Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sprzęgło się slizga - ile można odwlekać naprawę?

Featured Replies

Napisano

Jadę, bieg 4ty.

Wciskam gaz mocniej i obroty idą wyraźnie do góry, ale prędkość auta niechętnie.

To zapewne objaw ślizgania się sprzęgła.

Ten focus 1.8 tdci ma przejechane 170tyś km. Na 90% jest to fabryczne sprzęgło jeszcze. Dwumasa się nie tłucze o dziwo.

Czy można stwierdzić tu i teraz jak długo to się jeszcze poturla? Kompletne sprzęgło z kołem dwumasowym to wydatek 3tyś.

Napisano

Jak miałem podobne objawy to przejezdziłem jeszcze ponad 10 kkm, ale część z tego zrobiła Młoda ;) więc sprzęgło miało lżej ;] ale dla niej nie było spalone i nic się nie ślizgało do momentu odstawienia auta do warsztatu, gdzie jak wyjęli tarczę to prawie jej nie było ;].

Napisano

jak delikatna jazda to parę tysięcy km, jak wciskasz gaz w podłogę to parędziesiat/paręset km

Napisano

Zmień samą tarczę jak najszybciej i ciesz się jazdą. Skoro kolo zamachowe jeszcze dobre. Przy slizgajacym sie sprzęgle jest spora temperatura. Ta może szybko zniszczyc kolo zamachowe.zrobua sie spieki i zacznie szarpać.

Napisano

Ten focus 1.8 tdci ma przejechane 170tyś km. Na 90% jest to fabryczne sprzęgło jeszcze.

Podciągnij nakrętkę na łapie sprzęgła i śmigaj drugie tyle  :ok:  :phi: .

Napisano

Podciągnij nakrętkę na łapie sprzęgła i śmigaj drugie tyle :ok::phi: .

Ja tak zrobilem kiedyś przed wyjazdem na wczasy i juz nie dojechalem. Skończyło się całkowicie w trasie
Napisano

Podciągnij nakrętkę na łapie sprzęgła i śmigaj drugie tyle  :ok:  :phi: .

Nie ma jak rada z dupy - przecież tam jest wysprzęglik.

Co do możliwości jazdy - mój ojciec był rekordzistą, na lekko ślizgającym się sprzęgle w Octavii 1.9TDI przeleciał chyba ze 100kkm, w sumie to nawet go nie wymienił bo wybuchł silnik i auto zostało sprzedane jako uszkodzone.

Napisano

A w cienkusiu zrobilem ok 600 km i do domu ledwie dojechalem. Po rownym jeszcze jakotako jechal a pod górkę yrzeba bylo nawet do jedynki schodzic i pilowac. Ot nigdy nie wiadomo kiedy sie takie sprzeglo wysra. Niech jeszcze nitem po kole zamachowym przejedzie i wtedy bedzie płacz.

Zmien tarczę i jezdzij dalej.

Napisano
  • Autor

A po co wymieniać dwumase? Tlucze?

odpowiedź od mojego fachowca: jak ma to być dobrze zrobione i mam dać gwarancję to trzeba wymienić wszystko.

coś puka wyraźnie jak naciśnie się pedał sprzęgła do połowy.

wciśniesz dalej i jest cisza.

na biegu jałowym - cisza.

zrzucenie skrzyni biegów to pewnie ze 400zł za robotę.

Napisano

Jadę, bieg 4ty.

Wciskam gaz mocniej i obroty idą wyraźnie do góry, ale prędkość auta niechętnie.

To zapewne objaw ślizgania się sprzęgła.

Ten focus 1.8 tdci ma przejechane 170tyś km. Na 90% jest to fabryczne sprzęgło jeszcze. Dwumasa się nie tłucze o dziwo.

Czy można stwierdzić tu i teraz jak długo to się jeszcze poturla? Kompletne sprzęgło z kołem dwumasowym to wydatek 3tyś.

I tu się oszczędność diesela konczy... Pewnie dwumase i tak prędzej czy później trafi szlag... Wiec chyba lepiej wymienić od razu

Edytowane przez angrius

Napisano

Wymienić sprzęgło. Nie czekać. Koszty holowania i nerwy przy stanięciu w trasie nie są warte pozornej "oszczędności".

Jak się da, to przy okazji sprawdzić stan dwumasy.

Napisano

W Alfie 156 GTA po pierwszych objawach sprzegło pękło po jakiś 200-300 kilometrach :P

Napisano

wybuchł silnik i auto zostało sprzedane jako uszkodzone.

mógłbyś mi wytłumaczyć jak diesel może wybuchnąć?

Napisano

odpowiedź od mojego fachowca: jak ma to być dobrze zrobione i mam dać gwarancję to trzeba wymienić wszystko.

coś puka wyraźnie jak naciśnie się pedał sprzęgła do połowy.

wciśniesz dalej i jest cisza.

na biegu jałowym - cisza.

zrzucenie skrzyni biegów to pewnie ze 400zł za robotę.

Taaa. Chyba fachowiec w aso pracuje.

Masz kasę, to rób z dwumasą.

Kumaty mechanik potrafi ocenić, czy dwumasa do wymiany, czy nie.

Mi padł wyprzęgnik (łapa??) przy 190  kkm . Przy wymianie mechanik sprawdził dwumasę, luzy i wymienił tylko wysprzeglik i tarczę, bo miała już "mało mięsa".

I bryka nadal jeździła.

Napisano

mógłbyś mi wytłumaczyć jak diesel może wybuchnąć?

skrót myślowy, tłoki spotkały się z zaworami i sypnęło lod maską żelaznym deszczem z głowicy.Nawet za bardzo nie wnikaliśmy w przyczynę bo silnik miał ponad 300kkm i naprawa była nieopłacalna.

Napisano

mój ojciec był rekordzistą, na lekko ślizgającym się sprzęgle w Octavii 1.9TDI przeleciał chyba ze 100kkm, w sumie to nawet go nie wymienił bo wybuchł silnik i auto zostało sprzedane jako uszkodzone

Chociaż był uczciwy, w przeciwieństwie do Januszy polskiej motoryzacji, sprzedający perełki w stanie "szrot sznurkiem związany"

Napisano

Chociaż był uczciwy, w przeciwieństwie do Januszy polskiej motoryzacji, sprzedający perełki w stanie "szrot sznurkiem związany"

Ale kupujący już nie był - nawet wrzucałem na AK, auto pojawiło się w Chełmie z licznikiem skręconym na 199kkm, w ogłoszeniu ani słowa o wymianie silnika, ale za to stan idealny, pierwszy właściciel ,jeszcze na czarnych tablicach ;l  

Napisano

Ale kupujący już nie był - nawet wrzucałem na AK, auto pojawiło się w Chełmie z licznikiem skręconym na 199kkm, w ogłoszeniu ani słowa o wymianie silnika, ale za to stan idealny, pierwszy właściciel ,jeszcze na czarnych tablicach   

To właśnie jest chore...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.