Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy beton zdąży związać ?

Featured Replies

Napisano

Planuje na działce wymienić słupki w bramie z drewnianych i spróchniałych na stalowe. Tylko nie wiem czy przez weekend się wyrobie - w piatek wieczorem dojade, w sobote zabetonuje, a w niedziele musiałbym wieszać brame ( drewnianą ). Starczą 24 godziny na związanie betonu przy obecnej pogodzie czy będzie za mało ?

Napisano

Zważywszy, że brama daje dość duże ramię, to ja bym podparł bramę, żeby nie wisiała na słupku. 

Napisano

Podeprzyj koniecznie. U mnie wieszali na drugi dzień i beton pękł wgląb po linii słupka. Później słupek się trochę ruszał.

Napisano

Za wczesnie na powieszenie bramy, podejdź gdzieś gdzie jest mieszalnia betonu z pustą butelką i popros o depresator do szybkiego wiązania betonu

Napisano

Planuje na działce wymienić słupki w bramie z drewnianych i spróchniałych na stalowe. Tylko nie wiem czy przez weekend się wyrobie - w piatek wieczorem dojade, w sobote zabetonuje, a w niedziele musiałbym wieszać brame ( drewnianą ). Starczą 24 godziny na związanie betonu przy obecnej pogodzie czy będzie za mało ?

Generalnie to słupki się betonuje z założoną i wypartą bramą, żeby potem nie było problemów z niedopasowaniem.

Napisano

Generalnie to słupki się betonuje z założoną i wypartą bramą, żeby potem nie było problemów z niedopasowaniem.

i nie ma problemu z wieszaniem bramy ;)

ew zawiasy spawa się do zabetonowanego wcześniej słupka 

Napisano
  • Autor

ew zawiasy spawa się do zabetonowanego wcześniej słupka 

taki był plan

Napisano

kup cement lafarge expert - zawsze w ciągu 24h mi związywał o różnych porach roku

Napisano

kup cement lafarge expert - zawsze w ciągu 24h mi związywał o różnych porach roku

Co znaczy zwiąże ?

Beton musi miec jakąś wytrzymałość żeby utrzymać bramę, a po 24h to szału nie bedzie

Napisano

taki był plan

Jak nie powiesisz skrzydla na słupku to bedzie OK

Napisano

Kup zaprawę szybkowiążącą albo taką co zwiąże w 24h. Ja stosowałem też zaprawę "gotową" i tak zabetonowałem dwa słupki z powieszoną bramą, ale wszystko było wypionowane i podparte przez kilka dni. Całą budowę przeżyło :phi:

Napisano

U mnie dziś wsadzili słupki, także razem z podpartą bramą przesuwną.

Napisano

U mnie dziś wsadzili słupki, także razem z podpartą bramą przesuwną.

Bramę przesuwną betonowali na założonym przęśle 8] ?

Z tego co u mnie robili i u innych widziałem to pod przesuwne się przygotowuje fundament a potem dokręca bramę.

Napisano

Bramę przesuwną betonowali na założonym przęśle 8] ?

Z tego co u mnie robili i u innych widziałem to pod przesuwne się przygotowuje fundament a potem dokręca bramę.

Oj te skróty myślowe. Betonowali słupki (w tym z podpartymi furtkami) pod przęsła i prowadzące do bramy oraz fundament pod bramę i bramą podpartą.
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Oj te skróty myślowe. Betonowali słupki (w tym z podpartymi furtkami) pod przęsła i prowadzące do bramy oraz fundament pod bramę i bramą podpartą.

o czyli decyzja w sprawie wyboru ogrodzenia nastąpiła...

Napisano

Przeniesione do innego wątku

Edytowane przez Olleo

Napisano

o czyli decyzja w sprawie wyboru ogrodzenia nastąpiła...

Szybko, nie?

5 m-cy i już decyzja. :oki:

;l

Napisano

Szybko, nie?

5 m-cy i już decyzja. :oki:

;l

5 miesięcy od czego? Decyzja była w lipcu.