Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

GRUDZIEŃ - zima atakuje

Featured Replies

Napisano

Grudzień z obfitymi opadami śniegu i temperaturami koło zera zaskoczył w tym roku nie tylko drogowców  :phi:

Ktoś jeszcze jeździ na letniaka ? - przyznać się   ;)

Napisano

Iron, daj już spokój z tymi miesięcznicami.    ;)  

Stare czasy już nie wrócą. Podwieś jeden wątek spamowy i wystarczy.   :ok:

Napisano

Ja w listopadowym wątku nie napisałem ani jednego posta :facepalm::(

Zasłużyłeś na straaaaszną karę   :phi:

Napisano

Ja wczoraj zapakowałem w moją Cromcię cała wersalkę...  Oczywiscie musiałem ją rozkręcić ale pacząc na  ponad 2 metrową wersalkę z boczkami i na Cromę szwagier stwierdził, że to niemożliwe aby się zmiesciła.. a ja jeszcze dwa pufy wsadziłem i klapę zamkniętą miałem....   

Napisano

Szwagier słabej wiary, brawo Ty :)

Edytowane przez bob96

Napisano

Mechanik cos mi gadał że jakies łożyska kolumny mcpehrsona mi hałasuje? Wiec ktoś cos - nie widze takiej czesci na alledrogo?

Napisano

Samo łożysko to do 40 zl kupisz. Jak siądę do kompa to link wstawię.

Napisano

Mechanik cos mi gadał że jakies łożyska kolumny mcpehrsona mi hałasuje? Wiec ktoś cos - nie widze takiej czesci na alledrogo?

Ale jesli chcesz sam to wymienić to i tak musisz mieć sciągacze do sprężyn ..... Bez wyjęcia całej kolumny MP sie nie uda ...

Edytowane przez Lisek

Napisano

Czyli defacto koszt mniej wiecej jak wymiana amortyzatora? Szczerze mowiac ja tam malo co slysza - ewentualnie jak jest zimno

Napisano
  • Autor

U mnie dla odmiany coś pobrzękuje po odpaleniu zimnego silnika ( na ciepłym jest cisza )   -  z lewej strony  i nie jest to osłona , na jakichkolwiek drążkach też luzu brak  - gdzieś czytałem że to może być dwumasa   :hmm:

Napisano

nooo przyszła zima i usterka mi wyskoczyła  :(  :(  błąd ABS ESP itd...komputer pokazuje...czujnik prędkości koła prawego przedniego :hmm:

ktoś miał z tym do czynienia ? jakoś nie mogę tego znaleźć nigdzie na necie ?? ktoś pomoże??

Napisano
  • Autor

błąd ABS ESP itd...komputer pokazuje...czujnik prędkości koła prawego przedniego :hmm:

A nie ma więcej informacji w opisie błędu  - przerwa , zwarcie do masy , itp.   ?

Napisano

A nie ma więcej informacji w opisie błędu  - przerwa , zwarcie do masy , itp.   ?

Nie ma wiecej info ( tylko kod C1041 i że błąd nieciągły ) 

Napisano

a ja was podsumuję zbiorczo i wybiórczo :)

1 najlepszym samochodem do wożenia , przeprowadzki to było/ jest punto adin _ 1. - jak piszesz - wersalki, lodówki, piece,  drzwi - cały dom wywiozłem ( a że na 56 razy - to już nie ważne ).

2 u mnie jak siadły łożyska na kolumnie - jeżeli to to samo - słychać było jakby strzelanie  podczas skręcania kół. U mnie padło w 3 roku - wymieniono na gwarancji. Podsumowanie serwisanta. : kryzys we fiacie -       trza ciąć koszta - dawajcie mało smaru.

3 pytanie do ogółu: jaki kod ma zaślepka zderzaka po lifcie? idąc na łatwiznę - jak znajadziecie - dajcie linka . bo sie uszukałem - ale chyba cienki jestem. Czy to to samo co do alfy i punciaka?

Edytowane przez Bzyk

Napisano
  • Autor

Nie ma wiecej info ( tylko kod C1041 i że błąd nieciągły ) 

Połącz się bezpośrednio do sterownika ABS-u i sprawdź jak wygląda odczyt prędkości z koła PP (podczas jazdy) .

Sprawdź też czy połączenie czujnik-kabel na złączce przy zwrotnicy jest OK .

Napisano

@ u mnie nic nie strzela raczej. Narazie chyba to oleje - zacznie bardziej hałasować to pojade do swojego mechanika (ten tylko ustawiał mi zbieżność).

Napisano

Czyli defacto koszt mniej wiecej jak wymiana amortyzatora? Szczerze mowiac ja tam malo co slysza - ewentualnie jak jest zimno

Tak bo ta sama robota... ja jak wymieniałem amorki wymieniłem i łożyska bo koszt niewielki a robota taka sama... ;] przy okazji nasmarowałem od serca dobrym smarem :oki:  coby nie strzelało....

Możesz próbować to doraźnie zalać olejem w spraju od dołu jak nie masz ochoty teraz naprawiać... na kilka miesięcy wystarczy i do wiosny poczeka 

Napisano

Połącz się bezpośrednio do sterownika ABS-u i sprawdź jak wygląda odczyt prędkości z koła PP (podczas jazdy) .

Sprawdź też czy połączenie czujnik-kabel na złączce przy zwrotnicy jest OK .

Pewnie lód abo snieg wyrwał kabel przy kole 

Napisano

Posmarowanie pomogło :) 

NArazie rozwaliłem kolejną opone ;l   Przez półtora roku i 60 tysięcy przejechane 4 sztuki :oki:

Napisano
  • Autor

Pewnie lód abo snieg wyrwał kabel przy kole 

Oby nie bezpośrednio od samego pierścienia   :phi: , bo u mnie wtyczka siedziała wyjątkowo mocno jak ją rozpinałem przy wymianie piasty 

Napisano

Pewnie auto zaczęło być za małe dla rodziny. Zobacz jak bagażnik ma załadowany. Coś musiało człowieka przycisnąć ze takie fajne auto sprzedaje i to jeszcze przez Aso zostało przygotowane do sprzedaży. Pewnie ktos liczy na szybka sprzedaż.

Chciałem sprawdzić historię auta na na stronie ministerstwa ale niestety nie wchodzą dane, chyba coś z datą rejestracji.

Napisano

lewy błotnik jaki i drzwi kierowcy w innym odcieniu lewa lampa chyba spawane uchwyty 

Napisano

lewy błotnik jaki i drzwi kierowcy w innym odcieniu lewa lampa chyba spawane uchwyty 

Prawe tylne też inny odcień i chyba najbiedniejsza wersja wyposażenia.

to auto ma blisko 12 lat, wiec nie dziwcie się że coś było malowane

Napisano

Auto wygląda po czołówce . moim zdaniem nie warto

i to wszystko stwierdziłeś po tyh kilku nierywaźnych zdjęciach? ;l ;l

ok, to powiedz mi co z moim autem było, 3x wymieniana szyba czołowa, zdejmowana poduszka kierowcy, wymieniony cały środek?

Napisano

U mnie była stuczka przy 20 na godzine - wymiany błotnik lewy, zdarzak, reflektory i maska :phi: Wszystko na oryginalnych nowych częściach więc jak dla mnie na plus nawet wyszło ;)

Napisano

Ale co mój :P? Stłuczka w tył wysokiego auta i takie efekty niestety

Edytowane przez cesarz

Napisano

Czyżby topielec?

tak, oczywiście 6 rok topielcem jezdze i woze nim dzieci ;)

Napisano

Oby nie bezpośrednio od samego pierścienia   :phi: , bo u mnie wtyczka siedziała wyjątkowo mocno jak ją rozpinałem przy wymianie piasty 

Kurde auto jest u mechanika, wykasowali błąd, błąd powraca...podczas jazdy z podpiętym kompem nic nie pokazuje     :(  :hmm:

Myślicie że to ta wtyczka?? Chyba wszystkie inne opcje sprawdzili     :facepalm:

Edytowane przez sakul

Napisano
  • Autor

Ale co masz na myśli pisząc , że komp nic nie wskazuje ?

Trzeba sprawdzić prędkość widzianą przez sterownik ABS-u z poszczególnych kół ...

Napisano

Ale co masz na myśli pisząc , że komp nic nie wskazuje ?

Trzeba sprawdzić prędkość widzianą przez sterownik ABS-u z poszczególnych kół ...

no właśnie to miałem na myśli...nie było tutaj żadnych niezgodności 

Napisano
  • Autor

no właśnie to miałem na myśli...nie było tutaj żadnych niezgodności 

A jakiego sprzętu w ogóle używają do diagnostyki ?

Napisano

tyle pytań a żadnej odpowiedzi  :hmm:  :phi:

Napisano

Byłes z nią w Irbisie czy gdzie?

Czujnik próbowali podmieniać?:

Nie ma mnie teraz we wro więc nie robie tego w Irbisie...nie pamiętam czym sprawdzają, mówili mi ale jakoś mi wyleciało z głowy...czujnik mamy podmienić w tym tygodniu i zobaczymy czy coś to pomoże. 

Napisano

A tak chciałem pochwalic się,ze kolega z forum insigni zmontowal program na androida do kontroli dpf-u

0aebac563ff6359amed.png

Napisano

Bardzo fajne    :oki:   choć mi kompletnie nieprzydatne bo moja Cromcia niema i nigdy nie miała tego wynalazku   :facepalm:

Edytowane przez Lisek

Napisano

Ja od 1,5 roku mam założoną diodę, ale program fajny, zobaczymy jak to będzie sie spisywać w trakcie wypalania.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.