieście" ;]

Nie, normalna jazda. Od jakiegoś czasu jeżdżę bardzo przepisowo. Nie chce mi się juz walczyć z szeryfami lewego pasa. Zamiast ciągłego przyspieszania i hamowania ceniè sobie teraz relaks za kierownicą :)

Napisano
  • Autor

Jazda miejska ze średnią prędkością ok 27 km/h owocuje średnim spaniem na poziomie 6.6 l/100km. Średnio widzę sens hybryd. ..

Napisano

Jazda miejska ze średnią prędkością ok 27 km/h owocuje średnim spaniem na poziomie 6.6 l/100km. Średnio widzę sens hybryd. ..

Ale to diesel czy tsi w końcu te 6.6?

Napisano

Z włączonym start-stopem?
Napisano
  • Autor

Z włączonym start-stopem?

Zazwyczaj po jednym zadziałaniu tego systemu zaraz go wyłączam, bo drażni mnie to ciągle gaszenie i odpalanie

Napisano

Zazwyczaj po jednym zadziałaniu tego systemu zaraz go wyłączam, bo drażni mnie to ciągle gaszenie i odpalanie

A czy w Atece też działa tak dziwnie, że hamujesz i zanim jeszcze samochód zupełnie się zatrzyma, to silnik już gaśnie?

Te Start-Stopy są chyba tylko po to, by ludzie mieli co wyłączać -  nie znam nikogo, kto by tego nie wyłączał i to niezaleznie od marki samochodu.

Ja jak nie zapomnę, to ten system od razu wyłączam, a włączam tylko na przejazdach kolejowych itp, kiedy wiem że postoję kilka minut, bo tylko tam to ma sens. W normalnej jeździe w mieście tylko irytuje to ciągłe włączanie, ta chwila zwłoki przy starcie. Oszczędność paliwa znikoma, bo wg. komputera samochód mi spala 0.8 l/h, a jak się policzy postoje na światłach to przez godzinę takich chwil gdy nie jadę lub się nie toczę w korku jest niewiele. Raz wciśniesz mocno pedał gazu do podłogi i po całych oszczędnościach ze start-stopu ;)

Napisano
  • Autor

A czy w Atece też działa tak dziwnie, że hamujesz i zanim jeszcze samochód zupełnie się zatrzyma, to silnik już gaśnie

Tak, czasem nawet potrafi zgasnąc podczas dojeżdżania do progów zwalniajacych. Przy automacie działa to lepiej.

Napisano

A czy w Atece też działa tak dziwnie, że hamujesz i zanim jeszcze samochód zupełnie się zatrzyma, to silnik już gaśnie?

Te Start-Stopy są chyba tylko po to, by ludzie mieli co wyłączać -  nie znam nikogo, kto by tego nie wyłączał i to niezaleznie od marki samochodu.

Ja jak nie zapomnę, to ten system od razu wyłączam, a włączam tylko na przejazdach kolejowych itp, kiedy wiem że postoję kilka minut, bo tylko tam to ma sens. W normalnej jeździe w mieście tylko irytuje to ciągłe włączanie, ta chwila zwłoki przy starcie. Oszczędność paliwa znikoma, bo wg. komputera samochód mi spala 0.8 l/h, a jak się policzy postoje na światłach to przez godzinę takich chwil gdy nie jadę lub się nie toczę w korku jest niewiele. Raz wciśniesz mocno pedał gazu do podłogi i po całych oszczędnościach ze start-stopu ;)

Musi byc popsute w Seacie. W BMW działa wzorowo. W tanim hyundaiu tez wogole tego nie wylaczalem dzialalo bez zadnej zwloki.

Napisano

Tak, czasem nawet potrafi zgasnąc podczas dojeżdżania do progów zwalniajacych. Przy automacie działa to lepiej.

Przeciez to sie wylaczy jak jest predkosc ponizej 5km/h moze popsute bylo.

Napisano
  • Autor

Przeciez to sie wylaczy jak jest predkosc ponizej 5km/h moze popsute bylo.

Chyba raczej włączy, albo miałeś na myśli słowo powyżej?

Da się do tegp przyzwyczaić.

Świetnie im wyszło dostrojenie zawieszenia!

Napisano

Aha - czyli tak samo Seat ustawił to w całej gamie. Mam DSG i wcale S-S nie działa lepiej - też gasi za wcześnie.

BMW i Mercedesie samochód musi stanąć i dopiero gaśnie silnik. Mniejsza o to - przecież i tak się to dziadostwo wyłącza.

