Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymieniacie filtr paliwa PB?

Featured Replies

Napisano

Ja postanowiłem wymienić w Hultaju I20 1.2 PB, zrobiłem "sekcję" i taki widok jak poniżej mi się ukazał ;] Jak myślicie, ile ten filtr ma przejechane?

post-166700-0-85597900-1480544076_thumb.jpg

Napisano

Musiałbym razem z pompą wymieniać...

Co jest temu filtru? Nie jechał, że go wymieniłeś.

Napisano

Ja postanowiłem wymienić w Hultaju I20 1.2 PB, zrobiłem "sekcję" i taki widok jak poniżej mi się ukazał ;] Jak myślicie, ile ten filtr ma przejechane?

Filtr zanurzeniowy w zbiorniku więc pewnie od nowości nikt go nie wymieniał bo i po co... :facepalm:

Stawiam,że ze 80-100 tys km. :oki:

Napisano

Moze to był filtr z aktywnym węglem?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Napisano
  • Autor

Musiałbym razem z pompą wymieniać...

Co jest temu filtru? Nie jechał, że go wymieniłeś.

Zdarzało się że auto dłużej kręciło przy odpalaniu :ok:

Napisano
  • Autor

Filtr zanurzeniowy w zbiorniku więc pewnie od nowości nikt go nie wymieniał bo i po co... :facepalm:

Stawiam,że ze 80-100 tys km. :oki:

Dokładnie, auto mamy od przebiegu 78kkm. Do tego przebiegu było serwisowane w ASO, właścicielka kobieta >50l. Teroetycznie filtr powinien być wymieniany wg. ASO przy przebiegu 55kkm. Obecnie ma 102kkm. Sam się zdziwiłem jak go rozciąłem. Mi się wydaje że będzie orginalny, nie ruszany od wyjazdu z salonu ;)

Napisano

Dokładnie, auto mamy od przebiegu 78kkm. Do tego przebiegu było serwisowane w ASO, właścicielka kobieta >50l. Teroetycznie filtr powinien być wymieniany wg. ASO przy przebiegu 55kkm. Obecnie ma 102kkm. Sam się zdziwiłem jak go rozciąłem. Mi się wydaje że będzie orginalny, nie ruszany od wyjazdu z salonu ;)

Praktycznie wszystkie auta jakie ostatnio napotkałem miały ten filtr niewymienny :bzik:
Napisano

w subaru co 120kkm :) i tzreba pompe wyciagac.

praktycznie nikt tego nie robi

mowa oczywiscie o benzynie

Napisano
  • Autor

w subaru co 120kkm :) i tzreba pompe wyciagac.

praktycznie nikt tego nie robi

mowa oczywiscie o benzynie

U mnie w w P2 FL jest w wkładzie pompy siatka i nic więcej :ok:

Napisano

Jesli jest wymienialny to błąd ze go nie wymieniono, szczególnie biorac pod uwage jakosc paliwa w Polsce.

Wiele samochodów ma niewymienialny filtr paliwa

Napisano

szczególnie biorac pod uwage jakosc paliwa w Polsce.

A jaka jest ta jakość paliwa w Polsce i ile odbiega od normy europejskiej?

Napisano

To takie same mity jak z tym proszkiem z Niemiec. Wszyscy chwalą o ile to lepsze, ale jak ktoś niezależny zrobi proste badania typu przepierze tak samo ubrudzone ciuchy w proszku tej samej marki z Niemiec i PL to nie ma kompletnie żadnej różnicy. Faktem jest że w wiekszosci krajów EU normy dotyczące chemii w środkach czystości są zwykle łagodniejsze od naszych i producenci ładują tam więcej świnstw ale żadne badanie nie potwierdziło że ma to pozytywny wpływ na ich jakość czyszczenia.

Napisano

A co od niego chcesz? Że ma czarny papier filtrujący? No to co? A te opiłki to sam wtrąciłeś przy rozcinaniu...   :hehe:

Tak, jeśli jest wymienialny - wymieniam i jak Ty - robię sekcję zwłok. Zarówno filtr po przebiegu 70kk (wymiana teoretycznie co 30kkm) jak i ten po 60kkm (wymiana co 60kkm) były w środku praktycznie bez zmian starczych. Po wymianie w oby przypadkach nie zaobserwowałem żadnych zmian, ani na +, ani na -.

Napisano

Zawsze wymieniam w kupionych autach, przeważnie trafiam na oryginały z pierwszego montażu.

Też to praktykowałem, szczególnie że koszt był niewielki. To samo odnośnie oleju i filtra oraz płynu chłodzącego. Lubię wiedzieć, co mam wlane w samochodzie. Pomijałem wymianę płynu do spryskiwacza    :phi:

Edytowane przez Benjamin

Napisano

Wymieniam zgodnie z zaleceniami producenta dla każdego auta, jakie posiadałem/posiadam.

Napisano

U mnie filtr paliwa jest z pompą. W zasadzie są dwa, jeden główny, a drugi w koszyczku pompy, za dwa oryginalne zapłaciłem prawie 300zł.Ten główny podlega wymianie po 120kkm.

Tak to wygląda:

mSKctwP.jpg

vbivv6S.png

NYa0W3E.png

Oba wymienione po 190kkm, bo poprzedni właściciel tego nie ruszał, a ja nie też po czasie dowiedziałem się, że trzeba to zmienić.

Edytowane przez analyzer64

Napisano

Nigdy nie wymieniałem. O to martwi się drugi albo trzeci właściciel. 

Napisano

W 1.4 tsi wymieniony na gwarancji przy przebiegu 30 kkm.

A co mu się stało?
Napisano

A co mu się stało?

Było słychać delikatne terkotanie. Serwis nie chciał tego wymienić na początku. Potem weszła wersja poprawiona o wyższym ciśnieniu paliwa.

Napisano

U mnie filtr paliwa jest z pompą. W zasadzie są dwa, jeden główny, a drugi w koszyczku pompy, za dwa oryginalne zapłaciłem prawie 300zł.Ten główny podlega wymianie po 120kkm.

Tak to wygląda:

mSKctwP.jpg

vbivv6S.png

NYa0W3E.png

Oba wymienione po 190kkm, bo poprzedni właściciel tego nie ruszał, a ja nie też po czasie dowiedziałem się, że trzeba to zmienić.

Ja dlatego nie ruszam bo 2x600zł to za duzo.

.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.