Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

amortyzatory

Featured Replies

Napisano

jakiej firmy amorki byście mi polecili, wiem ze zapewne nacisk kładlibyście na sachs ale 375zł za 1amorek +dodatkowo  odboje i osłony to trochę drogo,może ktoś jeździ akurat na amorkach z poniższej listy i się wypowie

GH

BERGH

SLR

DENCKERMANN

KAYABA (słyszałem że sporo jest ostatnio reklamacji na nie)

od pewnego czasu borykam się z drżeniem kierownicy gdy hamuje z prędkości około 90km/h, tarcze przetaczałem (chociaż były proste) oraz wymieniałem na inne wymieniałem też klocki i nic nie pomogło ,prowadnice zacisku przesmarowane i ładnie zacisk przesuwa się po jarzmie , brak luzów w zawieszeniu, łożysko w piaście nie hałasuje oraz nie ma luzu, więc pozostaje albo amorki albo krzywa piasta, nie przypominam sobie abym gdzieś przywalił np. w krawężnik aby skrzywić piastę więc na pierwszy ogień pójdą amorki, podczas jazdy nie dochodzą żadne stuki z amorków ale że auto ma już 16 lat oraz 170 tys przebiegu + ciężki przód więc maja prawo amorki już troch przysiąść.

Więc co radzicie kupić drodzy autokącikowicze ?

Napisano

jakiej firmy amorki byście mi polecili, wiem ze zapewne nacisk kładlibyście na sachs ale 300zł za 1amorek +dodatkowo odboje i osłony to trochę drogo,może ktoś jeździ akurat na amorkach z poniższej listy i się wypowie

GH

BERGH

SLR

DENCKERMANN

od pewnego czasu borykam się z drżeniem kierownicy gdy hamuje z prędkości około 90km/h, tarcze przetaczałem (chociaż były proste) oraz wymieniałem na inne wymieniałem też klocki i nic nie pomogło ,prowadnice zacisku przesmarowane i ładnie zacisk przesuwa się po jarzmie , brak luzów w zawieszeniu, łożysko w piaście nie hałasuje oraz nie ma luzu, więc pozostaje albo amorki albo krzywa piasta, nie przypominam sobie abym gdzieś przywalił np. w krawężnik aby skrzywić piastę więc na pierwszy ogień pójdą amorki, podczas jazdy nie dochodzą żadne stuki z amorków ale że auto ma już 16 lat oraz 170 tys przebiegu + ciężki przód więc maja prawo amorki już troch przysiąść.

Ja zawsze na takie pytania odpowiadam: takie jakie przewidział producent, czyli oryginalne części zamienne (OES). Jednak w przypadku samochodu 16-letniego może być problem z dostępnością takowych oraz ich cena którą stanowić będzie spora część obecnej wartości pojazdu.

Jeśli nie to polecam coś z oferty uznanych producentów (Sachs, Bilstein, KYB, Monroe - kolejność przypadkowa). Pozostałe wynalazki wzbudzają strach po zajrzeniu do wnętrza.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Napisano

KYB jest sporo podróbek - podobno. A tak to jak kolega wyżej napisał, najrozsądniejsze podejscie. 

Napisano

Drżenie kierownicy z powodu zużycia amortyzatorów-bardzo ale to bardzo wątpliwe :hmm:

Chyba, że są już kompletnie wyjechane i tłoczyska mają luz na boki to może i tak ale wtedy to już by nic nie trzymały i nieźle musiało by bujać.

Przeguby wewnętrzne sprawdzone (o ile jest przedni napęd)?

Napisano

U siebie mam KYB, aczkolwiek teraz spróbowałbym Sachs. Bilstein B4 miał brat w Astrze F, bardzo dobrze się spisywały. Generalnie obecnie i o KYB i B4 krążą opinie, że lubią albo wylać albo stukać. Monroe mogą być ale z serii Reflex.

Ja do 3 różnych aut brałem KYB i nie narzekam póki co.

Napisano

podstawa to kupować u dobrych i sprawdzonych sprzedawców, a nie sugerować się ceną z allegro czy innych portali :ok:

W drugim aucie mam KYB Exel-g i sobie chwalę. Przy okazji wymieniam górne mocowania amortyzatorów, sprężyny, odboje, oslony i nic nie stuka przez długie przebiegi.