Napisano
  • Autor

Aha - czyli tak samo Seat ustawił to w całej gamie. Mam DSG i wcale S-S nie działa lepiej - też gasi za wcześnie.

BMW i Mercedesie samochód musi stanąć i dopiero gaśnie silnik. Mniejsza o to - przecież i tak się to dziadostwo wyłącza.

W Tiguanie tak nie było. Powoli nauczyłem się z tym żyć. Tylko prz dojeżdżaniu do progów zwalniajacych mi to przeszkadza

Napisano

Ja nie ma problemów z s&s, gasi jak trzeba, ale i tak jest off.

Napisano

Nie mam przy sobie cennika. Nie, bez dsg, ale skrzynia działa bardzo sprawnie. Tak, zawieszenie w Atece jest na pewno dużo bardziej komfortowe. 8 calowy ekran jest całkiem fajny. Średnio podobają mi się piankowe zagłówki i nie ma takiej sprężystej tapicerki siedzeń jak w vw. Ta przypomina triche ta z franxuskich aut i koreańskich aut, ale nie jest aż tak źle.

Jak robiłem sobie konferencjè 1.4 tsi to z pełnym wyposażeniem wyszło mi 100 tys zł ale bez dsg o 4motion.

Jedna rzecz na którą warto zwrócić uwagę, a mianowicie podgrzewaną przednia szybę. Od zwyczailem się już od drucikow w przedniej szybie, ktire w nocy rozstrzepiaja światło, a w ciągu dnia są mocno widoczne

Tak... Na pewno rozstrzepiają...
Napisano

Musi byc popsute w Seacie. W BMW działa wzorowo. W tanim hyundaiu tez wogole tego nie wylaczalem dzialalo bez zadnej zwloki.

W Kadjarze też nie wyłączam. Działa bez zarzutu.
Napisano
  • Autor

Tak... Na pewno rozstrzepiają...

Jeżeli nie jest to indukcyjne podgrzewanie, a za pomocą drucikow to rozszczepia światło i tyle. Z biegiem czasu się do tego wzrok przyzwyczaja

Napisano

Jeżeli nie jest to indukcyjne podgrzewanie, a za pomocą drucikow to rozstrzepia światło i tyle. Z biegiem czasu się do tego wzrok przyzwyczaja

Rozszczepia. Prawdopodobnie do tego się kolega przyczepił.

Napisano
  • Autor

Ja nie ma problemów z s&s, gasi jak trzeba, ale i tak jest off.

Pomimo,że jest off to i tak sie od czasu do czasu sam uaktywnia, tez tak masz?

Napisano
  • Autor

Nie.

Moze zmiana trybów jazdy ma na to wpływ podczas jazdy. Jutro się tenu przyjrzę. Trzeba przyznać, że Seat świetnie zestrił zawieszenie modelu Ateca

Napisano

Jak zmieniasz tryb na Eco to się aktywuje, czytałeś instrukcje?

Napisano
  • Autor

Jak zmieniasz tryb na Eco to się aktywuje, czytałeś instrukcje?

Tak, nie miałem nic innego do roboty i przez cały weekend czytałem instrukcję obsługi, ale do działu dot. systemu start&stop jeszcze nie dotarłem :)

Napisano
  • Autor

Ateca oddana, a Q2 odebrane. Start & stop działa dokładne tak samo jak w Seacie. Silnik 1.4 tsi 150 wymiata pod względem osiągów, a do tego śmiesznie mało pali.

Napisano

Ateca oddana, a Q2 odebrane. Start & stop działa dokładne tak samo jak w Seacie. Silnik 1.4 tsi 150 wymiata pod względem osiągów, a do tego śmiesznie mało pali.

Jak ta sie bawisz w te testy, zrób nowego puga 3008 ;)

Napisano

Francuza? W życiu! ;]

Fajnie sie zapowiada, ale cena coś wysoka..

