Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ktory wybarc - znowu...

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam maly dylemat z wyborem.

Otoz potrzebuje samochodu na weekendy, mocnego i dobrze wyposazonego oraz z automatem

Moi faworyci to:

BMW e90 525i

Volvo S40 2.4 benzyna

Wady BMW to: wyzsza awaryjnosc, mniejszy

Wady Volvo to: wyzsza cena, gorsze osiagi

Story byscie wybrali oraz ewentualnie jaki inny byscie polecili (mocny, dobrze wyposazony, benzynowy i najchetniej wolnossacy automat)

Audi odpada (wysoka awaryjnosc, kiepski wyglad)

Mercedes nie ma za wielkiego wyboru w takich autach (moze C 3drzwiowy...) i w silnikach.

Mazda RX8 - mocno mieszane uczucia...

Napisano
  • Autor

Chyba nie ma czegoś takiego.

Masz racje - 325i. Mea culpa...

Napisano

325 podobno awaryjne silniki . Może lexus is250

Napisano

Jeżeli masz na myśli e90 325i, to do dyspozycji jest 218 KM w silnikach N52 z początku produkcji. Dobrze jedzie, ale silnik raczej z tych, które do pancernych nie należą. W serii N zastosowali już łańcuch rozrządu z gumki od majtek i system valvetronik. Trzeba mieć na uwadze, że rozrząd wymienisz i naprawisz wałek velvetronika. Może trochę kosztować, ale zrobisz raz i zapomnisz. Cała reszta, to kawał porządnej fury, mało awaryjne i relatywnie tanie w naprawach. Auto jest większe zarówno na zewnątrz, jak i w środku od Volvo S40 IIgen.

Volvo S40 2.4 170KM w automacie trochę jeździłem. Dobrze startuje, ale powyżej 100 km/h już lekka zadyszka w porównaniu z BMW. Do typowych awarii należy przepustnica, nastawnik zmiennych faz rozrządu, układ odpowietrzenia zbiornika paliwa (to są rzeczy drogie i nie mają nic wspólnego z Focusem).

Popatrz na IS 250, jak koledzy radzą, albo, jak chcesz dużo miejsca, to e60 530i z silnikiem M54 231KM (konstrukcja silnika z lat 90tych)

Napisano

Z jakim benzyniakiem brać e90? 320i 150 km?

W e90 nie ma już solidnego silnika. Można brać każdy w miarę potrzeby, ale trzeba się liczyć z remontem. W większości przypadków górna granica przebiegu do naprawy, to 200 kkm. W 4 cyl. wysiadają uszczelki pod głowicą, uszczelniacze nie trzymają oleju, rozrządy się psują.

Napisano
  • Autor

Jeżeli masz na myśli e90 325i, to do dyspozycji jest 218 KM w silnikach N52 z początku produkcji. Dobrze jedzie, ale silnik raczej z tych, które do pancernych nie należą. W serii N zastosowali już łańcuch rozrządu z gumki od majtek i system valvetronik. Trzeba mieć na uwadze, że rozrząd wymienisz i naprawisz wałek velvetronika. Może trochę kosztować, ale zrobisz raz i zapomnisz. Cała reszta, to kawał porządnej fury, mało awaryjne i relatywnie tanie w naprawach. Auto jest większe zarówno na zewnątrz, jak i w środku od Volvo S40 IIgen.

Volvo S40 2.4 170KM w automacie trochę jeździłem. Dobrze startuje, ale powyżej 100 km/h już lekka zadyszka w porównaniu z BMW. Do typowych awarii należy przepustnica, nastawnik zmiennych faz rozrządu, układ odpowietrzenia zbiornika paliwa (to są rzeczy drogie i nie mają nic wspólnego z Focusem).

Popatrz na IS 250, jak koledzy radzą, albo, jak chcesz dużo miejsca, to e60 530i z silnikiem M54 231KM (konstrukcja silnika z lat 90tych)

Dzieki za odpowiedz.

W BMW to ten silnik. Jak sam piszesz to jest auto dosc porzadne. Jaki wiec radzisz silnik (benzyna)?

O Volvo slyszalem i czytalem lepsze opinie od BMW. Jednak BMW zdecydowanie bardziej mi sie podoba (jezdzilem Volvo SE Lux z jasnym drewnem w srodku - troche dziadkowoz)

Jezeli chodzi o Lexusa to mam mieszane uczucia - naprawy beda prawdopodobnie kosztowac worek zlota.

