Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupiłem sobie 1.5 dCi z 2015

Featured Replies

Napisano

Mam już szukać po ile są panewki jakiej firmy czy jeszcze nie?  ;] 27 tys przebiegu, z salonu, pewna znana historia... wyszedłem z założenia, że zamiast kupować używkę za 35-36 z przebiegiem 130kkm w którą bym musiał zaraz włożyć 3-5 (tak mi za każdym razem wychodziło, nie wazne jaka marka czy ktory diesel, 2 miesiace szukalem i te w naprawde dobrym stanie tak wychodzily), dołożę 9 i kupię prawie-nówkę która u mnie te 130kkm będzie miała za 4-5 lat i wtedy zdecydować, czy ją sprzedać - tyle, ze slawne 1.5 dCi.

A przez ten czas turbo, dwumasa i wtryski powinny wytrzymać, w używce z tym przebiegiem to już raczej nie, loteria - nie wiadomo jak ktoś tym jeździł. Zamierzam dbać, zmieniać olej co 10-15 tys, moze nawet profilaktycznie skontrolowac i i ew. wymienic panewki przy 80 kkm (koszt jakies 500-600zl  :oki: ). Autko bedzie wiekszosc przebiegu robilo w trasie.

Fluence. Fajne wyposazenie. Zawsze mnie i zonie sie taki bardzo podobal i spelnia wszystkie nasze zalozenia. Jechalem ogladac 4-letniego C4 z przebiegiem 130kkm za 36 tys a tu Fluence stal sobie po drodze...

No ale watpliwosci dalej mam i rece mi sie trzesa czy dobrze zrobilem  :facepalm: Mam tak za kazdym razem, jak nie moge sie zdecydowac  :facepalm:  Czytam teraz ze od 2012 byla montowana w nich poprawiona pompa oleju z 1.6 dCi (ktorym jezdzilem, genialny silnik ale nie moglem znalezc w dobrym stanie). 

Można wpisywać rozmiar panewek  ;l

Edytowane przez teg

Napisano

Masakra.

Gdzie to wyczytales o tej pompie i 1,6 dCi bo jakos przez 6 lat nie slyszalem o tym

Napisano
  • Autor

Dlaczego masakra? ;) Wiesz nie cały post jest na serio. Nie pamiętam gdzie, pamiętam że porównywałem kiedyś po numerach części i tak mi wyszło. 

Edytowane przez teg

Napisano

Mam już szukać po ile są panewki jakiej firmy czy jeszcze nie?  ;] 27 tys przebiegu, z salonu, pewna znana historia... wyszedłem z założenia, że zamiast kupować używkę za 35-36 z przebiegiem 130kkm w którą bym musiał zaraz włożyć 3-5 (tak mi za każdym razem wychodziło, nie wazne jaka marka czy ktory diesel, 2 miesiace szukalem i te w naprawde dobrym stanie tak wychodzily), dołożę 9 i kupię prawie-nówkę która u mnie te 130kkm będzie miała za 4-5 lat i wtedy zdecydować, czy ją sprzedać - tyle, ze slawne 1.5 dCi.

A przez ten czas turbo, dwumasa i wtryski powinny wytrzymać, w używce z tym przebiegiem to już raczej nie, loteria - nie wiadomo jak ktoś tym jeździł. Zamierzam dbać, zmieniać olej co 10-15 tys, moze nawet profilaktycznie skontrolowac i i ew. wymienic panewki przy 80 kkm (koszt jakies 500-600zl  :oki: ). Autko bedzie wiekszosc przebiegu robilo w trasie.

Fluence. Fajne wyposazenie. Zawsze mnie i zonie sie taki bardzo podobal i spelnia wszystkie nasze zalozenia. Jechalem ogladac 4-letniego C4 z przebiegiem 130kkm za 36 tys a tu Fluence stal sobie po drodze...

No ale watpliwosci dalej mam i rece mi sie trzesa czy dobrze zrobilem  :facepalm: Mam tak za kazdym razem, jak nie moge sie zdecydowac  :facepalm:  Czytam teraz ze od 2012 byla montowana w nich poprawiona pompa oleju z 1.6 dCi (ktorym jezdzilem, genialny silnik ale nie moglem znalezc w dobrym stanie). 

Można wpisywać rozmiar panewek  ;l

Daj spokój z tą wymianą panewek. Lać dobre paliwo, dobry olej wymieniać co 10 tys i będzie jeździł. Nie dalej jak dziś byłem ze swoim Twingo DCi u zaprzyjaźnionego mechanika, który pracuje od wielu lat w ASO Renault, pytałem go dokładnie o to ile taki DCi jak mój może pojeździć zanim będzie trzeba go sprzedawać, stwierdził, że ten mój jest dłubany  ;l więc licho wie. Powiedział też, że nowsze DCi już nie sypią się jak starsze jeśli chodzi o dół silnika, za to osprzęt i owszem. O ile stan samochodu jest taki jak piszesz, a obecny przebieg nie był nakręcony przez przedstawiciela handlowego, który nawet gdy śpi to się śpieszy  :phi: to prawdopodobnie prędzej znudzi Cię ten samochód niż się poważnie rozkraczy. 