Bylo by fajne porownanie do Ateca, a cena to inna sprawa, chyba liczą na kasiastych miłośników francuskiej motoryzacji hehe

Napisano
  • Autor

Bylo by fajne porownanie do Ateca, a cena to inna sprawa, chyba liczą na kasiastych miłośników francuskiej motoryzacji hehe

Wnętrze 3008 ma bardzo ciekawie zaprojektowane. MŚ swój niepowtarzalny styl. Z zewnątrz riwniez ciekaw wygląda. Ateca jest dosyć stonowana. Będę załatwiać 3008 na testy
Napisano

Tak to i ja potrafie pisac. Wsiade do samochodu i powiem wow te 150KM wymiata. Wypadaloby porownac do konkurencji jednak uturbionych 150KM aut troche jest. Prosze o szczegoly przyspieszen vs:

Ford 1.5 150

Astra 1.4 150

Suzuki 1.4 140

BMW 136 - tu osiagi podobne jak 150KM pomimo 3cyl i nizszej mocy

Fiat 150

Mazda 2.0 163

I wtedy mozna z checia poczytac. A takto wychodzi masturbacja i podlizywanie sie producentowi/dealerowi i papka na ktora szkoda czasu. Bez urazy oczywiscie.

Napisano
  • Autor

Tak to i ja potrafie pisac. Wsiade do samochodu i powiem wow te 150KM wymiata. Wypadaloby porownac do konkurencji jednak uturbionych 150KM aut troche jest. Prosze o szczegoly przyspieszen vs:

Ford 1.5 150

Astra 1.4 150

Suzuki 1.4 140

BMW 136 - tu osiagi podobne jak 150KM pomimo 3cyl i nizszej mocy

Fiat 150

Mazda 2.0 163

I wtedy mozna z checia poczytac. A takto wychodzi masturbacja i podlizywanie sie producentowi/dealerowi i papka na ktora szkoda czasu. Bez urazy oczywiscie.

Wybacz, ale na razie nie piszè testów porównawczych i nie mam urządzenia do pomiaru przyspieszen, a takie dane o których piszesz każdy może sobie sprawdzić.

Mając na uwadze dotychczas odbyte jazdy próbne, 1.4 150 mogę odnieść do 1.5 152 w Volvo. Tsi przyspiesza dużo bardziej spontanicznie i energicznie, a do tego pali przynajmniej o 1l mniej. Wczoraj zrobiłem jakieś 70 km, z czego ok 50 w trasie, w tym na autostradzie, gdzie jechałem ok 120 km/h, w tym kilka przyspieszen do licznikowych 150-160. Triche kilometrów bocznymi drogami jadąc spokojnie, a do tego 10 km pp miescie. Średnia wyszła równe 7.0. W v40 cc w trasie ciężko było zejść do 6.5 przy spokojnej jeździe w trasie.

Wczoraj rano jadąc z Ateca do salonu - 57 km w trasie o ok 10 po mieście - średnia 5.0 l/100 km - z samej trasy 4.7. Na A1 jechałem między 100, a 120 km/h.

Napisano

Wybacz, ale na razie nie piszè testów porównawczych i nie mam urządzenia do pomiaru przyspieszen, a takie dane o których piszesz każdy może sobie sprawdzić.

Mając na uwadze dotychczas odbyte jazdy próbne, 1.4 150 mogę odnieść do 1.5 152 w Volvo. Tsi przyspiesza dużo bardziej spontanicznie i energicznie, a do tego pali przynajmniej o 1l mniej. Wczoraj zrobiłem jakieś 70 km, z czego ok 50 w trasie, w tym na autostradzie, gdzie jechałem ok 120 km/h, w tym kilka przyspieszen do licznikowych 150-160. Triche kilometrów bocznymi drogami jadąc spokojnie, a do tego 10 km pp miescie. Średnia wyszła równe 7.0. W v40 cc w trasie ciężko było zejść do 6.5 przy spokojnej jeździe w trasie.

Wczoraj rano jadąc z Ateca do salonu - 57 km w trasie o ok 10 po mieście - średnia 5.0 l/100 km - z samej trasy 4.7. Na A1 jechałem między 100, a 120 km/h.

Dlatego mowie, ze nie nalezy oceniac na podstawie dupohamowni. Jesli chodzi o spalanie to IMO w kazdym samocodzie mozna przyjac +1 / +2l do katalogoego i bedzie miaodajne.

Napisano
  • Autor

Dlatego mowie, ze nie nalezy oceniac na podstawie dupohamowni. Jesli chodzi o spalanie to IMO w kazdym samocodzie mozna przyjac +1 / +2l do katalogoego i bedzie miaodajne.

Ale dupochamownia daje Ci subiektywne wrażenia, a utwierdzaja Cię w jakiś sposób dane techniczne pojazdu.

1.4 tsi 150 robi dużo lepsze wrażenie niż 2.0 tdi 150.

Napisano

Ale dupochamownia daje Ci subiektywne wrażenia, a utwierdzaja Cię w jakiś sposób dane techniczne pojazdu.