Napisano
  • Autor

W e90 nie ma już solidnego silnika. Można brać każdy w miarę potrzeby, ale trzeba się liczyć z remontem. W większości przypadków górna granica przebiegu do naprawy, to 200 kkm. W 4 cyl. wysiadają uszczelki pod głowicą, uszczelniacze nie trzymają oleju, rozrządy się psują.

To moze zejsc do e46??

Napisano

Dzieki za odpowiedz.

W BMW to ten silnik. Jak sam piszesz to jest auto dosc porzadne. Jaki wiec radzisz silnik (benzyna)?

O Volvo slyszalem i czytalem lepsze opinie od BMW. Jednak BMW zdecydowanie bardziej mi sie podoba (jezdzilem Volvo SE Lux z jasnym drewnem w srodku - troche dziadkowoz)

Jezeli chodzi o Lexusa to mam mieszane uczucia - naprawy beda prawdopodobnie kosztowac worek zlota.

Każdy silnik w e90 może generować koszty w naprawach, choć wydaje mi się, że najlepszy wybór, to N52. Przejedź się takim, bo niektórym może przeszkadzać sztywno zestrojone zawieszenie. Trzeba też zwrócić uwagę, czy nie ma opon RFT, bo wtedy to już taczka jest. 

W Lexie koszty, to paliwo, olej, filtry, czasem jakaś sonda lambda, pompa wody...

E46... robi się stare i dla niektórych to wstyd przed sąsiadem. Dla mnie to ostatnie normalne BMW. Polift już trochę przypomina nowsze modele, fajne silniki R6, 3.0 z asb będzie łatwiej znaleźć niezajechane, choć 2.2 i 2.5 z M54 całkiem dobrze się odpychają. Auto mega dobrze się prowadzi, a przy tym jest komfortowe i ciche. 

Znając życie, poddasz się po miesiącu poszukiwań, chyba, że kasa odgrywa mniejszą rolę i pojedziesz po auto za granicę.

Ja szukałem przez rok, a intensywnie przez ostatnie 5 m-cy. Wybrałem z mniejszym wypasem, ale zadbany egzemplarz od pierwszego właściciela, z oryginalnym lakierem na całym aucie. Teraz doposażam w brakujące elementy, bo z tym nie ma problemu przez multum części na rynku używek.

Napisano

Nawet zwykłe 2.0i 150 km?
Napisano

Witam,

Otoz potrzebuje samochodu na weekendy, mocnego i dobrze wyposazonego oraz z automatem

Moi faworyci to:

BMW e90 525i

Volvo S40 2.4 benzyna

Story byscie wybrali oraz ewentualnie jaki inny byscie polecili (mocny, dobrze wyposazony, benzynowy i najchetniej wolnossacy automat)

Mercedes nie ma za wielkiego wyboru w takich autach (moze C 3drzwiowy...) i w silnikach.

A czemu s40 2,4 ?

Może warto rozejrzeć się za T5 ??? (2,5t - chyba 225KM)

2,4 170km to dobry silnik, znany chyba od okolic 2000 roku.

Mam jego odmianę 2,4t 200KM w s60 i jedzie to całkiem fajnie, ale i tak jest za mało.

Automat odbiera sporo radości z jazdy - ale tego na pewno masz świadomość.

Skrzynia aw55-50 - pięciobiegowy automat, całkiem trwały, tylko olej trzeba wymieniać (ale to standard).

Ogólnie jako właściciel Volvo, które kupiłem jako tanią perełkę napiszę wprost - nie kupuj nic taniego, sprawdź dobrze i później się ciesz.

Mój przypadek jest taki, że pomimo włożenia 30.000 zł w naprawy dalej auto mnie wkurza różnymi wysypującymi się rzeczami, ale służy do jazdy wokół komina.

Napisano

aż taka kaszanka ?  :facepalm:

Napisano

Nawet zwykłe 2.0i 150 km?

Tak, to N46B20. Dobre silniki w BMW skończyły się na serii M, z pośród najmłodszych aut stosowane były w e60. Na przełomie wieku auta były dość solidne, więc zaczęli kombinować, co tu popsuć. Jedni zepsuli silniki, Opel popsuł skrzynie biegów, VAG wprowadził wyśmienite TSI i 2.0TDI itd.

