Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki olej do 1.4 turbo net?

Featured Replies

Napisano

Kupiłem astrę i zastanawiam się czy lać dexos2 z opla, shell helix 5w30 ultra czy motul x-clean 5w30. Przebieg 110tys.

Napisano

Obojętnie który z nich, byle nie był podrabiany. I wymiana co 15tyś km.

Napisano

Przy normalnym użytkowaniu trasa/miasto komp nakazuje mi wymianę co 17 kkm. Zalewam Oplowskim

Napisano

Dexos wystarczy,

ale wymieniaj częściej niż zalecane 30kkm...

Napisano

Dexos wystarczy,

ale wymieniaj częściej niż zalecane 30kkm...

Ten Dexos jest bardzo tani, 5 l można kupić za mniej niż 90 zł. Czy ten olej ma jako taką jakość? Pamiętam starsze oleje GM które nie miały dobrej opinii. Muszę wymienić olej w Corsie 1.4 T i zastanawiam się co zalać.

Napisano

Ten Dexos jest bardzo tani, 5 l można kupić za mniej niż 90 zł. Czy ten olej ma jako taką jakość? Pamiętam starsze oleje GM które nie miały dobrej opinii. Muszę wymienić olej w Corsie 1.4 T i zastanawiam się co zalać.

Jest lany fabrycznie przez producenta, więc o czymś to świadczy...

Napisano

Jak chcesz 5W30 to nalałabym oleju z pełną zawartością popiołów a nie Dexos2. szukaj oleju z możliwie najwyższym TBN, np. Amsoil ASL 5W30. Lepiej na tym wyjdziesz niż lejąc olej C3.

Napisano
  • Autor

Jak chcesz 5W30 to nalałabym oleju z pełną zawartością popiołów a nie Dexos2. szukaj oleju z możliwie najwyższym TBN, np. Amsoil ASL 5W30. Lepiej na tym wyjdziesz niż lejąc olej C3.

Nie wiem czy dobrze zrobiłem,ale ostatecznie kupiłem Liqui Moly top tec 4600. Na motochemia kosztuje 150zł, a ja zapłaciłem 205 w hurtowni olejów w Gliwicach. Nie wiem skąd takie rozbieżności.

Edytowane przez deltabox

Napisano

Nie wiem czy dobrze zrobiłem,ale ostatecznie kupiłem Liqui Moly top tec 4600. Na motochemia kosztuje 150zł, a ja zapłaciłem 205 w hurtowni olejów w Gliwicach. Nie wiem skąd takie rozbieżności.

Staraj się utrzymywać poziom oleju bliżej max. bo podobno silniki na łańcuchu rozrządu bardziej to lubią. Miałem astrę z tym silnikiem i miło wspominam, poza tym, że w kombi przy moim wzroście nie było praktycznie miejsca na tylnej kanapie.

Napisano

Jest lany fabrycznie przez producenta, więc o czymś to świadczy...

Jak dla mnie o niczym i bez urazy, ale rekomendacja producenta nie oznacza najlepszego wyboru. Nie raz i nie dwa producenci przejechali się na współpracy z producentami oleju (Toyota na Castrolu itp)

Napisano

Kupiłem astrę i zastanawiam się czy lać dexos2 z opla, shell helix 5w30 ultra czy motul x-clean 5w30. Przebieg 110tys.

Ja zmieniłem na 5W40. Silnik lubi pracować w wyższych temperaturach, turbo też wiadomo ( nawet jest dodatkowo chłodzone cieczą) więc ten parametr za W mógłby być wyższy. Producent również jak zobaczysz w  książce serwisowej dopuszcza 5W40.

Edytowane przez gumcio

Napisano

Olej GM jest tak tani bo to zwykły minerał z dodatkami ulepszającymi, a przynajmniej tak jest napisane w karcie charakterystyki w dziale "skład". W Motulu jest info, że jest hydrokrakowany z dodatkami estrów, więc powinien być lepszy (wytrzymalszy na trudniejsze warunki ze względu na turbosprężarkę). Ja leję do tego silnika właśnie Motul x-Clean Fe 5w30.

Edytowane przez PAWELwaw84

Napisano

Nie uświadczysz rzetelnych kart MSDS oleju GM, bo tak naprawdę nie wiadomo kto to produkuje dla GM. Jedynie można wysłać próbkę nowego i zużytego oleju do laboratorium w celu zrobienia analizy. Tyle że koszt tego przewyższy zakup bańki naprawdę dobrego oleju.

Napisano

Nie uświadczysz rzetelnych kart MSDS oleju GM, bo tak naprawdę nie wiadomo kto to produkuje dla GM.

Zależy z kim mają aktualnie podpisaną umowe na produkcje.

Napisano

Zależy z kim mają aktualnie podpisaną umowe na produkcje.

Tego nikt nie wie...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.