1.4 tsi 150 robi dużo lepsze wrażenie niż 2.0 tdi 150.

I dlatego lepiej otworzyc autocentum czy samar. Koniec tematu.

Napisano
  • Autor

I dlatego lepiej otworzyc autocentum czy samar. Koniec tematu.

Gdzie często są błędy, a wrażeń z jazdy nic Ci nie zastąpi :)

Napisano

Dzis w Sierpcu na terenie hotelu w skansenie była prezentacja dla prasy( albo premiera?)nowego peugeota 3008. Było 30 autek w rożnych konfiguracjach silnikowi-wyposażeniowych zarówno mt jak i at. Akurat tam byłem i pogawędziłem z przedstawicielem firmy, obejrzałem cały samochód, i miałem okazje być przywiezionym na prawym fotelu jak jechali na myjnie.

Powiem szczerze stylistycznie rewelacja, na żywo wyglada super, a jeszcze lepsze jest wnętrze z i-cockpit. Wyglądem miażdży konkurencje, materiały w środku tez bardzo fajne w dotyku. Jechałem wersja 1,6 hdi 120 km MT, z jasnym wnętrzem ,szklanym dachem. I Cockpit na świetna grafikę i jest mocno konfigurowalny. Zawieszenie jędrne i takie sprężyste, w środku cicho.

https://goo.gl/photos/tvVJzrCSKFPRQN6n6

https://goo.gl/photos/WGZU8j6oZYUUnbZM8

https://goo.gl/photos/XQ78JJoSkJj28zfE7

Edytowane przez Iwin

Napisano

Tylko cena chora jak na pezota 

I do tego jest wyłącznie FWD.

Napisano

Ale wg Pedziota to nie ma znaczenia, bo to teraz premium za male pieniądze hehe

Spuszczone z krzyża

Napisano

Ale wg Pedziota to nie ma znaczenia, bo to teraz premium za male pieniądze hehe

Spuszczone z krzyża

Agresywnie wystylizowany SUV zakopany w śniegu wygląda wyjątkowo żałośnie. Peugeot twierdzi że daje jakiś super system ESP co potrafi napędzać całą przednią oś ale to dalej placebo.

Napisano

Agresywnie wystylizowany SUV zakopany w śniegu wygląda wyjątkowo żałośnie. Peugeot twierdzi że daje jakiś super system ESP co potrafi napędzać całą przednią oś ale to dalej placebo.

Dla mnie tez nie ma sensu to auto 4x2 ale mam sporo znajomych ktorzy traktuja suvy jako wyzsze kombi. Zastanawiam sie czy na powaznie czy tak uzasadniaja zakup klocka bez 4x4 zamiast kombi. Suv ma swoje wady i dla mnie 4x4 to ta wisienka ktora to pokrywa jakos.
Napisano

Tylko cena chora jak na pezota 

100 tys to bardzo duzo na tle konkurencji a mowimy o podstawowej wersji. Skoro pojdziesz do salonu obok i wyjedziesz SUV za 70k.

Napisano

Dla mnie tez nie ma sensu to auto 4x2 ale mam sporo znajomych ktorzy traktuja suvy jako wyzsze kombi. Zastanawiam sie czy na powaznie czy tak uzasadniaja zakup klocka bez 4x4 zamiast kombi. Suv ma swoje wady i dla mnie 4x4 to ta wisienka ktora to pokrywa jakos.

Gdyby to miało być tylko pudełko do miasta to jeszcze rozumiem. Ale ten samochód chyba jest na to za duży.

Napisano

Strzelam ale IMO 90% SUV to FWD. i 99% z tych z napedem 4x4 nie wyjedzie poza asfalt z wyjatkiem jakis tam grubtowek w postaci dojazdu nad jezioro, plaze etc.

Napisano

Strzelam ale IMO 90% SUV to FWD.

Duuuużo mniej. Gros SUVów sprzedaje się drogich wersjach (poza tymi najmniejszymi) a te mają AWD zwykle seryjnie.

99% z tych z napedem 4x4 nie wyjedzie poza asfalt z wyjatkiem jakis tam grubtowek w postaci dojazdu nad jezioro, plaze etc.

No ale to jest właśnie ten wyjazd poza asfalt dla SUVów. No i zapomniałeś o śniegu. Te auta są ciężkie, pozwalają zabrać dużo bagażu co czyni je jeszcze cięższymi, AWD zimą przydaje się jak nigdzie indziej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.