Napisano

Czyli wychodzi na to, że zamiast e90 lepiej kupić e60? Jak z kosztami utrzymania, napraw, itd?

E60 to auto skomplikowane elektroniczne, szczególnie przedlifty są kaprysne i trzeba być przygotowanym na to, że bez kogoś obeznanego w marce i modelu będziesz jeździł z choinka na desce. Niestety większość userow dopiero po zakupie się o tym przekonuje.

Napisano

E60 to auto skomplikowane elektroniczne, szczególnie przedlifty są kaprysne i trzeba być przygotowanym na to, że bez kogoś obeznanego w marce i modelu będziesz jeździł z choinka na desce. Niestety większość userow dopiero po zakupie się o tym przekonuje.

Potwierdzam. Mechanicznie auto jest dobre, jeśli ma silnik M54, ale wyposażenie lubi płatać figle. Trzeba mieć znajomego mechanika, elektronika, który to ogarnia. Jak dla mnie, jest to potencjalny następca e46, ze względu na silnik i podwozie. 

Napisano

Czyli do e90 nie ma żadnego dobrego silnika, a e60 ma silniki, ake reszta się sypie? Ti jyz chyba mondeo mk4 lepsze..

jest M57 czyli 3,0d,tylko klapki z kolektora ssącego out i jakiś chips...

Napisano

Witam,

Moi faworyci to:

BMW e90 525i

Volvo S40 2.4 benzyna

Miałem E90 325xi. Kupiłem jako 4 latka, z przebiegiem 70 kkm. 

Silnik niby ma 218 KM, ale zupełnie tego nie czuć. Moim zdaniem dużo lepszy będzie 330i. Motor poza dźwiękiem był jak dla mnie przysłabawy.

Samo auto, też mnie nie zachwyciło. Kiepsko wykonane wnętrze, samochód bardzo sztywny. 

Jeździłem potem kilkom ISami. Kup IS 250 - auto moim zdaniem dużo przyjaźniejsze i ciekawsze w obcowaniu.

Napisano
  • Autor

Silnik niby ma 218 KM, ale zupełnie tego nie czuć. Moim zdaniem dużo lepszy będzie 330i. Motor poza dźwiękiem był jak dla mnie przysłabawy.

Samo auto, też mnie nie zachwyciło. Kiepsko wykonane wnętrze, samochód bardzo sztywny. 

Jeździłem potem kilkom ISami. Kup IS 250 - auto moim zdaniem dużo przyjaźniejsze i ciekawsze w obcowaniu.

Dzieki

Napisano

Uważaj tylko na IS z 2006 i 2007 z czarnym wnętrzem - Lexus w niektórych musiał po gwarancji całe na nowe wymienić bo plastiki rozpadały siew rękach. Wiec jak kupujesz z tego roku to trzeba sprawdzić czy miał to zrobione.

Allah Jahve Amen Alleluja Tortellini!

Napisano

Masz zamiar jeżdzic na dyskoteki 3 km od domu po drodze zabierajac laske? czy może  bedziesz robił wycieczki weekendowe po europie z rodziną tak powiedzmy 2kkm w weekend?? - bo to troche inne zastosowanie...

Napisano
  • Autor

Masz zamiar jeżdzic na dyskoteki 3 km od domu po drodze zabierajac laske? czy może  bedziesz robił wycieczki weekendowe po europie z rodziną tak powiedzmy 2kkm w weekend?? - bo to troche inne zastosowanie...

Na dyskoteki jestem troche za stary... ;l

Nie kupuje auta na pokaz ani dla sasiadow, tylko dla siebie - zeby miec przyjemnosc z jazdy.

Napisano
  • Autor

Dzisiaj jezdzilem IS250. Maly przebieg, ladne wnetrze.

Jest tylko jedno ale - nie czuje tego samochodu. Strasznie cichy i komfortowy.

Napisano

Dzisiaj jezdzilem IS250. Maly przebieg, ladne wnetrze.

Jest tylko jedno ale - nie czuje tego samochodu. Strasznie cichy i komfortowy.

To kup IS-F :) Ani nie jest cichy ani komfortowy.

Allah Jahve Amen Alleluja Tortellini!