Napisano

jakiej firmy amorki byście mi polecili, wiem ze zapewne nacisk kładlibyście na sachs ale 375zł za 1amorek +dodatkowo  odboje i osłony to trochę drogo,może ktoś jeździ akurat na amorkach z poniższej listy i się wypowie

GH

BERGH

SLR

DENCKERMANN

GH to jest china,jakość losowa choć bardzo dużo tego sprzedaję. ;]:ok:

SRL wydaje mi się,że jest nieco gorszy od GH choć też chiński. ;l:skromny:

Denkermann będzie podobnie z tym,że z innego szałasu. ;)

Kayba jak z pewnego źródła to brać, choć u mnie hierarchia wygląda tak:

-Sachs-Monroe-Bilstein-Kayaba- reszta chiny,pzdr. ;)

Napisano
  • Autor

Drżenie kierownicy z powodu zużycia amortyzatorów-bardzo ale to bardzo wątpliwe :hmm:

Chyba, że są już kompletnie wyjechane i tłoczyska mają luz na boki to może i tak ale wtedy to już by nic nie trzymały i nieźle musiało by bujać.

Przeguby wewnętrzne sprawdzone (o ile jest przedni napęd)?

jeśli byłby to przegub wewnętrzny to autem by trzęsło  lub chrobotało przy jeździe na wprost ? a jeśli zewnętrzny to przy skręcie?

Tylko Sachs

wiem wiem że to najlepszy wybór ,tylko czemu tak kosztowny :ogien:

GH to jest china,jakość losowa choć bardzo dużo tego sprzedaję. ;]:ok:

SRL wydaje mi się,że jest nieco gorszy od GH choć też chiński. ;l:skromny:

Denkermann będzie podobnie z tym,że z innego szałasu. ;)

Kayba jak z pewnego źródła to brać, choć u mnie hierarchia wygląda tak:

-Sachs-Monroe-Bilstein-Kayaba- reszta chiny,pzdr. ;)

a kolega mógłby sprawdzić u siebie ile mnie by kosztowały przednie amorki Sachsy lub Monroe Reflex lub Bilsztein? auto to Chrysler Voyager rocznik 2000 modelowo 95-2001 silnik 3,3 116KV , 156KM

Dziś po pracy jadę do mechanika, może on coś wypatrzy i znajdzie problem

Edytowane przez waldek40

Napisano

podstawa to kupować u dobrych i sprawdzonych sprzedawców, a nie sugerować się ceną z allegro czy innych portali :ok:

W drugim aucie mam KYB Exel-g i sobie chwalę. Przy okazji wymieniam górne mocowania amortyzatorów, sprężyny, odboje, oslony i nic nie stuka przez długie przebiegi.

Ja też dałem KYB do obydwu aut. I też nie ma problemów. A lekko nie mają.

Napisano

wiem wiem że to najlepszy wybór ,tylko czemu tak kosztowny :ogien:

Dlatego że najlepszy? ;]

Napisano
  • Autor

wróciłem od mechanika,nawet odbyliśmy jazdę próbną podczas hamowania wyczuł te drgania ale nic nie znalazł ani w amortyzatorach ani nigdzie w zawieszeniu ;] , mówił ze miał przypadek że tarcze pomimo dwukrotnego przetaczania nadal biły chodź po założeniu na tokarkę nie było widać krzywizny tarczy??

Napisano

Bić mogą jak się zagrzeją a po drugie trzeba sprawdzić czujnikiem zegarowym czy na aucie też są prosto, bo może być jakiś brud/rdza pod tarczą lub krzywa sama piasta...

Napisano

wróciłem od mechanika,nawet odbyliśmy jazdę próbną podczas hamowania wyczuł te drgania ale nic nie znalazł ani w amortyzatorach ani nigdzie w zawieszeniu ;] , mówił ze miał przypadek że tarcze pomimo dwukrotnego przetaczania nadal biły chodź po założeniu na tokarkę nie było widać krzywizny tarczy??

To nie mierzyłeś bicia na zamontowanych tarczach tylko na tokarce po demontażu? Zmierz na aucie, być może z piastą coś nie tak.