Edytowane przez PEPCIO

Napisano

Wymieniaj tylko olej cześciej niż co 30k km.

Może nie będzie tak zle.

Napisano

mój 1.5 DCI pochłonął jakieś 8k :d 

Napisano
  • Autor

Ile ci pali?

Za mało przejechane żeby coś tak naprawdę napisać  :hmm: Ale jeździ to fantastycznie - mam na myśli samochód jako całokształt. Potrzebowałem czegoś wygodnego na autostrady i trasy, na dodatek wysoko zawieszonego i z DPFem ktory w razie czegos nie bedzie w miescie wybitnie problermatyczny. No i to był najlepszy stosunek efekt/cena do 50 tys. zl jaki udalo mi sie znalezc. Trudna decyzja z zona, dluga dyskusja - bierzemy, nic lepszego nie znajdziemy po tym co sie naogladalismy przez 2 miesiace szukania, a uzywki z ponad 100 kkm za 35 tys w ktore na wstepie trzeba wkladac kase, nie maja sensu - posypia sie 2 grubsze rzeczy i wyjdzie tyle co za taki roczny ze znikomym przebiegiem. A zawsze nam sie taki podobal. Mysle ze przy odpowiednim traktowaniu do 130kkm nic powaznego nie wyskoczy. A jak wyskoczy to trudno  :nie_wiem: Nie zamierzam tłuc głową w mur  :sciana:  Pali mniej niż bym benzynę kupił to się najwyżej kosztowo wyrówna  :hehe:

Powiedział też, że nowsze DCi już nie sypią się jak starsze jeśli chodzi o dół

A czort wie... Może po prostu jeszcze nie ma tylu kręconych sprowadzanych :niebij:  Ale ogólnie słyszałem to samo, rozmawiałem z właścicielem warsztatu który się specjalizuje w Renault. A co do osprzętu, to który diesel się nie sypie?  :nie_wiem:

Może nie będzie tak zle.

Mało pocieszajace tak czy siak  :phi:

Miałem Hondę co miała się nie psuć, miałem Toyotę co miała się nie psuć, w obu przypadkach dostałem kubeł zimnej wody na głowę a potem czytałem płacze na forach które mnie uświadomiły jak to naprawdę wygląda (w tym swoje  :ogien:). No to teraz sprawdzimy (prawie) nowe Renault. 

Napisano
  • Autor

mój 1.5 DCI pochłonął jakieś 8k :d 

Od nowości? Jaki rocznik, samochód, przebieg? 

Napisano

Mam już szukać po ile są panewki jakiej firmy czy jeszcze nie?

Nareszcie... Fajne autko, chociaż sedan :/ Manual czy automat?

Napisano

Od nowości? Jaki rocznik, samochód, przebieg?

kupiłem go od prywatnej osoby z pewną historią przy 80tyś jaja zaczęły się od około 130 tyś ale to był pierwszej generacji silnik. Więc teraz to już pewnie inaczej.Ale kubeł zimnej wody dostałem , i wyleczylem się z magii diesla :-) pierwsza byle jaka naprawa to ponad 1k :-) wytryski , turbina , dwu mass itd :-)

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor

Nareszcie... Fajne autko, chociaż sedan :/ Manual czy automat?

Manual, zresztą celowo :) Ja właśnie bardzo lubię sedany, ot takie zboczenie :D

Napisano
  • Autor

kupiłem go od prywatnej osoby z pewną historią przy 80tyś jaja zaczęły się od około 130 tyś ale to był pierwszej generacji silnik. Więc teraz to już pewnie inaczej.Ale kubeł zimnej wody dostałem , i wyleczylem się z magii diesla :-) pierwsza byle jaka naprawa to ponad 1k :-) wytryski , turbina , dwu mass itd :-)

Właśnie dlatego skoro potrzebowałem diesla, to nie chciałem używanego z przebiegiem ponad 130kkm, bo wtedy się zaczyna...  :bzik:  Tak czy siak kupiłem świadomie i jestem gotów na wydatki, potrzebna mi była charakterystyka pracy a nie taniość - potrzebowałem czegoś na autostrady, 3/4 trasy którą często pokonuję to autostrada i ekspresówki, ma być w miarę wygodnie i szybko, koszty są na drugim miejscu  :ok:

Napisano
  • Autor

Gdzie to wyczytales o tej pompie i 1,6 dCi bo jakos przez 6 lat nie slyszalem o tym

Tu nawet takie info znalazłem co bo potwierdzało moje odkrycie: http://wardsauto.com/technology/renault-s-latest-k9k-diesel-cuts-costs-not-cornersOstatnia generacja nie ma wadliwej pompy w której cośtam się w środku rozpadało i cały silnik mówił: papa! Jest pompa oleju z 1.6 dCi, dawkuje oleum mocniej i adekwatnie do obciążenia. Wałki rozrządu i panewki są za to identyczne, ale wygląda na to że z innego materiału ale tu pewności nie mam. Za to poprawiono chłodzenie, np. inaczej biegną kanaliki płynu chłodniczego. 

