Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szybko uruchamiające się ESP

Featured Replies

Napisano

Witam,

Założyłem na tą chwilę koła letnie 17-ki jedynie na przednią oś, a na tyle są zimówki 16-ki. Na wiaduktach przy zjeżdżaniu z autostrady przy prędkości 50km/h i pokonywaniu ostrzej zakrętów uruchamia się ESP. Czy różne rozmiary i rodzaje opon mogą mieć jakiś wpływ na takie zachowanie? Opony letnie i zimowe są fabrycznych rozmiarów. Zimówki nówki a letnie są z 2008r i wystarczą na ostatni sezon.Być może pytam za wcześnie bo jeszcze na tyle nie ma letnich ale muszę robić to na raty ze względu wymianę klocków a czasu wolnego mam bardzo mało. Dodam, że na komplecie zimówek czy letnich problem się nie pojawiał. Ostatnio wywalało mi w deszczowe dni  ABS i ESP na desce, dodatkowo na biegu jałowym i postoju prędkościomierz szalał po skali. Podpiąłem kompa i wyskoczył błąd związany z przerwą przy lewym przednim kole. Teraz jest sucho wyczyściłem styki i kontrolki się nie pojawiły od tygodnia. Gdzie szukalibyście problemu? W astrze czujnik ABS i łożysko występuje w komplecie a nie chciałbym wchodzić w koszty.

Z góry dziękuję za podpowiedzi, 

Auto Astra H 2008r. 

Napisano

Kolego czego ty chcesz od 8 letni opon i dziwnych kombinacji?

Napisano

Gdzie szukalibyście problemu?

W różnych rozmiarach opon.

Napisano

W różnych rozmiarach opon.

W różnych średnicach kół (zakładam, że tak jest bo z postu dokładnie to nie wynika).

ESP bierze sygnały m.in z czujników ABS - różne średnice to różne prędkości kół i stąd reakcja.

Napisano
  • Autor

W różnych średnicach kół (zakładam, że tak jest bo z postu dokładnie to nie wynika).

ESP bierze sygnały m.in z czujników ABS - różne średnice to różne prędkości kół i stąd reakcja.

Oby tak było. Rozmiary opon są fabryczne i odpowiadają sobie rozmiarami.Lato 225/45 r17 a zima 205/55 r16.

Napisano

ja słyszałem że przy takim systemie rozmiar kół tył-przód oraz rzeźba bieżnika powinna być taka sama

Napisano

Jeździłem dwa dni na oponach z przodu 195/65R15, z tyłu 215/50R17. Różnica w średnicy ponad 12 mm i esp nie świrowało.

Napisano

Jeśli to Astra H to powinno pomóc zaprogramowanie obwodu koła Techem2 albo Opcomem. No i oczywiście wszystkie koła powinieneś mieć w jednym rozmiarze a nie w dwóch.

Napisano

Jeździłem dwa dni na oponach z przodu 195/65R15, z tyłu 215/50R17. Różnica w średnicy ponad 12 mm i esp nie świrowało.

Teoretyczna roznica to jedno, praktyczna mogla byc zupelnie inna. Opona oponie nierowna, zwlaszcza u roznych producentow, do tego zuzycie bieznika i faktyczna roznica mogla byc pare mm.

Rowniez oprogramowanie ESP u roznych producentow moze miec rozne tolerancje.

Napisano

Teoretyczna roznica to jedno, praktyczna mogla byc zupelnie inna. Opona oponie nierowna, zwlaszcza u roznych producentow, do tego zuzycie bieznika i faktyczna roznica mogla byc pare mm.

Rowniez oprogramowanie ESP u roznych producentow moze miec rozne tolerancje.

Praktyczna różnica była jeszcze większa, bo balon na 15" był w połowie zużyty i dochodzi ugięcie opony, a na 17" miałem Potenzy re050a z prawie nowym bieżnikiem, w dodatku opony twarde, jak skała, a szerokość większa, niż u niektórych w rozmiarze 225/45. Koło postawione przy kole uwidaczniało sporą różnicę. Tak, jak mówisz, sam program esp może być różny, ale nie wydaje mi się, by u autora wątku różnica w 205/55R16 i 225/45R17 mogła wywoływać samoistne włączanie esp. Tam jest teoretycznie około 2 mm różnicy, sam bieżnik ma 8 mm.

Napisano

W Astrze H po zmianie kół na inny rozmiar pamiętam, że dosyć częste było zapalanie kontrolki ABS i kod błędu P0500, po zmianie obwodu koła problem znikał, być może tutaj jest podobnie, tylko dochodzą akcje z ESP skoro jest na wyposażeniu :hmm:

Napisano

W Astrze H po zmianie kół na inny rozmiar pamiętam, że dosyć częste było zapalanie kontrolki ABS i kod błędu P0500, po zmianie obwodu koła problem znikał, być może tutaj jest podobnie, tylko dochodzą akcje z ESP skoro jest na wyposażeniu :hmm:

Takie trochę offtopicowe pytanie, czy w Astrze H da się wyłączyć ESP - miałem taką zastępczą i nie udało mi się znaleźć takiego przycisku/opcji. :/

Napisano
  • Autor

Wrzuciłem na tył 17'' i spokój. ESP nie szaleje. Dziękuję za pomoc :)