Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupujemy fure po raz "enty" wersje USA

Featured Replies

Napisano

jak w temacie z jakimi "niedogodnościami trzeba się liczyć kupując furę z USA będąca już kilka lat w PL. Rozumiem że w świetle obecnie wchodzących w życie przepisów światła to sprawa dosc ważna.

konkretne przykłady

TOYOTA RAV 4

http://olx.pl/oferta/toyota-rav4-2-4b-4x4-automat-CID5-IDeVMYH.html#89e9a1e8b7

Honda CRV - chyba USA

http://olx.pl/oferta/satysfakcja-dla-nabywcy-CID5-IDej4fN.html#5b792e33b1

Napisano

U mnie np. brak tabliczki znamionowej. Zastępuje ją naklejka zawierajaca VIN na wewnętrznej stronie maski.

Napisano

U mnie np. brak tabliczki znamionowej. Zastępuje ją naklejka zawierajaca VIN na wewnętrznej stronie maski.

VIN powinien byc na podszybiu - wszystkie amerykańskie tam maja.

Napisano

może jednocześnie ma amerykańca i anglika :phi: , wtedy podszybie wewnętrzne europejskie zasłania vin  ;] 

Napisano

Rozumiem że w świetle obecnie wchodzących w życie przepisów światła to sprawa dosc ważna.

o  jakich  przepisach  piszesz  ? 

cos  mi  chyba  umkneło  a  zastanawiam  sie  nad  forkiem  US 

a  niedogodnosci  to  min inne  zwykle  czesci  blacharskie etc..

Napisano

o  jakich  przepisach  piszesz  ? 

cos  mi  chyba  umkneło  a  zastanawiam  sie  nad  forkiem  US 

a  niedogodnosci  to  min inne  zwykle  czesci  blacharskie etc..

W przypadku Subaru absolutnie nie ma z tym problemu, jest masę nieASO, które maja wiele części od ręki, podczas gdy w ASO trzeba czekać. Forek jest robiony w Japonii, USDM i EUDM pochodzą z tej samej fabryki.

Odnośnie przepisów to głównie światła, niedogodności to liczniki, komp i AC w innych jednostkach oraz inne radio. Często bywają inne wersje wyposażenia (na US są gorzej wyposażone i są prostsze)

Napisano
  • Autor

Co do Forków to z którym silnikiem są najmniej awaryjne - pamiętam ze któraś wersja 2.0 ( wolnossąca ale są chyba dwie moce), a co do przepisów to coś przebąkują ( nawet na naszym forum był link do tego że będą sprawdzać światła na drodze - ale to pomijam chce mieć światła w pełni legalne)

Napisano

Co do Forków to z którym silnikiem są najmniej awaryjne - pamiętam ze któraś wersja 2.0 ( wolnossąca ale są chyba dwie moce), a co do przepisów to coś przebąkują ( nawet na naszym forum był link do tego że będą sprawdzać światła na drodze - ale to pomijam chce mieć światła w pełni legalne)

wg tego co @@ppmarian twierdzi  2,0 125kM i 2,5 165kM sa pancerne 

Napisano

(na US są gorzej wyposażone i są prostsze)

wiem  niestety   :( ale eu z 2.5 to bioły kruk :(

Napisano
  • Autor

wg tego co @@ppmarian twierdzi  2,0 125kM i 2,5 165kM sa pancerne 

No własnie nie wiedziałem czy ten 125 czy 128.

Napisano

Taką hondę CRV ma mój siostrzeniec, nawet kolor taki sam. Po za silnikiem wszystkie części są od UE wersji, 0 "zero" kłopotu z eksploatacją. Ładnie się to odpycha i pali przyzwoite ilości LPG oraz nie chce się za bardzo psuć.

Ps. Jakiś czas temu młody ją rozbił i chce ją sprzedać, bo mu prawko zabrali na 3 miechy.

Napisano

1/ Światła do przeróbki - osobne pozycje przednie (białe), światło przeciwmgłowe z tyłu. Wbrew pozorom auta sprowadzone wiele lat temu powinny mieć takie przeróbki, ale dość często widuję jeżdżące samochody bez tych zmian. Osobny temat to światła mijania symetryczne. Dobrze jak pasują lampy z wersji europejskiej, ale nie zawsze tak jest.

2/ Wszystko pozostałe zależy od marki i modelu. Słyszałem o Fordach Focus (ZX) do których nic nie pasowało z europejskich. Ja mam Corollę E12 ze Stanów i w zasadzie jest wszystko, tylko trzeba umieć poszukać. Przykładowo tarcze hamulcowe oczywiście nie pasują z Corolli, tylko z Toyoty Celica, a klocki hamulcowe już nie z Celici, tylko z Avensisa Verso... :) Blacharka jest dostępna bez problemów. Silnik z Avensisa/ Corolli Verso.

Napisano

Taką hondę CRV ma mój siostrzeniec, nawet kolor taki sam. Po za silnikiem wszystkie części są od UE wersji, 0 "zero" kłopotu z eksploatacją. Ładnie się to odpycha i pali przyzwoite ilości LPG oraz nie chce się za bardzo psuć.

Siostra ma tą nowszą CRVkę też USDM, żadnych problemów z częściami nie ma.

Napisano

Przede wszystkim poproś o VIN i zakup raport carfax. Ze Stanów aut bez przygód raczej nigdy nie opłacało się sprowadzać.

Napisano
  • Autor

Przede wszystkim poproś o VIN i zakup raport carfax. Ze Stanów aut bez przygód raczej nigdy nie opłacało się sprowadzać.

Vin moge dostać, a wspomniany raport? Ten gosciu jest włascicelem od ponad roku = od kogos odkupił. Rozumiem ze moze nie mieć ?

Napisano

Raport kupisz na allegro za kilkanaście pln.

Napisano

oplacalo sie jak $ byl po 2pln... u mnie na osiedle zjechaly wtedy dwie mazdy 6 na wypasie :facepalm:  Bracia sobie sciagneli przez jakas rodzine w USA ;) no i trzeba przyznac ze jak z nimi gadam to od lat tylko olej do silnika, benzyna i opony i nic wiecej ;) nawet ruda jakos niespecjalnie chce te mazdy jesc ;)

Napisano
  • Autor

Raport kupisz na allegro za kilkanaście pln.

A czy jesli posiadam szybkie i sprawdzone źródło w postacie rodziny w USA to musze za to tam płacić? A po wpisaniu u wuja googla raport carfax wyskakuje ze jest za free. ????????

Napisano

Nie wydaje mi się, że jest darmowy. Lepiej sprawdź.

Napisano

wg tego co @ppmarian twierdzi  2,0 125kM i 2,5 165kM sa pancerne 

i jeszcze nowszy 2.5 n/a 173KM

Napisano

eu z 2.5 to bioły kruk

w eu nie bylo nigdy forka 2.5 n/a

a bialy kruk to 2.5 n/a manual z USA

Napisano

w eu nie bylo nigdy forka 2.5 n/a

a bialy kruk to 2.5 n/a manual z USA

a  widzial ty  kiedy  białego  kruka ? ;] 

ale  ze  co  nie  spinali  2.5 z  MT   - czy  to  baaaaaaardzo  rzadkie  

pytam  gdyz widzialem  na  znanym portalu  kilka  sztuk  LGC  2.5  z  manualem :hmm: 

Napisano

A czy jesli posiadam szybkie i sprawdzone źródło w postacie rodziny w USA to musze za to tam płacić? A po wpisaniu u wuja googla raport carfax wyskakuje ze jest za free. ????????

Za free to sa jedynie takie bardzo zdawkowe, ktore o niczym w zasadzie nie przesadzaja. Jak zalujesz na carfax to kup autocheck, raczej jest tanszy.

A czasem faktycznie mozna miec wszystko co potrzeba za free - vin w google i popatrzec co jest. Jak sie ma szczescie to zdarza sie nawet trafic foty z aukcji ubezpieczeniowej.

Napisano

a  widzial ty  kiedy  białego  kruka ? ;] 

ale  ze  co  nie  spinali  2.5 z  MT   - czy  to  baaaaaaardzo  rzadkie  

pytam  gdyz widzialem  na  znanym portalu  kilka  sztuk  LGC  2.5  z  manualem :hmm:

Nie mieszaj LGC/OTB z Forkiem :nono:

W OTB 2.5i był podstawowym silnikem i ok 80% aut z US ma ten sinik (w EU jest jest część 2.0D). W LGC był podstawowy 2.0i, ale cześć była z 2.5i. Występowały manuale (z reduktorem w EU) i automaty. Wszystkie kombinacje były dostępne u nas jak i za oceanem.

Co innego Forek (i chyba Impreza) tam std był 2.0i a w US wystepowały 2.5i. Manual tam był mniej spotykany z racji upodobań klientów.