Napisano

Jest pompa oleju z 1.6 dCi, dawkuje oleum mocniej i adekwatnie do obciążenia.

Adekwatnie do obciążenia czy do obrotów :hmm:

Może i da się zrobić taką by dawkowała mocniej w zależności od obciążenia ale trudno by to było zrobić w miarę prosto/niezawodnie i czy w ogóle jest to konieczne? Jakoś inne silniki maja proste i zwyczajne pompy i nic złego się nie dzieje :)

Napisano
  • Autor

Nie wiem tak dokładnie  :nie_wiem: Czytam że niby od obciążenia. To jest wynalazek z 2.0 dCi i 1.6dCi, w założeniu chodziło o to, żeby ograniczyć zuzycie paliwa (pompa nie pracuje na maxa jesli nie potrzeba), a jednocześnie usunąć problemy z za niskim ciśnieniem przy dużych obciążeniach. A o awariach 1.6dCi i 2.0dCi się nie słyszy, zresztą od 1.5 dCi po 2012 też nie, nie licząc aut w których producent kazał wymieniać olej co 40kkm  :facepalm: 

Póki co wygląda że rzeczywiście pierwsze poprawki tego silnika były w 2010, a potem jeszcze w 2012. Tak czy siak kupując prawie nowy liczę że przy tam jak chorobliwie dbam o samochody  ;l do tych 130kkm dojeździ a potem zdecyduję co z nim dalej, u mnie to będzie jakieś 5 lat. Na dodatek auto będzie mało używane w mieście. Zimą wolę autobus, do pracy żona ma 16-18km a nie np. 4km, a poza tym prawdopodobnie zostawiamy do miaste stare bo było całe malowane i szpachlowane wyje w nim skrzynia i bym je musiał sprzedać za grosze, a do miasta starcza. 

Najwyżej się zepsuje i będę  :ogien: i  :beksa:. Póki co powiem Wam tyle: uśmiech i radość żony z tego autka są bezcenne  ;]  :phi:  ;] Nie mogłem nie kupić widząc jej minę i jak jej się oczy zaświeciły  :totalszok:  ;l

Napisano

Zamierzam dbać, zmieniać olej co 10-15 tys, moze nawet profilaktycznie skontrolowac i i ew. wymienic panewki przy 80 kkm (koszt jakies 500-600zl   ). Autko bedzie wiekszosc przebiegu robilo w trasie.

-15kkm to max, przy okazji wymieniaj wszystkie filtry.

-skoro trasy, to po ostrej jeździe autostradą, daj mu chwilkę odpocząć jak go zgasisz...

Było tych zasad więcej, ja stosuję te dwie i 1.5dci z 2008r z nalotem ponad 110kkm robionym głównie w mieście nie wymaga, żadnej naprawy ;)

Napisano

Najwyżej się zepsuje i będę :ogien: i :beksa:. Póki co powiem Wam tyle: uśmiech i radość żony z tego autka są bezcenne ;]:phi:;] Nie mogłem nie kupić widząc jej minę i jak jej się oczy zaświeciły :totalszok:;l

Czemu zakładasz że się zepsuje? O eksploatacji napisali koledzy. A wy jeździjcie i cieszcie się. :)

Napisano

-skoro trasy, to po ostrej jeździe autostradą, daj mu chwilkę odpocząć jak go zgasisz...

Było tych zasad więcej, ja stosuję te dwie i 1.5dci z 2008r z nalotem ponad 110kkm robionym głównie w mieście nie wymaga, żadnej naprawy ;)

To są zasady które trzeba stosować do każdego auta z turbiną :)

Napisano

3-5 tys. za każdym razem wkładasz w auta? Chłopie, to Ty faktycznie używek nie kupuj :) Nie masz szczęścia do używek.

Napisano
  • Autor

Dzięki wielkie, tego potrzebowała moja zestresowana głowa  :hehe: Bo przyznam że to mój pierwszy (prawie) nowy samochód, do tej pory jeżdziłem dużo starszymi  :oki:

Napisano
  • Autor

3-5 tys. za każdym razem wkładasz w auta? Chłopie, to Ty faktycznie używek nie kupuj :) Nie masz szczęścia do używek.

Dokładnie, nie mam! Wręcz mam wybitnego pecha  :phi:  

Napisano

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Kup Forda, mój przebił 200kkm i prosi się jak na razie tylko rura od turbo i być może dziurawy intercooler, a tak to jeździ nawet. ;]

Napisano

to dużo? Przecież 3 tys. to może by komplet opon, rozrząd, olej, świece i filtry

Napisano

to dużo? Przecież 3 tys. to może by komplet opon, rozrząd, olej, świece i filtry

To zależy czy za to czy oprócz tego :)

Napisano
  • Autor

mogłeś mieć prawie nowego prestiża za te piniondze  :facepalm:

:beksa: