Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Puszcza uszczelka tylnych drzwi. Jak to uszczelnić?

Featured Replies

Napisano

Puszcza uszczelka tylnych drzwi od bagażnika w Nissanie Terrano.

Stojąc za samochodem to przepuszcza na prawym górnym rogu. Cieknie przy uszczelce i wlewa się na dole na podłogę.

Jak to pieroństwo uszczelnić?

Nowa uszczelka kosztuje 600zł i trzeba na nią miesiąc czekać. Także to rozwiązanie odpada.

Dopasować z czegoś innego się nie da, bo uszczelka jest specyficzna, wulkanizowana z różnych kawałków. Nawet nie da się jej przesunąć, bo musi być założona tak, a nie inaczej.

Jedynie używana, ale jaką będę miał pewność, że też nie będzie przepuszczać?

Podregulowałem trochę te drzwi tak żeby lepiej tę uszczelkę dociskało. Jest trochę lepiej ale dalej cieknie.

Nie mogę przez to zamontować dywanika, bo będzie stale mokry.

Jak to rozwiązać?

Może jest jakiś patent na lepsze przyleganie uszczelki? Może jakiś preparat okaże się pomocny?

Pomóżcie, bo znów stoję z robotą.

Napisano

Jeśli ma w środku otwór to wsunąć wężyk gumowy pasujący średnicą. Smaruj wazeliną wężyk to wejdzie  ;]  W taka najlepsza i uniwersalna rada " sprzedaj parcha"  :phi:

Napisano
  • Autor

Jeśli ma w środku otwór to wsunąć wężyk gumowy pasujący średnicą. Smaruj wazeliną wężyk to wejdzie  ;]  W taka najlepsza i uniwersalna rada " sprzedaj parcha"  :phi:

Sprzedać? Bo uszczelka przecieka?

Też mi powód.

Napisano

Sprzedać? Bo uszczelka przecieka?

Też mi powód.

Fred, ale cos mi z tym przeciekaniem nie pasuje. Przeciez uszczelka jest nakladana na wystajacy do góry szew blach, więc o ile nie leci woda pod cisnieniem, to powinna splywać na dół "rynienką" między tym pinowym szwem a slupkiem.

Czy coś było blacharsko robione przy otworze drzwi? Może źle spasowali i wystarczy przez gruby klocek podbić od spodu ten szew do góry?

Napisano
  • Autor

Fred, ale cos mi z tym przeciekaniem nie pasuje. Przeciez uszczelka jest nakladana na wystajacy do góry szew blach, więc o ile nie leci woda pod cisnieniem, to powinna splywać na dół "rynienką" między tym pinowym szwem a slupkiem.

Czy coś było blacharsko robione przy otworze drzwi? Może źle spasowali i wystarczy przez gruby klocek podbić od spodu ten szew do góry?

Jak wspominałem, nie jest to taka typowa uszczelka.

Część z niej jest wepchnięta w rowek w drzwiach i ta część jest specjalnie wyprofilowana.

Druga część jest przymocowana do drzwi takimi plastikowymi spinkami.

Cała uszczelka nie ma przecięcia, wszystkie części są zwulkanizowane.

Napisano

Jak wspominałem, nie jest to taka typowa uszczelka.

Część z niej jest wepchnięta w rowek w drzwiach i ta część jest specjalnie wyprofilowana.

Druga część jest przymocowana do drzwi takimi plastikowymi spinkami.

Cała uszczelka nie ma przecięcia, wszystkie części są zwulkanizowane.

daj foto jednej i drugiej części to może ktoś coś mądrego napisze.

pozdr

Napisano
  • Autor

pozdr

Nie wiem czy zdjęcie coś pomoże.

Muszę to jakoś uszczelnić, bo przecież nie będzie mi się woda sączyć do samochodu.

Wóz obecnie stoi pod dachem ale potem cały czas garażowany jest pod chmurą. To tym bardziej muszę być pewny, że nic nie będzie przeciekać.

Ogólnie lipa, bo póki co nie może padać albo wóz musi stać pod dachem.

Napisano

Nie wiem czy zdjęcie coś pomoże.

Muszę to jakoś uszczelnić, bo przecież nie będzie mi się woda sączyć do samochodu.

Wóz obecnie stoi pod dachem ale potem cały czas garażowany jest pod chmurą. To tym bardziej muszę być pewny, że nic nie będzie przeciekać.

Ogólnie lipa, bo póki co nie może padać albo wóz musi stać pod dachem.

Bez zdjęcia to trudno mi sobie wyobrazić, co opisujesz.

Napisano

Nowa uszczelka kosztuje 600zł i trzeba na nią miesiąc czekać. Także to rozwiązanie odpada.
Dopasować z czegoś innego się nie da, bo uszczelka jest specyficzna, wulkanizowana z różnych kawałków. Nawet nie da się jej przesunąć, bo musi być założona tak, a nie inaczej.
Jedynie używana, ale jaką będę miał pewność, że też nie będzie przepuszczać?

Jeśli to taka skomplikowana uszczelka to zaciśnij zęby i kup od razu nową. Próbowanie różnych dziwnych sposobów i tak skończy się finalnie kupieniem nowej a kasa, czas i nerwy które stracisz zanim dojdziesz do tego że jednak z nową będzie lepiej są niewarte wysiłku.

Za 600zł i miesiąc będziesz miał nową uszczelkę. W przeciwnym wypadku za niewiadomą kwotę + 600zł i dopiero za kilka miesięcy użerania się będziesz miał nową uszczelkę.  ;]

Napisano

Jeśli to taka skomplikowana uszczelka to zaciśnij zęby i kup od razu nową. Próbowanie różnych dziwnych sposobów i tak skończy się finalnie kupieniem nowej a kasa, czas i nerwy które stracisz zanim dojdziesz do tego że jednak z nową będzie lepiej są niewarte wysiłku.

Za 600zł i miesiąc będziesz miał nową uszczelkę. W przeciwnym wypadku za niewiadomą kwotę + 600zł i dopiero za kilka miesięcy użerania się będziesz miał nową uszczelkę. ;]

Gorzej jeżeli założy nową uszczelkę, a przeciek pozostanie ;]

Napisano

Gorzej jeżeli założy nową uszczelkę, a przeciek pozostanie ;]

Zakładam że przyczynę przecieku dobrze zdiagnozował.  :ok:

Napisano

pozdr

Ja widze że temat ma już parę lat http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/97482-chcia%C5%82em-kupi%C4%87-now%C4%85-uszczelk%C4%99-tylnych-drzwi/;] I co, nie dalo sie przez ten czas nic zrobic? :hmm:

A takie cuś? http://www.ebay.co.uk/itm/222079304071?clk_rvr_id=1014471486845&rmvSB=true

Napisano
  • Autor

Już nie cieknie.

Moja uszczelka to coś na kształt gumowej rurki z przywulkanizowanym gumowym profilem do zamocowania w rowku drzwi oraz z profilem, do którego wciska się plastikowe spinki.

Ta gumowa rurka ma na całym obwodzie zrobione nieduże otworki służące do wypuszczania z jej wnętrza powietrza po zamknięciu drzwi.

Przy zawiasach drzwi uszczelka trochę inaczej przylega niż na reszcie obwodu drzwi.

Przez 15 lat zwyczajnie się trwale odkształciła i wypracowała co spowodowało, że na górnym i dolnym rogu przy zawiasach uległa niedużemu załamaniu.

Dzięki temu załamaniu jeden ze wspomnianych wyżej otworków, znajdujący się na dole, wywinął się do wnętrza samochodu.

Podczas deszczu lub mycia woda wpływała górnymi otworkami, a wypływała sobie dolnymi. A że jeden był skierowany do wnętrza samochodu to woda dostawała się do środka.

Zatkałem silikonem część otworków uszczelki przy zawiasach i problem zniknął.